Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR 3805 czy Yamaha RX-V 2400 ?

Vonda

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Hi,

nie sluchalem ale najnowsze artykuly o tym ustrojstwie ktore czytalem (niemieckie magazyny) uznaly go za niedoscignionego leadera w swojej klasie cenowej bijacego wszystkie dotychczasowe ustrojstwa.

xajas

www.jaschiks.com

No to deraz dla odmiany: Denon lepszy !

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Denona 3802 porównywałem z Yamahą AZ2- Właśnie dlatego mam Denona. Yamaha niezależnie od modelu ma słabą wydajność na 5 obciążonych kanałach co czuć -szybko się "ksztusi". Niby można podłączyć kolumny 4ohm ale nie radzę bo dźwięk staje się jałowy-dotyczy wszystkich modeli poza AZ1 i wyższego. Denon niby ma min.6ohm ale radzę posłuchać. Tak piszę o tych omach bo w ten sposób łatwo poznać czy sprzęt ma zapas mocy czy ma tylko wodotryski Nie wiem tylko czy te nowsze modele też mają takie zaj... trafo. Proponuję Denona tak czy owak.

Wystarczy mieć duży pokój, no i "ksztuszenie" to jak kto chce niech rozumie, ale ja miałem na myśli, że nie czuć już zapasu mocy(swobody narastania) i pojawia się poluzowanie niskich, natomiast zacharczeć to można i Krelem. Yamaha sama w sobie nie jest taka straszna, chociaż nowe gadżety tej firmy nie dorastają do pięt temu co robiła dajmy na to 5lat temu, myślę raczej o stereo( sam mam Yamahę ax-1090 i na tym nic się nie "ksztusi"). Przez pół roku miałem Yamahę rxv-620 i to dopiero był niewypał-nawet recenzje mu nie pomogą. Konkludując proponuję Denona bo to urządzenie jakby z wyższej półki-nawet estetycznie.( Do 3805 jest super pilot).

Wszystkim bardzo dziękuję za wypowiedzi ... ale czy ktoś słuchał konkretnie tych modeli ???

ps Nie orientujecie się czy "Horn" zamierza po wejściu do UE obniżyć ceny żeby być choć trochę bliżej tym zza zachodniej granicy ? , A jak z "Audio klanem" ?

Pzdr

"Konkludując proponuję Denona bo to urządzenie jakby z wyższej półki-nawet estetycznie.( Do 3805 jest super pilot)."

i lepiej tak nie proponowac bo kazdy lubi co innego,więc jak brzmienie nie odpowiada to nikt nie kupi i tyle.

Jeśłi chodzi o wygląd to akurat Denon mi się zupełnie nie podoba - przynajmniej sądząc po zdjęciach ... (no czarny to jeszcze tyle , że resztę sprzętu mam srebrną ...), Yamaha już bardziej , a jeszcze bardziej modele 2004 (650, 750 ...) ... no a Rotel .... ach Rotel to jest po prostu piękny .. tylko za , za za drogi... no ale to tylko moje odczucia ...

Pilot ... do Denona jest "bajerancki" choć opinie o walorach użytkowych są różne ...

Nie mniej jednak walory estetyczne (coć niezwykle istotne) muszą ustąpić przed "Dźwiękiem" - i o to głównie pytam - jak toto brzmi ???

Mam rozumieć, że osoba która postawiła pytanie chce, aby inni wypowiedzieli się na temat brzmienia 1 bądź 2 amp. Fajnie ale jak ja kupowałem to nikogo się nie pytałem tylko sobie posłuchałem cała gromadkę urządzeń no i mnie akurat wszystkie Yamahy skłaniały ku konkluzji, że chyba tylko reklama jest dźwignią handlu. Bo brzmienie można sobie oceniać w różny sposób ale jak dźwięk jest żenująco mało dynamiczny, to nawet jak ktoś ogląda tylko melodramaty to kiedyś zauważy, że coś tu nie tak. Z denonem nigdy nie ma problemu. Słuchałem 3803 u kolegi-wiem, że to nie 3805 ale brzmi prawie tak jak 3802, co sugerowałoby, że rewolucji nie będzie, tylko po co jak 3801 był już udany. Czasem wystarczy tylko nie zepsuć. Wszystkich sfrustrowanych posiadaczy Yamahy przepraszam za stronniczość ale pozostanę przy opinii, że yamaha nie powinna wychodzić z supermarketów. A czemu zawsze jest tańsza od Denona?

norwidus ja nie jestem zflustrowany :) tylko Twoje wypowiedzi są szalenie subiektywne,tobie sie podoba denon i fajnie,ja słuchałem denona i yamahy i wiem co mi sie podoba a co nie i nie mam zamaru zmieniac na denona,a jak dla Ciebie yamaha jest w kinie mało dynamiczna to wybacz.......:) POZDRO

i jeszcze dodam odnosnie spadku formy yamahy,jak miałes 620 to warto posłuchac 640 i dopiero co wychodzących serii 50,tam zasilanie z tego co napisane jest wystarczająca do dużych pomieszczeń;) i raczej spadku formy sie nie uswiadczy;) a co do mocy to denona tez obowiązuje powiedzenie "japońska moc" ;) weźmy np denona 1804 i y 640 ta sama klasa ampli i z mocą mierzoną w testach jest identycznie no może prawie bo różnica 3-4 waty,i to nie jest powód do tego by oznajmić wszystkim ze yamaha ma słabe zasilanie,wiadomo jak sie zobaczy dane techniczne to owszem ale w praktyce jest całkiem inaczej.

Dobra, biała flaga. Miałem ochotę doradzić komuś kto ma rozterkę z zakupem sprzętu a wdałem się w dyskusję o wyższości jednej japońszczyzny nad drugą. Ktoś napisał, że i tak Rotel jest de beściak, no to czemu nie poczekać z zakupem i nabyć coś naprawdę pożądnego-niby też japońskie, ale co tam, rotel to rotel. Żeby pogodzić wszystkich to najlepszy jest Harman Kardon 8500. Pozdrawiam wszystkich miłośników Amplitunerów, niezależnie od tego którą markę chołubią. Najlepszą metodą wyboru jest kierowanie się własnymi preerencjami, a swoją drogą pomineliśmy w dyskusji problem z czym to ma niby grać. W.g. mnie kolumny mogą zmienić oblicze każdego sprzętu, więc odpowiedź w materii wyboru amplitunera pozostaje względna. Pewnie i tak zdecyduje cena.

co do ceny : to racja różnica jest około 900 zł - na Yamahę mam oferty na 3600 , na Denona 4500 ... (w Polsce w hurtowni - ale przy jednej sztuce dla klienta "indywidualnego" cena wyjściowa 6000) . Tyle, że Yamaha RXV2400 to prawie to samo co RXV1400 - to samo trafo , ta sama elektronika - ciut większa moc (teoretycznie - to samo trafo) większe kondensatory , selektor nagrywania , pilot ... - reszta bez różnic ... więc może bardziej powinno się porównywać z Denonem serii 280X niż 380X .... ?

A z czym ma grać ? - fakt to ważne - plan mam taki :

przód: Heco Signature (D'Appolito) front

centralny: Heco Signature (D'Appolito) center

surround: Yamaha NS200

surround back: Heco Signature (D'Appolito) rear

sub: Yamaha YST SW320

źródło: Pioneer DV530 (póki co ;-))

kable : cyfrowy coax: Ixos 105

analogowe : Monster Cable Interlink CD,

Monster Cable Interlink 300 MkII

głośnikowe : Cable Talk Theater 2.1 (póki co ;-))

... i to tyle ... czy coś to zmienia ?

Pzdr

Witam

Od paru dni jestem posiadaczem Denona 3803 przesiadłem się z Yamahy RX-V800 przed zmianą firmy odsłuchałem kilka klocków była między innymi yamaha 1400 podobno jest mała różnica między 2400 gra to nie źle ale Denon dopiero pokazał klasę zaznaczę tutaj że bardziej zależało mi na muzyce. Zatargałem swoje glosniki B&W 603 S3 panowie podłaczyli odtwarzacz DVD S 830 i ampli 1400 jakie były kable nie wnikałem były grube i zapewne firmowe to moim zdaniem wystarczy to nie wzmak lampowy zeby ocieplać dźwięk lub go wyostrzać od tego w ampli jest treble i bass ladnie grało ale przy utworze Carmina Burana O Fortuna (utwór z najnowszej reklamy Reeboka)gdy wchodzi uderzenie w bęben Yamaha zaczeła za przeproszeniem pierdzieć .Poprosiłem panów o czym szybsze odłaczenie moich kolumn od tych klocków następnie podłączyli mi Denona DVD 2200 i ampli 3803 i to było to czego tak długo szukałem to ustrojstwo naprawdę gra dźwięk jak dla mnie bomba w stereo a wcześniej wspomniany utwór zabrzniał tak że dostałem gęsiej skórki na ciele a jesli chodzi o kino powiem tak nawet moja zona która jest obojetna na efekty dźwiekowe w filmie powiedziała że słyszy róznicę nie ukrywam że bardzo mie ten fakt ucieszył.Co do Denona 3803 i3805 czlowiek który mnie obsługiwał a widac było że lubi to co robi i ma trochę pojęcia na te tematy powiedział ze w 3805 włożyli nowy procek jest szybszy DSP ale coś nie gra nowszy a tańszy o 600 PLN od starszego a cena starszego modelu nie poszła w dół dziwne.

Ja niechciałem juz kombinować to było to czego szukałem i dlatego ten model osładza mi wolne chwile po cięzkiej pracy

Elfan> Nie wierze w to magiczne odpychanie sie Y i B&W. Wlasnie przed chwila podlaczylem do swojego Pioneera zamiast frontow Kody odlaczone od mojego stereo B&W 602 S2. Zapuscilem Chicago from gazeta. Ktos chce ode mnie kupic te Kody??? :-)

Witam

Elefan B&W było kupowane wlaśnie pod Yamahe w grudniu ubiegłego roku wtedy miałem jeszcze ampli RX-V800 i DVD 795 a wziełem je na odsłuch dlatego że podobno dobrze jest sprawdzić jak sprzęt współgra wiem że są dobrze wygrzane a te ze sklepu stoję dopuki ktoś ich nie kupi mogą stać cztery tygodnie albo dwa dni

"Nie wierze w to magiczne odpychanie sie Y i B&W. "

to nie musisz wiezyć:)

"Wlasnie przed chwila podlaczylem do swojego Pioneera "

tego nie rozumiem,była mowa o Yamasze??

"Ktos chce ode mnie kupic te Kody"

jaki masz model,może kumpel sie skusi;))))

POZDRO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.