Skocz do zawartości
IGNORED

Miniwieże Technicsa

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie: czy ktoś z was zna te wieże Technicsa i jest w stanie cos powiedzieć jak grają ? Dla mnie z wyglądu w życiu nie widziałem ładniejszych miniwież. Chodzi mi tu o modole w kolorze sampańskim typu HD350, HD550 i inne "luksusowe" zestawy.

HD550:

Zwozb5nwCBkGvzNVWIQkyA==.jpg

gH5sfRrgYCWivf1GgLjzXw==.jpg

HD350:

br+Jv+f6cZkhfCUK6ztBDg==.jpg

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

https://www.audiostereo.pl/topic/71798-miniwie%C5%BCe-technicsa/

Wlasnie dlatego pytam, HD350 widzialem na zywo, wyglad i wykonanie hi-end.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Kiedyś ich słuchałem....gra to znacznie gorzej od Pianocraftów Czy Denonów mini....technicsowsko, bez powera......cicho...anemicznie....choć jakiejś mega - tragedii nie ma ....słuchać się da w miarę....z tym że KoRnikowi objawiła się Madonna w pokoju - dał sześć kropek i mlaskał, więc musicie sami posłuchać ;)

Wykonanie bardzo dobre, ale już samo łączenie elementów na taśmy komputerowe beznadziejne....za to włącza się wszystko jednym przyciskiem....

Model: No.SB-CH53017 taka jest 17 lat w rodzinie, 7 lat temu zacząłem na niej eksperymentować, ostatnia konfiguracja pozostała z kolumnami tonsil twingo+kable 2x4mm2, sprzęcik nabrał innego wymiaru. Nie zgdzę się że nie ma "powera" gra z życiem i wigorem a w zestawieniu z twingo ma potężny bas może sie ciągnie, może nie jest taki szybki, ale cóż to jest zintegrowany system audio HI-FI. Kolega miał podobna wieżę spokojnie obsłużyła całonocną imprezę. Jak dla mnie wyższe modele są godne polecnia w szczegulności że zestawy nie są drogie.

Jeszcze taka ciekawostka do kompletu, już mniej popularna:

Technics_SC-VC_1180.jpg

I model niżej, CA-1060 :

Technics_SC-VC1060.JPG

Jeszcze taka ciekawostka do kompletu, już mniej popularna:

Technics_SC-VC_1180.jpg

I model niżej, CA-1060 :

Technics_SC-VC1060.JPG

Powyższe znam bardzo dobrze - początek lat 90-tych...krótko: Bose Companion 3 po prostu je masakruje....

Miałem Technics-a CH-510 bardzo długo, potem zmieniłem na Piano Crafta, i co i dupa rozczarowanie, Piano mi się nie podobał. Piano - zimne, techniczne granie, Technics - miękko, przyjemnie analogowo.

Denon to trochę inna bajka, kiedyś w zasadzie "najlepsze" były Technicsy ze względu na to iż inne marki nie były dostępne na naszym rynku i nie piszę tylko o wieżach lecz o większych klockach, które można spotkać w wielu barach pamiętających tamte czasy najczęściej napędzają Altusy lub inne Tonsile.

Zgodzę się z tym, że Denon wypiera owe wieże jak i w porównaniu z wzmacniaczami Technicsa wypada lepiej, wiadomo są zwolennicy Technicsa czasami tylko z sentymentu i nie można powiedzieć im,że Denon jest lepszy każdy ma swój gust. Osobiście gram na Denonach od dłuższego czasu i do Technicsa nie powrócę, ale jeżeli można dostać taką ładną wieżę za małe pieniądze to jak najbardziej do kawki i gazety by ładnie cykała sobie w tle i cieszyła oko, głośniej również zagra poprawnie.

Jakieś 2 lata temu miałem możliwość posłuchania Philips MCM772 w porównaniu z Denonem i Yamahą wszystkie sprzęty w podobnym przedziale cenowym Philips zagrał pięknie i był bezkonkurencyjny prezentuje się b.dobrze.

Kiedyś miałem okazję kilka dni obcować z którymś z podobnych zestawów Technicsa tyle że z kolumnami 3-drożnymi. Po kilkugodzinnej zabawie korektorami i tego typu "ulepszaczami" stwierdziłem ze tego nie da się ustawić tak by się dało słuchać. Zawsze dźwięk był jakiś napompowany i metaliczny, nienaturalny. Z ciekawości zrobiłem pomiary kolumn.... i wszystko się wyjaśniło. Fale dunaju na charakterystyce, nie w zakresie +/- 3db ale w niektórych miejscach nawet 8 - 10db. Po zmianie kolumn nawet na poczciwe Tonsile (chyba ZGB30-4-56) zdecydowanie lepiej. Nawet PHILIPS MZ-7 grał lepiej.

Że co ? :))))

Z tym miękko można się jeszcze zgodzić, a co do analogowo już mniej, no chyba że tu nie chodzi o brzmienie, a raczej o brak precyzji w wysokich częstotliwościach. ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

10 lat mialem EH-600 (2200zl nowa, kupiona w kwietniu '99).Kurde, ale to kiedys byl sprzet ze nie do wiary, ProLogic, 5 glosnikow, zmieniarka na 5 plyt ! Grala super, dopoki nie znalazlem strony www.audiostereo.pl :) ,dzwiekowo tragedii nie bylo, wiadomo ze to nie jest audiofilski zestaw do szukania detali w muzyce, ale dalo sie sluchac. Pare miesiecy temu sprzedalem bo sie marnowala na szafie. Sluchalem tez z kolumnami z Pianocrafta E400, lepsze od oryginalnych 3 droznych.

Pamietam jak dzis ten katalog Technicsa z '99 roku. Ale sie czlowiek przy nim slinil na dzielone A800D, A900 czy A1000. Byly tez pokazane te ogromne kolumny po ponad 100kg sztuka. Jesli ktos mialby skany tego katalogu to poprosze !

10 lat mialem EH-600 (2200zl nowa, kupiona w kwietniu '99).Kurde, ale to kiedys byl sprzet ze nie do wiary, ProLogic, 5 glosnikow, zmieniarka na 5 plyt ! Grala super, dopoki nie znalazlem strony www.audiostereo.pl :) ,dzwiekowo tragedii nie bylo, wiadomo ze to nie jest audiofilski zestaw do szukania detali w muzyce, ale dalo sie sluchac. Pare miesiecy temu sprzedalem bo sie marnowala na szafie. Sluchalem tez z kolumnami z Pianocrafta E400, lepsze od oryginalnych 3 droznych.

Pamietam jak dzis ten katalog Technicsa z '99 roku. Ale sie czlowiek przy nim slinil na dzielone A800D, A900 czy A1000. Byly tez pokazane te ogromne kolumny po ponad 100kg sztuka. Jesli ktos mialby skany tego katalogu to poprosze !

Fakt obcowanie z audiostereo.pl wywraca wszystko do gory nogami;)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Miałem dzielonkę Technicsa 1000..paskudztwo dźwiękowe...piękne wizualnie, dałem się nabrać na design ;)

Skany katalogów Technicsa :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Skany katalogów Technicsa :

Ukryta Zawartość

Ale super ! W latach 70,80-tych klocki piękne, a potem coraz gorzej....

Ukryta Zawartość

Dzieki !!!

Prawie jak hi-end :

Ukryta Zawartość

Faktycznie, katalogi z lat 70 miażdżą. Moje skromne marzenie to SU9600 i SE9600.

Ukryta Zawartość

dziesięć lat temu kupiłem nówkę SE-HD350, wykonanie pierwsza klasa, zaraz jednak wymieniem kolumny na Tannoy M1 i różnica na ich korzyść była kolosalna, oryginalne zamulały aż nie chciało mi się wierzyć !!! Sprzedałem ja Koledze, on siostrze. Ja wynająłem mieszkanie od siostry i Ta sama wieżyczka po ok 7 latach znów dla mnie gra tym razem na Mordaunt Short i daje radę,( tannoye awansowały do kina na efektowe) może nie poraża mocą ale na warunki domowe wystarcza, naprawdę bardzo przyjemnie gra. Nie wiem czy nie słucham jej częściej niż swojego dużego zestawu Nad 526BEE z B&W CM7 ;-) Ten Technics to dobry 100% japoński zestaw. Wersja z "drewnem" to był wypas. Polecam !!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.