Skocz do zawartości
IGNORED

Mission M33I I Lampa

polek1980

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam sie nad zmiana wzmaka. Teraz mam CA A300 ktory ma okolo 40watt mocy i tak sobie mysle czy lampa np. o mocy 15watt nie bedzie miala problemow z tymi kolumnami? Producent missiona podaje ze wzmak ma miec od 25-+100watt mocy, ale czytalem ze moc lampy nie jesz porownywalna z moca tranzystora. Czy myslicie ze jak kupie jakas lampke co ma np. 20watt mocy to nie bedzie sie meczyc z mmoimi kolumnami?wogole to w lampach jestem zielony i nawet nie wiem czy te missiony pasuja pod lapkeL:\

thx za podpowiedzi

o sorry pisze z niemieckiej klawiatury i sie gubie:) kolumny to mission m33i

https://www.audiostereo.pl/topic/72529-mission-m33i-i-lampa/

Miałem Yaqina MC100B i powiem, ze to jest naprawdę potężna lampa. Wat watowi nie równy. Lepiej kupić wzmacniacz już na zapas.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Therion rozwiniesz swoją wypowiedź? Ja osobiście miałem okazję słuchać Missionów M74 i naprawdę zdziwiłem się, że tak mogą zagrać takie tanie kolumny.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

myslicie ze mssionki ne zgraja sie z lampka?szkoda bo podoba mi sie ich brzmienie i nie chce ich jeszcze zmeniac:) chyba poszukam rotelka ra-980bx ostatnio na eb ay poszedl za 200euro a na allegro za 700zl ale troszke poobijany.

<br />myslicie ze mssionki ne zgraja sie z lampka?szkoda bo podoba mi sie ich brzmienie i nie chce ich jeszcze zmeniac:) chyba poszukam rotelka ra-980bx ostatnio na eb ay poszedl za 200euro a na allegro za 700zl ale troszke poobijany.<br />
<br /><br /><br />

Mission 33 to dobre głośniki, ale z lampką mogą zagrać zbyt statycznie, ich sygnatura w obrębie pasma nie jest zbyt zadziorna, bynajmniej grają łagodniej od wymienionych bdb Mission M74.

Moim zdaniem dobry neutralny tranzystor będzie lepszym wyborem.

?

Therion rozwiniesz swoją wypowiedź? Ja osobiście miałem okazję słuchać Missionów M74 i naprawdę zdziwiłem się, że tak mogą zagrać takie tanie kolumny.

Napisałem TE, co oznacza m33i. Z lampa się zagulgotały, pogubiły i nie dały rady nadążyć.

Lampy mają kopnięcie, tam musi być coś co za tym nadąży. Z mojego doświadczenia z Mission wynika, że to fajne kolumny, ale do tranzystora (ew kilkuwattowej lampy). I tylko do pewnego pułapu. Ładnie zagrają małe składy, muzykę kameralną. Jeżeli jednak utwór się zagęści, to mają kłopot z szybkością przekazu.

Stanowią fajny etap na drodze wzwyż, ale na pewno nie należą do kolumn z którymi można można zostać na dłużej zmieniając wszystko wokół. Dosyć szybko pokazują swoje ograniczenia i równie szybko stają się najsłabszym elementem toru.

Jeżeli z jakimś wzmacniaczem się zgrały, to radzę taki układ pozostawić. Jeżeli zaś chcecie się piąć w stronę lepszego dźwięku, to niestety trzeba zakładać również ich wymianę i w sumie zaczynać od zera.

Ps. A dzieje się tak dlatego, że świat stanął na głowie. Kiedyś podstawowe lampy kosztowały 5-7tys. i było jasne, że nie ma sensu podłączanie do nich kolumn kosztujących 1600zł/parę. Dziś lampę można kupić za 1600zł (i bardzo dobrze) ale tu jest ta zmyłka - lampa ta bowiem mimo swojej niższej ceny wcale nie ma gorszego kopa niż ta za 7tys. Dlatego właśnie kolumny za wspomniane 1600 nie dają rady takiej dynamice.

<br />Napisałem TE, co oznacza m33i. Z lampa się zagulgotały, pogubiły i nie dały rady nadążyć. <br /><br />Lampy mają kopnięcie, tam musi być coś co za tym nadąży. Z mojego doświadczenia z Mission wynika, że to fajne kolumny, ale do tranzystora (ew kilkuwattowej lampy).  I tylko do pewnego pułapu. Ładnie zagrają małe składy, muzykę kameralną. Jeżeli jednak utwór się zagęści, to mają kłopot z szybkością przekazu. <br /><br />Stanowią fajny etap na drodze wzwyż, ale na pewno nie należą do kolumn z którymi można można zostać na dłużej zmieniając wszystko wokół. Dosyć szybko pokazują swoje ograniczenia i równie szybko stają się najsłabszym elementem toru.<br />Jeżeli z jakimś wzmacniaczem się zgrały, to radzę taki układ pozostawić. Jeżeli zaś chcecie się piąć w stronę lepszego dźwięku, to niestety trzeba zakładać również ich wymianę i w sumie zaczynać od zera.<br /><br />Ps. A dzieje się tak dlatego, że świat stanął na głowie. Kiedyś podstawowe lampy kosztowały 5-7tys. i było jasne, że nie ma sensu podłączanie do nich kolumn kosztujących 1600zł/parę. Dziś lampę można kupić za 1600zł (i bardzo dobrze) ale tu jest ta zmyłka - lampa ta bowiem mimo swojej niższej ceny wcale nie ma gorszego kopa niż ta za 7tys. Dlatego właśnie kolumny za wspomniane 1600 nie dają rady takiej dynamice.<br />
<br /><br /><br />

Therion -> to nie Missiony były słabe i spowalniały, tylko lampa nie dała rady 3,5 ohm-owe minimum do dla niektórych lamp poty i zadyszka. Patrz pomiary Mission

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?

<br /><br /><br />

Therion -> to nie Missiony były słabe i spowalniały, tylko lampa nie dała rady 3,5 ohm-owe minimum do dla niektórych lamp poty i zadyszka. Patrz pomiary Mission

Ukryta Zawartość

Moje obecne 4ohmowe kolumny (w rzeczywistości mają znacznie mniej) jakoś sobie radzą i mają jeszcze spory zapas.

Robiłem odsłuchy różnych Mission, dlatego wyrobiłem sobie o nich zdanie. Posiadałem nawet jakiś przez jakiś czas maszynę do wyburzania ścian zwaną M35i i w połączeniu z Marantzem 7001 nawet mi się podobało. Ale wówczas miałem dom ze ścianami z płyty gipsowej, które chłonęły ten nadmiar basu. Po przeprowadzce do mieszkania w bloku i dokupieniu lampy M35i usiłowały mnie zabić - dmuchały basem jak oszalałe, przy czym kompletnie nie wiedziały co to za utwór i nie miały pomysłu jak go zagrać. Na szczęście z pomocą przyszli sąsiedzi dając mi prosty wybór - albo M35i albo wkrótce poślizgnę się na schodach.

Zmieniłem kolumny na inne, od 2 lat słucham ich codziennie po 8-10 godzin i codziennie na nowo się zachwycam. No i zaprzyjaźniłem się z sąsiadami killerami.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.