Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do komputera 2.0 + karta dźwiękowa

czarna1412

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupić kartę dźwiękową oraz głośniki 2.0 z przeznaczeniem do muzyki, w mniejszym stopniu do filmów. Najczęściej słucham progresywnego rocka, popu i jazzu, smooth-jazzu. Głośniki będą ustawione na biurku, w odległości ok. 60cm od głowy, w niewielkim pokoju, stąd mój wybór padł na monitory bliskiego pola.

Brałam pod uwagę trzy możliwości:

1. BEHRINGER MS 40, Reloop ADM-5 w połączeniu z kartą E-MU 0202 USB 2.0 lub Audiotrak HD2 lub Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi.

2. Mam możliwość kupienia używanej AUDIOTRAK Prodigy 7.1 HiFi za 229 zł. Pozostałą gotówkę mogłabym wtedy przeznaczyć na droższe monitory, tzn. M-Audio AV40 lub Edirol MA 15 D.

3.Zakup pasywnych Behringer Truth B2030P [para] – 589.00 + jakiś wzmaczniacz + karta. Przekroczę wtedy budżet, ale jeżeli warto... Problem polega na tym, że kompletnie nie wiem jaki wzmacniacz i tutaj liczę na Wasze propozycje.

Proszę o pomoc w wyborze. Nie wiem, które z tych monitorów zagrają najlepiej.

Kupując behringer MS40 praktycznie wystarczy integra. Weź pod uwagę wylot bassreflex - często słyszę że tylny jest bardziej czuły na odległość od ściany. Pewnie te Reloop zagrają jakościowo lepiej niż Behringer ... ale też pewnie są bardziej wymagające w kwestii ustawienia.

Ciekawym rozwiązaniem może być coś typu:

- Numark NPM5 + E-MU 0202 USB (swoją droga coś słyszałem o problemach ze sterownikami E-MU 0202 USB w windows 7 - poczytaj ... może już nieaktualne)

- sinn7 zenit.5 + ciułanie na kartę (tylko trzeba by ustawić je na duże tłumienie by karta zintegrowana przypadkiem ich nie "nadwyrężyła" jak jakaś aplikacja zmieni sobie głośność na max)

2. Mam możliwość kupienia używanej AUDIOTRAK Prodigy 7.1 HiFi za 229 zł. Pozostałą gotówkę mogłabym wtedy przeznaczyć na droższe monitory, tzn. (...) lub Edirol MA 15 D.

Przy kolumnach z DAC możesz sobie lepszą kartę darować.

ps. miałem EDIROL MA-20D - jeszcze dawał radę ... ale model 15D będzie już cieniutki

Kyle dziękuję serdecznie za profesjonalną podpowiedź.

Wybieram sinn7. Konkretnie między tymi dwoma modelami:

sinn7 DieBox5 white - 998.00 para

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub tańsza wersja sinn7 zenit.5 - 898.00

Ukryta Zawartość

Mylę, że na razie zakupię głośniki, a za jakiś czas kartę. Które z nich będą lepszym wyborem? Seria DieBox czy Zenit? W Zenitach większy jest głośnik niskotonowy, natomiast w DieBox odwrotnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

90% tzw. 'monitorów studyjnych' w cenie poniżej 1000zł to zwykły chłam przeznaczony dla domorosłych didżejów i innych muzyków od Fruity Loopsa (oczywiście bez obrazy dla nikogo, fajnie jest mieć fajne hobby, ale mi chodzi o jakość dźwięku;)). A nawet jeżeli akurat te sinn7 można uznać za przyzwoite, to jeszcze nie znaczy, że da się z nich z przyjemnością słuchać muzyki (w końcu nie do tego są monitory studyjne...). Są inne, ciekawsze propozycje, a jeżeli już szukać wśród sprzętu do homerecordingu, to trzeba samemu posłuchać.

Prodigy 7.1 HiFi nie warto kupować, tym bardziej za 230 zł. Za 300 zł spokojnie można znaleźć na Allegro używaną kartę E-mu 1212m i w tej cenie na prawdę nie ma sensu kupować niczego innego.

Znalazłam jedną recenzję sinn7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłam jedną recenzję sinn7

Ukryta Zawartość

Zawsze pozostają wyższej klasy stereo komputerowe typu Microlab Pure 100 - to może być faktycznie najbezpieczniejsze rozwiązanie. ... charakterystykę mogą mieć bardziej "hi-Fi" w sensie "liczy się głównie "masowa przyjemność", więc podbijemy tu i tam" ... ale z drugiej strony tylny bassreflex rodzi pewne ryzyko niekontrolowanego basu.

ps. no i Pure 100 zjadliwie wyglądają ... liczy się co prawda przede wszystkim dźwięk, ale dobrze jest kiedy popatrzysz na kolumny i nie masz odruchu wymiotnego

ps2. pewnie za chwilę napiszesz że już wiesz że nic nie wiesz x-P, ale na forum tylko dostaniesz propozycje, a co na prawdę będzie dla Ciebie najlepszym wyborem to się dowiesz niestety dopiero po odsłuchu kilku proponowanych zestawów

Ukryta Zawartość

Z tego co wiem to Pure 100 są niedostępne i już nie będą- Microlab zrezygnował z tej linii głośników. W tej chwili najwyższe modele od nich to seria Solo i Seria H. Polecam podsłuchać H11 i H200, ale te drugie to już 2.1. Za to godzą ze sobą zwolenników niskiego basu i tych dla których średnica i góra ma większe znaczenie.

I najlepiej słuchać a następnie kupować a nie decydować patrząc na fotki i subiektywne (zawsze) opinie osób, które (często) kupiły przez internet i nie mają poziomu odniesienia.

Czy można monitory Alesis M1 active 520 USB podpiąć pod kartę E-mu 0202?

Czy w moim przypadku, jeżeli nie zajmuję się produkcją dźwięku, a jedynie chcę kupić lepszej jakości głośniki komputerowe, ma sens kupowanie np.Mackie MR 5 czy KRK RP5 rokit G2?

Czy można monitory Alesis M1 active 520 USB podpiąć pod kartę E-mu 0202?

Da się to zrobić ... ale nie ma to sensu bo one mają własny DAC i regulator. Były opinie na tym forum że jest to model nieudany.

Czy w moim przypadku, jeżeli nie zajmuję się produkcją dźwięku, a jedynie chcę kupić lepszej jakości głośniki komputerowe, ma sens kupowanie np.Mackie MR 5 czy KRK RP5 rokit G2?

Sens ma ... Mackie MR5 są podobno udane (lepsze niż wersja 8") - też opinia z którą się zetknąłem jedynie. KRK RP5 miałem ale w wersji pierwszej, jeśli druga nie jest zepsuta (nic mi o tym nie wiadomo) to grało to dobrze (równe pasmo, duża jak na tą klasę ilość szczegółów).

Alesis M1 active 520 USB sobie daruj. Są zdecydowanie gorsze od M1 Active MK2.

Choć ja cały czas polecam zastanowienie się nad 'normalnym' stereo - jakieś małe kolumny + wzmacniacz

Myślałam wyłącznie o nowych zestawach

Z kolumn+ wzmacniacz brałam pod uwagę zestaw Yamaha (wzmacniacz: RX-397, kolumny: NS-333 (piano black), jednakże to już większy wydatek i nie wiem, czy zagra lepiej niż para aktywnych monitorów.

Jeżeli chodzi o kolumny + wzmacniacz chcę tylko coś nowego. Myślałam ewentualnie o:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub YAMAHA NS-BP300

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.