Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmak do Mistral Bow 3

Ronee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pod dłuższych poszukiwaniach zdecydowałem sie na Mistrale Bow3, (nadal szukam uzywek, jak nie znajde to kupie nowe)

Teraz taka prosba do was o polecenie jakiegos UŻYWANEGO wzmaka do nich, chodzi mi o jak najlepszy stosunek jakosc/cena i w miare dostepnosc (głównie aledrogo)

Muzyka to metal (nev, doom, gothic), rock z lat 2000+, zalezy mi na dobrym brzmieniu gitar czystych jak i przesterowanych, ballady rockowe itp, czasmi chcialbym tez odrobine relaksu i posluchac jakiejs klasyki, smooth jazz itp. ale wiekszosci oprate na gitarach, czasami pianino/fortepian. Takie instrumenty jak saksofon, trąbka, skrzypce wogóle nie będą grane.

Co to dzwięku to lubię jak nie męczy, górka delikatna, bas szybki, tworzacy tzw mieso w brzmienu przesterowanej gitary no i srednica bardziej lagodna, choc potrafiaca ladnie wyeksponowac wokal.

Czyli niechce wzmaka za suchego i grajacego za ostro.

Kwota na wzmak to max 1000zł nawet może być do 600zł. (to bedzie wzmacniacz przejsciowy na około rok)

Wiem ze kwota śmieszna, ale tez wiem ze w tym przedziale cenowym w uzywkach wzmacnacze grają rożnie i nie moge kupć pierwszego lepszego, a odsłuchac nie mam jak :(

Następny wzmak bedzie nowy i kolumienki zabrane na odsłuch.

Za wszelkie odp bardzo dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/74499-jaki-wzmak-do-mistral-bow-3/

tejk a boł

nic uzywanego na allegro w tej chwili ciekawego nie widze...

moze ten nadzik, jakby sie dogadac co do ceny, te nadziki dosyc uczciwie graly....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

O jak miło, sa jakieś propozycje :)

Odnośnie Yaqina to poczytałem o nich, cena jak i brzmnienie ciekawe, lampy do wymiany (ponoc koszt ok 300zł max), wygląd extra i ogrzewanie + ladny rachunek za prad gratis :) Jeśli szukać używki to jaki model polecasz ??? MC-10L czy MS-34D (pilot nie odgrywa ważnej roli) no i mocowo adekwatenie do kolumn :)

NAD, hmmm... jak czytałem 10000 postów to ponoć ma suche brzmienie, moze z tymi kolumienkami lepiej współpracowałby.

Narazie dzięki za poświęcony czas może jeszcze ktos cos napisze.

on sobie jaja robil z tym jakinem, to taki zwyczaj tutaj, jak ktos szuka hajendu to zawsze paru gosci wyskakuje i pisze , ze jakin 'ale po tuningu'.....mialem kiedys slabszego mocowo nada i gral poprawnie barwowo, nie byl suchy , warto pozyczyc od kogos i sprobowac, bo z lampy za kilkaset zlotych nie bedziesz mial makrodynamiki, basu na czym Ci zalezalo i raczej nie bedzie to zestawienie uniwersalne, a napewno nie do rocka...nawet solidne pushpulle lampowe jednak nie maja super dolu i potzrebuja w mare efektywnych kolumn i , gralem dlugi czas wlasnie na mocnym pushpullu na kt88 i papierowych basach i to bylo dobre polaczenie, u Ciebie na poczatek to bym radzil nie sprawiajacy problemow wzmacniacz tranzystorowy, na allegro nie za duzo jest propozycji, moze jeszcze ten creek 50....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Wiedze ze bardzo mało popularne sa na tym forum Mistrale, tylko jedna osoba potrafiła cos zasugerowac, czy w waszych opiniach Mistrale tak żle wypadają ze sa tak mało popularne ??? stosunek cena / jakość

Czytałem recenzję (wielce pozytywną) tych Mistrali w Hi-Fi Choice. Nie mam żadnych uprzedzeń co do chińskich konstrukcji, a wręcz odwrotnie. Lubię chińskie "odkrycia" - np. głosniki Koda Harmony K-2000B bardzo zaskoczyły mnie dobrym dźwiękiem. Przypuszczam, że Mistrale lepiej będzie napędzić porządnym tranzystorem, bo do lampy mogą być zbyt "miekkie". Szukałbym używanego Rotela RA-01.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

• Użytkownicy+

między RA 02 a 01 róznica to zdaje się tylko obecność (RA 02) a nieobecność (RA01) pilota.

Tak jak kolega napisał, różnica jest w pilocie. Nieco nowsze RA 04 i 05 to też to samo dźwiękowo. Dodano tylko wejście na odtwarzacze multimedialne.

Mistrale w wielu modelach wyglądają jak kopia innych znanych producentów. Widziałem je tylko na AS, u mnie pomimo ładnego wykonania wzbudziły odrazę ...

Parę dni temu byłem z kolegą jako pomoc w doborze sprzętu.

Z kolumnami wybór padł na Mistrale BOW A2.

Kolejno szukaliśmy CD i wzmacniacz.

Wcześniej zaproponowałem koledze swojego przerobionego NADa320BEE - opis przeróbek jest na forum.

Kolega wcześniej słuchał NADa u mnie i był to punkt odniesienia.

Był CD Xindaka 6 - odpadł ( czym się podniecali recenzenci ? ) a kolega wybrał 9tkę Xindaka.

Odsłuchiwane wzmacniacze to Xindak 6200 , nowy Xindak 6950 ( 9 ) , NAIM XS i mój NAD.

NAD rozjechał w każdym aspekcie Xindaka 6200.

NAIM miał wycięty najniższy bas i burczało trafo. Do tego cena 6,5kzł

Na czas odsłuchu w sklepie stwierdziliśmy że 6950 zagrał ładniej od mojego NADa.

Kolega zapłacił kaucję i zabrał do domu mojego NADa i 6950.

Po kilku dniach wybrał NADa.

Xindak grał ładniej , ale NAD wierniej , naturalniej. Z szybszym i lepszym basem itd...

Do czego zmierzam.

320BEE nowy można kupić za około 800zł.

Omijasz preamp i sygnał puszczasz przez potka na końcówkę.

Między przekaźnikami wejścia a potkiem dajesz konda SCR MKP 10uF

A pomiędzy potkiem a końcówką rezystor w szereg około 500om.

I masz brzmienie lepsze niż tak chwalony Xindak 6200.

Powodzenia.

Gość Audiozakupy

(Konto usunięte)

muda44 nie wiem czy wiesz, ale wystarczy w Xindaku 6200 wymienić lampkę z taniej chińskiej na jakąś porządną NOS za 150-200zł aby zagrał o wiele lepiej. W przypadku XA-6590(09) fabrycznie jest już dość przyzwoita lampka EH 6922, ale można również wsadzić lepszą. Największą wadą tej lampy jest trochę zbyt duży i zaokrąglony bas, ale reszta jest naprawdę przyzwoita. Niestety XA-6200 przychodzi z lampą z którą nie gra najlepiej i która go mocno ogranicza, z oryginalną lampą gra zbyt sucho. Co do C-06 to jasne, że cudem nie jest zwłaszcza przy C-09, którego bym śmiało postawił obok odtwarzaczy za 6 tysięcy bo jest absolutnie fantastyczny, zwłaszcza ma imponującą dynamikę, po nim prawie każdy CD gra jakoś nudno. C-09 ma tylko jedną jedyną wadę dla mnie a mianowicie to, że nie ma zbyt precyzyjnej lokalizacji w przestrzeni. Przestrzeń jest duża, ale niezbyt precyzyjna. Wady tej nie ma już DAC-9, który zresztą jest pod wieloma innymi względami jeszcze lepszy od C-09.

Nie wątpię że lepsza lampa przyniesie poprawę brzmienia.

Ale celowo podałem porównanie bo Kolega szuka czegoś taniego i dobrego.

Nie ma co ukrywać że przy NADzie to Xindak wygląda jak milion dolarów ;)

Ale jak ktoś szuka wzmaka do 1000zł to 3kzł jest dużo poza jego zasięgiem.

Faktycznie to C-09 ma nieco wypchniętą wyższą średnicę i przez to może problemy z lokalizacją.

W sieci znalazłem że na wyjściu ma OP604 na podstawkach tak więc można popróbować z innymi operacyjkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.