Skocz do zawartości
IGNORED

Fajne kolumny GrandHigh

Andrzej

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś miał już okazję posłuchać jak grają te kolumny ?

www.gh-grandhigh.com

Miałem okazję usłyszeć parę dźwięków ale w kiepskich warunkach. Moja ciekawość wynika z ceny- 1000zł za okazałe amerykańskie podłogowce to jednak okazja. Niemałe wrażenie zrobił na mnie audiofilsko świecący na niebiesko (taka mała diodka) SUB za 1300zł, potężnych rozmiarów pokryty szkłem jak rasowy bas.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/7392-fajne-kolumny-grandhigh/

Wyglądają raczej na koreańskie, choć w rozmiarze amerykańskim. Sądząc po głośnikach - bardzo podobne stosuje KBRX. Wyglądają jak produkty z dalekiego wschodu, coś jak Alphard, Alda itp. Co wcale nie znaczy, że nie mogą dobrze zagrać.

Gdzie je widziałeś i gdzie można uzyskac ich ceny?

pozdr.

-->Qubric, coś ty się tak uwziął na tych koreańczyków? :-)

Wymieniona firma, ma siedzibę w Nevadzie w stanach, natomiast nała produkcja zlokalizowana jest w Chinach, a nie w Korei. Na ich stroni pisze, że powstali podobno w 1995 roku.

A moja opinia na temat tych wyrobów, jest taka, ze ich sprzęt mnie "nie rusza".

Napisałem, że wygladają na koreańske. Fajnie się błyszczą ;) A skąd są na to pieniądze, to inna sprawa - mogą być i z Nevady. Sądząc po językach, w których prezentowana jest strona - Chiny, Korea i Rosja są głównymi rynkami tego producenta (USA - może, oni też lubią duże klocki ;) - poza tym nie chciało mi się zagłębiać w ich teksty reklamowe (wytarczą mi obrazki i animacje we flashu:)

pozdr.

PS - przyznaj PIOTREQ, że ładne mają obudowy, też chciałbyś takie zrobić ;)

Skoro jesteśmy w tych klimatach to może też takie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - firma Maestro Horn - chyba z bliskiego wschodu. Ciekawe jakie tam są głosniki?

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widziałem te kolumny w Media Markecie w Czeladzi - tyle co przyszły, rozpakowywane były dopiero, podłogowce faktycznie potężne i wyglądają dość solidnie, ale surrouny i central b. kiepskie, nawet zaciski sprężynkowe... Nie słuchałem ich, wiem jednak że będą sprzedawane w zestawach zamlitunerem i dvd Onkyo - cena całośc coś ok. 5 tys. zł.

No to jestem po maleńkim odsłuchu. I od razu szok- są świetne za taką kasę. Pierwsze wrażenie to to jakby się obcowało z prawdziwymi kolumnami, a nie takimi namiastkami do jakich przyzwyczaili nas zachodni producenci w strefie do 2-3kzł. Dźwięk wypełnił pomieszczenie, zespół pojawił się na miejscach upatrzonych, ale nie tak jak to ma miejsce w przypadku monitorków, które zresztą bardzo lubię. Chodzi o to że prawdziwe duże kolumny dają jakby pełniejszy, prawdziwszy dźwięk z niewysilonym basem. Zresztą co ciekawe basu nie było dużo, raczej wszystko poukładane tonalnie. faktycznie ciekawe jakie tam siedzą przetworniki.

Ale w sumie to od razu zrezygnowałem z zakupu- zbyt dobre do małego pokoiku w bloku, zostanę przy dźwięku monitorowym.

Pozdrawiam.

Może ktoś jeszcze ich słuchał.

Aha- ja słuchałem ich na bardzo drogim amplitunerze HK, może ten doskonały efekt to jego zasługa ?

• 3 miesiące później...

posiadam od jakiegos czasu kolumny GrandHigh TS5000 dla mnie grają rewelacyjne.

Po prostu pełnia dzwieku. Jedyny problem to taki ze maja 4ohm i nie kazdy wzmacniacz da im radę.

Technics A900 Reference ktory uzywam jest za słabiutki. Dzisiaj testowałem je z Pionierem M-73 +C73

po prostu rewelacja.Jesli ktos nie sluchał to lepiej sie nie wypowiada.To ze produkcja chinska to niema znaczenia, wielu producentow ma swoje fabyki w Chinach. Alternatywą przy zakupie tych kolumn

były dla mnie B&W 603 S3 ale one sa zbyt delikatne,wrecz pudelkowe, dopiero 604 S3 były porownywalne

ale sa duzo drozsze od TS5000. Rozważałem też Infinity Alpha 50 ktore okazały sie totalna porażką.

Podsumowując uważam że sa warte swojej ceny (cena zalecana 3800zł). Ciekawy jestem opini ale kogos kto

ma takie kolumny a nie słuchał ich w sklepie przez 5min. i uważa że sa beznadziejne bo brak im znaczka np. B&W.

Nie są beznadziejne, wygladaja solidnie, są ciężkie, choć same przetworniki nie wyglądają zachęcająco. Co do brzmienia jest ok, ale też bez rewelacji, ale może to wina marketowych amplitunerów. Co do napędzenia tak dużych kolumn to Technicsa musisz pozbyć sie jak najszybciej.

A może po prostu zbyt mało producentów jest nam znanych. patrząc na stronę www firmy GH można dojść do wniosku że to jakieś mistrzostwo świata, a fakt że coś tam jest wykonywane w Chinach tylko dodaje splendoru- inaczej mogłoby być coś nie tak........

Myślę że w takim zalewie sprzętu faktycznie tylko odsłuch pomaga, bo prasa już nie daje rady testować niwych modeli, zresztą ktoś musiałby zasponsorować test, ale to już dawno omawiany problem prasy audio której właśnie główną wadą jest to że wszystkie testy są sponsorowane.

Ale podsumowując- ciekawe czy firma GH to producent typowo hiendowy stojący powyżej B&W itp, czy raczej ładna strona www i tania siła z Chin. A przetworniki wyglądają rewelacyjnie, choć nie są faktycznie żółte, ale czy muszą ?

GrandHigh ma kilka kolumn od tanich po GH7 za 25tyś.

W MediaMarkt widziałem jedynie TS3080 ktore mnie nie zachwyciły.

Dopiero model TS5000 spodobał mi się, uważam że te kolumny sa trudne do napedzenia

i wzmacniacz musi miec odpowiednia wydajność, dopiero wtedy potrafia sie odwdzięczyć

ładnym dźwiekiem. Podłączając pierwszy lepszy wzmacniacz lub amplituner kina domowego

nie osiągniemy odpowiedniego rezultatu. Kolumny bardzo ładnie grały ze wzmacniaczem

Pioneer M-73 (czysta klasa A, 2x25W !!!!, wydajnośc zasilacza to 1000W !!!).

Wydając opinie na temat kolumn wydajemy opinie na temat konkretnego modelu nawet jeśli będzie to niepochlebna recenzja nie znaczy to że firma jest do bani. Bardzo mnie interesuja opinie jakiego modelu

ktos sluchal i co napedzało te kolumny.

Słuchałem tych kolumn (Grand High TS5000) m. in. ze wzmacniaczem firmy NAD model C372 - który posiadam od niedawna. Uważam, że zagrało kapitalnie ( dla prawdziwych audiofili - jak na tę cenę) - lubię dobry dźwięk i wydaje mi sie, że te kolumny sprawdziłyby się u mnie ( salon około 36 m2). Słucham przede wszystkim rocka progresywnego, ale nie stronię od innych gatunków dobrej muzy; ponadto lubię oglądać filmy (kino domowe !). W moim konkursie biorą też udział:

- B@W 603S3 (do niedawna mój zdecydowany faworyt),

- JBL XTi100,

- JMlab 726 Chorus

Pozdrowienia, Darone.

Z GH jedno jest pewne: tak dużych, solidnie wyglądających i ciężkich kolumn w tak niskiej cenie próżno szukać u innch producentów, na dodatek dostajemy przyzwoity dźwięk, są więc warte zainteresowania :-)

• Redaktorzy

Przyzwoity dźwięk... Cały czas mówimy o klasie cenowej do 1000 pln za wielkie skrzynie? Proponuję jednak zaznaczać, że jest to produkt z założenia konkurujący na naszym rynku z Tonsilem - żeby strony miały jasność. Cyba żaden inny producent nie oferuje w tej chwili dużych skrzyń w tej cenie. Jeśli są zrobione najlepiej na świecie za te pieniądze, to sporadycznie podskoczą konkurencji do 1500. Oczywiście ich nie słuchałem (to na wypadek okrzyków oburzenia), ale wiem co ile kosztuje.

Tak jak pisał Andrzej, w cenniku Grandhigh są i tanie i drogie kolumny, których pewnie poza nazwą nic nie łączy. W Maxaudio najtańsze Grandhigh kosztują 1200 zł.

Kolumny, których słuchali Darone i Radex kosztują w Maxaudio 3800 zł. To już całkiem spora kwota dla polskiego portfela no i sporo konkurentów, także krajowych. Oczywiście w tej kolumnie siedzi chyba pięć głośników (jedna kopułka promieniuje do tyłu), więc wydaje się, że stosunek cena/głośniki jest przyzwoity (tylko jak to gra?).

Ciekawy wydaje się jeszcze model za 3000 zł - tzn. z czystej ciekawości chętnie bym czegoś takiego posłuchał, problem w tym, że "pokój odsłuchowy" MediaMarkt to trochę słabe miejsce.

Ja rozumiem, że Andrzej słuchał kolumn za tysiaka i mu się podobały, koledzy kolumn za 3,5 tys. i im się podobały. Ale to oczywiście nie były te same kolumny i nie można do nich przykładać tej samej miary.

• 1 rok później...

no własnie moze ktos słychał model GRANDHIGH TS 5000 ?? widziałem go w salonie i zakochałem sie ( nie smiac sie :D o gustach sie nie dyskutuje :D) własnie takiego zestawu poszukuje :D , dobre duze stereo które nir potrzebuje suba .Postanowiłem je miec ... myslicie ze warte są one tych 2700 ...

Ukryta Zawartość

post-7828-100002173 1170276419_thumb.jpg

post-7828-100002174 1170276418_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Radex>"GrandHigh ma kilka kolumn od tanich po GH7 za 25tyś."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nie wiem gdzie je widziałeś za 25Tyś. bo w maxaudio kosztuja niecałe 15Tyś..........;)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

A czy nie bezpieczniej kupić produkt uznanej firmy, lub ewentualnie kolumny zrobione na zamówienie, niż wydawać pieniądze na takie wątpliwe zawalidrogi na wysoki połysk z supermarketu?

faktycznie te kolumny wyglądają smutno.....ale własnie jest to spore pole do upgrejdu, można zmienić okleinę tak jak zrobiłem kiedyś z Visatonami Experience V 20 i wyglądały naprawdę fajnie. Można też pokombinować ze zwrotnicami czy okablowaniem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.