Skocz do zawartości
IGNORED

Nad 541i i ciszej prawy kanał

GNAKED

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Tak sie składa że od kilku dni gra ciszej mi prawy kanał w cd i to bardzo wyraźnie. Sprawdziłem napięcia i sprawa wygląda następująco:

- na opampach na jednym (właśnie prawy kanał) wariuje ujemne zasilanie - rożnica 0,1 do 0,4 V

- na płytce w niktórych miejscach gdzie są zworki są oznaczenia zasilania, i tak w dówch miejscach w głównym zasilaniu zamiast 12V jest 18,6 a zamiast -12V jest 19,3 i też sie wacha (tak ma być?)

Może ktoś posiada serwisówke do tego cd.

Proszę o pomoc

Dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/7296-nad-541i-i-ciszej-prawy-kana%C5%82/

Mogą być uszkodzone stabilizatory napięcia. Sporo wzmacniaczy operacyjnych ma napięcie zasilające do +/-18V ( napięcie symetryczne ). Podejżewam, że nadmiarowe napięcie uszkodziło któryś ze scalaków. Jeżeli masz odrobine umiejętności technicznych, to sam możesz wymienić te stabilizatory. Oznaczenia ich są następujące : 7912 W gałęzi ujemnego napięcia zasilającego, oraz 7812 dla dodatniego. Stabilizatory te są stosunkowo niedrogie. POZDRAWIAM:)

Różnica 0.1-0.4V przy 18V zasilania to żadna różnica. Wartość napięcia zasadzniczo nie ma wpływu na wzmocnienie gdyż jest one ustalone rezysorem wejsciowym oraz tym w pętli sprzężenia zwrotnego. Wartość napięcia zasilajacego i jego stabilność ma wpływ na inne prametry np. wielkość szumów ,szybkośc narastania sygnału , thd itp ale nie na wartość wzmocnienia.

Obróć kable ,na poczatek sygnałowe i posłuchaj ,jak nie ma róznicy ,to zamień kable kolumnowe przy wzmacniaczu.

Nie wiem dlaczego ale mi też sie zawsze wydaje ,ze lewy kanał gra głośnej ;).

Czy te >18V jest na wyjsciu zasilania czy na wejściu? Tzn. przed stabilizatorami czy za. To tak, aby uścislić diagnozę. Jesli to co piszesz jest za stabilizatorami, to spróbuj, co radzi RAF.

pozdr

Napięcie na opampach jest (podaje z pamieci) 10,8 V nie 18

Stabilizatory faktycznie na wejściu jednego jest >12V , a na drugim >-19V (mierzone na obudowie)

Co do przekładania i zmiany kabli nic to niedaje, dalej to samo. Po prostu gra ciszej na ucho o połowę - około 2-3 dB.

Dzięki posprawdzam więcej jak wymontuje PCB z cd :).

Chyba doszedłem :) - na raty podchodzilem do cd-ka dzis (inne obowiazki) i prawdopodobnie rezystorek od trazystora w mute na wyjsciu, pewnie wywale całkiem te tranzystory zresza zobacze, ale narazie dobranoc. Dzieki wszystkim za pomoc. A już znalazłem fajny wątek na diyaudio o super regulatorach - może kiedyś jakiś cd mod.

[obrazekLUKASZ-103327_1.jpg]

Wywalilem tranzystory od mute na wyjściu i wszystko jest ok. Moze jest nawet bardziej dynamicznie, ale to moje subiektywne odczucie. Uszkodzenie wynikło pewnie z przełączania kabelków podczas gdy urządzenia były włączone. I jesze jedno, na wyjścu uszkodzonego kanału miałem napięcie stałe 0,9V, całe szczeście że głośniki wytrzymały :). Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.