Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór wzmacniacza 2000zł do Jamo D570

EcstazY

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję dobrego zamiennika dla wzmacniacza Audiolab 8000s do zestawu złożonego z podłogówek Jamo D750, kablach głośnikowych Audioquest Indigo, źródło laptop z podpiętym Dr Dac Nano. Jestem bardzo oczarowany dźwiękiem Audiolaba, ale we wzmacniaczu często włączają się układy anty-przepięciowe. Dźwięk jaki mnie interesuje to dokładnie ta brytyjska szkoła- zrównoważony, muzykalny i z rozbudowaną sceną. Do tego z dobrą separacją instrumentów i unikający przerysowanej góry pasma. Szukam wzmacniacza w cenie około 2000zł, oczywiście używanego. Będę bardzo wdzięczny za sugestię w tym temacie, ponieważ póki co jedyne opcje jakie wzbudzają moje zaufanie to Arcam A28 lub CA 840. Tyle, że pierwszy z nich gra podobno bardzo bezpośrednio, a drugi zbyt neutralnie. Ponadto na rynku wtórnym ich ceny oscylują przy progu 3000zł.

Pozdrawiam,

Przemek

Jestem ciekaw jak na tle tych informacji wypada Marantz PM7004, PM8004. Dwa lata temu miałem okazję odsłuchiwać wersję 7001 na Tannoyach M2. Wrażenia były bardzo pozytywne, ale też zupełnie inne osłuchanie przekształcało ten odbiór.

Do opisu pasuje QUAD 77. Proszę się nie sugerować wyglądem, to naprawdę jest mały wielki wzmacniacz.

Niestety nie znam tych Jamo, więc czy to się razem zgra - nie wiem.

To inna liga niż wymieniane przez Ciebie Arcam i Marantze (oczywiście QUAD lepszy), ale też i inny charakter dźwięku (moim zdaniem bardziej jednak pasujący do opisu - "brytyjska szkoła- zrównoważony, muzykalny i z rozbudowaną sceną. Do tego z dobrą separacją instrumentów i unikający przerysowanej góry pasma.").

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Do opisu pasuje QUAD 77. Proszę się nie sugerować wyglądem, to naprawdę jest mały wielki wzmacniacz.

Niestety nie znam tych Jamo, więc czy to się razem zgra - nie wiem.

To inna liga niż wymieniane przez Ciebie Arcam i Marantze (oczywiście QUAD lepszy), ale też i inny charakter dźwięku (moim zdaniem bardziej jednak pasujący do opisu - "brytyjska szkoła- zrównoważony, muzykalny i z rozbudowaną sceną. Do tego z dobrą separacją instrumentów i unikający przerysowanej góry pasma.").

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Dziękuję za propozycję. W internecie można znaleźć kilka ciekawych opinii na temat tego wzmacniacza. Szkoda, że jest on tak słabo dostępny. Z pewnością wezmę go pod uwagę i z chęcią wysłucham kolejnych wypowiedzi.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Miałem jakiś czas te kolumny, więc mniej więcej znam ich charakter. Spróbowałbym je połączyć z Roksanem Caspianem. Troszeczke do 2 tys. zł będziesz musiał dołożyć ale wg mnie jest piecyk, który spokojnie może konkurować z droższymi wzmacniaczami. Charakter niby brytyjski ale.... no właśnie... to "ale" powoduje, że na prawdę warto się do niego przymierzyć.

Na forum znajdziesz chyba nawet mój wątek odnośnie modyfikacji D570.... też warto się pobawić! :-)

Słuchając rozumu....

Miałem jakiś czas te kolumny, więc mniej więcej znam ich charakter. Spróbowałbym je połączyć z Roksanem Caspianem. Troszeczke do 2 tys. zł będziesz musiał dołożyć ale wg mnie jest piecyk, który spokojnie może konkurować z droższymi wzmacniaczami. Charakter niby brytyjski ale.... no właśnie... to "ale" powoduje, że na prawdę warto się do niego przymierzyć.

Na forum znajdziesz chyba nawet mój wątek odnośnie modyfikacji D570.... też warto się pobawić! :-)

Foni okres polepszania d570 mam już zakończony. Zmiany w zwrotnicy i wygłuszenie. Do tego nóżki poszerzające podstawę dla polepszenia stabilności kolumn. Co zaś się tyczy Caspiana to faktycznie już od dłuższego czasu słyszę dobre o nim opinie i bardzo chętnie stałbym się posiadaczem takiego urządzenia. Tyle, że faktycznie Roksan to wydatek minimum o połowę wyższy niż założony budżet.

Na mojej liście znajduje się kilka pozycji i jeżeli znajdę ciekawą cenowo opcję to z chęcią z niej skorzystam. Może powiecie mi, które z nich warto pozostawić w tym rankingu, a które wręcz przeciwnie:

- roksan caspian

- quad 77

- ca 840a

- arcam fmj28

- arcam a85

- rotel ra-1520

- rotel ra-1062

- exposure 3010

- marantz pm 8003

- nait 5i

Zdaję sobie sprawę to cena jest raczej 2x wyższa niż szacowane 2k, ale liczę na dobrą ofertę używanych.

Cyrus 8vs, 8vs2

Creek 5350 SE

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Może najpierw sprawdź, czy z audiolabem jest wszystko ok. Skoro podoba Ci sie charakter tego wzmacniacza szkoda go wymieniać. Czytałem kiedyś opinie uzytkownika o 8000s, że właśnie bardzo wcześnie załączało się zabezpieczenie-ale wynikało to z wady wzmacniacza. Może warto sprawdzić czy wszystko jest ok z 8000s.

Według mnie - ale nie jestem żadnym "ekspertem" żaden z wymienionych wzmacniaczy nie bedzie znaczącym progresem - zmieni sie tylko "styl" prezentacji muzyki.

Pozdr.

Może najpierw sprawdź, czy z audiolabem jest wszystko ok. Skoro podoba Ci sie charakter tego wzmacniacza szkoda go wymieniać. Czytałem kiedyś opinie uzytkownika o 8000s, że właśnie bardzo wcześnie załączało się zabezpieczenie-ale wynikało to z wady wzmacniacza. Może warto sprawdzić czy wszystko jest ok z 8000s.

Według mnie - ale nie jestem żadnym "ekspertem" żaden z wymienionych wzmacniaczy nie bedzie znaczącym progresem - zmieni sie tylko "styl" prezentacji muzyki.

Pozdr.

też tak myślę, żaden z wymienionych wzmacniaczy nie jest z wyższej ligi niż Twój Audiolab, grają trochę inaczej i tyle. Pytanie czy to Audiolab UK czy Chiny. Tych oststnich nie znam ale 8000S made in UK był klasą samą w sobie. Wg mnie bijący sporo droższe konstrukcje. Może warto go trochę poczyścić, wymienić jakieś kondensatory.

za mniejszą kasę lepszy efekt. Jeśli już koniecznie chcesz lepiej to co najmniej Krell 300i, Classe CAP 150, 151 Primare A30, ale to już znacznei drożej.

Wzmacniacze za 2000 mogą zmienić charakter dźwięku ale nie ogólny poziom. W jednych aspektach będzie lepiej w innych gorzej.

też tak myślę, żaden z wymienionych wzmacniaczy nie jest z wyższej ligi niż Twój Audiolab, grają trochę inaczej i tyle. Pytanie czy to Audiolab UK czy Chiny. Tych oststnich nie znam ale 8000S made in UK był klasą samą w sobie. Wg mnie bijący sporo droższe konstrukcje. Może warto go trochę poczyścić, wymienić jakieś kondensatory.

za mniejszą kasę lepszy efekt. Jeśli już koniecznie chcesz lepiej to co najmniej Krell 300i, Classe CAP 150, 151 Primare A30, ale to już znacznei drożej.

Wzmacniacze za 2000 mogą zmienić charakter dźwięku ale nie ogólny poziom. W jednych aspektach będzie lepiej w innych gorzej.

Wzmacniacz już sprzedałem, a problemy z wyłączaniem mam tylko w tym konkretnym mieszkaniu. Przy innych piecykach ta kwestia wcale nie występuję. Przez co mogę podejrzewać, że Audiolab jest bardzo czuły na "jakość" prądu. Obecnie jestem więc na etapie gdzie muszę podjąć nową decyzję zakupową, a nie zamierzam znów podejmować prób z konstrukcjami tej marki, ponieważ te nawet nie sekundowe wyłączenia muzyki potrafiły pojawiać się w częstotliwości jedna na minutę, a czasami co kwadrans. Zastępczo korzystam teraz z Arcama A65Plus i zero tego typu historii. Mieszkania przez najbliższe lata nie zamierzam zmieniać. W obecnym Arcamie podoba mi się bezpośredniość przekazu, ale przyzwyczajenie do pewnego poziomu pokutuje teraz niedosytem.

Wzmacniacz już sprzedałem, a problemy z wyłączaniem mam tylko w tym konkretnym mieszkaniu. Przy innych piecykach ta kwestia wcale nie występuję. Przez co mogę podejrzewać, że Audiolab jest bardzo czuły na "jakość" prądu. Obecnie jestem więc na etapie gdzie muszę podjąć nową decyzję zakupową, a nie zamierzam znów podejmować prób z konstrukcjami tej marki, ponieważ te nawet nie sekundowe wyłączenia muzyki potrafiły pojawiać się w częstotliwości jedna na minutę, a czasami co kwadrans. Zastępczo korzystam teraz z Arcama A65Plus i zero tego typu historii. Mieszkania przez najbliższe lata nie zamierzam zmieniać. W obecnym Arcamie podoba mi się bezpośredniość przekazu, ale przyzwyczajenie do pewnego poziomu pokutuje teraz niedosytem.

możesz zatem mieć problem żeby znaleźć ten sam dźwięk w takich pieniądzach, zawsze coś będzie inaczej, dlatego wydaje się że lepiej dołożyć i kupić Krella czy Audioneta, czy Classe co można już mieć za 3-3.5k zł

wtedy na pewno odczujesz zmianę na lepsze. Przy 2k zmian będzie niewiele i niekoniecznie na korzyść w stosunku do Audiolaba bo to bardzo udana konstrukcja była

Audionet, Classe, Krell... do tych kolumn??????

krew z uszu momentalnie poleci... nigdy w życiu takie zestawienie!

Tak sobie jeszcze myślę... poszukaj na ebay'u albo może na naszym allegro trafisz Myrydiana 240. Model 120 może być za słaby ale większy braciszek będzie jak znalazł! Brzmieniowo te urządzenia zejdą się wyśmienicie.

Słuchając rozumu....

Audionet, Classe, Krell... do tych kolumn??????

krew z uszu momentalnie poleci... nigdy w życiu takie zestawienie!

Tak sobie jeszcze myślę... poszukaj na ebay'u albo może na naszym allegro trafisz Myrydiana 240. Model 120 może być za słaby ale większy braciszek będzie jak znalazł! Brzmieniowo te urządzenia zejdą się wyśmienicie.

Foni a jak twoim zdaniem odnajdzie się w tej roli Exposure?

No tutaj Ci nie odpowiem precyzyjnie. Jedyny Exposure jakiego słyszałem był podłączony z B&W z serii NT i grało toto całkiem fajnie. Tyle, że za ogólny charakter brzmienia były odpowiedzialne bardziej kolumny niż elektronika.

Także w tym zakresie nie podejmuję się doradzać, bo się po prostu nie znam.

Słuchając rozumu....

Tyle, że za ogólny charakter brzmienia były odpowiedzialne bardziej kolumny niż elektronika.

I na tym aspekcie proponowałbym skupic uwagę.

JAMO D-570 co by o nich nie mówic (miałem i te i D-590 swego czasu) pewnego poziomu jakościowo brzmieniowego nie przeskoczą, chocby w nie wsadzic równowartośc ceny zakupu, która oscyluje w granicach 1.000PLN za używki w idealnym stanie, więc szukanie do nich pieca za trzykrotnośc ich wartości... osobiście znam kilka lepszych sposobów wydawania pieniędzy, ale to w końcu nie moje ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

I wybór padł. Zakupiłem Exposure 2010. Pojawiły się wszystkie elementy, których oczekiwałem od brzmienia. Po opiniach miałem obawy, że moje Jamo D570 to wąskie gardło systemu. Słuchając ich teraz wiem, że Audiolab nie rozwinął ich pełnych skrzydeł. Za to nowy wzmacniacz gra bardzo żywo z piękną detalicznością i czystością. Świetna separacja poszczególnych instrumentów. W końcu mam porządek w brzmieniu. Polecam to zestawienie i dziękuję sobie za wybór tego wzmacniacza.

Pozdrawiam,

Przemek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.