Skocz do zawartości
IGNORED

Jak stuningowac gramofon Bernard?

rybak

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazlem w piwnicy okolo 200 starych ale jarych plyt i pieczolowicie opakowany gramofon Bernard 46cos tam. Gramofon jest praktycznie nowy, uzywalem go bardzo krotko z jakims diorowskim radiem a potem to juz tylko CD, wiec go zachomikowalem. A teraz jako ze mam cokolwiek lepszy wzmacniacz plus przedwzmacniacz NAD, no i zupeeeelnie inne kolumny, chcialbym wrocic do swoich analogow. Wiec pytaie - co warto wymienic w tym bernardzie (wkladka bodajze mk 101), jak go podtuningowac prosto i niedrogo, by gral lepiej. Aha - lezal okolo 12 lat, ale pasek ma OK! Nie wiem tylko, co z kondensatorami.

https://www.audiostereo.pl/topic/7398-jak-stuningowac-gramofon-bernard/
  • 5 lat później...

Choć temat ma 5 lat to dotyczy tego samego problemu jaki mam.

Co można stuningować w Bernardzie (GS 431), i przede wszystkim, jak i gdzie? Zwykły elektronik da sobie z tym radę?

Gniazda? Wbudować przedwzmacniacz?

Ciekawe czy ktoś odpowie prędzej niż za 5 lat:)

a jednak :)

na audiotonie jest opis modyfikacji fonomastera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

model nie ten ale bledy konstrukcyjne praktycznie te same.

w ramach prob odtworzenia tych kilku plyt ktore posiadam wlasnie nabylem ten sam gramofon (tyle ze model na eksport do niemiec). przy zmianie z din na rca dalem lepsze kable sygnalowe (wlutowane na stale). roboty niewiele a jest odrobine lepiej.

natomiast niepokoi mnie to ze zarowno masa ramienia, kanalow i reszty gramofonu byly zwarte. zostawilem jak bylo bo elektrykiem nie jestem, ale czy sie da to ulepszyc? dodatkowo czy gramofon nie powinien miec wyprowadzonej masy podlaczalnej do wzmacniacza?

to co bym chcial jeszcze osiagnac to pozbycie sie w jakis sposob zaklucen z trafa. wywalic go calkiem na zewnatrz nie moge bo zdaje sie ze stroboskop jest podlaczony pod 220. jakies pomysly?

ps no i jakas lepsza wkladka. ale o tym zaraz zaloze wlasny temat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

server unreachable;--

jak na moje skromne potrzeby sa wystarczajaco stabilne. tzn po wyregulowaniu sa pewne powolne wachniecia na +/- jeden "pasek" podzialki. dluzej niz przez kilkadziesiat sekund sie nie przypatrywalem zeby nie zapeszac. ;)

mozliwe ze jest to wina starego paska i/lub zle wywazonego talerza (zauwazylem ze w jednym miejscu schodzi o wlos nizej). inna sprawa ze z poziomica gramofonu nie ustawialem (bo i te nozki regulowane nie sa).

dodam jeszcze ze pasek i podtalerzyk wymagaly odtluszczenia bo byly upackane smarem i wyslizgane.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.