Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor zakłóca głośniki!!

Air23

Rekomendowane odpowiedzi

witam

kupiłem ostatnio monitor LG Flatron 700P i jestem z niego bardzo zadowolony poza jednym.

Jeżeli w czasie działania monitora są włączone głośniki (Creative Inspire 6.1) a nie odtwarzam żadnej muzyki to

strasznie szumią i strzelają co chwilę. Karta muzyczna to Sound Blaster 5.1. Instalowałem

najnowsze sterowniki, grzebałem juz chyba we wszystkich opcjach i ciągle to samo. W końcu

pożyczyłem od kolegi zestaw 5.1 by sprawdzić czy to nie wina głośników. Ale znowu to samo.

Szukałem długo. Instalowałem sterowniki ale po paru godzinach stwierdziłem że jest to wina

monitora. Zakłóca on działanie głośników gdy jest włączony, podłączony do komputera. Jeżeli

odłącze kabel lub wyłącze monitor wszystko jest ok. To samo jeżeli odłącze głośniki od

komputera, ale pozostawie właczone do prądu. Jest to odgłos działąjącego monitora (po

przyłożeniu ucha do obudowy monitora jest ten sam dźwięk). Czy można coś na to poradzić?

Monitor jest nowy i na gwarancji. W instrukcji obsługi nie było wspomniane że może on

zakłócać pracę innych urządzeń, więc czy może to być powód do reklamacji??

Monitory czołowych producentów powinny spełniać wymogi normy TCO XX, gdzie XX końcówka roku wprowadzenia danej normy np. 03 wykłada się jako 2003. Norma ta definiuje maksymalną emisję promieniowania elektromagnetycznego emitowanego przez monitor w określonym kierunku i odległości. Mój monitor z TCO 95 w zauważalny sposób wpływa na radio pracujące na zakresie UKF; objawia się to zwiększonym szumem i gwizdami w momencie znacznej zmiany jasności obrazu; natomiast nie wpływa wogóle na głośniki komputerowe. => Reklamuj.

nie wiem

MPR-II - to standard testu w którym wyświetla się na ekranie czarne tło i białe litery (coś jak DOS), poczym bada się promieniowanie lektromagnetyczne wywołane tego typu obrazem.

TCO... - to surowsza norma niż MPR, lecz opiera się na tych samych zasadach z tą różnicą, że wyświetla się czarną czionkę na białym tle, norma ta bada też zużycie energi i w małym stopniu ergonomię użytkowania monitora.

no to dałem takie bałe objaśnienie norm :-) lecz twój przypadek jest naprawdę dziwny, nie wiem czemu tak się dzieje

Czy te glosniki nie maja wzmacniaczy wbudowanych w obudowe?

Bo jakos mi to tak wyglada, a zatem moze zrobic im ekranowanie elektroniki, ale najpierw sprawdzic jaki jest kabel sygnalowy i ewentualnie zainstalowac "naprawde" ekranowany.

Nie musi, ale moze pomoc. A moze wzmacniacz jest oddzielnie i trzeba go poprostu oddalic od monitora..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.