Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja kolumn Dali 450

etrusek

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniiłem rezystor szeregowy na wysokotonowym na Millsa, cewkę podziałową na średnio-niskie na taśmową z Akkusa, przewody wewnętrzne. Rezystor i cewka trochę poprawiły ale niewiele, choć koszt nie jest duży(2 rezystory 60PLN, dwie cewki 60).Myślałem o wymianie cewki podziałowej na niskotonowy i kondensatorze szeregowym na wysokotonowy ale byłby to koszt całkowity około 380PLN(czy warto?). Jednak największe zmiany nastąpiły po wymianie kabli wewnętrznych(całe pasmo). Na kolumnę wychodzi około 1,8 m. Sensownym posunięciem jest włożenie kabla za około 100 PLN za metr. Poniżej trochę za mała poprawa, powyżej czy warto?

Pozdrowienia

Gość Paweł

(Konto usunięte)

Orientowałem się jakiś czasz temu na temat modyfikacji Dali350, które miały ten sam tweeter. Rozmawiałem z p.Kisielem (Akkus i Audio). Proponował wymianę tweetera (Seas) na ScanSpeaka 9500. Wiąże się to jednak i z pewnymi niemałymi kosztami (ok.1300 zł za parę Scan Speak'ów)) i z przeróbką zwrotnicy (Seas ma większą efektywność i jest głośniejszy). A ta przeróbka, to metodą prób i błędów. No więc nie zdecydowałem się. Z czym grają twoje Dali450?

Gość Wiki do Etrusek

(Konto usunięte)

Ja włożyłem kabelek noname, który porównywałem kiedyś na dwóch różnych systemach z DNM Reson i VDH CS122. Zagrał dużo lepiej. I taki pracuje w środku. Na zewnątrz natomiast moja własna konstrukcja, która ma specyficzną budowę. Mieszkam w Tomaszowie Maz., można wskoczyć na odsłuch.

Pozdrowienia

Gość Etrusek do Wiki

(Konto usunięte)

Dzieki za zaproszenie :-)

Niestety jestem w Krakowie, ale może kiedyś :-) ...

Myslę, że rozglądnę się za używanym VdH powyżej 100 za metr w detalu, tak jak sugerowałeś.

Pozdrawiam

odpowiedź na pytanie z czym grają - W tej chwili z Musical Fidelity A3 (CD + wzmacniacz), kable VdH symbol o ile pamiętam 352 (w sumie mój trzeci kabel i jak dla mnie jest OK), do Dali wstawiłem kolce (zmiana na plus - mniej zagmatwania basowego wynikającego z kiepskiej akustyki pomieszczenia). interkonekt VdH 102

do wszytskich : dzieki za komentarze.

zwrotnica ?? hmm ... obawiam się, że mam za mało doświadczenia, z opisu, który znalazłem w Sieci wynika, że komponenty są raczej OK tj. cewki powietrzne i polipropyleny. Czy Twoim zdaniem zmiana miałaby więc dotyczyć przestrojenia układu ??

Tak. Przestrojenie kolumn i właściwe wytłumienie obudowy może poprawić znacznie jakość dźwięku. Warto poszukać kogoś albo zająć się tym samemu. Masowe produkty, szczególnie kolumny, zawsze mają większy potencjał brzmienia i to jest ich jedyna zaleta. Szczególnie jak mają całkiem dobre głośniki.

• 39 lat później...

Postanowiłem wymienić elementy zwrotnicy w moich 450-tkach. Jako, że nie jestem elektronikiem, chciałbym zapytać, czy ten kondensator z linku jest odpowiedni?

Natomiast jeśli chodzi o Mills-y, to nie wiem który. Ma mieć 1,8 ohm a nigdzie tej wartości nie mogę znależć :(

No i czy można gdzieś kupić je taniej w Polsce?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Belmondo

O ile mi wiadomo to w 450-tkach siedza na tweeterze SCR MKP, wiec nie bardzo rozumiem po co chcesz go kupowac?

Wymien ten kond na olejaki - ruskie, badz Siemens MKV, daj Millsa na tweeterze. Dobry efekt daje tez wymiana kabli na Cardas Litz, ale obawiam sie ze nadal mozna je kupic jedynie w USA.

Zupełnie niedawno mój kolega zrobił modyfikację ,którą wykonał człowiek z tej firmy:http://www.divineacoustics.com/

Jeszcze nie miałem okazji posłuchać,ale jest bardzo zadowolony.Także można zadzwonić i popytać.

belmondo, 24 Kwi 2009, 10:08

>Uwielbiam sam przy tym dłubać. Skompletuję wszystko powoli i sam sobie przerobię :)

>Dzięki za propozycję.

Tylko uwazaj, bo je bardzo latwo schrzanic. Popraw to co trzeba, czyli gore, reszty znaczaco nie da sie poprawic. DObry skutek daje wymiana tweetera np. na Morela. Tyle ze trzeba troche przerobic zwrotke (zmiana rezystorow). Gdybys byl zainteresowany Morelami MDT-32S daj znac. Mam je po zabawach z Dali 450.

Udanej zabawy!

Witam, napisz lub zadzwoń do Killera z Allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Zamawiałem u niego nowe zwrotnice do Tannoy m4 oraz okablowanie. Powiem Ci, że słychać różnicę po modyfikacji.

Ukryta Zawartość

Tweeter zostawię. Chcę wymienić tylko kondensator i rezystor w torze gł. wysokotonowego, okablowanie i wytłumić obudowę taką twardą, mieloną gumą której mam pełno z pracy. Gruba jest na około 10 mm i ciężka jak diabli. Jakby ktoś chciał mogę wysłać za darmo. Tylko żebym zdobył te olejaki....

belmondo, 24 Kwi 2009, 14:11

>Tylko żebym zdobył te

>olejaki....

A w czym problem? Tu masz olejaki zjadajace na sniadanie ruskie PIO:

Ukryta Zawartość

O lepsze trudno kondy, tyle ze sa przezroczyste jak powietrze i wyrzuca na stol wszystkie wady tweetera. Nie wiem czy na Seasie jaki masz nie bedzie jeszcze gorzej...

Ukryta Zawartość

Witajcie.

Modyfikowałem Dali 450, poprawa była znaczna. Przede wszystkim brzmienie szybsze, dźwięk większy, całkiem inne wysokie tony... Można z Dali wyciągnąć znacznie więcej niż fabryka, niewielkim kosztem... Wcale nie trzeba wymieniać wysokotonowca. W oryginale jest on po prostu stłamszony przez basowce, a sama skrzynka jest przetłumiona. Próbujcie Panowie, warto:)

Rafko ale te kondy z allegro mają 5uF a powinno być 5,6 - rozumiem, że nie ma to znaczenia. Czy w wypaqdku kiedy, kiedyś zmienił bym wysokotonowca na morel-a kondensator pozostaje o tej samej wartości? Szkoda było by z nimi zostać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.