Skocz do zawartości
IGNORED

SBLive i wzmacniacz - problem

Kubek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Czy ktoś się spotkał z takim problemem ?

Mam yamaszkę 440 , dzwięk z kompa przez SBLive i kabel coaxialny. Mam programik ac3filter. Jak ustawiam dźwięk na np. stereo albo dolby to idzie bez zarzutu, natomiast mam problemy jeśli przełączę na SPDIF. Yamaszka pięknie wykrywa dźwięk, przełącza się na dolby digital, ale dźwięk czasami jest "szarpany", tak jak by się zacinał.

Co może być ?

https://www.audiostereo.pl/topic/7294-sblive-i-wzmacniacz-problem/

Zajrzyj pod ten adres. Optymalizacja ustawienia komputera pod kątem wysokich wyników w 3Dmarku. Sprówować niezaszkodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Również mam yamahe 440 i SB 5.1. Nie mam problemu z uzyskaniem dzwieku z SPDIF bez wad opisanych przez Ciebie.

Obojetnie co puszczasz (mp3, divix, divix z ac3, film z dvd) dzwiek Ci sie zacina?

Nie korzystam z ac3filter, mam inny dekoder ac3 (odio decoder) ustawiony na spdif i wszystko jest ok.

Zapomnialem napisac ze komputera nie mam szczegolnie mocnego, jest to celeron 633. Obojetnie co jest uruchomione dzwiek jest ok. Moze to problem ze sterownikami do soundblastera, pamietam ze cos mi nie "gralo" i musialem sciagnac najnowsze stery.

Programik sciagasz stad:

Ukryta Zawartość

ac3filter wogle nie bedzie potrzebny, co prawda ma duzo opcji ale jak dla mnie to wada a nie zaleta

jak odtwarzam film (bestplayerem) to we wlasciwosciach moge wejsc do parametrow tego kodeka moonlight odio

tam ustawiam czy spdif ma dzialac czy nie, i tyle

jak bedziesz mial jakies pytania to pisz a gg 3113949, postaram sie pomoc

Ukryta Zawartość

Powiem wam ze to napewno nie wina procka i obciazenia zainstalowanymi programami. Ja swego czasu tzn zanim zmadrzalem i przerzucilem sie na czyste rasowe stereo mialem walsnie takie polaczenie. Yamaha 440 ( 496, 495, 630, 420, 430) + SB Live 5.1 a procesor mam PIII 450 wiec slaby i wszystko dobrze chulalo. Zainstalowany mialem zawe pakiet kodekow kazaa lite codek cos tam. Moim zdaniem to kodeki wiec pobaw sie troche z tym. Tak wogule to polecam zamiane kina na dobre stereo, bo przez dwa lata mialem kupe amplitunerow w tym wymienione modele yamahy, denona, harman cardon, philips, kenwood, technics, onkyo. Moje zdanie jest takie: jezeli amplituner do kina domowego to tylko yamaha ale tak naprawde to jest nic w porownaniu ze wzmacniaczem stereo.

A moze masz za duzo poinstalowanych roznych kodekow? Ja mam tylko divix, xvid, odio i jest ok. Rozumiem ze w konfiguracji divixa masz gorny sowak (nie pamietam od czego) na maksa w lewo, inaczej wszystko sie kaszani.

~II~ - ...Podsumowanie to chyba najgorsza część recenzji, powinna się tu znaleźć sama esencja tego co napisane było wcześniej. Karta Hercules Fortissimo III zrobiła na mnie bardzo pozytywne pierwsze wrażenie, jednak wraz z czasem, który mijał coraz więcej pojawiło się minusów, które często dawały się we znaki. Ostatecznie ciężko jest mi osądzić czy karta naprawde jest taka kiepska jak pokazują testy. Z pełną odpowiedzialnością mogę jedynie stwierdzić, że nie jest warta swojej ceny. Od karty muzycznej za 300zł wymaga się coś więcej niż dźwięku nękanego zniekształceniami. Ogólnie tego modelu Herculesa z czystym sumieniem nie mogę polecić nikomu. Osobiście spodziewałem się po niej więcej. Teraz może pojawić się opinia, że karte trzeba optymalnie skonfigurować, pobawić się opcjami i wykonać jeszcze kilka innych czynności, które mogą poprawić jej pracę. Jednak przeciętny użytkownik nie poto wydaje niemałą sumę żeby potem się jeszcze bawić opcjami. Gdy za podobne pieniądze mamy do wyboru Audigy to ta druga będzie na pewno lepszym rozwiązaniem.

~II~ - ...Podsumowanie to chyba najgorsza część recenzji, powinna się tu znaleźć sama esencja tego co napisane było wcześniej. Karta Hercules Fortissimo III zrobiła na mnie bardzo pozytywne pierwsze wrażenie, jednak wraz z czasem, który mijał coraz więcej pojawiło się minusów, które często dawały się we znaki. Ostatecznie ciężko jest mi osądzić czy karta naprawde jest taka kiepska jak pokazują testy. Z pełną odpowiedzialnością mogę jedynie stwierdzić, że nie jest warta swojej ceny. Od karty muzycznej za 300zł wymaga się coś więcej niż dźwięku nękanego zniekształceniami. Ogólnie tego modelu Herculesa z czystym sumieniem nie mogę polecić nikomu. Osobiście spodziewałem się po niej więcej. Teraz może pojawić się opinia, że karte trzeba optymalnie skonfigurować, pobawić się opcjami i wykonać jeszcze kilka innych czynności, które mogą poprawić jej pracę. Jednak przeciętny użytkownik nie poto wydaje niemałą sumę żeby potem się jeszcze bawić opcjami. Gdy za podobne pieniądze mamy do wyboru Audigy to ta druga będzie na pewno lepszym rozwiązaniem.

Z mojej karty muzycznej mam wyjście cyfrowe. Czy to znaczy, że z małego jack'a mogę wpiąć do amlitunera stereo Denona chinchowe wejścia? Czy to bedzie róznica w jakości dźwięku? Wydaje mi sie, że musze mieć wejście cyfrowe w Denonie, ale wole sie upewnić.

W sumie to ciekawe, u mnie taki problem pojawia się czasami gdy w programie sub edit (którego używam do oglądania) wczytam po raz drugi film, przerywa wtedy dźwięk - wystarcza wyłączeie programiku. Nie sądzę aby wymiana na Audigy wniosła znaczącą poprawę, ponieważ przy przesyłaniu dźwięku cyfrowo karta dźwiękowa nie uczestniczy w obróbce tego dźwięku, dźwięk obrabia yamaha. Kumpel ma podłączony amplituner Sony z kompem cyfrowo za pomocą jakiejś karty no name za 50 zł, i wszystko hula. Zastanowiłbym sie czy problemem nie są sterowniki do Live, w sumie najlepiej byłoby postawić goły system na nowo, zainstalować najpotrzebniejsze sterowniki, kodeki i zobaczysz czy się nie poprawi. Ewentualnie podmienić kartę aby sprawdzić czy nie jest coś na niej zwalone. I jeszcze ostatnia możliwość podłacz kartę nie cyfrowo ale przez wyjścia dyskretne i zobaczysz czy dźwięk będzie się rwał, tyle tylko że wtedy nie wykorzysasz procesora yamahy do tworzenia efektów :). Popróbuj, u mnie ta konfiguracja chodzi w miarę poprawnie, pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.