Skocz do zawartości
IGNORED

Impedancja transformatorów wyjściowych...

cypher

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Ponieważ ostatnio kupiłem trafa wyjściowe z 3 odczepami 2,5kR;3,5kR;5kR postanowiłem osłuchowo zweryfikować jak ma się impednacja uzwojenia pierwotnego do brzmienia układu (lampa 2A3 driver 5842)

Po osłuchaniu się trafa na odczepie 3,5kR przełączyłem 2A3 pod 5kR odczep. Generalnie same zmiany na plus. Dużo lepsza przestrzeń, detale, stereofonia. Posymulowłem układy i wychodzi na to że czym większa impedancja tym lepszy DF oraz mniejsze zniekształecenia. Oczywiście problem stanowi moc ponieważ maleje ze wzrostem obciążania. Tyle że w przypadku wysoko-efektywnych głośników nie walczymy o każdy wat. Pytanie czy są jakieś inne negatywne skutki stosowania traf o większej impedancji niż nominalna?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może problem jest taki, że te niepodłączone uzwojenia dla większej impedancji tworzą wolną przestrzeń między uzwojeniem pierwotnym a wtórnym co wpływa niekorzystnie na dźwięk??

Gość traxman

(Konto usunięte)

Dla triody, im większy opór Ra, tym mniejsze zniekształcenia, ale moc mniejsza, można tam pomajstrować zmianą punktu pracy i podciągnąć.

Sam transformator z odczepami pewnie będzie miał nieco większe pojemności międzyuzwojeniowe, co nieco przytnie pasmo. Trudniej jest także zrobić podział na sekcje (zawsze trzeba przyjąć jakiś kompromis), zawsze kawałek uzwojenie "wisi" w powietrzu, gdy wykorzystujemy mniejsze Ra, dlatego większość transformatorów ma stałe przekładnie. Znacznie łatwiej zrobić wtórne z różnymi impedancjami obciążenia, bo wychodzi "samo" przy sekcjonowaniu uzwojenia wtórnego. Są to jednak doskonałe transformatory do eksperymentów.

PS.To jakiś Hammond?

No pewnie jest tak jak pisze przedmówca. Nie bardzo sobie wyobrażam jak można coś takiego zrobić w sposób niepsujący całości układu (przenoszenie wysokich tonów). Podobnie jest z odczepami głośnikowymi. Czy ktoś się w to zagłębiał ?

Odczepy wg mnie, to tylko gadżet dla naiwnych kupujących. Zawsze przecież niewykorzystana część będzie tylko balastem i jakby dodatkową przestrzenią izolującą pierwotne od wtórnego i to w dodatku metalową.

Podobnie jest z odczepami głośnikowymi. Czy ktoś się w to zagłębiał ?

Ale wtedy nie ma przerwy w między uzwojeniami. Jest pierwotne, wtórne 4R albo 8R

Jest taki producent nietanich traf- JAMES co chyba wszystkie tr. ma z odczepami, dużo się płaci za taki kompromis.

Ale wtedy nie ma przerwy w między uzwojeniami. Jest pierwotne, wtórne 4R albo 8R

Jest taki producent nietanich traf- JAMES co chyba wszystkie tr. ma z doczepami, dużo się płaci za taki kompromis.

Mam właśnie Jamesa, Lundhal również ma takie trafa.

Porównywałem odłsuchowo Jamses-a z zwykłym trafem jednoimpedancyjnym 3kR/8R. Brak znaczących różnic.

Jest taki producent nietanich traf- JAMES co chyba wszystkie tr. ma z odczepami, dużo się płaci za taki kompromis.

No tak, ale gdy podłączysz głośniki do 4R, to połowa uzwojenia wtórnego wisi jakby w powietrzu, tzn. jest gdzieś pomiędzy warstwami pierwotnego. Czy zawsze co nietanie jest b.dobre ?

No tak, ale gdy podłączysz głośniki do 4R, to połowa uzwojenia wtórnego wisi jakby w powietrzu, tzn. jest gdzieś pomiędzy warstwami pierwotnego. Czy zawsze co nietanie jest b.dobre ?

ale zwoje od Z=4ohm przylegają do pierwotnego, czyli niepodłączone uzwojenia (Z=4+4ohm) są "od zewnątrz" (z brzegu) trafa, ale nie o tym jest temat.

"Czy zawsze co nietanie jest b.dobre ?"

Nie, ale to nie powód żeby się z tym godzić i traktować za normalne.

ale zwoje od Z=4ohm przylegają do pierwotnego, czyli niepodłączone uzwojenia (Z=4+4ohm) są "od zewnątrz" (z brzegu) trafa, ale nie o tym jest temat.

"Czy zawsze co nietanie jest b.dobre ?"

Nie, ale to nie powód żeby się z tym godzić i traktować za normalne.

Niekoniecznie są całe z zewnątrz uzwojenia. Przy wielowarstwowych trafach, to raczej byłaby wada takiego trafa, a już na pewno nie wpływałoby korzystnie na dźwięk przy 8R.

Po osłuchaniu się trafa na odczepie 3,5kR przełączyłem 2A3 pod 5kR odczep. Generalnie same zmiany na plus.

No właśnie. Wszyscy używają 2A3 z transformatorami 2,5k a ja też dawno już stwierdziłem że z 5k gra o wiele lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.