Skocz do zawartości
IGNORED

Generowanie impulsów wys. cz.

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Próbując wygenerować na komputerze, powtarzające się co 20ms, piki wysokiej częstotliwości zrobiłem coś na kształt delty Diraca, impulsy o szerokości jednej próbki. Niestety po nagraniu na płytę i odtworzeniu nie dostałem tego co oczekiwałem. Myślałem, że będzie to ledwie słyszalny hałas wysokiej częstotliwości, a okazało się, że sieje równo aż do najniższych częstotliwości co też widać było na spektrogramie.

Jak powinny wyglądać krótkie impulsy by nie wytwarzały żadnych słyszalnych efektów poniżej 10kHz?

https://www.audiostereo.pl/topic/73041-generowanie-impuls%C3%B3w-wys-cz/

Kłaniają się podstawy analizy sygnałów.

Jakie jest widmo delty Dirac'a? Zawiera wszystkie składowe. Jeśli chcesz mieć składowe o częstotliwościach powyżej 10kHz, to musisz wygenerować szum szerokopasmowy a następnie przefiltrować go odpowiednio zaprojektowanym filtrem.

Skąd przyszedł Tobie do głowy pomysł, że takie szpilki dadzą składowe o częstotliwościach powyżej 10k?

Pozdrawiam.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Skąd przyszedł Tobie do głowy pomysł, że takie szpilki dadzą składowe o częstotliwościach powyżej 10k?

Bo czas trwania impulsu wynosi około 22us a jego odwrotność 45kHz - wiem, że to błędne rozumowanie ale nie znam się na analizie sygnałów

Przepuściłem te szpilki przez filtr górnoprzepustowy i uzyskałem efekt jaki chciałem.

Teraz zrobiłeś jak pisałem powyżej. Puszczając szpilki otrzymujesz sygnał szerokopasmowy. Filtrując górnoprzepustowo odcinasz niskie składowe, natomiast wyższe od fs/2 i tak nie pojawią się w widmie, bo nie pozwoli na to tw. o próbkowaniu oraz filtr antyaliasingowy na wyjściu DAC.

Pozdrawiam.

Do CADAMa:

A mógłbyś napisać w jaki sposób i na jakim systemie operacyjnym generujesz te szpilki ?

Dla ułatwienia dodam, że w windozie jest to niemożliwe (chyba, że korzystasz z Win SDK i piszesz w ring 0).

W Lajnuchu (poza wersjami z jądrem czasu rzeczywistego) jest tot też niemożliwe.

Pozdro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.