Skocz do zawartości
IGNORED

które radio wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

witam

które byście kupili?

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma Ustawianie tonów wysokich, średnich i niskich

Odstęp sygnał/szum (S/N): 98 dB

2)

Ukryta Zawartość

ma tylko Ustawianie tonów wysokich i niskich

Odstęp sygnał/szum (S/N): 105 dB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/74326-kt%C3%B3re-radio-wybra%C4%87/

Jak wybierzesz Alpine to już tak zostanie na zawsze, tylko będziesz zmieniał na nowsze modele. Pozatym w wenętrznym menu masz

Ustawienia dźwięku

Regulacja poziomu subwoofera: 0 do 15

Filtr górnoprzepustowy : OFF/60/80/100Hz

Regulacja poziomu basu: +/-14

Regulacja częstotliwości środkowej pasma tonów niskich: 60/80/100/200Hz

Regulacja szerokości pasma tonów niskich (Q): 4 choices (1 =wide, 4 =narrow)

Regulacja poziomu tonów wysokich: +/-14

Regulacja częstotliwości środkowej pasma tonów wysokich: 10/12.5/15/17.5kHz

i tam sobie wszystko dostosujesz

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Jak wybierzesz Alpine to już tak zostanie na zawsze, tylko będziesz zmieniał na nowsze modele. Pozatym w wenętrznym menu masz

Ustawienia dźwięku

Regulacja poziomu subwoofera: 0 do 15

Filtr górnoprzepustowy : OFF/60/80/100Hz

Regulacja poziomu basu: +/-14

Regulacja szerokości pasma tonów niskich (Q): 4 choices (1 =wide, 4 =narrow)

Regulacja poziomu tonów wysokich: +/-14

i tam sobie wszystko dostosujesz

no ale właśnie nie ma regulacji tonów średnich...

Te regulacje służa do regulacji śtednich tonów własnie. Dodatkowo zwrotnica ma jeszcze regulacje. A idąc dalej wzmacniacz też. Jest tyle możliwości regulacji że głowa boli.

Średnice uzyskuje śię bez problemu w aucie. Gożej z dobrym czyli szybkim basem i nie kłującym sopranem.Ja mam Alpine podłączona z Phase audiophile five bez regulacji srednich tonów a powiem Ci że dzwięk wokali i wybrzmiewanie talerzy u mnie w aucie nie jednego już powalił na kolana. Nie samo radio gra ale głosniki też. Ale jak uważasz że nie przeżyjesz bez regulacji średnich tonów to kup to JVC.

A tak na marginesie to która marka bardziej Ci się kojarzy z CAR AUDIO?

wsystkie JVC mają dokładnie taki sam korektor w wewnętrznym menu. Uruchamia się to menu poprzez 3s przytrzymanie przycisku menu, co trochę trudno odkryć :) Trochę mało, choć można coś z tego wykrzesać. (3 pasma, wybór częstotliwości środkowej, podbicia, dobroci filtra Q). Alpine gubi dużo drobnych detali z brzmienia. Jest to takie granie mocno przefiltrowane, choć bardzo dynamiczne. Nowe JVC posiada wszystkie zalety brzmienia alpine a przy tym nie gubi milionów drobnych mikrodetali...

Wiesz co, aż z ciekawości podepne sobie w poniedziałek, jakieś radyjka JVC choć aura nie sprzyja.

Niewiem pod co Ty Potr_1 podłączałeś Alpine ale ja niemam wrażenia że coć mi umyka, wręcz przeciwnie, a wszystkie podbicia cyfrowe mam wyłączone lub ustawione na zero, wię niema mowy o jakimś przefiltrowanym dzwięku. Ja mam do tego pewnośc że słucham na bardzo dobrych głośnikach ktore w tym budrzecie pokonały MTXy.

Wczesniej miałem Pioneera w podobnym budrzecie, i też się umywał do Alpiny.

W poniedziałek zrobie test i się nausznie przekonam.

A powiedz mi prosze o jakich milionach mikrodetali piszesz? Wymień chociaż 50 :)

Chodzi o mikrodetale w muzyce. Takie jak naturalny szum talerzy, akustyka w powietrzu, tak zwany muzyczny plankton. Przesłuchałem jakichś czterech odbiorników Alpine i wszystkie grały tak samo. Tak samo grały również wszystkie JVC oraz Pioneery których słuchałem (nie ważne czy wybieramy model za 299zł, czy za 1200zł - gra to identycznie) Przez przefiltrowany dźwięk rozumiem to, że coś zostało utracone. Szum, ale także wiele istotnych informacji. Nie ma to związku z korektorem parametrycznym. Także dźwięk pionieerów wydawał się ciekawszy i bogatszy niż w Alpinach. Z tym że pioneery nie były tak poukładane, stabilne i szybkie jak alpine (dźwięk lubił trochę latać po scenie).

Edytowane przez Piotr_1

Piotr_1 powiem Ci że u mnie własnie słychać przestrzeń i czuć powietrze między instrumentami, talerze wybrzmiewają, a bas dzięki subowi w obudowie zamkniętej i 12 calom jest bardzo szybki i wystarczająco głęboki i wszystko razem jest to bardzo muzykalne i doskonale się uzupełnia. Może to też zasługa FEARLESSA 4000D. Jedno jest pewne trzeba słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać żeby dobrać sprzęt pod swoje upodobania. Na pewno nie dopuszczalne u mnie byłoby opóźnienie basu w subie i brak oddechu w wokalach.

A jutro podepnę jakieś JVC i podzielę się spostrzeżeniami.

Mówię o samym radiu i wewn. końcówkach, niestety jakość wyjść liniowych w JVC moim zdaniem jest zbyt niska dla audiofila :), sprawdzałem to na dwóch końcówkach. Jeżeli używasz zewnętrznych końcówek, to możliwe że alpine ma lepsze wyjścia liniowe. Natomiast jeżeli chodzi o testy radioodbiorników, to naprawdę się zawziąłem i słuchałem do upadłego bardzo różnych modeli w różnych konfiguracjach i jestem pewien wyników, ponieważ sprawdzałem to na różnych głośnikach i przesłuchałem ze 40 modeli radiów wnikliwie, z przygotowanym materiałem muzycznym i bojowym nastawieniem :) Jak mówił Wałęsa dla mnie dla dźwięku nie ma nic nie ma nie, nie ma nic nie ma nie (oprócz jvc) :)