Skocz do zawartości
IGNORED

Dopieszczenie brzmienia zestawu - co zmienić?

P.L.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mój zestaw na chwile obecną wygląda tak:

- Krell S300i,

- Linn Akurate DS,

- Xavian XN 250 EVO,

- głośnikowy Nordost Red Dawn, IC XLR Linn Silver.

- siecówka Eneer do wzmacniacza,

- listwa Gigawatt PF-1.

Sprzęt jest bardzo muzykalny, gra detalicznym, analogowym brzmieniem. Ciągle szukam optymalnego rozwiązania, które pozwoli mi nie zepsuć brzmienia, a doda blasku i czystości na wysokich tonach oraz jeszcze utwardzi i przyspieszy bas. W skrócie chciałbym uczynić brzmienie bardziej rockowym, agresywnym. Dobrym rozwiązaniem, choć nieco analitycznym brzmieniowo, był głośnikowy Norost SPM Reference. Jednak gdy mogłem go nabyć, miałem inne pilne wydatki i sprawa "się rypła". Inne, wysokie Nordosty są kosmicznie drogie. Z interkonektem nie mam co kombinować bo Akurate gra najlepiej z firmowym XLRem, sprawdzone wiele razy. Siecówki to temat rzeka, testowałem S. Diamondback z Krellem - poprawia czystość i dźwięczność wysokich tonów, dynamikę przez polepszenie kontroli basu. Niestety ucieka gdzieś muzykalność. Z kolegi Audioquest WEL przedobrzył mi z basem i nieco jakby ochłodził brzmienie. Na tym chwilowo testowanie się skończyło bo czasu brak, a i kurier kosztuje. Zresztą, nadal ten Enner wypada mi najlepiej. Warto jeszcze testować siecówki, jakie? Może Norosta? Czytałem gdzieś, że sporo ludzi uważa Gigawatt PF-1 za zamulacz. To prawda czy tylko takie gadanie? U mnie odpada podłączenie Krella bezpośrednio do gniazdka, a na starej listwie fellowes dźwięk jest beznadziejny kontra ten z Gigawatt. Może sprawdzić dla porównania inną listwę? Jaką? Zastanawiałem się też nad posłuchaniem innego wzmacniacza ale poza starym Gryphonem nic mi nie przychodzi do głowy.

Nie ma go na stronie, kosztuje ok. 600 zł wraz z kablem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten filtr nie muli !

Ukryta Zawartość

Raczej nie wchodzi, bardzo Xaviany lubię. Raz, odnajdują się w moim pomieszczeniu. Dwa, grają muzykalnie i mają znakomitą przestrzeń. Sporo kolumn przed nimi przesłuchałem i owszem, jedne miały lepsze to, drugie tamto lecz całościowo Xaviany są IMO najciekawsze. Mają to coś, grają muzykę, takie Totemy Model 1 na sterydach.

Piano Ty za mnie piszesz posty czy jak bo nic nie rozumiem? O co chodzi?

whitesnake ja z muzykalnością nie mam problemu, a lampa będzie za wolna n basie. Nie ma absolutnie możliwości by lama była szybka jak Krell.

Skoro to ma być dopieszczenie systemu to może (zaraz zaczną się ataki) pomyśl o takich tematach jak (chyba że to masz porobione):

- eliminacja drgań (podstawy granitowe, kolce, podstawki pływające: poprawiają rozdzielczość i przyśpieszają dzwięk - zarówno pod kolumny jak i CD czy wzmacniacz);

- bezpieczniki (zaraz się rzucą),

- gniazdko w ścianie,

- akustyka pomieszczenia.

W_Waw:

- drgań nie ma, podstawki mam dobre, stolik również, bez przesady,

- bezpieczniki w czym? Gniazdko? Instalacja sieciowa z lat 80 bez uziemienia, wymiana gniazdka raczej nic w tym temacie nie zmieni,

- akustyka jest jaka jest, pokój magicznie nie zmieni wymiarów, a jest prawie sześcianem, więc audiofilski dramat. Co mogłem, uważam zrobiłem. Brzmienie jest dobre, brak kropki nad i.

P.L.

Nie uważam PF-1 za zamulacza.

Wracając do sieciówki Diamondback to spróbuj do źródła - tam ten kabel najlepiej się sprawdza.

Niestety tez mam podejrzenia co do Krella w tym zestawieniu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Dopieszczanie zestawu może sporo kosztować, a nie osiągnie się zamierzonego efektu. Nie sądzę, aby zmiany na kablach zasadniczo miały zmienić charakter dźwięku, chyba że będą to srebrne głośnikowce. ;)

Pytałem o kolumny, bo można tutaj szukać tej zadziornej muzykalności. Wymiana wzmacniacza na lampę raczej nie uczyni dźwięku dynamicznejszym, przynajmniej nie spodziewałbym się lepszej kontroli basu od tranzystora, choć akurat najmniejszy Krell kontrolą niskiego zakresu nie grzeszy.

............lampa będzie za wolna n basie. Nie ma absolutnie możliwości by lama była szybka jak Krell.

....ze co? ze jak? powtorz bo nie zrozumialem...lampa wolniejsza anizeli Krell ???? a to cos nowego !!!!

amator51 lampa szybsza na basie niż tranzystor Krella, ciekawe jaka? Odpalamy np. końcówkę Paper Nut z Dresden Garbarka albo jakiś SOAD, Porki czy nawet stare and justice for all i słuchamy co jak poradzi sobie z dynamiką. Lampa nie wytrzyma tempa, przynajmniej ja takiej nie znam. Zresztą, nie chce się kłócić ale słuchałeś kiedyś szybkiego tranzystora z Red Dawnem albo innym Nordostem? A wiesz, jak niewiele kolumn jest w stanie oddać to co taka konfiguracja pod względem dynamiki ma do przekazania? Chyba jedynie audio physic z kolumn za w miarę normalne pieniądze robią to doskonale, zresztą, też nie wszystkie modele.

xniwax linn nie zaleca podmiany przewodu zasilającego.

amator51 lampa szybsza na basie niż tranzystor Krella, ciekawe jaka?

Kazda dobra. Mam wrażenie, że Krell nie jest szybki na basie, on go po prostu nie ma zbyt wiele.

Spróbuj.

Odpalamy np. końcówkę Paper Nut z Dresden Garbarka albo jakiś SOAD, Porki czy nawet stare and justice for all i słuchamy co jak poradzi sobie z dynamiką. Lampa nie wytrzyma tempa, przynajmniej ja takiej nie znam.

Z dobrą lampą możesz odpalić nawet Vadera. Czesto mi sie zdarza i nie narzekam. Uzywam takiego samego źródła, więc powinieneś mieć podobne wyniki..

xniwax linn nie zaleca podmiany przewodu zasilającego

Linn nie zaleca, ale watro go zmienić. Przy przeźroczytym, dynamicznym wzmacniaczu - różnice sa dosyć spore.

U mnie DS gra na Furutech i wyraźnie zyskał na dynamice.

whitesnake u mnie basu jest akurat dużo, szczególnie po ostatnich zmianach w ustawieniu kolumn. Skoro twierdzisz, że lampę warto sprawdzić to zrobię to, od czego proponowałbyś zacząć? Którego Furutecha masz podpiętego, może sobie sprawdzę.

whitesnake u mnie basu jest akurat dużo, szczególnie po ostatnich zmianach w ustawieniu kolumn. Skoro twierdzisz, że lampę warto sprawdzić to zrobię to, od czego proponowałbyś zacząć? Którego Furutecha masz podpiętego, może sobie sprawdzę.

Na początek spróbuj jakiejkolwiek lampy w push-pull, na lampach 6550 lub KT88 - Jolida 502B, Ayon lub coś w tym stylu. Do rocka nadaja się rewelacyjnie. Jeśli bedziesz miał okazję posłuchaj Phasta na diabełkach w klasie A - to juz jest mistrzostwo świata jesli chodzi o makro-dynamikę, a nie jest drogi. W/w trochę kuleją ze szczegółami, ale w mniejszym stopiu niż KRELL i absolutnie to nie przeszkadza.

A wogóle, to zlokalizuj jakikolwiek zacny wzmacniacz lampowy w okolicy i sprawdź czy taki sposób prezentacji będzie Ci odpowiadał. Tylko nie kieruj się stereotypami, że lampa to muł, ciepełko do plumkania jazzowego,itp. - nic z tych rzeczy.

DS dobrze się sprawuje na Furutech JET FP-3TS.

Nie jest to najdroższy kabel (nowy ok 1,4tyś), a wnosi sporo życia.

Na początek spróbuj jakiejkolwiek lampy w push-pull, na lampach 6550 lub KT88 - Jolida 502B, Ayon lub coś w tym stylu. Do rocka nadaja się rewelacyjnie. Jeśli bedziesz miał okazję posłuchaj Phasta na diabełkach w klasie A - to juz jest mistrzostwo świata jesli chodzi o makro-dynamikę, a nie jest drogi. W/w trochę kuleją ze szczegółami, ale w mniejszym stopiu niż KRELL i absolutnie to nie przeszkadza.

A wogóle, to zlokalizuj jakikolwiek zacny wzmacniacz lampowy w okolicy i sprawdź czy taki sposób prezentacji będzie Ci odpowiadał. Tylko nie kieruj się stereotypami, że lampa to muł, ciepełko do plumkania jazzowego,itp. - nic z tych rzeczy.

DS dobrze się sprawuje na Furutech JET FP-3TS.

Nie jest to najdroższy kabel (nowy ok 1,4tyś), a wnosi sporo życia.

Wy z tym basem z lamp przesadzacie... Jak ktoś lubi jak mu sie leje pościanach to tak ale jak kontrola jest na pierwszym miejscu to zdecydowanie KRELL lepszy.

Przy lampie wydaje się ze basu jest więcej ale to dlatego że kontrola słabsza. Równolegle używam systemu lampowego i tranzystora a słuchałem wielu systemów lampowych i oczywiście do 10kzł za wzmak nie znalazłem nic co by otarło się o kontrolę Krella czy Audioneta.

Ciągle szukam optymalnego rozwiązania, które pozwoli mi nie zepsuć brzmienia, a doda blasku i czystości na wysokich tonach oraz jeszcze utwardzi i przyspieszy bas. W skrócie chciałbym uczynić brzmienie bardziej rockowym, agresywnym.

Jak już ktoś wcześniej sugerował - dopieszczanie kosztuje a wydane pieniądze nie koniecznie przekładają się na efekty.

Być może warto zgodnie z wcześniejszymi sugestiami spróbować innych głośników?

Np. takich:

Ukryta Zawartość

Triangle są znane z tego że mają dobre wysokie tony i dynamiczny bas.

Ukryta Zawartość

... i oczywiście do 10kzł za wzmak nie znalazłem nic co by otarło się o kontrolę Krella czy Audioneta.

...to masz wyjątkowego pecha :)

Tyle chyba mozna na ten temat powiedzieć.

Nie mówie, że KRELL jest zły.

Mówię tylko, że dobra lampa gra lepiej w kazdej kategorii i bynajmniej, ameryki nie odkrywam.

...to masz wyjątkowego pecha :)

Tyle chyba mozna na ten temat powiedzieć.

Nie mówie, że KRELL jest zły.

Mówię tylko, że dobra lampa gra lepiej w kazdej kategorii i bynajmniej, ameryki nie odkrywam.

ale mówisz to oczywiście w odniesieniu systemu P.L. czy ogólnie? bo jak ogólnie to wydaje mi się, że trudno o lampę w cenie tego Krella która ładnie przytrzyma bas w kolumnach nieco większych np. trójdrożnych.

ale mówisz to oczywiście w odniesieniu systemu P.L. czy ogólnie? bo jak ogólnie to wydaje mi się, że trudno o lampę w cenie tego Krella która ładnie przytrzyma bas w kolumnach nieco większych np. trójdrożnych.

Nie wiem ile kosztuje KRELL, ale polecam spróbować rzeczonego Phasta. Niby tylko 18W w klasie A, ale cuda wyczynia z najtrudniejszymi kolumnami. Mówię to tak ogólnie, nie znam systemu P.L. Żylem z Phastem z dwa lata i próbowałem go w różnych konfiguracjach. Źle nie było nigdy.

Nie wiem ile kosztuje KRELL, ale polecam spróbować rzeczonego Phasta. Niby tylko 18W w klasie A, ale cuda wyczynia z najtrudniejszymi kolumnami. Mówię to tak ogólnie, nie znam systemu P.L. Żylem z Phastem z dwa lata i próbowałem go w różnych konfiguracjach. Źle nie było nigdy.

Phasta znam i do Krella jak chodzi o kontrolę basu to naprawdę nie ma startu.

Ma go oczywiście więcej... poluzowanego, ale to nie jest prawdziwe więc jak kto lubi, ja akurat nie lubię.

To jest zresztą powodem że mam dwa systemy bo średnicę lampa ma piękną i tu zresztą też wolę chyba Yaqina od Phasta, chociaż nie miałem bezpośredniego porównania na tych samych kolumnach.

Do kontroli basu to Krell Audionet Classe Primare, ale nie lampa

Phasta znam i do Krella jak chodzi o kontrolę basu to naprawdę nie ma startu.

Ma go oczywiście więcej... poluzowanego, ale to nie jest prawdziwe więc jak kto lubi, ja akurat nie lubię.

To jest zresztą powodem że mam dwa systemy bo średnicę lampa ma piękną i tu zresztą też wolę chyba Yaqina od Phasta, chociaż nie miałem bezpośredniego porównania na tych samych kolumnach.

Do kontroli basu to Krell Audionet Classe Primare, ale nie lampa

Różne są gusta. Trudno z tym polemizować.

Ja tam wyrosłem z tranzystorów, a słucham muzyki dość wymagającej pod kątem kontroli basu.

Yaqin nie jest najlepszym przykładem poprawnie grającej lampy. Nie rozumiem jak mógł Ci zagrać gorzej od Phasta.

Jedynym wytłumaczeniem jest to, że słuchałeś go na kolumnach z poluzowanym basem, np. z linią transmisyjną.

W normalnych warunkach, to inna liga i to wyraźnie słychać.

Różne są gusta. Trudno z tym polemizować.

Ja tam wyrosłem z tranzystorów, a słucham muzyki dość wymagającej pod kątem kontroli basu.

Yaqin nie jest najlepszym przykładem poprawnie grającej lampy. Nie rozumiem jak mógł Ci zagrać gorzej od Phasta.

Jedynym wytłumaczeniem jest to, że słuchałeś go na kolumnach z poluzowanym basem, np. z linią transmisyjną.

W normalnych warunkach, to inna liga i to wyraźnie słychać.

Yaqin 100b wersus Phast integra ale nie pamiętam nazwy na Electrach 905. Yaqin zdecydowanie bardziej wypełniony dźwięk i muzykalny.

Do kontroli basu sie w lampiakach nie odnoszę bo jej tam do 20k nie ma a wyższych lamp nei słuchałem bo nie byłem zainteresowany zakupem.

Tak się zastanawiam jeszcze nad sprzętem Kolegi P.L. to może troszkę idiotyczne ale czy próbowałeś inne interkonekty zamiast tego Lina. Miałem kiedyś kable Linna i niestety nie grały..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.