Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny podłogowe czy też podstawkowe

seba77

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dylemat...

Mysle nad zmianą kolumn..obecnie posiadam ELAC ELR 4000 II /w katalogach pod nazwą ELR 125/ , poniżej link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolumny sa w stanie naprawdę dobrym , grają poprawnie , bardzo dobra srednica + wysokie , natomiast brakuje mi mocnego "kopnięcia" basem...zachowując przy tym detalicznosc...

napędza je wzmak i cd :

ADVANCE ACOUSTIC MAP101 + cd MCD200 , połączone kablem GOERTZ MICRO PURL COOPER a wszystko to w pokoju ok 20m , sciany sufit w płytach kartonowo gipsowych a podłoga w panelach ....

Zastanawiam sie jakie wybrac , podłogówki czy konkretne podstawkowe.....i jakiej firmy model itp...

Kasa do ok 5tyś....

Pzdr.S.

Ukryta Zawartość

Dokup sobie subwoofer. Za 5tys bedziesz mial bas jak ze studni.

no chyba jaja sobie robisz.....ja oczekuje powaznych odpowiedzi.....a nie w tym stylu...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

no chyba jaja sobie robisz.....ja oczekuje powaznych odpowiedzi.....a nie w tym stylu...

To nie sa jaja, Andrzej dobrze Ci radzi. Jeśli jesteś zadowolony z reszty pasma tych Elaców, dokup Velodyne za ok 2-2,5k a resztę wydaj na płyty. Słyszałem go z małymi monitorkami Visatona w ok 20m i był cud, miód i orzeszki.

Nie wierzysz - wypożycz i sprawdź.

To nie sa jaja, Andrzej dobrze Ci radzi. Jeśli jesteś zadowolony z reszty pasma tych Elaców, dokup Velodyne za ok 2-2,5k a resztę wydaj na płyty. Słyszałem go z małymi monitorkami Visatona w ok 20m i był cud, miód i orzeszki.

Nie wierzysz - wypożycz i sprawdź.

Zastanawiam sie jakie wybrac , podłogówki czy konkretne podstawkowe.....i jakiej firmy model itp...

Kasa do ok 5tyś....

"To nie sa jaja, Andrzej dobrze Ci radzi. Jeśli jesteś zadowolony z reszty pasma tych Elaców, dokup Velodyne za ok 2-2,5k a resztę wydaj na płyty. Słyszałem go z małymi monitorkami Visatona w ok 20m i był cud, miód i orzeszki.

Nie wierzysz - wypożycz i sprawdź. "

"To nie sa jaja, Andrzej dobrze Ci radzi. Jeśli jesteś zadowolony z reszty pasma tych Elaców, dokup Velodyne za ok 2-2,5k a resztę wydaj na płyty. Słyszałem go z małymi monitorkami Visatona w ok 20m i był cud, miód i orzeszki.

rabies dzieki za info....musze koniecznie zrobić odsłuch....

czekam na dalsze propzycje

Gość masza1968

(Konto usunięte)

kolumny sa w stanie naprawdę dobrym , grają poprawnie , bardzo dobra srednica + wysokie , natomiast brakuje mi mocnego "kopnięcia" basem...zachowując przy tym detalicznosc...

To w końcu chcesz sobie coś zmienić czy brakuje ci "kopnięcia basem"?

To w końcu chcesz sobie coś zmienić czy brakuje ci "kopnięcia basem"?

po to załzyłem ten wątek....

nie interesuje mnie "dokupienie" sub-a...szukam czegoś węcej....szerszej sceny , może jeszcze wiekszej detalicznosci.....i mocnego "kopnięcia"....opisałem wyzej co mnie interesuje i nad czym sie zastanawiam...

Jak mamy poważnie mówić o spektrum dźwięku to nie ma mowy o monitorach bez subwoofera. Koledzy tu dobrze radzą z tym subem. Warunek; ciętym nisko.

Podłogówki. Jeśli ma być właściwy bas (zrównoważony), to obudowa zamknięta o dużym wooferze, ponad 10 cali.

Nie za bardzo orientuje się w obecnym rynku zespołów głośnikowych ale w salonach widuje się raczej smukłe zespoły. Są tam jakieś 18-tki. Nie pomaga tu ich wielość i strojenie otworem.

Kto mówi inaczej nie słyszał zespołów zamkniętych z porządnym 12 calowym wooferem.

/nie chcem ale muszem/ zgodzić się z przedmówcami. W Twoim wypadku układ 2.1 powinien być najlepszym rozwiązaniem.

Generalnie do takiej małej powierzchni bardziej wskazane były by kolumny podłogowe. Jednak należy pamiętać, że posiadasz pisząc delikatnie bardzo budżetowy wzmacniacz ale, ale on ma chyba wyjście Pre Out i przy cichym słuchaniu nawet w klasie A. Jednak ma wysokie szumy i dlatego THD+N nie schodzi za nisko.

Dlatego ja proponuję Ci sprzedać posiadane monitory i zakup subwofera aktywnego plus dwóch monitorów wyższej klasy. (dla układu 2.1 monitory są relatywnie tańsze bo nie mają głośnika niskotonowegpo).

PO zakupie takiego układu i skalibrowaniu suba dopiero usłyszysz głębie, przestrzeń, zozmieszczenie instrumentów, bas i to wszystko już przy nie zagłośnym słuchaniu.

Jak mamy poważnie mówić o spektrum dźwięku to nie ma mowy o monitorach bez subwoofera. Koledzy tu dobrze radzą z tym subem. Warunek; ciętym nisko.

Podłogówki. Jeśli ma być właściwy bas (zrównoważony), to obudowa zamknięta o dużym wooferze, ponad 10 cali.

Nie za bardzo orientuje się w obecnym rynku zespołów głośnikowych ale w salonach widuje się raczej smukłe zespoły. Są tam jakieś 18-tki. Nie pomaga tu ich wielość i strojenie otworem.

Kto mówi inaczej nie słyszał zespołów zamkniętych z porządnym 12 calowym wooferem.

dlatego zaznaczyłem o co mi chodzi....czy monitory są w stanie wygenerowac mocny bas..jesli nie jetsem otwarty na propozycje podłogówek które potem na pewno bede chciał odśłuchac....

dlatego tez podąłem link..aby "fachowcy" mieli wgląd co posiadam obecnie...

/nie chcem ale muszem/ zgodzić się z przedmówcami. W Twoim wypadku układ 2.1 powinien być najlepszym rozwiązaniem.

Generalnie do takiej małej powierzchni bardziej wskazane były by kolumny podłogowe. Jednak należy pamiętać, że posiadasz pisząc delikatnie bardzo budżetowy wzmacniacz ale, ale on ma chyba wyjście Pre Out i przy cichym słuchaniu nawet w klasie A. Jednak ma wysokie szumy i dlatego THD+N nie schodzi za nisko.

Dlatego ja proponuję Ci sprzedać posiadane monitory i zakup subwofera aktywnego plus dwóch monitorów wyższej klasy. (dla układu 2.1 monitory są relatywnie tańsze bo nie mają głośnika niskotonowegpo).

PO zakupie takiego układu i skalibrowaniu suba dopiero usłyszysz głębie, przestrzeń, zozmieszczenie instrumentów, bas i to wszystko już przy nie zagłośnym słuchaniu.

jakie monitory...ogladałes link który zamiesciłem....i mówie raz jeszcze ze nie jestem ukierunkowany na monitory....

Gość masza1968

(Konto usunięte)

....i mówie raz jeszcze ze nie jestem ukierunkowany na monitory....

Pisałem Ci już raz. W kwocie 5tyś ciężko będzie znaleźć firmowe kolumny z dobra średnicą, szczegółową nie jazgoczącą górą i kontrolowanym basem wciskającym w fotel. Dlatego Akustyk lub 16 Hertz.

Ja też mam od dawna takie zamiary, wydaje mi sie że dysponując 3 albo 5 tyś jedynie, to Akustyk jest najlepszym wyjściem i chciałbym tam kiedys kolumny zamówić. Po co kupować średnie kolumny jak można słuchać ScanSpeak z dobrą zwrotnicą.

Ja też mam od dawna takie zamiary, wydaje mi sie że dysponując 3 albo 5 tyś jedynie, to Akustyk jest najlepszym wyjściem i chciałbym tam kiedys kolumny zamówić. Po co kupować średnie kolumny jak można słuchać ScanSpeak z dobrą zwrotnicą.

Kolego, za 5kPLN nie kupisz u Akustyka kolumn z kopnięciem na basie, no chyba, że sam sobie zrobisz obudowy to i może. Mam kolumny dwudrożne z Akustyka i kopnięcia na basie nie ma i nie będzie, bo to 2 drożne z bassrefleksem. Nie słuchałem 2,5 drogi w zamkniętej z (od- nie cierpię tego określenia), Akustyka no ale z budżetem 5 "koła" to się chyba nie zmieścisz.

"grają poprawnie , bardzo dobra srednica + wysokie , natomiast brakuje mi mocnego "kopnięcia" basem...zachowując przy tym detalicznosc..."

Kolego. Nie chcialem Cie w zaden sposob urazic. Jestes na forum nowy, raptem kilka postow i nic w opisie w "o mnie" dotyczacym preferencji tak sprzetowych jak i muzycznych. Masz monitory, z ktorych jestes zadowolonych (gora i srednica) - to normalne. Bo sa to "zwykle" monitory. Takich tysiace na rynku. Byc moze, byc moze, nie mialbys problemu z basem gdybys wybral zaawansowany technologicznie monitor w stylu Totem Mani lub ktorys z Escalante. Ale wybrales co wybrales.

"napędza je wzmak i cd :

ADVANCE ACOUSTIC MAP101 + cd MCD200 , połączone kablem GOERTZ MICRO PURL COOPER a wszystko to w pokoju ok 20m , sciany sufit w płytach kartonowo gipsowych a podłoga w panelach ....

Kasa do ok 5tyś....

Pzdr.S.".

Jako, ze wzmacniacz masz slaby (malo wydajny pradowo) wiec nie proponowalem konstrukcji typu isobarik. Tam trzeba watow, im wiecej tym lepiej. W tej sytuacji lepszy bylby subwoofer. Z kasa tez nie sprecyzowales - czy te 5 tysi to wtedy kiedy odsprzedaz te, ktore masz teraz czy tez czysty cash na jakikolwiek extra zakup. A w ogole to niewiadomo jak tam z muzyka - czego ty sluchasz? Moze lubisz Jazz? A moze chcialbyc miec typowe "pie.r.d.o.l.n.i.e.cie" jak jest w Rocku czy ostrzejszych gatunkach. A moze chodzi ci o potege jaka jest w klasyce? Troche za malo od siebie dajesz wiec nie obrazaj sie na mnie.

Pozdrawiam i milego dnia zycze.

Miałem styczność z systemem 2.1 (monitory + sub Velodyne). Moim zdaniem, sub ZAWSZE będzie (mimo miliona opcji odcięć i ustawień) nie do końca zgrywał się z monitorami.

Do 20 metrów i 5 kzł?

Posłuchaj klasycznych, zamkniętych "trumien" Infinity (Renaissance 90, Kappa 8 - "piwniczny" bas z woferów 10,12 cali:), ew. taniej i łatwiej do napędzenia - Kappa 8.2i z "dziurą" lub starszych projektów Zollera (żądają jednak kilka kzł więcej). To dla mnie wzorce w "osiągach basowych" i nie tylko:)

Problemem może być wzmacniacz...

Pozdr.

Miałem styczność z systemem 2.1 (monitory + sub Velodyne). Moim zdaniem, sub ZAWSZE będzie (mimo miliona opcji odcięć i ustawień) nie do końca zgrywał się z monitorami.

Do 20 metrów i 5 kzł?

Posłuchaj klasycznych, zamkniętych "trumien" Infinity (Renaissance 90, Kappa 8 - "piwniczny" bas z woferów 10,12 cali:), ew. taniej i łatwiej do napędzenia - Kappa 8.2i z "dziurą" lub starszych projektów Zollera (żądają jednak kilka kzł więcej). To dla mnie wzorce w "osiągach basowych" i nie tylko:)

Problemem może być wzmacniacz...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Zbuj

Ja mam pokój 16m i tu chyba zaleca sie monitorki,ja też nie chce z basu zrezygnować takiego jakiego mam obecnie.Jak najbardziej zgadzam sie że dwudrożne nie będą miały twardzszego mocnego basu ale na pewno zejdą nisko jeżeli obudowa jest duża. Lubie stolarke i chce sie sam troche wysilić i samemu wybrać fornir i jego wykończenie. Mając taki pokój chyba musze się zdecydować na mniejsze kolumny.Chciałbym rozwijać takie wartości jak scena piekno brzmienia wierność separacja żródeł na scenie. A mega wykopu to właśnie i tak nie kupimy razem z najlepszą jakościa za takie pieniądze.Tak to widze.

"grają poprawnie , bardzo dobra srednica + wysokie , natomiast brakuje mi mocnego "kopnięcia" basem...zachowując przy tym detalicznosc..."

Kolego. Nie chcialem Cie w zaden sposob urazic. Jestes na forum nowy, raptem kilka postow i nic w opisie w "o mnie" dotyczacym preferencji tak sprzetowych jak i muzycznych. Masz monitory, z ktorych jestes zadowolonych (gora i srednica) - to normalne. Bo sa to "zwykle" monitory. Takich tysiace na rynku. Byc moze, byc moze, nie mialbys problemu z basem gdybys wybral zaawansowany technologicznie monitor w stylu Totem Mani lub ktorys z Escalante. Ale wybrales co wybrales.

"napędza je wzmak i cd :

Kasa do ok 5tyś....

Pzdr.S.".

Jako, ze wzmacniacz masz slaby (malo wydajny pradowo) wiec nie proponowalem konstrukcji typu isobarik. Tam trzeba watow, im wiecej tym lepiej. W tej sytuacji lepszy bylby subwoofer. Z kasa tez nie sprecyzowales - czy te 5 tysi to wtedy kiedy odsprzedaz te, ktore masz teraz czy tez czysty cash na jakikolwiek extra zakup. A w ogole to niewiadomo jak tam z muzyka - czego ty sluchasz? Moze lubisz Jazz? A moze chcialbyc miec typowe "pie.r.d.o.l.n.i.e.cie" jak jest w Rocku czy ostrzejszych gatunkach. A moze chodzi ci o potege jaka jest w klasyce? Troche za malo od siebie dajesz wiec nie obrazaj sie na mnie.

no i juz wiem czemu wszyscy myślą że posiadam monitory.....link który podałem nie odpowiada stronie którą chciałem wkleić...poniżej foto i parametry posiadanych prze zemnie kolumn:

Specifications:

Dimensions H × W × D 900 × 235 × 285 mm

Gross Volume 60 l

Weight 18 kg

Principle 4-ways, bass reflex

Woofers 2 × 150 mm cone

Midrange 1 × 25 mm dome

Tweeter 1 × 19 mm dome

Recom. Amplifier Power at Nominal Impedance 30-300 W / channel

Crossover Frequencies 900 / 1,000 / 3,600 Hz

Sensitivity 90 dB / 2.83 V / 1 m

Nominal Impedancesuitable for amplifiers (from ... to) 4 Ω 4 ... 8 Ω

Minimum Impedance 3.2 Ω at 190 Hz

Frequency Range

acc. to IEC 268-5 34 ··· 22,000 Hz

Nominal / Peak Power Handling 125 / 150 W

Oczekuję mocniejszego dzwięku przy muzyce poważnej/np ścieżka dzwiękowa z Gladiatora.../,np CELIN DION brzmi naprawde dobrze , średnica i wysokie jak dla mnie miodzik...jednak gdzie potrzeba juz mocnego kopnięcia to juz mi brakuje....słucham każdego rodzaju muzyki...w poprzednich watkach napisąłem o tym....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zbuj

Ja mam pokój 16m i tu chyba zaleca sie monitorki,ja też nie chce z basu zrezygnować takiego jakiego mam obecnie.Jak najbardziej zgadzam sie że dwudrożne nie będą miały twardzszego mocnego basu ale na pewno zejdą nisko jeżeli obudowa jest duża. Lubie stolarke i chce sie sam troche wysilić i samemu wybrać fornir i jego wykończenie. Mając taki pokój chyba musze się zdecydować na mniejsze kolumny.Chciałbym rozwijać takie wartości jak scena piekno brzmienia wierność separacja żródeł na scenie. A mega wykopu to właśnie i tak nie kupimy razem z najlepszą jakościa za takie pieniądze.Tak to widze.

Mój pokoik, to zaledwie 4.15 na 4.10m i to jeszcze w kwadracie. Mimo to uważam, że gra jak trzeba (zejście 27 Hz przy -3 dB). Na mój gust i tu da się zmieścić WIELKI i PEŁNY dźwięk. Od lat użytkuję zamknięte skrzynki.

Oczywiście - generalnie zaleca się monitory do tych powiechni. Tymczasem, jeden znajomy (audiofil, a jakże:) ma wofer 30 cm w góra 12 metrach. Podobno NIC nie wyrywa się przed szereg. Wszystko kwestia akustyki i upodobań.

Próbowałem mniejszych kolumn - nie mogę:(

Ukryta Zawartość

Najmniejsze zamknięte z "mojej stajni", jakie przychodzą mi do głowy do 16-20 metrów.

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

no i juz wiem czemu wszyscy myślą że posiadam monitory.....link który podałem nie odpowiada stronie którą chciałem wkleić...poniżej foto i parametry posiadanych prze zemnie kolumn:

Specifications:

Dimensions H × W × D 900 × 235 × 285 mm

Gross Volume 60 l

Weight 18 kg

Principle 4-ways, bass reflex

Woofers 2 × 150 mm cone

Midrange 1 × 25 mm dome

Tweeter 1 × 19 mm dome

Recom. Amplifier Power at Nominal Impedance 30-300 W / channel

Crossover Frequencies 900 / 1,000 / 3,600 Hz

Sensitivity 90 dB / 2.83 V / 1 m

Nominal Impedancesuitable for amplifiers (from ... to) 4 Ω 4 ... 8 Ω

Minimum Impedance 3.2 Ω at 190 Hz

Frequency Range

acc. to IEC 268-5 34 ··· 22,000 Hz

Nominal / Peak Power Handling 125 / 150 W

Oczekuję mocniejszego dzwięku przy muzyce poważnej/np ścieżka dzwiękowa z Gladiatora.../,np CELIN DION brzmi naprawde dobrze , średnica i wysokie jak dla mnie miodzik...jednak gdzie potrzeba juz mocnego kopnięcia to juz mi brakuje....słucham każdego rodzaju muzyki...w poprzednich watkach napisąłem o tym....

ZNALAZŁEM LINK OFICJALNEJ STRONY ELAC-a...dokłądnie taki model posiadam obecnie....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podczas dość głośnego słuchania muzyki filmowej (np. Piraci z Karaibów, Star Trek), czy poważnej lub nagrań z b. niskim i dużym dołem (np. Mino Cinelu) - BAS jest taki, że dosłownie niepokoi i PRZERAŻA!

Te dwie szesnastki z Elaców mogłyby zatrząść stropem niskim basowym pomrukiem. Niemal w stulitrowej obudowie,przedni basreflex 5cmm bardzo krótki,wytłumienie.

JmLab Antea to jest taka konstrukcja do niskich basów, duży głośnik i ogromna obudowa.To jest przepis na niskie pomruki.

NO to ciesze sie Zukzukzuk że to nie jest sztywna reguła i można inaczej bo czy monitorki są w stanie dać mi frajde.

Obmyśliłem też osobne dwa moduły niskotonowe potężne jak cholera a na nich też na kolcach moduły sredniowysokotonowe ze Scanspeakami czy czyms podobnej jakości.

Pomieszczenie u mnie troszkę większe niż u Zukzukzuk`a ale głośniki nisko tonowe mają 30 cm. Obudowa zamknięta. I wcale nie jest to przerost formy nad treścią.

Słyszałem to co mam w pokoju 14 m2. Było OK.

W wątku „Mały a duży woofer, różnice…” zamieściłem mały komentarz dotyczący wydawnictw demaskujących wszelkie wynalazki z otworem. Wskazywana potęga basu w obudowach z dziurą to rezonans otworu, żadna potęga. Nie chodzi o efekty lecz o naturalne odtwarzanie niskich rejestrów.

Zukzukzuk dobrze prawi z tymi propozycjami:

Cyt:

“Posłuchaj klasycznych, zamkniętych "trumien" Infinity (Renaissance 90, Kappa 8 - "piwniczny" bas z woferów 10,12 cali:), ew. taniej i łatwiej do napędzenia - Kappa 8.2i z "dziurą" lub starszych projektów Zollera (żądają jednak kilka kzł więcej). To dla mnie wzorce w "osiągach basowych" i nie tylko:)”

Jakiś rok temu znajomy miał skrzynki malutkie monitorki Tonsila czy Unitry stare jak swiat ale sztywne solidne i bez basreflexu, obiecałem mu zrobic kolumienki za pół darmo bo i tak by nic sobie nie kupił. Gąbka już była w srodku wstawiłem glosniki 16 cm plus kopułkowe wysokotonowe i prosta zwrotnica 1 rzedu. Przysiegam że tak pieknego brzmienia na basie i wyższym basie nie słyszałem na innych kolumnach. Pózniej kupiłem monitorki JPW ml510 z nadzieją że tak zagrają jak moje konstrukcje ale juz tak nie zagrały:)

"napędza je wzmak i cd :

Kasa do ok 5tyś....

Pzdr.S.".

Kolego Andrzeju, ponzej link jakie mam kolumny:/w poprzednim linku był błąd/

Ukryta Zawartość

myśle że wzmak nie jest za słaby....prąd ma dosyc mocny...zgodze sie z tym ze wystepują szumy...

szukam czegoś lepszego...większego kopa...detaliczności....jak zaznaczyłem średnica i wysokie to poezja....

może wymienic wzmak i cd na cos lepszego....

a może musiałbym kase wydac na wszystko ponad 20kzł żeby usłyszec wyrazną różnicę....

Do reszty forumowiczów ....zobaczcie kto założył wątek i w jakim celu....

Ukryta Zawartość

Za 5k z wymaganiami co do basu bym szedł chyba ku Akkus X3. Ale, że w tym metrażu zdecydowanie bardziej wolę monitory - Swans RM600R + podstawki, ewentualnie montaż na ścianie (co do słuszności wieszania na ścianie się nie wypowiadam, bo nie słyszałem jak to gra)

witam

jak podłączyć sub velodyne, o którym mówisz do wzmacniacza dwukanałowego, jakie przeróbki trzeba wykonać?

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.