Skocz do zawartości
IGNORED

Właśnie kupiłem - Rotel RA 840

Sniochu

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie kupiłem mój pierwszy wzmacniacz. Hurra. Jest nim Rotel RA 840. Teraz krok 2, czyli kupno kolumn. I tu proszę szanownych forumowiczów o pomoc. Co to ma być?

Dane:

- chcę wydać 400-600 zł

- oczywiście na używane

- słucham m. in. Stinga, Milesa Davisa, U2, RHCP

Ze wstępnych badań na horyzoncie dostrzegam Tannoy M2, Mission 700. A może coś innego? Nie mam jeszcze CD, ale będzie to coś za naprawdę małe pieniądze 200-300 zł. Mam nadzieję że taki zestaw na nowo otworzy moje uszy na muzykę. Do tej pory miałem mini micro świcącą na niebiesko popsutą (nie działa CD) "wieżę" Panasonic. Ble.

Z góry dziekuję

Gratuluję zakupu i jednocześnie współczuję - za chwilę dowiesz się ile kosztują kolumny, które otworzą Twoje uszy na muzykę ;)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gratuluję. W dodatku taka zacna marka na początek.

Jeśli chodzi o kolumny to napisz jakiej wielkości masz pokój. Chociaż w tej cenie ciężko będzie o jakieś większe kolumny. Tannoye to bardzo udane, uniwersalne kolumny. Ja bym jeszcze popatrzył po paradigmach z serii monitor, chociaż te najmniejsze rzadko sie pojawiają.

Jeśli chodzi o CD to uważaj z oszczędzaniem. to jest element, któremu wiek może najbardziej zaszkodzić - chodzi głównie o laser. Tutaj rozejrzałbym się za Yamahą 393 (ew. 396 jak starczy money), onkyo 7211 - dlatego, że to udane podstawowe modele i nie będą zbyt stare.

pzdr

Kubeł >

Zamiast trollować może podsunąłbyś koledze pomysł na dobre kolumny poniżej 1 kzł? Bo moim zdaniem trzeba zapłacić nieco więcej żeby wykorzystać możliwości jakie daje ten Rotel. TLC kosztują sporo więcej i nie słyszałem, żeby ktoś je sprzedawał używane, stąd nie miałem zamiaru o nich wspominać ;)

Sniochu >

Co do odtwarzacza CD, możesz też rozejrzeć się za używanym Pioneerem serii 70x lub wyższej - egzemplarze wyposażone w Legato Link grają całkiem znośnie, a widziałem je na Allegro za 300-400 zł. W przedziale ok. 400-600 zł możesz kupić używanego NAD'a co jest jeszcze lepszym rozwiązaniem.

Kolumny Tannoy M2 były produkowane w UK i właśnie te egzemplarze (a nie węgierskie) są godne polecenia. Na tym forum pojawiał się kilkukrotnie temat tuningu tych kolumn. Mission 700 są IMO za małe do tego wzmacniacza. No i oczywiście zarezerwuj sobie budżet na interkonekt i kable głośnikowe - nie kupuj najtańszych, bo cała inwestycja w Twój HiFi straci sens.

Udanego polowania :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

mlb, spójrz na swój pierwszy wpis a zobaczysz co to jest trollowanie. Ja nic nie doradzę z tej półki, bo dawno nie śledzę co tam się dzieje, natomiast nie cierpię reklamy na forum.

Kubeł, Twoje przeczulenie na punkcie TLC to, hmm... jakby to powiedzieć - nie moje zmartwienie ;) Ale bynajmniej nie chcę ich sprzedawać, raczej myślę o drobnym tuningu typu wymiana wewnętrznych kabli.

Ale przyznaję rację, że mój pierwszy wpis nie był jasny - chciałem przez to powiedzieć, że dla uzyskania dobrego dźwięku kupno dobrego wzmacniacza to dopiero początek wydatków.

Życzę miłego wieczoru :)

Sniochu,

jeśli faktycznie te 200-300zł to max jaki możesz wydać na CD to chyba najszybciej trwfisz jakiegoś technicsa, takich pieniądzy napewno jest wart (np SL-PG400 do 600 lub jakiś z jeszcze nowszej serii). Chyba , że ktoś zna lepsze CD-ki w takiej cenie i może polecić.

Musisz jescze faktycznie pamiętać o okablowaniu, warto trochę na nie wysupłać aby wyciągnąć z reszty toru możłiwie najwięcej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.