Skocz do zawartości
IGNORED

multEQ, EzSet/EQ, YAPO - korekcja w praktyce

bravo32

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Proszę o informacje jak w Waszych aplitunerach KD zachowują się automatyczna adaptacja akustyczna?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Taki temat już był. Jeśli zaginął to:

YPAO u mnie wyraźnie korygowało bas - sprawdzałem na generatorze i słychać było wyraźnie że występujące wcześniej podbicie zostało wyrównane z resztą pasma. Mikrofon pomiarowy w amplitunerach jest żałosnej jakości, ... z wyższymi tonami popełnia ogromne błędy, więc wybierałem trym NEUTRAL który nie powodował takich zniekształceń na górze pasma jak "FLAT".

Tak więc głównie poprawia to równomierność basu, który staje się poza mniejszym przerysowaniem (jeśli są podbicia kolumn/pomieszczenia) staje się bardziej czytelny, i o dziwo sięga jakby niżej (pewnie usunięta góra wyższego basu maskowała to co się działo niżej).

Podczas kalibracji trzeba zachować maksymalną ciszę. Kalibracja nie jest zbyt dokładna ale szybka. Trzeba pamiętać by idealnie trzymać mikrofon ... najlepiej mieć jakiś "stojak".

Kalibracja w amplitunerach trochę psuje, ale więcej z niej korzyści niż strat (choć trzeba wybrać odpowiedni tryb ... np. YPAO w Yamaha 661 w wyższych rejestrach bardzo błądzi więc trzeba było wybierać jak wcześniej wspomniałem tryb NATURAL który nieco odpuszczał górę).

Tak więc po korekcji największe korzyści miałem na basie, a największe straty na górze pasma (mniejsza "namacalność" dźwięku. I ponownie powtórzę że w ogólnym rozrachunku lepiej było u mnie użyć korekcji (może dla tego że KEF Q1 mają ogromne podbicie przy 120 hz). Nie wykluczone że przy równych kolumnach lepiej korekcji nie używać (szczególnie jak się trochę zadba o akustykę).

Kyle: bardzo dziękuję za Twoje spostrzeżenia i ładny opis. No to jeszcze po opinii użytkowników HK oraz Onkyo/Denon i będzie jakieś pole do wniosków i ew. dyskusji.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.