Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AX500 na NAD C-320, C-340

slavOK

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie i być może Panie

To mój pierwszy post na tym forum - forum śledzę od dłuższego czasu aczkolwiek się nie udzielałem.

Przejdźmy do rzeczy, aktualnie w konfiguracji mam takie klocki jak CD Rotel RCD-965BX do tego Yamaha AX-500 no i zestaw DIY na Vifach M18WH (18-19 litrów) + D25AG kończę też tworzyć subwoofer na Daytonie RSS265HF-4 (buda closed około 30L) + Panel sub300 od kolego Irka.

Troszkę mi w tym wszystkim odstaje wzmacniacz yamahy no i nie ukrywam, że brakuje mi trochę pilota, się naczytałem i wymyśliłem sobie by zmienić tą yamahę na wzmacniacz z pod znaku NAD wpadły mi w oko dwa modele, mianowicie NAD C-320 oraz C-340, nasuwają się teraz dwa pytania czy warto taką zamianę robić ? czy w zestawieniu z tym rotelem i z tymi głośnikami będzie to fajnie grało no i czy warto za takie stare klocki jak te NADy płacić po 600-700 zł... (bo tyle sobie na alledrogo cenią) ? Wszelkie sugestie mile widziane, oczekuje czystego selektywnego dźwięku słucham muzyki różnej od rocka, trochę gitarowej poprzez metal do chill czy popu aczkolwiek popu pokroju Jacksona a nie Lady GaGa blehh.

https://www.audiostereo.pl/topic/73980-yamaha-ax500-na-nad-c-320-c-340/

Witam Panowie i być może Panie

To mój pierwszy post na tym forum - forum śledzę od dłuższego czasu aczkolwiek się nie udzielałem.

Przejdźmy do rzeczy, aktualnie w konfiguracji mam takie klocki jak CD Rotel RCD-965BX do tego Yamaha AX-500 no i zestaw DIY na Vifach M18WH (18-19 litrów) + D25AG kończę też tworzyć subwoofer na Daytonie RSS265HF-4 (buda closed około 30L) + Panel sub300 od kolego Irka.

Troszkę mi w tym wszystkim odstaje wzmacniacz yamahy no i nie ukrywam, że brakuje mi trochę pilota, się naczytałem i wymyśliłem sobie by zmienić tą yamahę na wzmacniacz z pod znaku NAD wpadły mi w oko dwa modele, mianowicie NAD C-320 oraz C-340, nasuwają się teraz dwa pytania czy warto taką zamianę robić ? czy w zestawieniu z tym rotelem i z tymi głośnikami będzie to fajnie grało no i czy warto za takie stare klocki jak te NADy płacić po 600-700 zł... (bo tyle sobie na alledrogo cenią) ? Wszelkie sugestie mile widziane, oczekuje czystego selektywnego dźwięku słucham muzyki różnej od rocka, trochę gitarowej poprzez metal do chill czy popu aczkolwiek popu pokroju Jacksona a nie Lady GaGa blehh.

Witam,

Po pierwsze musisz mieć pewien fakt na uwadze...Nad'y grają inaczej: ciepło, "plumkają" i są nieco "rozlazłe". Inny rodzaj dźwięku. Choć są szczegółowe, z basem pewnie będzie skromniej..Więc jesli dźwięk Yamahy Ci odpowiada, to nie będzie to dobra zamiana. Jesli chodzi o podane modele C-320, zapomnij..Natomiast C-340 już lepiej..Jednak gdybym miał kupować Nada'a, to brałbym pod uwagę C-350/C-352.

Przede wszystkim postaraj się odsłuchać przed zakupem.

NAD320, to moim zdaniem wzmacniacz bardzo przyzwoity, a najlepiej z literkami BEE w modelu. Gora jest wysterczajaco przejrzysta, srodek dobitny, odrobine krzykliwy, bas obszerny, dynamiczny, dosc twardy, energetyczny, ma niewiele wspolnego z czesto opisywanym ciepłym brzmieniem NADa. Dosc przestrzenny, ogolnie bardzo dynamiczny, wulkan energii. NAD340 wg mnie spokojniejszy, cieplejszy, ogolnie gorzej oceniony od 320. Do modelu 320BEE dolozyc, roznice miedzy wspomnianym a zwykła 320, to chyba okolo 150-200zł. Jak wymienione wzmaki zgralyby sie z Twoimi urządzeniami nie potrafię przewidziec, wzmaki NADa zawsze zestawiałem z kompaktami tez NADa.

@danny piszesz, że 320 słaby to jak się mają do tego ahy i ohy audio-onanistów w tej recenzji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@danny piszesz, że 320 słaby to jak się mają do tego ahy i ohy audio-onanistów w tej recenzji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ja nie twierdzę, że Nad 320 to kupa złomu i nie nadaje się do "odtwarzania" muzyki. Jednak jest to najniższy model Nad'a. Hmmm..Z ocenami użytkowników, a tym bardziej prasy fachowej, bywa różnie. Ja w zakupie swojego pierwszego poważnego stereo (choć i tak daleko mu do poważnego) tez sugerowałem się opiniami....Niestety zadowolony nie jestem (zależy jeszcze z czego)..Wzmak który posiadam mnie nie zadowala, aczkolwiek pewne aspekty jego grania są fajne...I szczególnie jeden jest na minus (góra=krew z uszu). Jeśli chodzi o Nad'a to możesz się spodziewać dźwięku opisanego przeze mnie...Na pewno nie będzie tak ostrej, detalicznej góry, będzie lepsza średnica, i zdecydowanie "słabszy" bas. Jak to bywa w najniższych modelach jakiejkolwiek marki..One eksponują najwięcej tego najgorszego z charakterystyki dźwięku danej marki. więc odpowiedz sobie na pytanie...Czy Yamaha, która masz..odpowiada ci jej "zarys" grania? Jeśli tak to o Nadzie zapomnij...Szczególnie poniżej C-350. Tak myślę, a nie twierdzę. Odsłuchaj może będzie inaczej.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam od roku Yamahę AX-500 i powiem tak, kup na allegro-koszt niewielki, odsłuchaj i zostaw, albo odsprzedasz bez straty. Tylko w ten sposó sam się przekonasz czy warto ją zostawić na dłużej, czy nie. Każdy z nas będzie pisał co innego na temat tego samego wzmacniacza. Poza tym niewielu słyszało/miało te dwa wzmaki jednocześnie, aby móc je ze sobą porównać.

slavOK: bingnat bardzo ładnie to ujął. Stracisz co najwyżej na przesyłce - 35PLN. Może się okazać, że usłyszysz różnic 0 albo wybijesz sobie definitywnie NAD'a z głowy.

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Ok tak też zrobię, wiecie ten pomysł wziął się stąd, że mam ochotę sprawdzić jak to naprawdę jest z tym brzmieniem sprzętu, chcę po prostu posłuchać czegoś innego i tyle :) A może akurat mi będzie bardziej odpowiadało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.