Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor-z czym to sie je????

mlody369

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie... z tego co zauwazylem to projektory staja sie coraz tansze,siegaja ceny srednio-dobrego tv....wiec chyba lepiej jak ma sie oczywiscie miejsce kupic tanszy tv. a do kina lepszy projektor....I na co zwracac uwage przy zakupie takiej zabawki??? z jakimi kosztami trzeba sie liczyc zeby to jako tako wygladalo,jakie firmy robia dobre i w miare tanie projektory??aha i jakich wielkosci obrazy sie uzyskuje i od czego one zaleza-czy tylko od odleglosci od tej calej maty na ktorej jest wyswietlany obraz??

https://www.audiostereo.pl/topic/7257-projektor-z-czym-to-sie-je/

jeden z najlepszych w swojej klasie cenowej projektorów to Panasonic PT-AE300,nadaje się elegancko do małych pomieszczeń ponieważ ma odpowiednio dobraną soczewke i obraz z małych odległości jest w miare duzy,np 2,5 m od ekranu daje obraz o wielkości 180X90 cm i dobrej rozdzielczości,jest cichy co jest raczej bardzo ważne,i koszt do jakości jest rewelacyjny cena allegro 5800zł a sklepowa około 10000zł więc oferta jest baaardzo atrakcyjna, raczej w tej cenie nie ma na niego konkurecji,ja zaczynam na takie coś składac kase:) POZDRO

->mateuszek

Jeżeli divixy są dobrze zrobione to wielkiego bólu nie ma chociaż skok jest dobrze widoczny. Zależy czego oczekujesz. Projektor świetnie się sprawdza do oglądania starych filmów ekspresjonistycznych ("Gabiner dr Caligari", "Metropolis", "M jak Morderca" itd z lat dwudziestych) ściągniętych z sieci bo trudno je kupić w jakiejkolwiek formie. To samo dotyczy innych "nietypowych" filmów których inną drogą jak poprzez sieć nie znajdziesz. Problemem mogą być jednak parametry domowych projektorów - na bardziej profesjonalnych modelach mnóstwo parametrów można doregulować podczas gdy w "tanich" to wszystko robi średnio działający automat. Jeżeli divx jest w "bogatej" wersji (2-3cd) wymaga to pewnych ręcznych operacji na ostrości, kontraście, składowych itd a efekt jest całkiem znośny. Jest to więc możliwe ale raczej z projektorem o pełnej regulacji.

Divx "jednopłytowe" to całkowita porażka bo tego po prostu nie da się niczym uratować.

Według mnie, zależy kto jakie ma wymagania. Do tej pory, na każdym obrazie z Divixa, który oglądałem wyraźnie widać "duże kwadraty" (niższa rozdzielczość niż DVD), co powoduje, że najchętniej wyłączyłbym projektor. Natomiast, mojemu ojcu, to wcale nie przeszkadza w obejrzeniu filmu, mimo tego, że też zauważa ogomne różnice. Dodatkowo kwestia mniej żywych kolorów.

Oglądam również divixy z bardzo prostego powodu, można sobie je ściągać za darmo (albo prawie). A w DVD inwestuję wyłącznie w najlepsze dla mnie tytuły.

pozwole sobie dorzucic swoje 3 grosze (+ VAT).

projektor, oprocz tego ze jest rewelacyjna zabawka, niestety ma jeden wielki mankament - i nie chodzi mi tu o cene czy wymagana powierzchnie zeby zamontowac ekran. bajer polega na tym, ze widac wszystkie niedociagniecia obrazu. wszelkie ripowane filmy od razu wykazuja strate na jakosci. juz plyty videocd wygladaja jak slaba kopia na wideo......

co nie zmienia faktu, ze ogladanie filmow z orginalnych plytek (tak jak to niby producent sobie wymarzyl) to czysta przyjemnosc i poezja smaku i aromatu.

co do projektorow panaslonika. mam troche doswiadczenia z 300 i 500. oba sa znakomite. wybitnie ciche o zupelnie przyzwoitym obrazie. 500 sprawia wrazenie jasniejszego i bardziej -hmmm- ostrego? zywego? ale moze to kwestia subiektywnego odbioru. (oba sa lcd)

co do dlp - maja znacznie ciekawszy kontrast, zas czernie sa naprawde czarne. jest jeden haczyk. niektore osoby sa w stanie zauwazyc tzw rainbow effect (czyli cos co sprawia wrazenie ze kolorki pozostawiaja poswiate + obraz jakby drzy). nie czuje sie odmiencem, ale przy testach infokusow (tez byly przymiarki) zauwazylem taki wlasnie efekt. w efekcie, zdecydowalem sie na lcd. moral z tego taki, ze przed zakupem warto popatrzec czy widzimy w/w efekt czy nie.

witamy panie Mateuszek w gronie zwolenników projektorów! mogę spytać co zmieniło Twoją postawę wobec tych urządzeń? jeszcze kilka dni temu byłeś bardzo sceptycznie do nich nastawiony. czyzbyś miał np. bezpośrednią styczność z Panasoniciem AE-500?

co zaś się tyczy tematu divxy vs projektor...

Twoje pytanie o AC3 jest tu troszkę nie na miejscu. co prawda projektory mają głośniczek, w większości przypadku reprodukują wręcz dzwięk mono i raczej nie sprawdzają się jako urządzenia audio.

nic jednak nie stoi na przeszkodzie abyś swój komputer podłączył do zestawu hi-fi. gwarantuję Ci, że satysfakcja będzie większa.

jeżeli zaś chodzi o jakość obrazu to oczywiście jest gorzej niż na dvd, ale czy aż tak źle? oglądam tylko kopie dvd-ripy ewentualnie dvd-screenery. do większości dwu (trzy) płytowych wydań nie można się przyczepić. jest więcej niż poprawnie.

wg mnie bardzo dobrą jakoś prezentuje grupa Brutus (ROTK, Last Samurai) - oni używają XviD 1.0 R3 i to chyba w tej chwili najlepszy kodek na rynku.

mogę zrobić bezpośrednie porównanie bo na Powrocie Króla byłem w kinie i muszę przyznać, że obraz na projektorze jest lepszy.

pamiętam też że wydanie 2 płytowe Kill Billa Vol One miało fenomenalną jakoś obrazu, prawie porównywalną z dvd.

używając projektora zauważyłem że filmy mogą bardzo różnić się kontrastem i nasyceniem kolorów. a to po części kwestia chyba filmu czy filtrów jakie zastosował operator.

wczoraj oglądałem np. Panic Room i było pod tym względem kiepsko. z kolei 21 grams mimo, że kręcony w tej samej konwecji (stonowane szaro-bure barwy) wypada na projektorze bardzo dobrze.

a bajki, a raczej animacja... to po prostu trzeba zobaczyć

do vorpane...

może nie dysponuję, bo to nie moje, ale mam POŻYCZONĄ wersję trzypłytową ROTK

ona na sieciach p2p jest od kilkunastu dni...

siostrzeniec był zachwycony projekcją w domu... ja zresztą też

jak masz jakies pytanko wal tak, postaram sie pomóc

a[kropka]gumula[malpa]wp[kropka]pl

dane techno filmu:

Movie Name.......: Lord of the Rings: The Return of the King, The

Release Date.....: 03 Mar 2004

Theatre Premiere.: 17 Dec 2003

Retail DVD Date..: May 2004

Audio Codec......: AC3

Audio Bitrate....: 448 kbit/s

Video Codec......: XviD 1.0 RC3

Video Bitrate....: 1008 kbit/s

Video Info.......: 23,97 fps 640x256

Size.............: 50/50/50*15

Rating...........: 8.9/10 (52407 votes) t250:4

ja oglądałem władce pierścieni powrót króla w wersji 3 płytowej o której muwi meloman i obraz jest naprawde niezły,co prawda nie na projektorze tylko na monitorze 17calowym ;) ale jak się z bliska przypatrzyłem to nie wystepowało żadne ziarno kompresyjne czy też inne defekty kompresji,więc obraz jest super,technika idzie do przodu kodeki coraz bardziej zaawansowane (ta wersja co ja oglądałem to na kodeku 3ivx) i za niedługo obraz z divx będzie w niczym nie odbiegał od tego na dvd,a co do dzwięku to AC3 czyli identyko jak na dvd i to jeszcze z bitrate 448 a nie 384.POZDRO

>>mateuszek

dopiero teraz zauważyłem, że z Ciebie to północny emigrant... leży jeszcze u Was śnieg?

plazma wcale nie przebija jakością obrazu dobry projektor, i wciąż pod względem gabarytów obrazu daleko jej do tego co może zaprezentować projektor.

jeżeli pracujesz w cywilizowanym kraju to pewnie dla Ciebie zakup takiego sprzętu to mniejsze obciążenie niż dla nas... jestem ciekaw po ile możesz kupić AE-500?

też bardzo ważne jest jak podłączysz komputer do projektora

można jak do TV czyli poprzez tzw. tv-out czyli bardzo kiepskiej jakości S-Video

można poprze DVI, ale ja jeszcze nie widziałem tutaj kabli dłuższych niż 1,5m... poza tym projektor musi mieć takie wejście. wszystkie nowe karty graficzne mają takie wyjście, a już na pewno spora większość

ja używam wejścia RGB 15 pinowego (a więc takie samo złącze jak do monitora) - mam specjalny kabel 5 m produkcji Sony zamówiony aż z Brukseli.

dzięki temu obraz jest zjawiskowy, śmiem twierdzić że lepszy niż na ekranie monitora

mój projektor obsługuje pasmo pionowego odświeżania do 85Hz i chodź ma tylko natywną rodzielczość 800x600 przy oglądaniu filmów nie ma to specjalnego znaczenia.

kable to nie problem...

wszyskie ceny sa tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

tu te nie chodzi o to czy mnie na to stac czy nie - problem polega na tym czy bede z tego zadowolony...

a z doswiadczen kolegow - wyglada to roznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

starsze typy projektorów, powiedzmy te produkowane przed 2001 miały rzeczywiście sporo wad i kosztowały krocie

kiedy pojawił się AE-500 hierarchia wartości i w ogóle stosunek jakości do ceny został wg mnie zupełnie zmieniona

za 7000zł nie dostaniesz nic lepszego, a to co AE-500 wyprawia z obrazem jest wręcz niebywałe

na pewno będziesz zadowolony... ja sam cały czas zastanawiam się nad uogradem... może najwyższy czas zmienić mojego HS-1?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.