Skocz do zawartości
IGNORED

wysokie tony we frontach

KrzysiekXX

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupiłem dwa filmy na BD jeden z DTS HD MA, a drugi z DD TrueHD i głośniki wysokotonowe tylko we frontach wydają szumiąco gwiżdżący dźwięk, który słychać podczas dialogów kiedy w tle praktycznie nic się nie dzieje. Kiedy zmienię dźwięk powiedzmy na zwykłe DD czy THX cinema tego nie słychać.

Ostatnio robiłem korekcję akustyki Audyssey, pomyślałem, że może ma to coś wspólnego i kiedy wyłączam tę funkcję dźwięk w dużej mierze zanika, ale ja uparcie się go doszukuje i faktycznie jeszcze trochę go słychać. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną?

Onkyo 807 i Pacifiki.

https://www.audiostereo.pl/topic/74984-wysokie-tony-we-frontach/

glupi pomysl moze nadpaliles troszke koncowki w ampli badz gwizdki w glosnikach.

Druga opcja skoro mowisz ze po wylaczeniu Audyssey'a jest bardziej oki moze glosniki nie przetwarzaja takich tonów. Pacific masz na mysli Whafle? Dobrze mysle? one dosc wyraznie wrecz szpiczasto graja gora, przy plytach bluray gdzie format jest nie stratny i dzwiek nagrany jest w szerszym pasmie moze tego sopranu jest zbyt duzo, ALE ZAZNACZAM TO TYLKO MOJE DOMYSLY. bede sledzil te watek bo tez mnie to ciekawi, i pewnie zaraz bym to sprawdzil :D:P

Dokładnie tak jak myślisz Wafle evo2 30. Gdyby to była wina głośników to central też mógłby wydawać ten dźwięk. Jak można sprawdzić czy nadpaliłem końcówki w ampli? Pewnie tylko serwis?

Jeśli chodzi o ten dźwięk to słychać go tylko kiedy nic się nie dzieje, panuje cisza, ewentualnie jakiś cichy dialog. Kiedy jest akcja to go nie słychać. Dodam jeszcze, że dużo w ostatnim czasie słuchałem koncertu Metallica z koloseum we Francji na BD i gwizdki grały świetnie...

gdzie zakupiles amp? wez im go zanies i poprostu popros o mozliwosc sprawdzenia na innych kolumnach badz tych samych. Wez swoja plyte podlacz tylk ofronty i zobacz czy slychac czy nie. Czy podczas odtwarzania plyt CD tez taki dzwiek sie wydobywa? sprawdz na mzyce klasycznej gdzie mometami mozesz dac gloniej bo jest cicha muzyka.

Właśnie byłem dzisiaj w tym sklepie i umówiłem się, że jak nic z tym nie zrobię to przyjeżdżam i go sprawdzimy. Przy okazji zakupiłem dobry kabel HDMI i nie pomogło. Znalazłem źródło odpowiedzialne za ten szum. Jeśli ustawiam fronty w ampli na 40Hz (a nie full band) to dźwięk ten zanika w 80%, do tego wyłączam korektę akustyki Odyssey to w zasadzie drażniący dźwięk zanika zupełnie. Najdziwniejsze dla mnie jest to, że występuje tylko przy dźwięku HD...

wedlug mnie to kwestia amplitunerka jednak nie kolumn skoro da sie to wyeliminowac. Wez go i sprawdz. Najlepeij na tych samych i na innych kolumnach. Pozniej sprawdz inna sztuke. Bedziesz wtedy wiedzial

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.