Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 500 ES - Problem

JonathanLaFey

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z moim wzmacniaczem. Mianowicie w czasie odtwarzania Cd wycisza się w pewnym momencie, dźwięk traci barwę i głośniki zaczynają buczeć. Sprawdzałem na dwóch parach kolumn, więc to na pewno nie ich wina. Zauważyłem, ze ten problem pojawia się np podczas włączenia zasilania gramofonu czy też pstryknięcia światła w pokoju. Restart Wzmacniacza pomaga, jednak po jakimś czasie problem ponownie występuje. Podejrzewam, że bez serwisu się nie obędzie. Cholera mnie bierze, bo to mój pierwszy wzmacniacz i od razu takie problemy.

Wie może ktoś w czym może leżeć problem?

Pozdrawiam

Arek.

https://www.audiostereo.pl/topic/74599-sony-500-es-problem/

cos sie ci wzbudza ...

Rozumiem ze dzieje się to na obu kanałach ...

Na oko nie można ustalić po prostu trzeba sprawdzać po kolei bloki wzmacniacza ...

Po prostu wzmacniacz zamienił sie w generator :) a zakłócenia zew to nic innego jak tylko impuls do wzbudzenia.

Jako ciekawostkę podam ze miałem taki przypadek z pewnym wzmacniaczem Technics-a i pewnymi kolumnami ... Wszystko się wzbudzało do około 50 Hz :) ale z innymi głośnikami NI.

To za winę można szukać wyschniętych elektrolitów (ale tylko tylko jakieś tam przypuszczenia)

a stare to to ?

Jeśli bardzo stare to prawdopodobnie elektrolity suche jak wiór stalowy :)

Przydało by się je wymienić .... na 90 % rozwiąże problem ...

A gdzieś tego wzm kupił allegro ? od kogo ? grzebany ? Najlepiej podeślij link aukcji :) - wbrew pozorom ma to znaczenie :)

Wzmacniacz kupiłem jakiś czas temu na allegro; oto link do aukcji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem niestety który to rok produkcji, myślę jednak że jest dość stary.

Czy był grzebany to nie wiem, nic nie było na ten temat w opisie, człowiek od którego kupowałem również nie wspomniał o tym słowem a ja w sumie nie pomyślałem aby o to zapytać.

Napisałem już mu maila, zobaczymy co odpisze.

Słucham właśnie płyt gramofonowych i problemu jak na razie nie ma, jak na razie występował tylko przy słuchaniu CD.

W tygodniu zapewne zaniosę do serwisu i zobaczę co mi tam powiedzą, bez tego się chyba nie obędzie niestety.

Jaki by był koszt wymiany tych elektrolitów?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przede wszystkim nie zanoś do serwisu bo albo trafisz na niby elektroników zagrzebią zepsują i bóg wie co.

Autoryzowany (niby) podobnie w dodatku za samo otworzenie zapłacisz 150 :)

Nie dałeś dużo ....

Wymiana elektrolitów zależy ile ich tam jest :) jakie itd... (koszy materiału) jeśli tylko te małe to nie wiecej niż 50PLN orientacyjnie

Jesli wszystkie to może być to z 100 - 150 PLN (z tymi z mostka włącznie) no wszystko tez zależy jakiej firmy :)

Robocizna to już musisz pytać na priva :) (mnie tyż)

Ten model to gdzieś lata 90 (początek) lub koniec 80

Własnie obawiam się zanieść do serwisu, miałem kilka razy do czynienia z serwisantami i nie zawsze było ok. Dlatego też najpierw napisałem tutaj posta.

Sam niestety nie wymienię tych części gdyż po prostu się na tym kompletnie nie znam. Mam w sumie jednego znajomego który zna się troszkę na tych sprawach, może podbije do niego. Innych pomysłów nie mam. Musze to zrobić bo mnie cholera bierze za każdym razem, kiedy ów problem występuje.

Jeszcze jedno, dzięki wszystkim za rady w moim wątku dotyczącym kolumn, dzięki waszym sugestiom kupiłem całkiem niedrogo fajne głośniki :)

Pozdrawiam

Jak masz oddać to komuś kto się na tym "troszkę" zna to sobie daruj tacy pewni piloci troszkę się znali na lataniu i nie wiedzieć czemu wylądowali strasznie awaryjnie .... ot taki przykład.

Jak chcesz mogę się zająć tematem może jakoś ultra tanio nie będzie ale .... po prostu jakość musi kosztować ... jeśli uważasz że gra nie warta świecki po prostu go sprzedaj i kup inny ...

Zasada jest jedna oddajesz komuś kto się zna ma sprzęt umie sprawdzić naprawić ...

Jak jesteś zainteresowany napisz na priva ...

Wysyłka do mnie kurierem to tylko 20 PLN ( w jedną stronę )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.