Skocz do zawartości
IGNORED

Projekcja 3D - Dwa Projektory

msiak

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Chciałbym zadać kolejne trudne pytanie.

Posiadam instalację KD opartą na dwóch identycznych projektorach. Projektory są skonfigurowane tak, że wyświetlają obraz w tym samym miejscu (stosuję to w celu uzyskania większej jasności). Dzięki odpowiednim przystawkom istnieje możliwość doprowadzenia obrazu z jednego projektora do lewego oka, a z drugiego do prawego. Podłączając komputer z dwoma wyjściami DVI mogę na jednym projektorze wyświetlić zdjęcie dla jednego oka, na drugim dla drugiego i uzyskać efekt 3d.

Czy istnieje możliwość rozdzielenia sygnału 3D z odtwarzacza BluRay lub tunera satelitarnego na dwa projektory. Obraz np. z tunera satelitarnego na zwykłym telewizorze zawiera lewą i prawą połowę, każdą przeznaczoną dla innego oka. Czy można wydzielić te dwa obrazy i wysłać do innych urządzeń wyświetlających? Jak i czym to zrobić (komputer?)

pozdrawiam

Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/72297-projekcja-3d-dwa-projektory/

Właśnie kup projektor lub TV 3D. Nie da się zrealizować (brak synchronizacji pomiędzy projektorami a okularami). Jeśli już dałoby się rozdzielić sygnał to jeszcze trzeba zastosować filtry polaryzacyjne i kupić okulary polaryzacyjne.

Posiadam instalację KD opartą na dwóch identycznych projektorach. Projektory są skonfigurowane tak, że wyświetlają obraz w tym samym miejscu (stosuję to w celu uzyskania większej jasności)

troche offtopic ale zastanawia mnie dlaczego kupiles 2 proje a nie 1 ktory bedzie mial wieksza jasnosc i przy okazji lepsze pozostale parametry

Właśnie kup projektor lub TV 3D. Nie da się zrealizować (brak synchronizacji pomiędzy projektorami a okularami). Jeśli już dałoby się rozdzielić sygnał to jeszcze trzeba zastosować filtry polaryzacyjne i kupić okulary polaryzacyjne.

Problem synchronizacji pomiędzy projektorami i okularami nie istnieje. Instalacja jest oparta właśnie o filtry i okulary polaryzacyjne.

Załącznik zawiera schemat działania instalacji zapożyczony ze strony Barco.

Telewizor 3d jest mały i drogi (Sony ma w sprzedaży do 60 cali za 20 tys. zł).

Projektory 3d są drogie.

Instalacja oparta na dwóch projektorach jest tania, daje znakomite rezultaty, także w filmach 2d.

troche offtopic ale zastanawia mnie dlaczego kupiles 2 proje a nie 1 ktory bedzie mial wieksza jasnosc i przy okazji lepsze pozostale parametry

Może wykonałem kalkulację i wyszło mi, że za tą samą cenę lepszą jasność i pozostałe parametry uzyskam z 2 projektorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nowy projektor JVC (teraz nie pamiętam symbolu) FullHD z obsługą 3D i super parametrami kosztuje coś w granicach 16 000. I masz przekątną ekranu 150` i więcej (lub mniej). Tak więc nie widzę powodu dla którego miałbyś sobie komplikować system.

Jakby co to mogę się dowiedzieć jaki to jest dokładnie projektor.

msiak: gratuluje pomysłu (serio!!!) i życzę powodzenia. Niestety, nie jestem w stanie (ze względu na marnej jakości wiedzę) Tobie pomóc, ale na Twoim miejscu drążyłbym temat po zachodnich forach i w oparciu o komputer. Na mój prosty rozum, o wiele łatwiej dałoby się to zrealizować programowo przy dual-head w karcie graficznej (tak jak masz teraz podłączone projektory pod komputer). Być może to kwestia przerobionych sterowników albo odpowiedniego oprogramowania. Nie mniej - nie poddawaj się, bo pionierzy łatwo nie mają. Hint do google: '3D sat for dual head' i '3D blu-ray for dual head'.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Nowy projektor JVC (teraz nie pamiętam symbolu) FullHD z obsługą 3D i super parametrami kosztuje coś w granicach 16 000. I masz przekątną ekranu 150` i więcej (lub mniej).

Cześć.

Za 16000 to można kupić dwa Barco 1209 lub Sony G70 albo półtora Sony G90.

Wybór pomiędzy CRT i LCD to oczywiście kwesta gustu a o gustach się nie dyskutuje.

Moja instalacja ma być zdecydowanie bardziej budżetowa.

Chcę wykorzystać to co już mam i sprawdzić jaki efekt dam radę osiągnąć.

pozdrawiam

Dwa proje CRT???!!!

Mam dużo miejsca na projektor... ;)

Ciekawe tez jak się przedstawia ostrość (zbieżność) dwóch nałożonych na siebie obrazów 2D...

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Ciekawe tez jak się przedstawia ostrość (zbieżność) dwóch nałożonych na siebie obrazów 2D...

Bardzo dobrze. W przypadku projektorów crt obraz z każdego z nich i tak powstaje poprzez nałożenie trzech składowych, które należy bardzo precyzyjnie wyregulować, tak aby spotykały się dokładnie tam gdzie trzeba. Ja zamiast trzech mam po prostu sześć do regulacji.

Fotki będą niedługo, kończę prace remontowe.

pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.