Skocz do zawartości
IGNORED

Trzy Chińskie Daci - Opinie I Pomoc W Wyborze

viatraco

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam wzmacniacz Harman HK680, kolumny Dynaudio Audience 10,kable Proab LS25 i IC DIY Sommer Spirit XXL.Źródło to Sony CDP-590 po tuningu (kondensatory, opampy,wytłumienie,gniazdo sieciowe z filtrem).

Jednak znaaaacznie więcej muzyki mam na dysku we FLAC.Zdecydowałem się na DAC.Przemieliłem tematy na forum i poza nim.Zdecydowałem się na coś z tych trzech ofert.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mało o nich na polskich forach.Czy ktoś bawił się nimi? Jak wypadają w konfrontacji z popularnym MF V-DAC ?

Lubię zdecydowanie ciepłe muzykalne brzmienie bez męczącej średnicy i góry pasma.Repertuar jazz,gitary akustyczne,stary rock,symfoniczna muzyka filmowa.Nie wsłuchuję się analitycznie w niuanse i szczegóły,ale uwielbiam wielką przestrzeń dźwiękową w pokoju oraz separację instrumentów (jak każdy chyba :) ).Zależy mi też na wbudowanym przyzwoitym wzmaku słuchawkowym.

Matrix Cube bardziej mi odpowiada (wizualnie) niż droższy Mini-i z wyświetlaczem lcd.

Maverick to ponoć klon tego Xiang Shenga DAC-01,ale ma przycisk DIRECT co może być istotne w kontekście skracania toru audio.W sumie fajnie by też było kiedyś użyć go jako preampa, ale oczywiście jakość DACa jest priorytetem.Xiang tańszy o 50 $...Mają lampki w środku z tego co widzę.

Transportem będzie na razie Denon DCD-820 (przez coax,sony 590 nie ma cyfr.wyjść) lub dvd bellwood dla płyt cd oraz przede wszystkim optyk w laptopie dla Flaców.DACi mają grać w stanie fabrycznym bez modyfikacji.

Czy są zdecydowane za i zdecydowane przeciw tym konkretnym modelom.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie Matrix Cube, tu

Ukryta Zawartość

masz rzetelną recenzję + co wazne "pokaz kotku co masz w środku"

Do twojej listy rozwazania dorzuciłbym kilka opcji.

1.Matrix mini-i

Ukryta Zawartość

2.Little Dot DAC_I lub II for headphones incl.

Ukryta Zawartość

3.HLLY DMK-IV DAC

Ukryta Zawartość

i na koniec dużo drożej, ale ciekawie Yulong D100 DAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiałem się nad kupnem Matrix Cube - podoba mi się także jego design. Ostatecznie zakupiłem Matrix mini-i bo potrzebowałem wyjść/wejść XLR. I nie żałuję - wspaniały DAC - szczegółowy opis na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Pamiętać należy jednak o innych różnicach w tych dwóch powyższych DAC'ach. Matrix Cube zbudowany jest na kości DAC firmy Wolfson, a mini-i na Analog Devices - to są inne charakterystyki dźwięku - warto poczytać.

Poza tym niezwylkle interesujący (a także chwalony) jest Maverick DAC. Ma wyjście analogowe i lampowe - można tu pokombinować.

Little Dot DAC i Hlly DAC także ma niezłą prasę - trudno doradzić jednoznacznie jakiś konkretny model.

Trzeba samemu posłuchać, pożyczyć, etc. :)

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Mogę od siebie napisać, że w moim przypadku TubeMagic D1 DAC firmy Maverick Audio pogodził V-DAC-a z Beresfordem. Z tych dwóch ostatnich V-DAC bardziej mi sie podobał brzmieniowo w moim systemie (Yaqin MC-10L)ale nie miał wzmacniacza słuchawkowego. Beres na słuchawkach -miód malina a na wzmaku totalna klucha mimo 2 modyfikacji. Dodatkowo z Maverick-iem możesz sobie też eksperymentować podmieniajac lampę w buforze lub dobierając OPAMP-y. Na tym poszukiwanie się zakończyło i teraz słucham muzyki :-)

Dzięki Pegal.O to mi chodziło

Czytam zagraniczne fora, szala przechyla się na stronę mavericka i tu jeszcze Twoja opinia.Chociaż wiadomo percepcja słuchowa jest rzeczą względną :)

Mam dwa zagadnienia.

1.Głównie jednak będzie to odsłuch na kolumnach.Czy odczuwasz wyraźną różnicę przy wyjściu NORMAL vs TUBE.Czy DIRECT odcina potencjometr na obu wyjściach ? Gdyby sekcja preampa była solidna to wpadłem na pomysł laptop-toslink-dac+TUBE preamp-HK680 jako koncówka(jest możliwość separacji w HK).

Widzę w opisie,że masz (albo miałeś) CA 540R.Właśnie ten amplituner robił do tej pory u mnie za DAC (crystal) przy transporcie Flaców z laptopa.Spodziewam się skoku jakości po przejściu na mavericka.Będzie duży?

2.Kupowałeś swojego bezpośrednio od Chińczyka? Na ebayu sprzedaje producent i odpisał mi wczoraj,że DHLem do Polski za 30$ może wysłać.Przy obecnym kursie dolca wyjdzie razem z przesyłką ok 700zł.Podstawowa kwestia to ryzyko dowalenia vat+cło.W przypadku wpadki wyjdzie 22%+ X% (no właśnie nie wiem ile cło)czyli dodatkowo pewnie z 200zł...Aż takiej tragedii by nie było.

Dzięki Pegal.O to mi chodziło

Czytam zagraniczne fora, szala przechyla się na stronę mavericka i tu jeszcze Twoja opinia.Chociaż wiadomo percepcja słuchowa jest rzeczą względną :)

Mam dwa zagadnienia.

1.Głównie jednak będzie to odsłuch na kolumnach.Czy odczuwasz wyraźną różnicę przy wyjściu NORMAL vs TUBE.Czy DIRECT odcina potencjometr na obu wyjściach ? Gdyby sekcja preampa była solidna to wpadłem na pomysł laptop-toslink-dac+TUBE preamp-HK680 jako koncówka(jest możliwość separacji w HK).

Widzę w opisie,że masz (albo miałeś) CA 540R.Właśnie ten amplituner robił do tej pory u mnie za DAC (crystal) przy transporcie Flaców z laptopa.Spodziewam się skoku jakości po przejściu na mavericka.Będzie duży?

2.Kupowałeś swojego bezpośrednio od Chińczyka? Na ebayu sprzedaje producent i odpisał mi wczoraj,że DHLem do Polski za 30$ może wysłać.Przy obecnym kursie dolca wyjdzie razem z przesyłką ok 700zł.Podstawowa kwestia to ryzyko dowalenia vat+cło.W przypadku wpadki wyjdzie 22%+ X% (no właśnie nie wiem ile cło)czyli dodatkowo pewnie z 200zł...Aż takiej tragedii by nie było.

Direct odcina tylko gl. regulacje glosnosci, gala reulujesz wtedy tylko sluchawki, na wyjscia leci max.

Normal VS Tube - im lepsz lampa tym wieksza roznica. Ale nawet na podstawowej, chinskiej roznica jest wyraznie slyszalna. Lampa brzmi jak lampa (glebszy dzwiek, jakas analogowosc, mniejsza szczegolowosc), a wyjscie SS potrafi byc za ostre (tu wskazana zabawa OPAMPami).

Co do kupna - przesledz dokladnie headfi.org, trafiaja sie egzemplarze w Europie.

Primodium. Medium. Finis.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.