Skocz do zawartości
IGNORED

problem z Denon 3808

edi_xp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam problem z moim amplitunerem DENON 3808, w trakcie głośniejszego odsłuchu po ok. 10 - 20 minutach wyłącza się.

Wygląda na to, że się zbytnio przegrzewa.

Nie dawno zakupiłem do niego kolumny B&W DM604, podłączyłem również suba Vifa V-1200, słucham 2.1

Przeniosłem amplituner na stół, żeby wykluczyć przegrzewanie się z powodu ciasnoty na półce, bez zmian w otwartej przestrzeni również się wyłącza.

Na wszelki wypadek odłączyłem suba, ale problem nie znika.

Kiedy zjadę potencjometrem na przedział ok. -10 - -16dB po czasem 5, czasem po 15 min następuję wyłączenie się ampli.

Wcześniej słuchałem w 2.0 kolumn JBL L890 również 8ohmowe, może o trochę mniejszej mocy, ale mogłem spokojnie słuchać 2 godziny bez przerwy na poziomie ok -10dB.

Zakres potencjometru tego Denona to od -80 do +18dB, więc ustawiając go na -10dB powinien być jeszcze zapas, a on coś teraz nie może wytrzymać 15 minut.

Gdzie może tkwić problem? Czy te głośniki nie będą dobrze współgrać z tym ampli? Czego szukać w ustawieniach, podłączeniu?

Może ktoś posiada takiego Denona i może się wypowiedzieć czy zdarza się wyłączanie ampli w trakcie odsłuchu?

https://www.audiostereo.pl/topic/74245-problem-z-denon-3808/

Diagnoza jest prosta: te kolumny są za trudnym obciążeniem dla tego amplitunera, chodzi o ich spadek impendancji, tzn. wg mojej wiedzy ich minimum jest około 3 ohm natomiast ten amplituner obsługuje wg instrukcji kolumny o impendancji 6 ohm, co oznacza, że nie powinien się wyłączać jeśli minimum impendancji kolumny nie spadłoby w newralgicznym zakresie niskośredniotonowym poniżej 5-4 ohm. Amplitunery Denona są wrażliwe na zbyt trudne kolumny, czytałem jakiś czas temu test wyższego modelu Denona za kilkanaście tysięcy złotych (w magazynie Audio) i w trakcie badań w laboratorium przy obciążeniu 4 ohm włączało się zabezpieczenie tj. amplituner się wyłączał i nie można było zrobić pomiaru mocy maksymalnej. Tam był nawet toroidalny zasilacz i potężna konstrukcja a mimo to amplituner nie dał rady, może to być słabość końcówek mocy ale może też być zbyt wrażliwy układ zabezpieczający, jak by na to nie patrzeć Denon i trudne kolumny (tj. większość B&W) to słabe połączenie. O ile mi wiadomo JBL L 890 mają minimum przy ok. 4 ohm więc były dla AVR 3808 doborem na granicy jego możliwości. Pozostaje albo wymiana amplitunera albo dokupienie końcówki mocy albo wymiana kolumn. Dla porównania Onkyo 804 i 806 na których robiłem dużo porównań nie miały problemów nawet przy kolumnach z minimum ok. 3 ohm. Wg moich obserwacji Yamahy też radzą sobie lepiej natomiast H/K jest jeszcze bardziej wrażliwy od Denona.

A jak z wilgotnoscia w pomieszczeniu? Bo u mnie kiedys, jak malowalem mieszkanie, to regularnie wylaczal mi sie Ampli (Denon 3806+DM602S3). Co prawda generalnie Bowersy sa trudnym obciazeniem, ale nie powinno byc az tak zle. Teraz, jak ogladam filmy, to slucham mniej wiecej na poziomie -10dB i nigdy Denon nawet sie nie zajaknal, a bywa naprawde glosno. I mam podlaczone: przod- B&W 602S3 zamiennie z JM Lab Mini, centralny B&W LCR60S3, tyl Radiotehnika S-30 (6ohm).

Takze albo cos slaby ten 3808 albo, co bardziej prawdopodobne, jest uszkodzony.

Zerknij na raport z laboratorium Audio (dotyczy B&W 683). Jeżeli DM prezentuje podobny przebieg impedancji, to jest wymagającym obciążeniem i ampli po prostu się wyłącza z uwagi na działanie zabezpieczeń.

Spróbuj jeszcze podłączyć je w bi-ampingu (3808 z tego co wiem to umożliwia). Być może rozdzielenie sekcji basowej i średnio-wysokotonwej ulży nieco pojedynczej końcówce i poprawi komfort jej pracy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za informacje.

Z wilgotnością nie ma problemu.

Ten Denon był dość drogi i teraz mam zgryz :/ DM604 grają naprawdę przyjemnie i raczej będę musiał wypróbować inny wzmacniacz niż zmieniać głośniki.

Mam jeszcze stary ampli Yamahy RX-V450 zobaczymy jak sobie poradzi...

Jeżeli Denon mógłby być uszkodzony to jak to sprawdzić? Szukać serwisu firmy czy wystarczy szukać jakiegoś dobrego elektronika od RTV?

jak sprawdzic? najprosciej podlaczyc kolumny 6ohm

Hmm, dlaczego akurat 6? Pytam bo kiedyś miałem Sansui G11X i wykładał się przy monitorkach pianocrafta e400 które miały 6ohm, ale 4ohm Valdusy 500 targał jak głupi.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

najlepiej kilka par roznych kolumn o roznej impedancji i zobaczyc co sie dzieje. Czy teraz lepiej? :) a dlaczego tak sie dzialo z twoim sansui to nie wiem - trzeba by zobaczyc wykresy

Witaj, sprawdź połączenie kolumn z ampli, czy nic nie poplątałeś. Ten denon to raczej mocarz jest także nie wierzę w historie , że jest za słaby. Raz miałem przypadek, że od jednej z żył kabla głośnikowego odgiął się drucik wielkości włosa i zwierał drugi biegun. Amp wyłączał się podobnie jak u Ciebie.

Witaj, sprawdź połączenie kolumn z ampli, czy nic nie poplątałeś. Ten denon to raczej mocarz jest także nie wierzę w historie , że jest za słaby. Raz miałem przypadek, że od jednej z żył kabla głośnikowego odgiął się drucik wielkości włosa i zwierał drugi biegun. Amp wyłączał się podobnie jak u Ciebie.

Mocarz:)

Tylko ten droższy model Denona AVC (test Audio sprzed około roku) za kilkanaście tysięcy złotych miał nawet ok. 200 W na kanał a wywalał się przy prostym obciążeniu 4 ohm. Moc nie ma tu większego znaczenia jeśli amplituner nie współpracuje z kolumnami o niskiej impendancji to nic nie pomoże wysoka moc. B&W 604 mają bardzo niskie minimum i nie można ich porównywać do B&W 602 bo te akurat nie są zbyt trudnym obciążeniem. Podobne do B&W są Paradigmy Monitor 9 i 11 (miałem jedne i drugie) i dobrze grały dopiero z mocnymi końcówkami. Podobny problem jak z 604 miałem z mission 704 (które musiały schodzić do ok. 3 ohm) bo prawie wszystkie amplitunery wyłączały przy dużym wzmocnieniu i sygnale basowym. Dopiero Yamaha AX 1090 sobie z nimi w pełni dała radę. Nie każda kolumna 4 ohm będzie jednak trudnym obciążeniem. Obecnie gram na Dali 5005 które też niby są 4 ohm ale mają bajeczną efektywność 91 db i można je napędzić praktycznie wszystkim bez obaw. Proponuję zrobić próbę nawet z tą taniutką Yamahą bo odnoszę wrażenie, że jest szansa, że ona się tak szybko nie wyłączy jak Denon i wg mnie nie ma co się doszukiwać jego usterek bo usterka to może dopiero powstać jak układ zabezpieczający nie zdąży przed zwarciem i spalą się końcówki mocy (typowy efekt złego dobory kolumn do wzmacniacza). Tak więc albo zmiana kolumn/amplitunera albo dokupienie końcówki mocy (chyba najtańsze rozwiązanie lub innymi słowy najmniej stratne)....

W takim razie mam pytanie jeżeli okaże się, że ten Denon nie da rady DM604 to jaki inny amplituner można by do nich dobrać? Domyślam się, że powinien mieć zakres impedancji od 4 ohmow ? Denon ma od 6 ohmow i może przez to jest ten problem.

Górny przedział cenowy to powiedzmy 2500zł, tego Denona musiałbym sprzedać, a pewnie więcej za niego nie wezmę...

Ampli wystarczy mi 5.1 najlepiej żeby miał USB ze względu na wygodę przerzucania dużej ilości utworów w bardzo krótkim czasie.

Może wypowie się ktoś kto obecnie posiada B&W DM604 i czym je zasila ?

hmm, nie kojarzę nic takiego, ale gdzie ewentualnie tego szukać ?

właśnie przeglądałem stronę B&W i w archiwum znalazłem dane techniczne tych DM604 S3, oprócz 8 ohm w nawiasie podają impedancję minimum 3 ohm.... a wszędzie w sklepach jest zawsze tylko 8 ohm.... :/

hmm, nie kojarzę nic takiego, ale gdzie ewentualnie tego szukać ?

W Yamaha trzeba było wchodzić w zaawansowane menu (odpowiednia kombinacja klawiszy przy włączaniu) i tam zmienić - powinno być w instrukcji ... jeśli ta funkcja w Denon w ogólne jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.