Skocz do zawartości
IGNORED

NOWE? Sluchawki DENON AH-D1100

Yelon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem nowy na forum, a do zarejestrowania sie tutaj pociagnela mnie prezentacja nowych produktow na 100 lecie istnienia marki denon. Od jakiegos juz czasu nosilem sie z zamiarem kupienia sobie porzadnych sluchawek i na pierwszy ogien bralem denony - mam jakis taki swoj sentyment z racji posiadanego przeze mnie zestawu kina domowego w calosci tej wlasnie marki. Ale wracajac juz do sedna sprawy, dokladniej myslalem o ah-d1001. Jednak jak juz troche o tym zdazylem poczytac i okazalo sie, ze to praktycznie to samo co Creative Aurvana Live! to stwierdzilem ze wydawac 400 zl wiecej na sluchawki, z ktorych dzwiek mialbym wlasciwie identyczny co w takich za okolo 200 to glupota. To tez sie wstrzymalem i jakos tak mi przeszlo to kupowanie. Jednak jak ktoregos pieknego dnia zawitalem na stronie denona zeby sobie poprzegladac i oczom mym ukazala sie premiera ich "nowych" produktow, to zauwazylem oprocz samych tych zupelnie "nowych nowosci" takich jak np całe te AH-A100 (na ktore szczerze mowiac skusilbym sie chetnie gdyby nie ta cena - maja kosztowac okolo 2000 zl zdaje sie?), ze oprocz strony jubileuszowej zmienil sie wyglad dotychczasowej strony glownej z ich sztandarowymi produktami. Co wiecej zauwazylem ze sluchawki, ktore wlasnie niegdys mialem na oku (ah-d1001) zniknely z ich oferty, a na ich miejsce wskoczyly juz troche inaczej wygladajace i posiadajace inne paramentry od poporzednich, rzekomo zupelnie nowe DENON AH-D1100.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I moje pytanie jest nastepujace - Czy to sa rzeczywiscie nowe, inaczej wykonane sluchawki, po ktorych spodziewac sie juz mozna wiecej niz po CAL i 1001? Czy odskakuja one im wystarczajaco i na tyle zeby tym razem bylo warto wydac te 400 zl wiecej? Czy moze jest to prostu inaczej zapakowany, ladniej opisany ten sam "odgrzewany kotlet" ?

Pozdrawiam serdecznie i bardzo prosze osoby zorientowane w temacie o porady, opinie etc. ;)

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/71698-nowe-sluchawki-denon-ah-d1100/

Oj, uczepiłeś się marki, która w słuchawkach klasy średniej orłem nigdy nie była. Nie lepiej wejść w coś uznanego i produkowanego wiele lat? Takie modele "pojawiam sie i znikam" niczego dobrego nie wróżą. Może być wtopa.

Ale od początku - czego od słuchawek oczekujesz? Wskazałeś model zamkniety - zatem zależy Ci na dobrej izolacji od świata zewnętrznego? Do czego je chcesz podłączyć? Jakim budżetem dysponujesz? Jaką muzykę lubisz?

Ukryta Zawartość

Dlaczego się uczepił ?

Wiele modeli słuchawek nie Denona używa przetworniki tej marki.

Trzeba posłuchać, choćby dlatego że wiele szacownych firm robi w większości popelinę.

Ukryta Zawartość

W kwocie do 400zł proponuję posłuchać: Fostex T-7, Sennheiser HD-555, ewentualnie Grado SR-60.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Panowie mnie chyba kompletnie nie zrozumieli :)

Zamiarem tematu byly nowe ah-d1100 i dyskusja nad nimi, a dokladniej nad tym czy sa faktycznie nowe, warte uwagii i wydania na nie te 700 zl, czy moze sa one nadal tym samym co CAL! tylko ze w "zmienionym opakowaniu", a tymczasem dyskusja ta zboczyla troche na inny tor ;) Innymi slowy na koniec zadalem troche inne pytanie niz padaja tutaj teraz udzielane odpowiedzi ;)

Ale skoro juz padlo pytanie czego szukam to moze i nawet skorzystam, i w tej kwesti rowniez sie poradze. Mianowicie szukam takich wlasnie mniej wiecej CAL z tym ze chce czegos wiecej niz one obecnie oferuja, od lepszej firmy niz creative. Wiekszosc sluchawek, glosnikow ktore od nich mialem rozpadaly sie z nieznanych mi blizej przyczyn (naszczescie nie wszystkie - moje mp4 zen x-fi oraz karta dzwiekowa do laptopa, ktore rowniez beda mi sluzyly za zrodlo odsluchu, sprawuja sie jak nalezy i jak narazie nic sie z nimi nie dzieje, dzialaja bez zarzutu).

Na zadana mi serie pytan odpowiadam wiec nastepujaco:

1. Wskazlem model zamkniety bo beda mi napewno czesto graly z mojego wspomnianego wczsniej odtwarzacza przenosnego, a ze lubie dobre "jebniecie" to nie chce zeby jadac krakowskim tramwajem babcie dookola patrzyly na mnie jak na dziecko szatana ;) Zatem tak - nie chce zeby bylo zbytnio slychac dookola czego aktualnie slucham ;)

2. Podlaczac je bede tak jak juz mowilem do swojej mp4, ALE ZAZNACZAM ZE NIE TYLKO! Lista moich zrodel dzwieku wyglada nastepujaco:

a) Creative ZEN X-Fi

b) Laptop z dokupiona karta dzwiekowa Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 USB

c) Amplituner Denon AVR-2801

3. W kwestii budzetu ciezko jest mi sie wypowiedziec. Teoretycznie dysponuje takim jaki sie zdecyduje wydac. Myslalem nad wlasnie okolo 700 zl (tak jak wlasnie te AH-1100) natomiast gdy widze Denony AH-D2000 to stwierdzam, ze tyle TEORETYCZNIE tez bym mogl wydac na takie wypasione sluchawki, z tym ze zaczalem sie zastanawiac nad sensem kupowania takich sluchawek do w miare czestego odsluchu rowniez z odtwarzacza przenosnego czyli podrozowania z nimi po swiecie i w sumie teraz sam juz nie wiem czy mialoby to sens.

4. Na pytanie jaka muzyke lubie odpowiedzi udzielic sie nie da. Ja lubie kazda muzyke ktora mi sie spodoba i wpadnie mi w ucho. Nie mam konkretnych gatunkow. Slucham od rapu polskiego, amerykanskiego z niektorymi piosenkami justina timberlake'a na czele po pendulum, prodigy, electro, a konczac na takich powolniakach jak np the eagles czy chociazby nawet nelly furtado - innymi slowy, w tej kwestii uniwersalnosc chyba bierze gore.

Moze jedyne i chyba dosyc istotna w tej kwestii wskazowka dla doradcow bedzie to ze lubie dobry, mocny bass i na tym w sumie mi zalezy :)

No i to wlasciwie tyle ;)

Dodatkowo z tego co wyczytalem to do odtwarzaczy przenosnych im nizsza impendancja tym lepsza, a z tego co zauwazylem Denony maja ja stosunkowa niska, to tez takze i z tego powodu taki moj nacisk na ta wlasnie firme. Pozatym... Są ładne ;P

Ukryta Zawartość

Dlaczego się uczepił ?

Wiele modeli słuchawek nie Denona używa przetworniki tej marki.

Trzeba posłuchać, choćby dlatego że wiele szacownych firm robi w większości popelinę.

Kiedyś szacowny recenzent, po przesłuchaniu kilku modeli tej firmy, napisał: "słuchawek Denon'a nikomu nie życzę". Jako, że narażał się na utratę wpływu z reklam sporego koncernu, to mu wierzę.

Ukryta Zawartość

W rodzimej prasie mamy opisany jako High End Zenki 600 , a jak to z nimi jest to już każdy wie.

Z tzw.budżetu dobrymi są Creativy A.L. na bazie przetworników Denona.

Być może są to te same przetworniki co w D2000. Tylko z innymi muszlami.

Kiedyś szacowny recenzent, po przesłuchaniu kilku modeli tej firmy, napisał: "słuchawek Denon'a nikomu nie życzę". Jako, że narażał się na utratę wpływu z reklam sporego koncernu, to mu wierzę.

to nieprawda Therion, poza tym w prasie czesto recenzuja niskie modele Denona.

D2000, D5000 czy D7000 to swietne wykonanie ( np. w porownaniu do Grado) i bardzo fajne brzmienie, nastawione na fun, raczej do popu, rocka.

Dawniejsze Denony to nie to co ostatnie baaardzo udane modele.

W D2000 naprawde warto wejsc - zamkniete, brzmia przyjemnie,maja dobra scene, sa niezwykle wygodne jak na zamkniete sluchawy.

A z zamknietych do 400zl polecam szczerze HD380Pro - fantastyczny niski bas (czegos takiego nie doswiadczylem w zadnych innych sluchawkach). Dla niektorych brzmia nieco surowo, dla innych brak wysokiej gory ale swietna scena, nie mecza, wg mnie swietny wybor za ta kase.

Aha i mialem CAL! to fajne sluchawki ale wg mnie 380tki sa sporo ciekawsze.

Juz sprawdzam

testowane były Denony:

AH-D501

AH-D301

AH-D1001

AH-D2000 - cena 1499zł

Wszystkie wypadły bardzo źle.

Ja wiem, że najwyższa półka gra wybitnie, ale mówię o średniakach - na tle Sennków, AKG czy Grado przepadają z kretesem.

Taką wiedzą dysponuję choć jest oparta tylko o cudze doświadczenia. Jeżeli masz inne doświadczenia to chętnie je przyjmę do wiadomości i skonfrontuję z rzeczywistością jak gdzieś dopadnę średnie Denki.

Panowie rozumiem, ze nikt nic jeszcze nie wie na temat tych d1100 bo sa zbyt nowe, ale czy w takim razie moglbym prosic o skupienie sie teraz na moim drugim poscie, ktory napisalem nieco wyzej i w ktorym odpowiedzialem na zadana mi serie pytan na temat tego czego oczekuje oraz napisalem pare wskazowek odnosniego tego czego szukam? ;)

kopaczmopa, jak wpadniesz do mnie, to Ci pokażę. Nie przywiązuję zbytniej wagi do testow,chyba, ze cos jest zjechane totalnie.

Yelon, jedną parą tego nie załatwisz. Kup porządne do domu i cos innego na ulice.

kopaczmopa, jak wpadniesz do mnie, to Ci pokażę. Nie przywiązuję zbytniej wagi do testow,chyba, ze cos jest zjechane totalnie.

Yelon, jedną parą tego nie załatwisz. Kup porządne do domu i cos innego na ulice.

Juz mam "w miare" porzadne strice na ulice.

• 4 tygodnie później...
  • 2 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.