Skocz do zawartości
IGNORED

Amplitunery Onkyo?

daro896

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Postanowiłem zakupić ampli Onkyo. Zastanawiam jakimi parametrami(skoro techniczne są często przekłamane) itp powinienem się kierować przy wyborze mam kilka dylematów np seria ONKYO TX-SR80 co roku jest coraz bardziej odchudzona czy to ma wpływ na jakość brzmienia? Czy wybrać starszy czy nowszy model? Itp

Modele które obserwuje to seria

-ONKYO TX-SR80__

-Onkyo TX-NR100_

-Onkyo TX-NR90_

-ONKYO TX-SR87_

Nie znam nowinek i udogodnień technicznych Onkyo tak ze budowa jest mi obca. Czy ktoś może mnie wdrożyć w temat?? Na razie troszkę teorii potem postaram się gdzieś posłuchać może mi się uda.

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/

idz w kierunku 905, z nowszych 808 lub 1008. co masz na mysli mowiac "odchudzanie"?

Dlaczego akurat w te stronę? To właśnie mnie zastawia. Nie opinia co mam kopić, tylko dlaczego?? Co maja nowsze modele a czego brakuje starszym lub odwrotnie itp. (odchudzenie) Mówię o wadze.

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2058928

troche juz bylo o tych modelach na forum. Tak czy inaczej fajnie by bylo to troche usystematyzowac. Z nowych to zdaje sie ze 807 niezle wypada pod wzgledem cena/brzmienie. Ale jest troche odchudzony w porownaniu do 805 - ktorego ciezko znalezc na rynku wtornym

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2058942

troche juz bylo o tych modelach na forum. Tak czy inaczej fajnie by bylo to troche usystematyzowac. Z nowych to zdaje sie ze 807 niezle wypada pod wzgledem cena/brzmienie. Ale jest troche odchudzony w porownaniu do 805 - ktorego ciezko znalezc na rynku wtornym

Owszem było trochę ale mało konkretów. Szczątkowo gdzie nie gdzie znalazłem. Kupuje na ebay.uk tam jest wszystko;)

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2058955

daro896: zwróć też uwagę jak bardzo zmienia się technika.... Kiedyś w PC mieliśmy zasilacze o sprawności 60%, jak było 70% to było już dobrze. Teraz masz certyfikaty 80 PLUS które oznaczają minimum 80% sprawności w zakresie obciążenia od 20 procent do 80 procent. A to już powszechny standard przez co coraz częściej budżetowe wzmacniacze mają bronze, silver, gold. Te ostatnie nawet powyżej 90% sprawności. Coraz mniej mocy w postaci ciepła to i wentylatory nie muszą tak szaleć albo robi się całkowicie pasywne konstrukcje. Zobacz że samo podniesienie sprawności zasilacza z 70% do 85% skutkuje przy 200W oddaniem zamiast 60W tylko 30W energii cieplnej. Ponieważ jest dwa razy mniej ciepła to i elementy rozpraszające mogą mieć dwa razy mniejsza powierzchnię. Nie szukam tu ścisłego powiązania z zasilaczami PC jednak pewna analogia istnieje i nie możemy zostawiać audio/video w epoce z poprzedniej dekady. Bo w świecie zasilaczy komputerowych zmieniło się bardzo dużo w ciągu 5 lat. To tak może nie ściśle ale w kwestii wagi.

Co do nowszych modeli wydaje mi się że ciągle chodzi o nowsze bajery. Same serie onkyo chyba zachowują pierwotną linię (nie chce mi się dokładnie sprawdzać). 1.4 HDMI zamiast 1.3, więcej wyjść, nowsze oprogramowanie, zamiast starszego, tu ethernet, a tam usb.... Od czasu do czasu wrzucą nowszy przetwornik, zamiast 24 bitów dadzą 32 i już jest pretekst żeby wydać więcej. Moim zdaniem większą moc dostajesz gratis z dodatkowymi funkcjami w porównaniu z modelami z tego samego roku. A pomiędzy tymi samymi modelami danej serii jest tak jak napisałem wyżej to jest coś zabiorą, coś dodadzą, coś poprawią... Żeby nie być gołosłownym, na przykładzie serii 60x:

602: pobór energii 650W, 2 x opt in, 1 x opt out, 2 x elek, 7+1

603: pobór 630W, dodano dodatkowe wejście optyczne, dodano preout dla zone 2

604: pobór 630W, dodano 2 x hdmi

605: pobór 630W, zabrali 1 wejście optyczne i jedno wyjście optyczne

606: pobór 550W, dodali 2 hdmi

607: pobór 550W, dodali 1 hdmi, jest wyjście na 2 subwoofer

608: pobór 620W, reszta praktycznie taka sama jak w 607.

Wybacz że tak pobieżnie ale nie mam bardziej dokładnego zestawienia (a i w powyższym mogłem się pomylić gdzieś).

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2058971

daro896: zwróć też uwagę jak bardzo zmienia się technika.... Kiedyś w PC mieliśmy zasilacze o sprawności 60%, jak było 70% to było już dobrze. Teraz masz certyfikaty 80 PLUS które oznaczają minimum 80% sprawności w zakresie obciążenia od 20 procent do 80 procent. A to już powszechny standard przez co coraz częściej budżetowe wzmacniacze mają bronze, silver, gold. Te ostatnie nawet powyżej 90% sprawności. Coraz mniej mocy w postaci ciepła to i wentylatory nie muszą tak szaleć albo robi się całkowicie pasywne konstrukcje. Zobacz że samo podniesienie sprawności zasilacza z 70% do 85% skutkuje przy 200W oddaniem zamiast 60W tylko 30W energii cieplnej. Ponieważ jest dwa razy mniej ciepła to i elementy rozpraszające mogą mieć dwa razy mniejsza powierzchnię. Nie szukam tu ścisłego powiązania z zasilaczami PC jednak pewna analogia istnieje i nie możemy zostawiać audio/video w epoce z poprzedniej dekady. Bo w świecie zasilaczy komputerowych zmieniło się bardzo dużo w ciągu 5 lat. To tak może nie ściśle ale w kwestii wagi.

Co do nowszych modeli wydaje mi się że ciągle chodzi o nowsze bajery. Same serie onkyo chyba zachowują pierwotną linię (nie chce mi się dokładnie sprawdzać). 1.4 HDMI zamiast 1.3, więcej wyjść, nowsze oprogramowanie, zamiast starszego, tu ethernet, a tam usb.... Od czasu do czasu wrzucą nowszy przetwornik, zamiast 24 bitów dadzą 32 i już jest pretekst żeby wydać więcej. Moim zdaniem większą moc dostajesz gratis z dodatkowymi funkcjami w porównaniu z modelami z tego samego roku. A pomiędzy tymi samymi modelami danej serii jest tak jak napisałem wyżej to jest coś zabiorą, coś dodadzą, coś poprawią... Żeby nie być gołosłownym, na przykładzie serii 60x:

602: pobór energii 650W, 2 x opt in, 1 x opt out, 2 x elek, 7+1

603: pobór 630W, dodano dodatkowe wejście optyczne, dodano preout dla zone 2

604: pobór 630W, dodano 2 x hdmi

605: pobór 630W, zabrali 1 wejście optyczne i jedno wyjście optyczne

606: pobór 550W, dodali 2 hdmi

607: pobór 550W, dodali 1 hdmi, jest wyjście na 2 subwoofer

608: pobór 620W, reszta praktycznie taka sama jak w 607.

Wybacz że tak pobieżnie ale nie mam bardziej dokładnego zestawienia (a i w powyższym mogłem się pomylić gdzieś).

Rozumiem ze dane które podaje producent Onkyo sa prawdziwe?? Piszesz tu o postępie techniki to dlaczego seria 90_ nie jest tak odchudzona jak 80_ Nowe zasilacze itp a w 90_ nic. Dlaczego w ampli z najwyższych pólek waga jest zawsze duża i tam kg się nie zmieniają? Yamaha, Denon Zawsze tylko tańsze modele są odchudzane z roku na rok. Nie sadzisz ze to dziwny zbieg okoliczności??

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2058988

To nie jest zbieg okoliczności, tylko cięcie kosztów.

Zerknij na linka, gdzie zestawiłem Ci modele 808, 1008 i 3008. Ostatni parametr jest ciekawy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3008 jest od młodszych braci o ponad 6 kg cięższy. Z czego to wynika - głównie z lepszego zasilania: większe główne trafo, do tego dwa mniejsze do zasilania obwodów liniowych. Większy radiator, bo w końcówce są dwie pary tranzystorów na kanał (w 808 i 1008 - jedna para na kanał).

M.in. to ma wpływ na to, że 3008 ma ultra 2 zamiast select 2. I tylko przy takim zasilaniu i końcówkach Onkyo dopuszcza mostkowanie końcówek mocy - w amplitunerach to ewenement. W niższych modelach tego nie ma.

ponadto w 3008 masz niezależnie dla każdego kanału equalizer. W praktyce może się okazać przydatny - np. gdy zechcesz obniżyć poziom wysokich w centralnym.

Poza tym Reon zamiast Faroudji.

Wyższy 5008 różni się tym, że zamiast trafa rdzeniowego jest toroidalne (inne rzeczy wg mnie nieistotne). Rozbierane zdjęcie znajdziesz w linku, trzeba trochę zjechać:

Ukryta Zawartość

Parę zdjęć znajdziesz też tu, widać na czym polega proces odchudzania:

Ukryta Zawartość

przy czym Onkyo 1008 jest już (a jakże) odchodzone w stosunku do 1007, które miało budowę jak kiedyś 805.

Podsumowując, ja interesowalbym się modelami:

805 (uwaga - nie ma procesora video)

875/876

905 (mam i mogę polecić, choć ciężko trafić) lub 906

z nowych:

1007

3007/3008

5007/5008

Modele tzw odchudzone to:

806, 807, 808, 1008

Być może są bardzo dobre, ale ja bym ich nie wybrał dla siebie. Udanych poszukiwań i wyborów życzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2059012

To nie jest zbieg okoliczności, tylko cięcie kosztów.

Zerknij na linka, gdzie zestawiłem Ci modele 808, 1008 i 3008. Ostatni parametr jest ciekawy.

Ukryta Zawartość

3008 jest od młodszych braci o ponad 6 kg cięższy. Z czego to wynika - głównie z lepszego zasilania: większe główne trafo, do tego dwa mniejsze do zasilania obwodów liniowych. Większy radiator, bo w końcówce są dwie pary tranzystorów na kanał (w 808 i 1008 - jedna para na kanał).

M.in. to ma wpływ na to, że 3008 ma ultra 2 zamiast select 2. I tylko przy takim zasilaniu i końcówkach Onkyo dopuszcza mostkowanie końcówek mocy - w amplitunerach to ewenement. W niższych modelach tego nie ma.

ponadto w 3008 masz niezależnie dla każdego kanału equalizer. W praktyce może się okazać przydatny - np. gdy zechcesz obniżyć poziom wysokich w centralnym.

Poza tym Reon zamiast Faroudji.

Wyższy 5008 różni się tym, że zamiast trafa rdzeniowego jest toroidalne (inne rzeczy wg mnie nieistotne). Rozbierane zdjęcie znajdziesz w linku, trzeba trochę zjechać:

Ukryta Zawartość

Parę zdjęć znajdziesz też tu, widać na czym polega proces odchudzania:

Ukryta Zawartość

przy czym Onkyo 1008 jest już (a jakże) odchodzone w stosunku do 1007, które miało budowę jak kiedyś 805.

Podsumowując, ja interesowalbym się modelami:

805 (uwaga - nie ma procesora video)

875/876

905 (mam i mogę polecić, choć ciężko trafić) lub 906

z nowych:

1007

3007/3008

5007/5008

Modele tzw odchudzone to:

806, 807, 808, 1008

Być może są bardzo dobre, ale ja bym ich nie wybrał dla siebie. Udanych poszukiwań i wyborów życzę.

To jest konkretna wiedza:) bardzo ci dziękuje za odp więcej takich ludzi na forum a będzie niezły poziom. Widać ze wiesz o czym mówisz! Zrozumiałeś mnie 100%.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2059045

Rozumiem ze dane które podaje producent Onkyo sa prawdziwe?? Piszesz tu o postępie techniki to dlaczego seria 90_ nie jest tak odchudzona jak 80_ Nowe zasilacze itp a w 90_ nic. Dlaczego w ampli z najwyższych pólek waga jest zawsze duża i tam kg się nie zmieniają? Yamaha, Denon Zawsze tylko tańsze modele są odchudzane z roku na rok. Nie sadzisz ze to dziwny zbieg okoliczności??

Daro: Pisałem raczej luźno o związku ze sprawnością w odniesieniu do PC. To prawda, że na wadze przybierają 8 mki w górę. Ale też warto zwrócić uwagę na fakt, że niektóre modele przybierają tylko przez większą głębokość ;-) Wiem chyba co trapiło Ciebie pisząc 'dane które podaje producent są prawdziwe?'.... Tak, są. Ale... Mamy podane 180W na kanał i pewnie tyle jest, gdy wysterujemy jeden.... Audio.com.pl robiło często testy przy obciążeniach na jeden / dwa / kilka kanałów i takie dane (których nie ma ma np. na stronach onkyo) były bardzo obrazowe. Wtedy nawet nie trzeba było patrzeć ile brało z sieci bo wszystko było na talerzu.

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2059049

Tu wiadać różnice pomiędzy 3007 i 5007.

Ukryta Zawartość

Z tymi dwiema parami tranzystorów na kanał to się chyba pospieszyłem (są w 905) - bo w 3007 i 5007 widać w górnym rzędzie 9 tranzystorów, więc w dolnym rzędzie będzie drugie 9 czyli po jednej parze na kanał, z tym że większych od tych w 905. W 905-tce było w górnym rzędzie 14 i w dolnym 14, ale końcówek jest siedem, więc mamy dwie pary na kanał. Tu to widać - można policzyć śrubki mocujące tranzystory :)

Ukryta Zawartość

Widać dla 9 końcówek już sie po dwie pary nie zmieściły. Szkoda... Tak to jest z tym postępem. Ważne, że zostało dobre zasilanie, pojemność kondensatorów w zasilaczu jest nawet trochę wieksza niż w 905-tce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2059143

mczaj: nie masz czasem takiego zestawienia ale dla np. 605 w górę (805 itd) i wszystkich następnych? Ciężko dokopać się do rzeczy które wymieniłeś na przykładzie 905. Chyba przez wzgląd na swoją 905 interesowałeś się się mocno tematem więc jest szansa...

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2059175

Szczerze, to niezbyt interesowałem się seriami 6.. 7..

Brałem pod uwagę coś z trójki 805/875/905

Kupiłem koniec końców 905 tkę. A pamiętam, że 805 tka chodziła wtedy od 2700 - trzeba było brać, pisałem że to best-buy:)

Widać Onkyo musiało do niego dopłacać, bo 806 już była z tych lżejszych.

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2059196

Czyli reasumując jednak daro miał nosa? ;-) Gdzie szukać 'bebechów' amplitunerów? Polecisz kilka serwisów, gdzie można poczytać po angielsku lub niemiecku o wnętrznościach lub ewentualnie dodatkowo o testach pod obciążeniem poszczególnych kanałow?

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2059200

Pomiary można znaleźć np na stereoplay.de lub audio.de

Dokładne testy ze zdjęciami bebechów są na areadvd.de

tu masz link do zestawienia po producencie, jest sporo ONKYO o które pytałeś:

Ukryta Zawartość

Testy z pomiarami (przy czym pomiary nazbyt optymistyczne) są na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2059226

sam mam 905, świetny sprzęt, kupiłem nowy jakieś pół roku temu za 4000zł, jeden z ostatnich nowych do wyrwania

905 stoi w Łodzi w MM, za 5999zł, ale na pewno można duuuzo stargować bo zalega tam już długo

udanych łowów życzę

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2059674

Tu też dobra oferta:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2060080

na allegro pojawiają się czasmi z serii z "5" na końcu.

nie dawno poszedł 875

Ukryta Zawartość

805 też widziałem, można czekac i polować

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2060143

Ukryta Zawartość

Pioneer SC-LX83 zagrał lepiej od topowego Onkyo 5008...Miałem i Onkyo 905 i 906, ale już po tygodniu zmieniały właściciela...

A nie radzę nikomu kupować ich 9-kanałowej końcówki mocy 5500. Już po paru minutach głośniejszego grania włączają się obwody zabezpieczeń (duże temperatury końcówek mocy) i sprzęt się po prostu wyłącza!

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2060555

Ukryta Zawartość

Pioneer SC-LX83 zagrał lepiej od topowego Onkyo 5008...Miałem i Onkyo 905 i 906, ale już po tygodniu zmieniały właściciela...

A nie radzę nikomu kupować ich 9-kanałowej końcówki mocy 5500. Już po paru minutach głośniejszego grania włączają się obwody zabezpieczeń (duże temperatury końcówek mocy) i sprzęt się po prostu wyłącza!

Wątpię aby w cenie 905 906 znaleźć coś lepszego. Co cie tak rozczarowało w 905 i 6 ???? Na co zamieniłeś??

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2060574

to co mowisz jest dziwne. Znajomy ma 905 naglasnialismy nia male pomieszczenie imprezowe okolo 100m2 gral praktycznie na fulla jak to Onkyo byl piekielnie goracy ale nie wylaczyl sie po 7 godzinach :) Dalej nie probowalismy bo impreza sie skonczyla. Wiec nie wiem co to miales za sztuke :D

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2060577

Wątpię aby w cenie 905 906 znaleźć coś lepszego. Co cie tak rozczarowało w 905 i 6 ???? Na co zamieniłeś??

Wszystko masz w opisie o mnie. Porównywałem je bezpośrednio przez ponad tydzień z moim Denonem AVC-A1HDA i obydwa odpadły w przedbiegach...

W dźwięku brakowało tego czegoś: tej ekspresji i dokładności - kanały surround też nie grały tak jakbym tego oczekiwał. Dynamika znacznie słabsza od tej w Denonie. Oczywiście różnica w cenie musiała gdzieś wyjść...

Pozdrawiam

to co mowisz jest dziwne. Znajomy ma 905 naglasnialismy nia male pomieszczenie imprezowe okolo 100m2 gral praktycznie na fulla jak to Onkyo byl piekielnie goracy ale nie wylaczyl sie po 7 godzinach :) Dalej nie probowalismy bo impreza sie skonczyla. Wiec nie wiem co to miales za sztuke :D

Doczytaj najpierw, który model się wyłączył, a właściwie końcówka mocy.Końcówka pracowała w pełnej konfiguracji i zwyczajnie nie dwała rady...

Oczywiście każdy kupuje to co jemu odpowiada, czy u mnie może być lepiej? Pewnie, że tak, a chodzi mi po głowie Pioneer SC-LX90 susano, jakoś by mi bardziej kolorem pasował do odtwarzacza LX-91.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2060585

Daro dlaczego sprzedajesz A1? Dekodery HD?

Kolega ma Onkyo 906. Przed kupnem bral pod uwage Denona 3809 (albo 4308), Marantza SR8002, Yamaha RX-V3900, jakies topowe Sony i Onkyo 906. Wybral 906. IMO po za moca i dynamika 906 niczym szczegolnym nie moze sie pochwalic. Duzo wieksze wrazenie wywarl na mnie SR8002, Arcam AVR350 i NAD T765 choc na papierze sa duzo slabsze.

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2060611

Daro dlaczego sprzedajesz A1? Dekodery HD?

Kolega ma Onkyo 906. Przed kupnem bral pod uwage Denona 3809 (albo 4308), Marantza SR8002, Yamaha RX-V3900, jakies topowe Sony i Onkyo 906. Wybral 906. IMO po za moca i dynamika 906 niczym szczegolnym nie moze sie pochwalic. Duzo wieksze wrazenie wywarl na mnie SR8002, Arcam AVR350 i NAD T765 choc na papierze sa duzo slabsze.

Dekodery hd może trochę. HDMI bardziej. Brak wielu opcji np.opóźnienia kolumn itp Kupie porównam a jak będzie gorzej sprzedam dalej-w co wątpię.

"Wszystko masz w opisie o mnie. Porównywałem je bezpośrednio przez ponad tydzień z moim Denonem AVC-A1HDA i obydwa odpadły w przedbiegach...

W dźwięku brakowało tego czegoś: tej ekspresji i dokładności - kanały surround też nie grały tak jakbym tego oczekiwał. Dynamika znacznie słabsza od tej w Denonie. Oczywiście różnica w cenie musiała gdzieś wyjść...

Pozdrawiam"

Co cie pokusiło na takie porównanie przecież to przepaść jest. Mówmy tu o relacjach cena jakość.

https://www.audiostereo.pl/topic/74291-amplitunery-onkyo/#findComment-2060683
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.