Skocz do zawartości
IGNORED

Które Kef'y Do Nad'a?

Epi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako iż jest to mój pierwszy post pragnę wszystkich sredecznie powitać i prosić o pomoc w wyborze kolumn. Posiadam wzmacniacz NAD320 do tej pory słuchałem na Polskich kolumnach, które dostałem od brata lecz nadszedł czas na zmiany i chciałbym abyście pomogli mi wybrać używane kolumny KEF, gdyż nie mogę się zdecydować a na ojczystych portalach nie ma zbyt wielu informacji. Muzyka jakiej słucham to klasyka, blus, jazz jak i czasem pop czy ostrzejsze brzmienia, pokój mam o wymiarach 3,90x3,10m. Co do kolumn to zastanawiam się nad używanymi KEF Cresta 3 lub 2, KEF Q-30 lub 50 widziałem również starsze KEF K120 wszystkie dostepne na allegro. Co możecie mi o nich powiedzieć i w które warto zainwestować;) Za wszelkie informacje i sugestie z góry dziękuję.

Pozdrawiam Jacek

https://www.audiostereo.pl/topic/72576-kt%C3%B3re-kefy-do-nada/

Witam jako iż jest to mój pierwszy post pragnę wszystkich sredecznie powitać i prosić o pomoc w wyborze kolumn. Posiadam wzmacniacz NAD320 do tej pory słuchałem na Polskich kolumnach, które dostałem od brata lecz nadszedł czas na zmiany i chciałbym abyście pomogli mi wybrać używane kolumny KEF, gdyż nie mogę się zdecydować a na ojczystych portalach nie ma zbyt wielu informacji. Muzyka jakiej słucham to klasyka, blus, jazz jak i czasem pop czy ostrzejsze brzmienia, pokój mam o wymiarach 3,90x3,10m. Co do kolumn to zastanawiam się nad używanymi KEF Cresta 3 lub 2, KEF Q-30 lub 50 widziałem również starsze KEF K120 wszystkie dostepne na allegro. Co możecie mi o nich powiedzieć i w które warto zainwestować;) Za wszelkie informacje i sugestie z góry dziękuję.

Pozdrawiam Jacek

Zerknij tutaj, może coś Ci podpowiedzą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Które Kef'y Do Nad'a?

Muzyka jakiej słucham to klasyka, blus, jazz jak i czasem pop czy ostrzejsze brzmienia, pokój mam o wymiarach 3,90x3,10m

Odp: Żadne. Nie wiem jakie masz źródło, ale KEF + NAD to może być buła na basie + nie wyraźna średnica + przytłumione wysokie.

Napisz jakie mas źródło i jakie brzmienie preferujesz. Ten pokój jest bardziej pusty, czy zagracony? Kolumny postawisz przy ścianie/wciśnięte w kąty czy będziesz mógł je ustawić jak należy (czytaj odsunięte od ścian).

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Jak już musisz KEF'y to na pewno nie C7 - tragedia. Z KEF'ów z NAD'em najbardziej podobały mi się iQ-70. W miarę neutralnie i kulturalnie ale strasznie nudno. Tak jakby brakowało ikry i energii. Do Twojego pomieszczenia i do NAD'a bardzo, bardzo polecam AudioAcademy Phoebe III. Z NAD'em odsłuchałem kilkanaście par kolumn i z zakresu cenowego do 5000PLN (nowe) AA Phoebe III wypadły najlepiej.

System gra dobrze, albo nie....

jak kefy to tylko z uni-q to jest super patent

No własnie zastanawiałem się co to Uni-q bo kolumny Q30 i Q50 są Uni-q

Pozdrawiam

Decyzja co do kolumn KEF zapadła po tym jak u kolegi usłyszałem 326Bee z iQ70, wiem że to nie ta klasa wzmacniacza ani kolumn, które wymieniłem lecz wielu użytkowników NAD posiada KEF'y przy swoich zestawach z tego co można wyczytać na sieci. Co do firm to wiem, że ilu producentów tylu zwolenników znam z innych dziedzin gdzie użytkownik jednej marki udowadnia drugiemu, że jego system jest najlepszy ale nie o tym chciałem pisać;)) Powiem może tak, nie jestem audiofilem ani nie mam słuchu absolutnego;) ale mam dość ALTONÓW, które otrzymałem od brata i uważam, że takie używane stare KEF'y będą niebo lepsze od nich, choć nie upieram się przy tej marce to jestem ograniczony finansowo i na początku chciałem kupić kolumienki do 500pln kwota ta wzrosła do 700pln;)) CD mam Yamaha lecz model nie jest ważny bo będę go zmieniał, na jaki jeszcze nie wiem lecz myślałem również o NAD 541i lub 542 i co do sprzętu na dzień dzisiejszy to tyle:) Co do preferencji dźwiękowych brzmienie naturalne, ciepłe bez zbednych basów, jeśli chodzi zaś o pokój na jednej ścianie mam szafkę na której stoi sprzęt na drugim końcu łóżko;) na ścianach bocznych po 2szafeczki 30x70cm kolumny mogę spokojnie odsunąć od ściany na około 50cm to chyba wszystko:)

Pozdrawiam Jacek

W Polsce dystrybutor łączył Nady z kolumnami Dali. Modele 104, 106, 505 lub 606 na pewno się z nim sprawdzą. Potwierdzam że dużo angielskich konstrukcji muli - mają mniej wysokich i niskich tonów, słabe stereo. Mułowaty Nad i mułowate Kefy mogą dać mułowaty dźwięk. Jeżeli już musisz, to celuj w najwyższą półkę Kefa, chociaż do tego Nada to trochę szkoda pieniędzy na lepsze kolumny. Ale od Altonów wszystko będzie lepsze.

Dystrybutor NADa a konkretnie Trimex w latach 1996-7 sprzedawal zestawy NADa skonfigurowane z kolumnami KEF CODA7 czy 8.

Konkretnie dotyczylo to zestawow NAD312/NAD512 oraz NAD314/NAD514. Autor wątku posiada NADa320,

jest to wzmacniacz dynamiczny, bardzo energetyczny, dosc szybki i wystarczająco przejrzysty i w zaden sposob nie bedzie

zamulał z KEFami.

Które Kef'y Do Nad'a?

Muzyka jakiej słucham to klasyka, blus, jazz jak i czasem pop czy ostrzejsze brzmienia, pokój mam o wymiarach 3,90x3,10m

Odp: Żadne. Nie wiem jakie masz źródło, ale KEF + NAD to może być buła na basie + nie wyraźna średnica + przytłumione wysokie.

Napisz jakie mas źródło i jakie brzmienie preferujesz. Ten pokój jest bardziej pusty, czy zagracony? Kolumny postawisz przy ścianie/wciśnięte w kąty czy będziesz mógł je ustawić jak należy (czytaj odsunięte od ścian).

No niekoniecznie. Ja mam zestaw NAD C326 + C545 i KEF-y iQ30. Napewno nie mam buły na basie (dodatkowo musiałem podpiąć subwoofer - Mordaunt Short Alumni 9). Fakt; nie jest to dźwięk zrównoważony (audiofilski), ale w porównaniu z Denonem, to bas jest o niebo lepiej kontrolowany, a soprany to na niektórych płytach wręcz bajka.

Pozdrawiam Jacek

Posiadam zestaw: NAD C326, C545, KEF iQ30, Mordaunt-Short Alumni9.

KEF-y to specyficzne głośniki. Nie grają równo jak polecane AA Phoebe. Ale mają swoich wielbicieli i muzykę, którą świetnie oddają. Ja słucham jazzu awangardowego (małe sekcje, jakość muzyki bywa "garażowa") i klasyki (barok generalnie). KEF-y są świetne zwłaszcza w jazzie. Niewielkie formy muzyczne brzmią doskonale (trio lub kwartet, muzyka akustyczna). Również suity Bacha brzmią znakomicie. Można KEF-om co nieco zarzucić, ale że brak jest wysokich tonów to lekka przesada. Wysokie tony wręcz odżyły, kiedy przesiadłem się z Missionów. Pełno talerzy, dzwoneczków itd. Wszystko podane czysto i wyraźnie, ale bez przegięcia. Dla mnie basu jest za mało (kontrabas w jazzie musi być), ale to rzecz gustu. Dlatego mam subwoofer (brak miejsca na podłogówki to raz, trzeba wydać co najmniej dwa razy tyle, a i tak z basem może być kicha, to dwa). W każdym razie do jazzu (również bluesa), i klasyki (choć są nieco lepsze w skomniejszych formach) KEFy są naprawdę niezłe.

U mnie gra para NAD370 + KEF Q7

Fajnie pasują - Q7 potrzebuje prądu by ruszyć stadiony i go dostaje od NADa ...

NAD jest oszczędny na górze a Q7 potrafi pociągnąć średnie i wysokie ...

Jak widać dogadują się - stareofonia jest OK, średnica miękka mniej detaliczna od mojego audiolaba ale przyjemna.

Bas ma wykop i narzekać na jego ilość nie można no może na jego rytmiczność - szybko wbrzmiewające udeżenia np "stopa" są za bardzo rozwleczone ...

Muszę jeszcze poexperymentować z zatyczkami bassreflexu.

Generalizując pasują do siebie.

Mój znajomy ma KEF Q5 z NADem i też lubi tą parę ;)

Na zdjęciach NAD370 (ubrany i nagi) oraz KEF Q7 (front i tył)

Ukryta Zawartość

post-4300-096507300 1288035815_thumb.jpg

post-4300-091603200 1288037080_thumb.jpg

post-4300-055193800 1288037102_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Witam Panowie:) Większość kolumn, które wymieniliście była poza moim zasięgiem;) Nie chciałem pisać prędzej nim nie będę miał sprzętu w komplecie i na miejscu dla tego odpowiadam dziś. Poszedłem za poradą Mariusza i kupiłem KEF Cresta 30, które testuję od kilku dni jako źródło przybył NAD 541i i powiem jedno, nie żałuję ani jednej decyzji, kolumienki w porównaniu z tym co było brzmią naprawdę świetnie, bardzo przyjemnie ciepło bez buły na basie;) więc spokojnie każdemu polecę jeśli będzie ograniczony finansowo, co do cd to zaskoczył mnie bardzo miło nie tylko jakością dźwięku i tym, że pobił moją starą yamahe ale mam pewną ulubioną płytkę, która jest w strasznym stanie, przeskakiwała jak i zacinała się na 541i poszła jak nówka, nie wiem czy to przypadek czy 541i jest tak dobry, ale szczęka mi z lekka opadła. Na koniec bardzo wam wszystkim dziękuję za porady, wiem że to nie sprzęt najwyższych lotów i nie ma co się podniecać;) ale między tym co było a jest, jest po prostu przepaść:)

Pozdrawiam Was Jaca

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.