Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki przedwzmacniacz do monobloków Phase 2709

Bader

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W ramach kulturalnej przedmowy chciałbym się przywitać, jako że to mój pierwszy post na forum Audiostereo. Ale do rzeczy - piszę do Was, gdyż potrzebuję pomocy przy rozbudowie swojego sprzętu grajacego. Obecnie słucham muzyki z kolumn Tannoy Revolution R2 połaczonych z monoblokami Phase 2709 oraz prostym lampowym wzmacniaczem gamofonowym DIY. Przedwzmacniacz jest taki jak na poniższym schemacie ( z modyfikacji posiada tylko dodany potenciometr na wyjściu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyznam, że przy wyborze końcówek sugerowałem się między innymi pozytywnymi opiniami na ich temat na Waszym forum. Jeżeli chodzi o kolumny nie oferuja może spektakularnego basu, ale graja naprawdę czysto i neutralnie. Myślę, że wymienię je dopiero jak będę mógł dorzucić do nich ze 3x tyle i kupić coś zdecydowanie lepszego.

Całość ogólnie gra bardzo przyzwoicie, szczególnie jeżelli chodzi o średnie i wysokie tony. Brakuje mi trochę basu, ale możliwe, że to kwestia bardzo dużego pokoju (ok. 70m2), do którego te tannoye się nie bardzo nadaja. Za około miesiac przenoszę się do niedużego mieszkania, także okaże się czy to pomoże. Mam również podejżenia co do poprawności samego przedwzmacniacza, gdyż porównujac go np. z przedwzmacniaczem Marantza 2210 gra dwukrotnie ciszej.

(W tym momencie potulnie przyznam, że moja wiedza w temacie jest póki co niewielka i domyślam się, że dotychczasowe wybory były dokonywane na ślepo i pod wpływem chwilowych emocji, godzac się tym samym na konstruktywna krytykę ;).

Tak czy inaczej przejdę do rzeczy, bo wstęp zrobił się mocno przydługi.

Bardzo chciałbym powiększyć swój zestaw o odtwarzacz CD (mam sporo płyt, których dawno nie słuchałem). Zakupiłem nawet jakiś czas temu "lampucerę mini" na PCM1798 i muszę powedzieć, że po właczeniu pomiędzy Rzeczony wcześniej amplituner marantza a jakiś tani CD zagrała zaskakujaco przyzwoicie. Zastanawiam się jednak cały czas nad jakimś docelowym rozwiazaniem, które pozwoli mi słuchać zarówno winyli jak i płyt CD bez mnożenia urzadzeń (uważam, że czym mniej "klocków" po drodze tym lepiej).

Najsensowniejsze wydaje mi się złożenie przedwzmacniacza (najchętniej dual mono) posiadajacego dwa wejścia: jedno z riaa a drugie zakończone posiadana "lampucera" umożliwiajaca podłaczenie zewnętrznego transportu. Chciałem nawet przerobić ten posiadany przez siebie, ale z tego co wyczytałem to lampy 6n2p z racji wzmocnienia nadaja się do przedwzmacniacza gramofonowego, ale do kanału pod lampucerę już niekoniecznie. Zastanawiam się również czy jest sens pakowania tej "lampucery" przy np. Marantzie na 2x TDA1540.

Rozważam również jakiś "gotowy" przedwzmacniacz + CD z lampizacja, z tym że większość przedwzmacniaczy "za rozsadne pieniadze" nie posiada wejścia z korekcja riaa, nie mówiac już o budowie dual mono.

Chętnie wysłucham Waszych sugestii jak najsensowniej rozbudować ten system, tak bym mógł w jak najlepszej jakości posłuchać zarówno tych mniejszych płyt jak i tych większych ;)

Jeżeli przy okazji nie musiał rozbijać wszystkich świnek z drobniakami będę totalnie zachwycony ;)

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i przepraszam za brak litery "a" z ogonkiem w mojej wypowiedzi.

Bader

Ukryta Zawartość

Tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest właściwy wątek.

Posiadałem kiedyś takie same monobloki. Z firmowym przedwzmacniaczem Phase było tak sobie. Dlatego zainteresowałem się innymi rozwiązaniami.

Z preampem przedstawionym w powyższym wątku Twoje monobloczki rozwiną skrzydła, a i bas też będzie taki jak trzeba. Polecam.

Ukryta Zawartość

Witam,

Przegladałem dyskusję pod podanym linkiem i szczerze mówiac niewiele mi on rozjaśnił nurtujacy mnie problem.

Dalej nie wiem jak najlepiej pogodzić moje monobloki z gramofonem i CD.

Póki co zainwestuję chyba w jakaś dobra pasywkę do której podłaczę odtwarzacz CD przez "lampucerę" i gramofon poprzez posiadany przedwzmacniacz gramofonowy.

Wolałbym od razu coś docelowego, ale nie bardzo mam pomysł jak ten temat ugryźć, nie mówiac już o tym, że moja niewielka wiedza elektroniczna pozwala mi co najwyżej odtworzyć gotowy schemat, a te z audiotonu nie dość że krytykowane na forum za zły dobór elementów, to od jakiegoś czasu w ogóle nie ładuja się (jak zreszta cała strona).

Pozdrawiam,

Piotr

Witam,

Pozdrawiam,

Piotr

Witaj .

Jeżeli nie przeszkadza Ci że produkt jest Made in China i używasz wkładek MM to zobacz ten wątek , dużo osób jest zadowolona z tego pre a jakby było coś nie tak zawsze można sprzedać na all....

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

" When The Music's over, turn out the lights"

Bardzo dziękuję za ten link - właśnie o taka funkcjonalność mi chodziło !

Jutro poczytam jakieś opinie na temat tego przedwzmacniacza i jeżeli będa ok to pewnie spróbuję.

Za te pieniadze można poeksperymentować ;)

Pozdrawiam,

Piotr

zmień w tym swoim pre phono oba rezystory anodowe z 270k na 100K i te na obu końcach układu z 56K na 470K i zanim nic innego nie złożysz da się słuchać i z tego

korekcję też można nieco inaczej

a tu masz to samo co na audiotonie

Ukryta Zawartość

post-10133-016098700 1290121810_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Witam,

Przegladałem dyskusję pod podanym linkiem i szczerze mówiac niewiele mi on rozjaśnił nurtujacy mnie problem.

Póki co zainwestuję chyba w jakaś dobra pasywkę do której podłaczę odtwarzacz CD przez "lampucerę" i gramofon poprzez posiadany przedwzmacniacz gramofonowy.

Wolałbym od razu coś docelowego, ale nie bardzo mam pomysł jak ten temat ugryźć, nie mówiac już o tym, że moja niewielka wiedza elektroniczna pozwala mi co najwyżej odtworzyć gotowy schemat, a te z audiotonu nie dość że krytykowane na forum za zły dobór elementów, to od jakiegoś czasu w ogóle nie ładuja się (jak zreszta cała strona).

Pozdrawiam,

Piotr

No jak? Pre gramofonowe już masz, więc w czym problem?

Phase 2709 z pasywką grają ... hm, "nijak", nie rozwijają skrzydeł. Im potrzebny jest dobry aktywny pre.

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Przemyślałem sprawę i chyba rzeczywiście pozostanę przy pierwszej koncepcji tj. aktywnym pre.

Czytałem trochę o tym Yaquin'ie i jestem mocno zaskoczony tak pozytywnymi opiniami. Na wszystkich forach, które odwiedziłem użytkownicy pieja z zachwytu, mimo że przedwzmacniacz raczej budżetowy, a i po chińskiej produkcji nie spodziewałem się nigdy wyrafinowania.

Tu pojawia się pytanie do bardziej doświadczonych kolegów czypoprawnie wykonane pre nr 3 ze strony audioton w połaczeniu z posiadanym przeze mnie przedwzmacniaczem gramofonowym maja szansę zagrać lepiej, czy może wydać te niecałe 1000zł i wypróbować Yaquin'a na własnej skórze?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

Piotr.

Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Przemyślałem sprawę i chyba rzeczywiście pozostanę przy pierwszej koncepcji tj. aktywnym pre.

Czytałem trochę o tym Yaquin'ie i jestem mocno zaskoczony tak pozytywnymi opiniami. Na wszystkich forach, które odwiedziłem użytkownicy pieja z zachwytu, mimo że przedwzmacniacz raczej budżetowy, a i po chińskiej produkcji nie spodziewałem się nigdy wyrafinowania.

Tu pojawia się pytanie do bardziej doświadczonych kolegów czypoprawnie wykonane pre nr 3 ze strony audioton w połaczeniu z posiadanym przeze mnie przedwzmacniaczem gramofonowym maja szansę zagrać lepiej, czy może wydać te niecałe 1000zł i wypróbować Yaquin'a na własnej skórze?

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam,

Piotr.

Gram na preampie wykonanym według koncepcji WK-WA, czyli podobnie jak nr 3 z Audiotonu. Tyle że ja zupełnie inaczej ustawiłem punkty pracy lamp, na ustawieniach z Audiotonu grało bez życia. Zastosowałem wysokiej klasy elementy, m.in. kondensatory w zasilaniu RIFA, a w ścieżce sygnałowej miedziane olejowe Audio Note. Preamp gra cudnie, w moim systemie pokonał m.in Sonic Frontiersa SFL2 i Audio Research L1.

Najwięcej problemów jak zwykle nastręcza wykonanie solidnej, a zarazem estetycznej i funkcjonalnej obudowy.

Gram na preampie wykonanym według koncepcji WK-WA, czyli podobnie jak nr 3 z Audiotonu. Tyle że ja zupełnie inaczej ustawiłem punkty pracy lamp, na ustawieniach z Audiotonu grało bez życia. Zastosowałem wysokiej klasy elementy, m.in. kondensatory w zasilaniu RIFA, a w ścieżce sygnałowej miedziane olejowe Audio Note. Preamp gra cudnie, w moim systemie pokonał m.in Sonic Frontiersa SFL2 i Audio Research L1.

Najwięcej problemów jak zwykle nastręcza wykonanie solidnej, a zarazem estetycznej i funkcjonalnej obudowy.

Dziękuję, właśnie takiej mobilizacji potrzebowałem :)

W takim razie biorę się za kompletowanie wiedzy i elementów.

W razie problemów będę prosił o radę - jak już powiedziałem, póki co jestem zielony i zapewne wynikna jakieś niespodzianki po drodze.

Na dobry poczatek postaram się przebrnać przez te 4 części tekstu o lampach z audiotonu, na pewno oszczędzi to kilku głupich pytań z mojej strony.

Pozdrawiam,

Piotr.

Zagadaj do użytkownika "pkrecz", może jeszcze ma płytki do tego.

Mówiac szczerze zawsze wolałem lutować "na pajaka" więc raczej poprzestanę przy drucie i koszulkach teflonowych :)

Póki co jedynym minusem takiej metody jaki zauważyłem sa bardziej upierdliwe modyfikacje już złożonego układu.

Jako że zdecydowałem się dłubać samemu będę chciał złożyć ten układ tak jak sobie wymarzyłem, a więc w formie dwóch monobloków w oddzielnych metalowych obudowach połaczonych razem szklanym frontem. Niestety coraz bardziej doskwiera mi brak wiedzy elektronicznej - nie wiem czy stosować oddzielne transformatory dla przedwzmacniacza z audiotonu i mojego gramofonowego (łacznie 4) czy też tylko po jednym na kanał. Zakładajac że sensowne będzie zastosowanie wspólnych transformatorów (ta opcja chyba bardziej do mnie przemawia) muszę jakoś ustalić jakie trafa zakupić i jak będzie wygladał zasilacz. Zastanawiam się nad użyciem dwóch takich zasilaczy jak ten używany w moim pre gramofonowym (zamiast obsługiwać dwa kanały obsługiwałby on dwa jeden kanał dla cd i gramofonu) ale nie wiem czy to dobry pomysł oraz czy nie można by zastosować lepszego układu. Krótko mówiac czeka mnie sporo czytania, ale nikt nie mówił, że będzie łatwo ;)

Pozdrawiam,

Piotr.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Zapytam się jeszcze o źródło, a konkretnie odtwarzacz CD.

Z sensowniejszych wygrzebałem 2 sztuki:

1) Marantz CD40 na TDA1541A i CDM2/10

2) PHILIPS CD482 na TDA1543 i CDM4/19

Czy ten pierwszy będzie lepszą bazą do grzebania od drugiego?

A może jeszcze lepszym rozwiązaniem byłoby zainstalowanie w którymś z nich "lampucery mini" na PCM1798?

Pytanie numer 2 dotyczy schematu, na który natknąłem się na stronie Lampizator.eu:

IMG_5501.jpg

Zastanawiam się nad takim rozwiązaniem + potencjometr.

Czy ma to sens, czy lepiej zastosować na wyjściu omawiany wcześniej preamp nr 3 z audiotonu?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i proszę o wyrozumiałość jeżeli moje pytania okażą się niezbyt mądre ;)

Pozdrawiam,

Piotr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.