Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki cd do DENON PMA 250SE i ELAC101 ??

mad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chcialem prosic o porade jaki wybrac cd do kompletu z tematu?? Najlepiej zeby tez to byl DENON. Nie musi byc nowy, a juz na pewno nie drogi:] Chodzi mi zeby nie podbarwial, gral neutralniei naturalnie. Co mozecie poleciec w cenie do 300-400zl?? Wiem ze to malo ale wiecej mysle nie potrzebuje. Myslalem o Denonie DCD-335, wiecie moze cos o nim?? Lub jeszcze DCD-425, DCD-325, DCD-725 (wszystkie z allegro) Co o nich myslicie?? Dadza rade u poczatkujacego "sluchacza muzyki"?? Aha doradzcie jeszcze jakis interkonekt, glosnikowe mam AST200

https://www.audiostereo.pl/topic/7193-jaki-cd-do-denon-pma-250se-i-elac101/
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Modele cd o ktorych piszesz nie sa w ogole warte uwagi to proste i prymitywne cedeki tymczasem za 600-1000zl mozesz kupic starsze cd ktore zagra lepiej i bedzie pasowac brzmieniowo do wzmaka. Sprzet dobiera sie na zasadzie przeciwienstw i tak do wzmaka grajacego dosc ostro i zdecydowanie nalezy dobrac delikatne detaliczne i miekkie cd i odwrotnie. Podobnie dobiera sie kolumny jesli np polaczysz agresywny wzmak Rotela z kolumnami Tannoya albo jak moj kumpel Nakamichi grajace zdecydowanie z JBL-ami osiagniesz efekt estrady ktorego nie da sie sluchac a odwrotnie np Yamaha z B & W tez przedobrzysz sprawe tyle ze w druga strone. Brzmienie bedzie bez wyrazu rozmiekczone i nijakie bez basu bez szczegolow. Dlatego musisz sie zastanowic jakie brzmienie ma Twoj wzmak czy jest agresywny czy raczej neutralny i wtedy dobrac cd.

Z uzywanych polecam Pioneera np pd 8700 ( za grosze mozna kupic a ma dwa trafa jest jednobitowy ale gra porzadnie ) Denony graly dobrze ale te z gornej polki np dcd 3300 3520 3560. Zreszta Pioneery z gornej polki tez graly dobrze ( nawiasem mowiac musze uaktualnic " o mnie " bo zmienilem cd na upgradowana Yamahe cdx 1030 ). Soniakow nie polecam bo nie dosc ze graly przecietnie to maja bardzo malo trwaly laser odwrotnie Technics doskonaly naped trwaly laser ale nijaki dzwiek. Wydaje mi sie ze z Denonem ( nie wiem jak z Twoim ) dobrze zagra Yamaha ze starszych polecam cdx 580 590 592 880 i 890 892 pewnie tez. Ja w koncu tez mam Denona tylko to jest najwyzsza polka co prawda z 1990 roku ale wtedy Denon robil naprawde dobre wzmaki. U mnie Yamaha sie sprawdza tyle ze 1030 to zupelnie inna bajka nawet w porownaniu do serii 800 a o upgrade juz nie wspomne...

Przeczytaj uwaznie co napisalem i podejmij decyzje zreszta domyslam sie ze inni koledzy tez cos doradza. Pamietaj ze kupujac uzywane cd musisz byc pewien co do lasera a jesli np chodzi o Pioneera to tym laserom mozesz ufac brzmienie tez nie jest zle. W kazdym razie z drugiej reki sie oplaca.

Pozdrawiam.

zmień kable głośnikowe i to szybko, u mnie od AST 75 lepiej grało wszystko nawet najprostszy kabelek za 2 zł/m, a co do CD ja polecam CA D500SE z drugiej ręki ale to chyba przekracza budżet. W każdym bądź razie moim zdaniem to jest CD na którym da się słuchać muzyki. Mam również Onkyo DX-7333 i różnica jest kolosalna na korzyść CA.

Pozdr.

mi moje glosnikowe odpowiadaja, moze AST75 to nie to samo co AST200, zreszta nie mam funduszy na zmiane. Musze kupic cd bo nie mam wogole i slucham z discmana:] Ten pioneer pd-8700 jakos mi staro wyglada:/ nie musi byc jakis audiofilski, wazniejsze zeby byl nowszy przynajmniej dla mnie, ale dziekuje za sugestie, pomysle nad nim skoro jest dobry, bo jest akurat na allegro. Moze ktos jeszcze sie wypowie jaki tani cd jest godny uwagi?? Nad yamahami tez myslalem ale ktos mi niedawno je odradzal wiec sam niewiem...

=>discomaniac 71

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- to nazywasz wzmakiem z najwyższej półki ????, ciekawe..., no w sumie jeśli profesjonalistom uda się w tej puszce upchnąc trafo 600 VA to może i będzie z tego jeszcze top hi-end....

To jest także b. ciekawe: "Soniakow nie polecam bo nie dosc ze graly przecietnie..." - seria ES też ???

Ale się ubawiłem :))) Czekaj az Piotrek się odezwie...:)

Co do Technicsów to też bzdury, bo był np. SL P 2000 i znakomity dzielony PS 1000 czy coś takiego w początku lat 90-tych za 10.000 DM.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

=> mad

Pionek 8700 jest b. stary - był produkowany w 1991r., ale magicy discomaniaca tchną jeszcze w niego życie ...:))), no w końcu w tuningu siedzą od 1978r...., tylko nie wiem co oni wtedy tuningowali, chyba popularnego Grundiga....:))))

Jesli szukasz CD Denona, ktory zagra neutralnie i spokojnie, wrecz analogowo, to poszukaj DCD 735 (najtanszy model z alpha-processingiem). Mam go od 5 lat i jest OK: czyta wszystko, jest cichy i niezawodny. Pare tygodni temu ktos sprzedawal takiego na Allegro za jakies 350-400 PLN (nowy kosztowal 5-6 lat temu 1200 PLN).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.