Skocz do zawartości
IGNORED

HYPERION III czy Monitor Audio BX5 ?

paranoid82

Rekomendowane odpowiedzi

czesc. planuje zakup kolumn oraz wzmacniacza. wzialem pod uwage dwa zestawy kolumn oraz wzmaczniaczy:

-HYPERION III

-Monitor Audio Bronze BX5

oraz

-NAD C315 BEE

-Yamaha R-S500

czy mozecie mi zasugerowac czy to jest dobre zestawienie?

zrodlem dzwieku zapewne bedzie komputer ;)

rodzaj muzyki od elektronicznej(glownie) do jazzu

rozmiar pomieszczenia to okolo 5mx6m

a okablowanie to

Przewód głośnikowy 2x4mm2 długość 3m zakończony bananami RMS

dzieki

https://www.audiostereo.pl/topic/73849-hyperion-iii-czy-monitor-audio-bx5/

AA na pewno grają ciemniej od MA BX więc powinny się lepiej sprawdzić do słabszego źródła, jak również do tego Nada (wątpię aby MA BX do niego dobrze pasowały)

AA to również sporo mocniejsza konstrukcja od BX5, będzie lepszy bas, jeśli masz okazję kupić w podobnej cenie to do takich warunków moim zdaniem zdecydowanie lepiej brać AA (no chyba że masz mały pokój)

AA to takze wyzsza kultura brzmienia. Poza tym jest juz nowa wersja IV - moc hyperionów z brzmieniem Phoebe III. Ma graja raczej efektownie, ale tez bardzo milo dla ucha. Mi jednak bardziej odpowiada AA - zwlaszcza do NADa. Ale to w koncu sporo drozsza opcja chyba.

System gra dobrze, albo nie....

Witaj,

Monitor Audio i AA Hyperion III to zupełnie inne brzmienia.

Oczywiście proponowałbym Ci odsłuch jednych i drugich przed zakupem jeśli masz taką możliwość.

MA gra ciepło, miękko, słodko. AA gra bardziej audiofilsko, jeśli Ci to coś mówi? :) Tzn. jest surowsza, prawdziwsza, bardziej otwarta na słuchacza + firmowa muzykalność. Dla mnie Hyperiony III to jedne z najbardziej udanych konstrukcji AA zaraz po Tethysach II.

Sposób prezentacji brzmienia bardziej wyrafinowany od Monitor Audio.

Jeśli jesteś początkujący może odpowiadać Ci się bardziej MA, jeśli wiesz czego chcesz wybrałbym AA.

PS. Zainwestuj koniecznie w dobre źródło, komputer jest dobry do facebooka! ;)

Nad zagra odpowiednio z jedną i drugą parą kolumn, ale warto pomyśleć o wyższym modelu.

Pozdrawiam

dzieki za pomoc chlopaki :)

z odsluchem bedzie duzy problem gdyz jutro wyjezdzam...

nie jestem tez az takim zapalonym audiofilem abym dosluchiwal sie muzykalnosci.

nie ukrywam ze nastawilem sie na Monitor Audio gdyz znalazlem je w irlandii za okolo 2100zl co znacznie skraca ich podroz(koszta) z polski :P.

wiekszosc z Was probuje jednak przekonac mnie do AA co zapewne jest lepszym rozwiazaniem.(w koncu jest to zakup na lata)

potrzebuje jeszcze opini na temat owej Yamahy R-S500.

Nie zgadzam się że kolumny Monitor Audio są takie ciepłe i słodkie - przynajmniej serie BR i RS, a seria X chyba niewiele się różni. MA mają bardzo wyraźną i rozjaśnioną górę i trzeba dobrać do nich stonowany wzmacniacz np. Nad 355 czy AA MAP 105, nie daj boże połączyć tych kolumn z jakąś Yamahą co sugeruje autor wątku. Ze słabymi, ostrymi wzmacniaczami te kolumny po prostu sieją ostrą górą, takie jest moje zdanie po odsłuchach tych kolumn.

AA to takze wyzsza kultura brzmienia. Poza tym jest juz nowa wersja IV - moc hyperionów z brzmieniem Phoebe III. Ma graja raczej efektownie, ale tez bardzo milo dla ucha. Mi jednak bardziej odpowiada AA - zwlaszcza do NADa. Ale to w koncu sporo drozsza opcja chyba.

Czy mowa o nowej wersji Hyperionow ? jesli tak to ile kosztuja Hypki IV ? i czy sa 4 Ohm-owe ?

Jeżeli chcesz brać AA to szukaj wesji III lux 8 omów - miałem AA przez prawie 2 lata - na rynku wtórnym do upolowania za ok. 2k. Monitor Audio miałem okazje posłuchać w tym samym czasie - nie pamiętam wprawdzie który to był model, ale brzmienie było koszmarne (przynajmniej jak dla mnie, bo właściciel tych kolumn był z nich zadowolony).

Czy mowa o nowej wersji Hyperionow ? jesli tak to ile kosztuja Hypki IV ? i czy sa 4 Ohm-owe ?

Odpowiedz na czesc pytan, znajdziesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Odpowiedz na czesc pytan, znajdziesz

Ukryta Zawartość

Dzieki juz prawie wszysto jasne ;)Hyperiony IV Cena 4500pln BR z tylu zalecane do wiekszych pomieszczen wygladaja fajnie nawet podobnie do Minas Anor ;)

Ukryta Zawartość

Nie zgadzam się że kolumny Monitor Audio są takie ciepłe i słodkie - przynajmniej serie BR i RS, a seria X chyba niewiele się różni. MA mają bardzo wyraźną i rozjaśnioną górę i trzeba dobrać do nich stonowany wzmacniacz np. Nad 355 czy AA MAP 105, nie daj boże połączyć tych kolumn z jakąś Yamahą co sugeruje autor wątku. Ze słabymi, ostrymi wzmacniaczami te kolumny po prostu sieją ostrą górą, takie jest moje zdanie po odsłuchach tych kolumn.

chyba nie słyszałeś ostro grających kolumn... MA mają sporo góry ale jest ona detaliczna i bardzo delikatna zarazem w porównaniu z przykładowo B&W czy Paradigmami

akurat jestem na to mocno uczulony i jak myślisz jakie kolumny u mnie teraz grają ? MA BX, MA BR są nawet jeszcze łagodniejsze

to raczej AA (choć nie wiem jak IV-ki) są ogólnie ciemno grającymi kolumnami o bardzo "bezpiecznym" brzmieniu zarówno jeśli chodzi o średnicę jak i detaliczność góry

jeśli te Hyperiony masz w cenie BX5 to bierz te pierwsze, jak musisz sporo dopłacać to mocno zastanowiłbym się nad ich wyborem

zgadzam sie z don111 jak dla mnie MA graja detalicznie ale nie ostro . Ale oczywiscie jak zawsze do kazdych kolumn trzeba dobrac odpowiedni klocek i transport. Bylem na show i sluchalem B&W cm serie i te potrafia pojechac po uszach chodz sadze ze zly dobrali zestaw bo Arcam raczej do b&w srednio pasuje

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Nie zgodzę się że MA sieją górą, przynajmniej nie robi tego seria BR.

Miałem AA Hyperion III, teraz mam BR 6 wolę te drugie bo łatwiej się ich słucha, po części wynika to też z ilości i jakości właśnie góry chociaż nie tylko.

Brzmienie AA i MA jest bardzo różne, które lepsze a które gorsze, może inaczej które bardziej pasuje odbiorcy to trzeba ocenić samemu i daleki bym był od zakupu w ciemno, bez odsłuchu.

Serii BX MA jak i Hyperionów IV nie słuchałem więc nie mogę się wypowiadać.

pozdrawiam

• 1 miesiąc później...

WItam

Chcialem sie zorientowac czy Audio Academy phoebe III zagra lepiej od rx8? chcialem wymienic kolumny i wlasnie na jakas polska firme i zastanawiam sie nad wlasnie AA. Nie mam mozliwosci odsluchu polskiej firmy dlatego musze sie doradzic

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Jeśli autor wątku będzie wykorzystywał kompa głównie jako źródło, to idealnie byloby pomyśleć o jakimś DACu - myślę, że może to być element systemu pod względem ważności i wkładu w brzmienie w hierarchi zaraz po kolumnach, a przed wzmacniaczem.

Powrót po dłuższej przerwie...

don111 to specjalista od monitor audio, jak mówi ze nie graja ostro to nie graja,za to bawersy graja ostro bo don111 tak mowi,to niech don111 powie laskawie jeszcze w jakich konfiguracjach sluchal ww glosnikow,bo don111 wie co mowi

MA nie są ostre w przekazie ale są detaliczne troszkę analityczne na średnicy i gorze bez tego ciepełka wypełnienia, dól mają dość obfity i troszkę poluzowany co rekompensuje w jakimś stopniu średnicę i górę, są to bardzo dobre kolumny dość uniwersalne ale trzeba uważać na wzmacniacz aby nie przesadził na gorą bo one tego nie złagodzą w przekazie, warto ich posłuchać przed zakupem

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.