Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage Stereo System

PietroPL

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zwracam się do was drodzy forumowicze z prośbą o poradę. Od jakiegoś czasu poszukuję sprzętu do odsłuchu muzyki (głównie rocknroll, jazz, blues). Zastanawiam się nad jakimś sprzętem z epoki bo z tego co słyszałem to nowszy sprzęt nie potrafi zagrać tak jak sprzęt z lat 70'-80'. Mój limit pieniężny to ok. 1200 zł i nie chciał bym go przekraczać. Wyszukałem na allegro coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Możecie mi coś poradzić na temat tego sprzętu ? Ewentualnie sami coś polecić. Nie ukrywam że zależy mi także na wyglądzie samego sprzętu (nie chcę raczej niczego z dużą ilością wyświetlaczy cyfrowych itp. raczej sam analog).

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/71980-vintage-stereo-system/

Pierwszy zestaw jest bardzo drogi i sklada sie z samych niskich modeli, mialem tuner 2050 z tego zestawu, nic szczegolnego.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

czolgista dobrze prawi, ani jeden ani drugi nie wart tej ceny. Ten jest godny polecenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym ze drogi, na ebay.co.uk albo .de sa znacznie tansze.

przyklad:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ich wyglad to kwestia gustu ale zagraja napewno o niebo lepiej niz owe marantze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czolgista dobrze prawi, ani jeden ani drugi nie wart tej ceny. Ten jest godny polecenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z tym ze drogi, na ebay.co.uk albo .de sa znacznie tansze.

No, piękny to on nie jest.

Tani zresztą też nie.

Ukryta Zawartość

cena jak to na allegro, dwa razy drozej niz na zachodzie dlatego tego konkretnego kompletu nei polecam. Widywalem takie zestawy w UK po 200 funtow w dobrym stanie. Warte sa kazdego pensa bo to klasyczny vintageowy tranzystor Quada ktory zagra na przyzwoitym poziomie. Jego wyglad...no coz :))) bywaja ladniejsze klocki, brzydszych sie raczej nie spotyka :D

Witam

Zwracam się do was drodzy forumowicze z prośbą o poradę. Od jakiegoś czasu poszukuję sprzętu do odsłuchu muzyki (głównie rocknroll, jazz, blues). Zastanawiam się nad jakimś sprzętem z epoki bo z tego co słyszałem to nowszy sprzęt nie potrafi zagrać tak jak sprzęt z lat 70'-80'. Mój limit pieniężny to ok. 1200 zł i nie chciał bym go przekraczać. Wyszukałem na allegro coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Możecie mi coś poradzić na temat tego sprzętu ? Ewentualnie sami coś polecić. Nie ukrywam że zależy mi także na wyglądzie samego sprzętu (nie chcę raczej niczego z dużą ilością wyświetlaczy cyfrowych itp. raczej sam analog).

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Powiększ limit-bo inaczej d u p a z marzeń.pograsz chwilkę i szrot-a nikt Ci tego nie naprawi-zacznij myśleć choć trochę.pozdrawiam szczerze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na jebayu trzeba pamiętać o kosztach wysyłki (ciężkie rzeczy potrafią kosztować nawet ponad 150 zł). Do tego koszty przekazania kasy za granicę (pay-pal - 2,9%). Przy niezadowoleniu i odsyłce podwajają się koszty przesyłki. Może nie warto mśleć systemami? Najpierw zaczaić się na dobry wzmacniacz - powiedzmy za 800-1000 zł (mam do quadów słabość - można długo słuchać bez zmęczenia). Potem w przypływie gotówki cd (znośne bywają nawet za 400 zł). Po co Ci timery i kaseciaki? Najtańszy tuner z PLL można kupić za 100 zł. Taki system będzie nowszy i pewnie lepiej zagra. Bardzo vintage nie warto kupować. Zgadzam się z przedmówcą - nie można tego potem naprawić. Sam mam podobne doświadczenia. Nawet sobie nie wyobrażasz, jak ciężko kupić zwykły potencjometr. Wtedy byla mniejsza globalizacja i standaryzacja parametrów. pamiętaj tez o jednej rzeczy. Estetyka dźwięku zmieniła się znacznie. Ja startowałem wtedy gdy vintage było jeszcze tegorocznymi modelami i mimo sentymentu nie chciałbym tego słuchać. Ostatnio puściłem sobie stare kasety z dBx i po 15 min. musiałem wyłączyć, taki pozlepiany i zamulony to był dźwięk...

Co do twierdzeń,że nie da się tego naprawić,to się niezgodzę.Ja zaczynałem swoją przygode z audio w PRL-u i wtedy też twierdzono,ze się nie da naprawić w kraju zachodniego sprzętu.Jednak i wtedy i teraz się dało,ale trzeba się na tym znać i mięć rozeznanie.Tak jak z zabytkowymi samochodami.Wiekszość nawet nie umie tego prowadzić.Zresztą ,spózniłeś się kolego o dobrych kilka lat.Teraz zostały już niskie modele i to mocno przebrane.Prawdziwe rarytasy już dawno cieszą uszy i oczy prawdziwych miłośników dzwięku.

Nie upadaj na duchu,bo może się rzeczywiscie jeszcze coś uda zdobyć,ale już raczej nie na allegro,czy e-bay,a od jakiegoś znajomego.Powodzenia.

problem z serwisowaniem może być mocnym argumentem przeciw takim ładnym vintagom. Kolega ma fajny ale mocno już klasyczny sprzęt. Sprzęt jest z wysokiej półki, mocno upakowany częściami i w zasadzie więcej jeździ po serwisach jak gra. Od 2-3 lat nie może go porządnie naprawić, ciągle coś wyskakuje. Oczywiście to nie reguła, ale jak nie masz zaufanego dobrego serwisanta to uważaj.

Akurat Quady potrzebuja rewizji po 30 latach, dlatego za nieodnowiony model moze z 1000zl, nie wiecej. U mnie takie zaestawyh chodza po max. 300 euro. Widze ze ceny Vintydzu w Polsce sa masakryczne. Niemniej jesli nie razi cie wyglad to Quad 303/405-2 jest niezla propozycja.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Estetyka dźwięku zmieniła się znacznie. Ja startowałem wtedy gdy vintage było jeszcze tegorocznymi modelami i mimo sentymentu nie chciałbym tego słuchać. Ostatnio puściłem sobie stare kasety z dBx i po 15 min. musiałem wyłączyć, taki pozlepiany i zamulony to był dźwięk...

Jak czytam czasem takie "twierdzenia" to resztka włosów na głowie mi staje:-) Gdyby owe kasety były nagrane na naprawdę dobrym sprzęcie i nie w DBX to zapewne grałyby zupełnie inaczej. Pamiętam odsłuch Dynaco z 1963 roku na kolumnach Yamahy u rocha. Jak świetnie brzmiał metal na nim:-) To był naprawdę niezły, przeźroczysty dźwięk. Końcówa mocy josefa z 1985 roku (Krell KSA 50S) zdaje się podobnie gra. No ale w umysłach niektórych stary sprzęt muli:-)

Dziękuję wam za tak szybką odpowiedź. Marek-41 trafiłeś w sedno przytaczając samochody zabytkowe :), a to dla tego że właśnie zajmuję się odrestaurowywaniem zabytkowych samochodów i po prostu jestem zakochany w stylu lat 70 ( chrom, elegancja , ręczna robota itd.) dlatego zaznaczyłem że zależy mi na sprzęcie o wyglądzie vintage, ale nie będę się upierał. Polecany przez was Quad musi naprawdę dobrze grać bo wygląda gorzej od UPS-a który mam pod biurkiem :). Mam możliwość przywiezienia sprzetu z UK ale jednak wolalbym kupic sprzet w Polsce.

Mialem stare sprzety vintage i graly pieknie do tego wygladaly i robily ogromne wrazenie na moich gosciach .

A co do mulenia to owszem jak zjem kilogram ,,Michalkow,,faktycznie musze popic woda :) a tak na serio trzeba miec odrobine szczescia by nie trafic na mine w tak leciwym sprzecie.

robix

Najbardziej w całym poście zgodzę się ze stwierdzeniem, że co lepszy sprzęt został już wykupiony co zresztą widać po aukcjach, które z ciekawości śledzę i niestety z kwestią serwisu ale...

Od chwili kiedy udało mi się dostać mojego leciwego PMA-790 uważam, że warto poświęcić czas i uwagę na wyszukanie, a potem odnowienie takiego sprzętu (zwłaszcza wzmacniaczy bo źródła nie każde się już niestety da). Jeśli padnie pytanie dlaczego to odpowiem innym pytaniem "Jak często takie sprzęty są do kupienia i czemu tak rzadko?".

Niestety wadą najgorszą jest to, że naprawdę mało kiedy można takie perełki kupić w idealnym stanie wizualnym bo techniczny i tak i tak zębem czasu nadgryziony będzie. Sam niestety mam egzemplarz, który nosi na szczęście nie jakieś okropne ale widoczne ślady jednak jego brzmienie, dusza wynagradza wszystko. Łącznie z czasem, który spędziłem i jeszcze spędzę żeby go doprowadzić do pełni życia.

Nie zgodzę się w żadną stronę, że te urządzenia "mulą" bo są stare, a nowe już nie "mulą" bo są nowe no i tak mają...

Jeśli już się ktoś chce zabrać za vintage to warto wyszukać te najwyższe modele bo potrafią pokazać po odrestaurowaniu coś za co w aktualnej ofercie 90% producentów trzeba zapłacić naprawdę duże pieniądze, a i to nie zawsze zabrzmi z tym czymś co powoduje, że spędza się w fotelu długie godziny...

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Odnośnie uszkodzonego: "Potencjometry i przełączniki pracują bezszmerowo"...

Nie ma opcji, żeby nie był grzebany i nie trzeszczał, zwłaszcza, że sprzęt był produkowany na końcu lat 70:

Ukryta Zawartość

Model z mocnej średniej półki jak dla mnie. Nie miałem okazji go posłuchać ale na bank trzeba będzie przy nim posiedzieć. Nieco te dwa modele się różnią (sprawny ma jeszcze regulacje na tylnej ściance ale nie szukałem jakiego typu to regulacja (balans??)).

Ja bym się jeszcze dopytał czy ten sprawny ma górną pokrywę. Co do ceny to kurcze niby nie wysoka ale tak 100 by mógł opuścić, zwłaszcza, że buja się jeden i drugi już chyba pół roku z tymi sprzętami.

Na koniec dodam, że nie za dużo jest o tych starych sprzętach w necie ale jakbyś poszukał nieco bardziej intensywnie czegoś o tej 850 niż ja to na pewno coś znajdziesz.

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Bardzo ładny sprzęt Egon.

Jak będziesz sprzedawał daj znać.

Wzmacniacz, niedłubany udało mi się kupić za 530 zł, zaryzykowałem bo zdjęcia były koszmarne i zero kontaktu ze sprzedawcą , teraz poszukuję tunera.

Panel w idealnym stanie,w srodku był pokryty 32letnią poduszką z kurzu. Na obudowie plomba sklepowa (sic!) Potki trzeszczą z lekka.Całośc do czyszczenia, smarowania.

Teraz będę szukał za rada kolegi Szreka (pozdrawiam) drugiego, jako rezerwuaru części zamiennych.

Na razie dostał nową obudowę (piaskowanie i lakier).

Później zrobię mu gniazdo sieciowe, nowe gniazda głosnikowe, podświetlenie volume.

I oczywiście boczki drewniane ;)

Quad jest troche przymulony, 303 bynajmniej.

PietroPL mogę polecić Ci świetne kolumny głośnikowe na płóciennym zawieszeniu w niskotonowcu.Jeśli nie masz ochoty bawić się w regeneracje i inne kombinacje..Jest to bardzo popularny model jvc, który wyszedł w 1983 r.Jest jeszcze troszkę dobrze zachowanych zestawów.Kupione w dobrym stanie posłużą na kolejne lata.Podaje Ci link do tych, które nie dawno udało mi się ustrzelić:http://allegro.pl/jvc-s-p55-victor-company-of-japan-limited-i1250725556.html

jeżeli chodzi o marantze to stare modele plasują się tak :

1050 <1090 <1122dc

po między 1090 a 1122dc plasuje się "nowoczesny" pm7000

btw 1122dc kupiłem za 300zł a pm7000 za 1000....

wada starych wzmaków i ampli jest zazwyczaj jedna trzeba je nasmarować :D potem ewentualnie wymienić gniazda głośnikowe by akceptowały jakieś ludzkie średnice bądź widły/ banany

btw jakby ktoś chciał kupić tuner 2110 to ojciec ma na sprzedaż

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.