Skocz do zawartości
IGNORED

Czym Zastąpić Yamahę Rx 797 ?

marell

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym wymienić amplituner rx 797 na wzmacniacz. Zasadniczo to jestem zadowolony z brzmienia yamahy, jednak mam pewne zastrzeżenia.

Brakuje sceny, chciałbym by dźwięk odkleił się od kolumn, przy dłuższym słuchaniu bywa męcząca, przy niższych poziomach głośności brakuje basu.

A może to wina innych elementów zestawu??

Po głowie chodzą mi:

marantz pm 7000

marantz pm 7001

ca azur 640

Interesuje mnie sprzęt używany, maksymalnie kilkuletni w cenie ok. 800-1200 Co o tym myślicie? Na ile te wzmacniacze są lepsze od yamahy, czy w ogóle?

Reszta moich gratów to Mission m34i + yamaha cdx 497 +kable procab.

Proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam.

• Moderatorzy

Jeśłi chcesz marantza to koniecznie go odsłuchaj bo dżwięk może być zbyt ostry, ale to indywidualna kwestia.

Lepszy będzie z serii 7... niż 5...

ca nie słuchałem

posłuchaj Rotela, jeśli chodzi o moc to nawet modele 40 W mają dużego kopa więc nie patrz na parametry...

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Witam.

Chciałbym wymienić amplituner rx 797 na wzmacniacz. Zasadniczo to jestem zadowolony z brzmienia yamahy, jednak mam pewne zastrzeżenia.

Brakuje sceny, chciałbym by dźwięk odkleił się od kolumn, przy dłuższym słuchaniu bywa męcząca, przy niższych poziomach głośności brakuje basu.

Po głowie chodzą mi:

marantz pm 7000

marantz pm 7001

ca azur 640

Interesuje mnie sprzęt używany, maksymalnie kilkuletni w cenie ok. 800-1200 Co o tym myślicie? Na ile te wzmacniacze są lepsze od yamahy, czy w ogóle?

Pozdrawiam.

Witam! Może to winna zespołów głosnikowych. Miałem ten sam model z elektroniką Rotela i Dennona. Też odczuwałem zmeczenie dzwiękiem przy długim słuchaniu. Zmiana Rotela na Denona przy m34i nic nie dała. Dopiero kiedy zmieniłem je ma Monitor Audio Bronze Br2 usłuszałem dżwięk, który mi się podoba i nie męczy przy długich odsłuchach. Pozdrawiam.

Każdy wzmacniacz stereo będzie lepszy od amplitunera. Polecam nowy sprzęt. Za 1200 zl mam do sprzedania nowego Marantza PM 5003. Jakby co pisz na Priv.

Ciekawe dlaczego uważasz, ze każdy wzmacniacz będzie lepszy.

Moim zdaniem nie każdy wzmacniacz będzie lepszy od amplitunera. Yamaha RX-797 to bardzo dobry klocek w swojej cenie i bije na głowe takie klocki jak np. Marantz PM5003 czy Denon PMA-510AE. Nie wiem w czym ta różnica na gorzej ma się objawić ? Jest to strefa budżetowa więc w czym te różnice ?

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Witam! Może to winna zespołów głosnikowych. Miałem ten sam model z elektroniką Rotela i Dennona. Też odczuwałem zmeczenie dzwiękiem przy długim słuchaniu. Zmiana Rotela na Denona przy m34i nic nie dała. Dopiero kiedy zmieniłem je ma Monitor Audio Bronze Br2 usłuszałem dżwięk, który mi się podoba i nie męczy przy długich odsłuchach. Pozdrawiam.

Dziadek dobrze mówi. Mam klocki rotela i przez parę lat miałem do nich podłączone, z braku kasy, Mission m72. Na niskich poziomach głośności, takie tło do pracy, może być. Jednak męczyły przy głośniejszym słuchaniu, szczególnie rock to był... jazgot. Zmieniłem kolumny i teraz słucham muzyki z przyjemnością o wiele głośniej. Bez zmęczenia, a pracuję w domu i słucham muzyki ok. 12 godzin dziennie. Fakt, że nowe kolumny kosztowały blisko 3x tyle, co poprzednie :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Z tymi Mission spróbuj CA, tylko jedno ale, nie do każdego rodzaju muzyki takie zestawienie się nadaje.

Ta Yamaha to amplituner stereo. No to niekoniecznie będzie lepiej z tymi wzmacniaczami. Może warto posłuchać z innymi kolumnami np. Acoustic Energy Aegis evo3. Znajomy ma Yamahę spiętą z nimi i bardzo fajnie się to połączenie sprawdza.

Witam nie chcę żeby to brzmiało tak, że każdy chwali swoje, ale muszę tutaj bronic tej Yamahy

Po pierwsze nie myślmy stereotypowo, bo juz nie jedna osoba powiedziała, że 797 jest jak dobry budżetowy wzmacniacz, gdzie tuner nie daje mu ujmy w brzmieniu

Co do Twoich problemów to nie obwiniałbym tak jednogłosnie Yamahy,

gdyz czego jak czego, ale basu to jej nie brakuje i to nawet na małym poziomie głosności(bez aktywnego loudness)

scena też jest ok, kolumny heco metas(wczesniej siesty) znikały z pokoju.

moze Twoje problemy to efekt nie dopasowania kolumn ze wzmacniaczem, tak jak nie lubia się z yamaha 797 siesty -tworzą dzwiek zbyt jasny, krzykliwy i męczący

Także może warto rozważyć odsłuch z innymi klockami

pozdrawiam

Witam

Jako drugi zestaw mam ten amplituner.

Żeby uzyskać znaczącą różnicę, trzeba zapłacić dobre kilka k.zł za wzmacniacz i kolumny.

W pomieszczeniu odsłuchowym ddzwięk z Rx 797 jest podawany bardzo dobrze nawet ze słabych monitorów.

Radzę dopasować kolumny.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedzi.

Może macie rację z tymi kolumnami.Kumpel w najbliższym czasie będzie składał zestaw, to się wybiorę z nim po sklepach i posłucham kolumn w cenie do 2 tys.

Tak właściwie to missionki wolałbym zostawić w spokoju.Pamiętam jak je kupiłem i podłączyłem zamiast wcześniej posiadanych koda 702. Zagrały pięknie he he

Pozdrawiam.

Podstawowy problem leży w missionach moim zdaniem, miałem kiedyś M35i z RX-797, długo nie pograło, posłuchaj np. Magnata, Monitor Audio z Serii M, na bank będzie dużo lepiej.

Pieniądze nie grają !

Amplika masz super jak za te kase.To wina zdecydowanie kolumn.Poza tym nie słuchaj głupot że każdy wzmak zagra lepiej niz ta Yamaha RX-797.To wyjątkowo udany klocek.wogóle nie lubie uogólniania i czystej teorii.A w takich kategoriach te stwierdzenie należy rozpatrywać

Witam.

Po głowie chodzą mi:

marantz pm 7000

marantz pm 7001

ca azur 640

Pozdrawiam.

Jeśli cię meczy dźwięk Yamahy to na pewno jego górne pasmo.Ja miałem kilka lat wzmacniacz yamahy z serii 5 i miałem z nim podobny problem, na bas nie powinieneś narzekać jest mmoże rozgotowany i rozwlekły ale na pewno nie jest go mało, przestrzeń na zestawie jaki mam w opisie była na poziomie, spokojnie można o niej powiedzieć, że dźwięk się odklejał od kolumn , pokombinuj z kablami, do yamahy kable dnm, lub coś co łagodzi dźwięk (u mnie xlo ultra 1 bardzo pomógł),wzmacniacz bym wymieniał na samym końcu jak już nic nie pomoże

pzdr

Pozdrawiam.

zapomniałem o kolumnach, wg mnie to mogą być one

tak więc kolumny, kable, a na końcu wzmak

Witam,

U mnie ta Yamaha grała z Celestinami f38, które nadal posiadam i muszę powiedzieć, że ten zestaw sprawował się bardzo dobrze w przeciwieństwie do tego co prezentowała Yamaha z Siestami. To był koszmar.

Pozdrawiam

Witam.

Mam ten ampli z kolumnami Jamo C407. Początkowo wysokie kuły w uszy i przy dłuższym słuchaniu dźwięk był męczący. Zmieniłem ustawienie w ampli z 8 om na 4 omy i pomogło. Dodatkowo wymieniłem kable głośnikowe na grubsze - klotz 4x4 mm2. Pomogło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.