Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do małego pokoju i do TV

RufuS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Szykuję się do zakupu głośniczków 2.0. Jest jeden konieczny warunek - muszę mieć możliwość podłączenia do nich dwóch źródeł. Do jednego podłącze dekoder TV a do drugiego odtwarzacz HD (Xtreamer SideWinder). Będę słuchał sporo muzyki (rock), ale też oglądał filmy (nie zależy mi na dźwięku przestrzennym).

Akutalnie w grę wchodzą Solo6C i Edifier R1600T-Plus.

Chciałem już brać te pierwsze ale w jednej recenzji przeczytałem coś takiego:

Zaraz po odpaleniu (włącznik jest umiejscowiony z tyłu jednej z kolumn) głośniki są wyciszone i należy nacisnąć przycisk regulacji głośności lub "mute".

[...]

Gdy głośniki są włączone, z kolumny z wbudowanym wzmacniaczem wydobywa się z ciche buczenie.

I szczerze mówiąc wydaje się to mało praktyczne. Kolejny pilot... No i świecący wyświetlacz (nie cierpię diod!)...

Te Edifiery wyglądają zachęcająco, mają ekranowanie magnetyczne (może nie będą buczeć), ale czy przypadkiem nie są to monitory studyjne? Bedą stały na ziemii (nie będę miał możliwości wstawienia standów). Schemat pokoju:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem czy będą wystarczająco mocne.

Druga opcja to zakup jakiegoś taniego wzmacniacza i do tego dwie pasywne kolumny (nie muszą być duże). Problem w tym, że na całą 'audio operację' mogę przeznaczyć 500zł. Ewentualnie mogą być kolumny aktywne z jednym wejściem (jakoś to sobie podzielę albo puszczę przez TV). Bardzo bym prosił o wszelkie porady, już głupieję od moich starych Creativów P380 (choć i tak są o niebo lepsze od tych nowych badziewnych modeli).

Ukryta Zawartość

Wziąłbym Solo6C, bo są sprawdzone, a tamtych Edifierów nigdy nie słuchałem. Inna sprawa, że za Microlaby bym tyle nie zapłacił. Poza tym te głośniki zagrają fatalnie stojąc na podłodze.

Tylko że tak jak napisałem... nie uśmiecha mi się za każdym razem przy włączeniu głośników na nowo ustawiać setup i klikać na pilocie 'mute'. Przetestuje Edifier, najwyżej je oddam...

• 4 miesiące później...

RufuS jeśli już kupiłeś te Edifier'y to mógłbyś podzielić się wrażeniami? Sam myślę o ich kupnie, ale strasznie ciężko znaleźć opinie użytkowników o nich, a recenzje tłumaczone z rosyjskiego przez google translator to jednak nie to.

Mam Solo 6c, apropos buczenia to coś tam może i słychać, z odległości 5cm, dalej już nic. Diody - skoro jest pilot to jakoś trzeba wiedzieć na jakim poziomie jesteśmy. Nie spodziewam się aby Microlab za te śmieszne pieniądze dodał na płycie czołowej potencjometr ALPS. :) Wyświetlacz jest dosyć delikatny, choć w całkowicie zgaszonym pomieszczeniu świeci wyraźnie. Zawsze można zakleić, zastosowałem w obudowie, dioda za bardzo siała po oczach. Grają dobrze, porównywałem ostatnio do MA BR2, nie tak fajny dźwięk ale i cena 3 razy mniejsza. No i nie trzeba wzmacniacza.

Zainteresowałeś mnie tymi Edifier, same speakery wyglądają ciekawie, jak nie mają pilota to ja już dziękuję. Co nie zmienia faktu iż chętnie bym posłuchał.

Takze mialem Creative P380. Stare, ale nadal kultowe i masz racje - duzo lepsze niz te dzisiejsze.

Przesiadlem sie po nich na Microlab SOLO 3C i jesli wolisz cos odrobinke tanszego niz SOLO 7C to bierz te pierwsze. Jestem bardzo zadowolony z tego zakupu. Teraz szukam jakiejs ciekawej karty dzwiekowej, bo przeciez nie godzi sie uzywac zintegrowanej dzwiekowki.

Mialem okazje odsluchu SOLO 3C i SOLO 7C i szczerze powiem - roznica miedzy nimi jest praktycznie zerowa. Goraco polecam "trojeczki". Slyszalem takze 6C i jak to powiedzial moj znajomy "czegos brakuje".

Piszesz, ze glosniki beda lezaly na podlodze. Otoz, przewertowalem caly internet i wiem, ze Microlaby to glosniki, ktore musza (i nie ma zmiluj) na czyms stac. Metalowe stojaki, ktore sa chociazby na allegro za XXX zl mozna sobie darowac. Warto cos takiego nabyc jedynie, gdy masz iscie audiofilski sprzet za spore pieniadze (albo gdy nie ma sie wyjscia). Bo widzisz, niby glosniki stojac na regale, powoduja, ze drewno drzy, co ma zly wplyw na jakosc muzyki. I to prawda, no, ale nie za takie pieniadze. Lepiej samemu ukonczyc kurs spawalniczy i takie stojaczki zmajstrowac - taniej wyjdzie. :D

Wracajac jednak po rozlokowania Microlabow. Przestrzen miedzy nimi to przynajmniej 1,5 m. Dlugo manipulowalem w swoim pokoju (nie obylo sie bez ciecia regalu pila :D), gdy wreszcie udalo sie je sensowanie rozmiescic. Ale owszem - dwa metry, trzy metry, a zalozmy - metr, to juz inne granie. Jesli jest za blisko to marniutko.

Co zas tyczy sie stania na podlodze - zerknij raz jeszcze na glosniki. Ten u gorze to glosnik wysokotonowy (tzw. tweeter). Najlepszy efekt mamy, gdy jego pozycja jest na wysokosci uszu. W przypadku podlogi tak nie bedzie i poczujesz sie rozczarowany. A wiem co mowie, bo moje tez staly.

Mysle, ze ciakawa opcja moga byc te kolumny.

Ukryta Zawartość

W ogole sklep ciekawy. Warto ich sledzic.

P.S Miej na uwadze, ze kupujac taki sprzet robisz inwestycje na co najmniej pare lat. Nie zaluj wiec jednej czy dwoch stowek wiecej. :)

Ukryta Zawartość

Mysle, ze ciakawa opcja moga byc te kolumny.

Ukryta Zawartość

Ciekawe jak to gra.

ps. ale ten "kolorofon" to mogliby se w tej fabryczce darować

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.