Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Dual CV1700. Gra Bardzo cicho. Pomocy

Tomasz89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Potrzebuję waszej pomocy. Zakupiłem ostatnio wzmacniacz Dual CV1700. Na początku wszystko było ok ale po jakimś czasie w zasadzie przestał grać. Gra ale bardzo cicho i nie reaguje na regulację potencjometrem(stało się to dość nagle, po ponownym podłączeniu kolumn na których wcześniej grał bez zarzutu). Czy wiecie co to może być?? Pewien znajomy podpowiedział mi, że może to być problem z końcówką mocy?? Czy to prawda?? Jeżeli tak to czy da się to naprawić. Zależy mi żeby wykorzystać oryginalne podzespoły, ale nie ma pojęcia co trzeba wymienić i czy w ogóle jeszcze dostane takie części. Zależy mi żeby nie zmieniać charakterystyki dźwięku, chce żeby grał tak jak w oryginale. Nie znam się totalnie na elektronice także jeżeli chodzi o jakiekolwiek pomiary to niestety nie pomogę. Szczegółowe informacje o tym modelu znajdziecie tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo proszę o Pomoc.

Ukryta Zawartość

pojawiło się światełko w tunelu. Po podłączeniu kolumn na na wyjście "B" ( w Dual-u "2") wzmacniacz działa bez problemu. Czyli pewnie to nie kocówka. Tylko co to może być. Czy da się to naprawić i jaki koszt?

Cieszę się ze to nic poważnego. Nie ukrywam ze mi ulżyło. Sporo czasu czekałem na ten model. Czyli jest to do naprawy bez zmian charakterystyki ani barwy dźwięku?? Bardzo dziękuję za pomoc. Serdecznie pozdrawiam. :)

Skoro gra na drugim wyjściu, to znaczy że się nic poważnego nie popsuło, i w zasadzie możesz zostawić jak jest, nic nie naprawiać i grać na wyjściach nr 2 bez żadnego wpływu na dźwięk. Jeśli nieczynne wyjście 1 nie daje ci spokoju, to możesz podłączyć znów głośniki do wyjścia 1 i przy włączonej muzyce włączyć/ wyłączyć przełącznik kolumn 1 energicznie kilka razy, poruszać nim na boki i zobaczyć czy na moment nie zaczyna grac głosniej. Jeśli to nie pomoże (a czujesz się na siłach ;-), to możesz zdjąc górną obudowę (wystarczy wykręcić trzy śrubki i wysunąć ją do tyłu) włączyć muzykę i delikatnie pogrzebać i postukać plastikowym lub drewnianym patyczkiem tam, gdzie dochodzą przewody do podłączonego wyjścia głośnikowego. Jeśli jest tam jakiś brak styku, to jest szansa, że stukanie przywróci na chwilę normalną głośność (dlatego przy takiej zabawie pokretło głośności nie powinno byc za bardzo podkręcone), i będziesz wiedział gdzie jest usterka, i naprawisz to sam albo z pomocą kolegi z lutownicą. Najlepiej oczywiście zabrać go do elektronika, te wzmacniacze mają prostą konstrukcję i dość łatwy dostęp do środka, jak powiesz o co chodzi to powinien to zrobić nie zdzierając więcej niż 2-3 dychy.

Witam. Udało się usunąć usterkę. Prawdopodobnie był to jakiś brak styku na wyjściu głośnikowy. Ale mam jeszcze jedno pytanie. Przy włączonym wzmacniaczu słychać jakieś delikatna "bzyczenie" przy transformatorze. Nie jest to zbyt głośne ani uciążliwe. Trzeba przyłożyć ucho do górnej pokrywy żeby to w ogóle usłyszeć. Nie ma to także przełożenia na głośniki. Na głośnikach cisza bez żadnych zniekształceń czy trzasków. Wiecie może co to może być? Czy to normalne cz może coś złego. Jakiś objaw? Zaintrygowało mnie to bo kolega ma Dual CV1600 i u niego jest cisza. Powiedzcie co wiecie na ten temat. Pozdrawiam.

• 1 rok później...

Witam.

Mam problem ze wzmacniaczem dual cv1600, jeden kanał nie działa (lewy) a drugi jest ok.

W niedziałającym kanale nic dosłownie nie słychać, żadnego cichego brumienia, nic nie reaguje na dotyk w przedwzmacniaczu, niedziałająca końcówka również się nie nagrzewa. Poruszałem w środku wszystkimi wtyczkami, przełącznikami, potkami więc wykluczam że coś nie łączy. Na słuchawkach też działa tylko jeden kanał. Po kilku sekundach od uruchomienia "tykną" 2 przekaźniki no i gra jeden kanał, tyle.

Chciałbym się do niego sam zabrać, mam podstawową wiedze o elektronice, naprawiłem w życiu kilka wzmacniaczy i inne ale w tym nie wiem za co się zabrać. Dostęp do wszystkiego jest mizerny, modułowa budowa tego wzmacniacza jak dla mnie jest na miernym poziomie; sporo kabli, płytek z gniazdami... Potrzebował bym kogoś, żeby mi krok po kroku kierował co po kolei sprawdzać...

Jest ktoś na forum?

Dodaje zdjęcia środka, jest tam kto???

Ukryta Zawartość

post-9896-0-69887000-1342294323_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chciałbym się do niego sam zabrać, mam podstawową wiedze o elektronice, naprawiłem w życiu kilka wzmacniaczy i inne ale w tym nie wiem za co się zabrać.

Pierwsze co powinieneś zrobić to ściągnąć sobie instrukcję serwisową oraz się z nią trochę zapoznać. Ponieważ w tym wzmacniaczu zasilanie jest wspólne dla obu kanałów i nawet bezpieczniki są wspólne dla obu kanałów, logiczne będzie założenie, że problem tkwi w końcówce mocy. W instrukcji jest schemat końcówki mocy wraz z napięciami w różnych punktach tejże końcówki. Sprawdź te napięcia i wpisz je pod napięciami podanymi na schemacie, następnie wklej ten schemat. Na tej podstawie będzie można pomyśleć o dalszych krokach jakie powinieneś podjąć w celu ustalenia gdzie leży przyczyna nie działania tego kanału.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Witam ponownie.

Stern -dzieki za pomoc, właśnie w ten sposób sie do tego zabrałem.

Tranzystory sterujące są ok i zamiana tych małych pionowych płytek pokazuje że ten sam kanał nie gra a drugi jest ok.

Natomiast oba tranzystory mocy (2N5632 i 2N6229)na dużym radiatorze są do wymiany, porównałem je też z działającym kanałem.

Na elektroda.pl ktoś podał mi zamienniki:

2N5632 = 2N3055 = BDY39 = BDX10 = BDY73 = BD317

2N6229 = 2N6029 = 2N6030 = 2N6031 = BD318 = 2SA1117 = 2N3792

W sklepie elektronicznym dostałem tylko 2N3055; 2N6229 ani jego zamienników nie mogłem znaleźć; równiez przez allegro. Kopie więc dalej, może znajde inne zamienniki.

• 3 miesiące później...

Dzień dobry!

Mam mały problemik ze wzmacniaczem CV1700.

Coś mi pstryka, szeleści w głośnikach i na słuchawkach. Nawet jak nic nie podłączę, żadnego źródła. Wystarczy, że włączę wzmacniacz i zaczyna sobie po cichu chrupać.

Z tyłu jest przełącznik normal/separate, którym odłącza się sekcję przedwzmacniacza, ale nic to nie zmienia, więc zakładam, że to coś z końcówką mocy.

Gdzie szukać przyczyny?

Jeśli to nie jest wina kolumn (kondensatory w zwrotnicach) lub połączeń między wzmacniaczem a kolumnami (gniazda) to mogą być zimne luty, wysychające kondensatory w torze sygnałowym, zaśniedziałe potencjometry lub przełączniki. Tak że jest co sprawdzać.

.....

No właśnie, żeby całkiem coś padło to by było wiadomo, a tak trzeba jechać po kolei.

Potencjometry wykluczyłem - przełącznik trybu pracy odłącza pre.

Może faktycznie zimne luty.

Znalazłem w sieci forum, a tam pewnego maniaka, który rozebrał tego wzmaka w drobny mak i i zregenerował, ale to raczej ponad moje siły.

Oto ten link, raptem 4 strony, ale dużo zdjęć i jeszcze więcej roboty

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy to chrobotanie jest w jednym kanale, czy jednocześnie w obu kanałach?

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Potencjometry wykluczyłem - przełącznik trybu pracy odłącza pre.

Ale ten przełącznik jest przed potencjometrem głośności, nie jest więc odłączany i być może to on powoduje te efekty. Można to sprawdzić zwierając suwaki tego potka do masy.

WITAJ STERN!

Pamiętasz temat z naprawą tunera i śmierdzącym deckiem?

Chyba nadszedł czas na wzmacniacz.

Chrobotanie jest w obu kanałach, także na słuchawkach. Dodatkowo wczoraj zauważyłem, że lewy kanał "pyka" co jakiś czas "pyk pyk" natomiast prawy nie zawsze gra czysto tzn. czasem jest jakby lekki przester.

Kręcac potencjometrami nic się nie zmienia tzn nie ma dodatkowych trzasków wynikających z kręcenia. Po prosty wzmacniacz sobie chrupie.

Pewnie że pamiętam. Działa ten tuner?

W takim razie trzeba by było pogrzebać w końcówkach mocy. Gdyby te chroboty były współbieżne w obu kanałach można by było przypuszczać że z zasilaczem coś jest nie do końca w porządku, ale jeśli są to efekty które różnią się w kanałach to tylko w samych końcówkach musi być problem. Nie ma chyba sposobu na wykrycie jakie konkretnie elementy to powodują. Zacząłbym w każdym razie od wymiany elektrolitów w końcówkach, ponieważ są to najmniej trwałe elementy mogące z czasem pogarszać swoje parametry.

Nie jest ich tam wiele, bo raptem sześć w każdej. Następna rzecz to potencjometry regulacyjne w końcówkach. Możliwe że nie mają już pewnego kontaktu suwaka z ścieżką.

Teraz jestem w pracy, po powrocie do domu na pewno się odezwę, zrobię jakieś zdjęcia i może coś z tego wyjdzie, liczę na pomoc. Wciąż się uczę:)

PS. Tuner hula bez problemów.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mam to samo w Marantzu 1050, chrupie, trzeszczy. Każdy kanał inaczej. Obstawiam elektrolity, więc jakbyś je wymienił i dał cynk, czy to było to, to byłbym bardzo wdzięczny.

Kurcze, dzisiaj już się za to nie zabiorę bo mam wyjście z dzieciakiem, o którym jak zwykle zapomniałem.

Czy na tych zdjęciach rozebranego wzmacniacza z linku kilka postów wyżej widać jakie to elektrolity?

Bo jeśli nie, to na tej stronce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można za darmo pobrać serwisówkę.

Jutro rano poszedłbym do sklepu i kupił nowe elektrolity tylko muszę wiedzieć jakie i ile.

Odezwę się jeszcze po 21 godz.

Ukryta Zawartość

Te w kółkach. Do obu końcówek to będzie 6szt 10uF/63V i 6szt 100uF/63V.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stern - już teraz Ci dziękuję. Jutro kupuje jak napisałeś.

Wspominałeś też o potencjometrach regulacyjnych. Czy to też się wymienia ot tak sobie czy trzeba jakoś potem to wyregulować?

Czekaj bo patrzę na te parametry.

Kilka dni temu kupowałem kondensatory do zwrotnic grundiga i jedyne dostępne tej wartości były WIMA MKS4 takie duże, kwadratowe, czerwone i dość drogie do tego.

To były 15uF 63V oraz 4,7 uF 100V

Czy to można czymś zamienić? Nie wiem czy to się tam zmieści?

Czy to ta płytka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W Twoim sprzęcie to są elektrolityczne kondensatory. One są małe. I tanie. To w czerwonych kółkach to one. To w zielonych to potencjometry regulacyjne. W przypadku wymiany będzie trzeba je wyregulować ale nie jest to trudne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam już elektrolity - udało się dobrać.

Potencjometry też - co prawda mam nowe 2x po 50 kohm i 2x po 10 kohm (wg danych z serwisówki) ale gabarytowo są zupełnie inne i będzie problem z dopasowaniem.

Facet w sklepie wspominał także o zasilaczu. Doradził wymienić elektrolity przy nim właśnie oraz wyregulować prądy spoczynkowe.

Co wy na to?

Jak trzeba to biegnę jeszcze raz do sklepu tylko napiszcie mi ile i jakie, zdążę do 13 godz.jest otwarty sklep.

W lewym też chrupie? Czy po wymianie tych kondensatorów cokolwiek się zmieniło czy jest dokładnie tak jak było?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.