Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepiej: bi-amping czy preamp i koncówka mocy?

Dick

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam wzmacniacz zintegrowany arcam a90 i końcówkę mocy P90, kolumny podłogowe z podwójnymi wejściami.

Jak wg zasad elektroniki powinno lepiej zagrać:

1) integra wykrzystywana tylko jako preamp i wyjściem preout połączona z końcówką mocy - kolumny pojedynczym kablem

2) Bi-amping tj. integra zasila wysokie tony w kolumnach, a wyjściem preout połączona z końcówką mocy, która zasila niskie tony.

Popieram kolegą wyżej. Najlepiej podłączyć tak jak nam najlepiej pasuje, jak najlepiej naszym zdaniem gra i nie sugerować się czyimiś opiniami, bo każdy ma inny gust i preferencje. Zasady elektroniki nie mają tutaj nic do rzeczy;]

Popieram kolegą wyżej. Najlepiej podłączyć tak jak nam najlepiej pasuje, jak najlepiej naszym zdaniem gra i nie sugerować się czyimiś opiniami, bo każdy ma inny gust i preferencje. Zasady elektroniki nie mają tutaj nic do rzeczy;]

Byłem ciekawy czy przejmować sie tym aby w integrę pozbawić obciążeń prądowych i przerzucić ja na końcówkę.

No nie do końca..... Zasady elektroniki a raczej fizyki ogólnie pojętej zawsze mają znaczenie..... W sumie według mnie te zasady są kluczowe....

Przede wszystkim zrobiłbym tak:

1. Integra zasila kolumny.

2. Końcówka zasila kolumny.

Posłuchać.... Różnice mogą być żadne... Ale jeśli są tylko trzeba sobie odpowiedzieć uczciwie czy to sugestia czy pewność jedziemy dalej czyli

3. Integra wysokie a końcówka niskie.

Tu biorąc pod uwagę jak dużo mocy idzie na niskie a jak dużo na wysokie także może nie być żadnej różnicy ;-)

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

No nie do końca..... Zasady elektroniki a raczej fizyki ogólnie pojętej zawsze mają znaczenie..... W sumie według mnie te zasady są kluczowe....

Wydaje mi się, że właśnie ze względu na zasady elektroniki wymyślono rozdział na przedwzmacniacz i końcówkę mocy.

Dobrze kombinujecie.

Bi-amp słychać przy znacznych głośnościach i raczej w sytuacji kiedy końcówki mocy są raczej mało wydajne i obciążone tzw. trudnymi zespołami głośnikowymi.

Dobrze kombinujecie.

Jak zrozumiałem fachowe pisma, to trudno jest pogodzić małe prądy w przedwzmacniaczu z dużymi w końcówce.

Tylko czy integra bez obciążonej końcówki zachowa sie jak rasowy preamp?

Nie słyszałem jeszcze systemu gdzie bi-amping pogorszył brzmienie. Zdecydowanie powinien poprawić brzmienie i kontrolę nad kolumnami. Oczywiście dużo zależy od samych urządzeń i zespołów głośnikowych.

Nie słyszałem jeszcze systemu gdzie bi-amping pogorszył brzmienie. Zdecydowanie powinien poprawić brzmienie i kontrolę nad kolumnami. Oczywiście dużo zależy od samych urządzeń i zespołów głośnikowych.

Tak jak nie słyszałem, aby system dzielony grał gorzej od zitegrowanego.

Tylko co jest ma większy wpływ rozdział na pre i amp czy biamping?

Tylko co jest ma większy wpływ rozdział na pre i amp czy biamping?

Dick: Pytanie tylko mam na ile -db odkręcasz maksymalnie gałkę????

Bi-amping z prawidlowo zaprojektowanymi filtrami (oczywiscie aktywnymi w tym wypadku) zawsze jest lepszy od ukladu z pasywnymi filtrami. Rozdzial na preamp i osobny wzmacniacz mocy przy prawidlowo zaprojektowanych zasilaczach i ekranizacji itp itd nie ma praktycznie znaczenia poza preampem do MC, ktory ze wzgledu na czulosc trudno idealnie odizolowac w malej, wspolnej obudowie. Tak wogole to purysci lubia MC w osobnym pudelku zasilac z baterii co ma pewne uzasadnienie ale ja az tak zlotouchy juz nie jestem. Mnie wystarczy preamp z transformatorem w osobnej obudowie.

pozdrawiam,

Tak się też dzieje, korzystam z dobrodziejstw bi-ampingu od 2 lat.

Bi-amping z prawidlowo zaprojektowanymi filtrami (oczywiscie aktywnymi w tym wypadku) zawsze jest lepszy od ukladu z pasywnymi filtrami.

Jeżeli rozdział następuje przez usunięcie zworki w kolumnach to jaki jest to rodzaj filtra?

Dick: -20db lub -30db.... Z bi-amplingu raczej nic nie wniesiesz. Z końcówki raczej też nie :-D Jeśli integra i końcówka są podobnej jakości to przy tym poziomie różnica będzie żadna i podepnij sobie tak jak będzie ci "przyjemniej". Nie wierzysz? Sprawdź ;-)

Zyzio, masz rację jeśli mowa o bi-ampingu. A kolega Bravo pisał o bi-amplingu, a tam głośność może już mieć wpływ... ;)

Powrót po dłuższej przerwie...

Dick: ile to jest w Watach? :-) Potrafisz policzyć?

Zyzio: Dlaczego głośność nie ma nic do rzeczy? Jest właśnie kluczowa bo to ona odpowiada za to ile wat realnie wyjdzie ze wzmacniacza. Skoro mówisz że dźwięk jest bardziej kontrolowany.... Przy jakich mocach? Bo ciche słuchanie to nie są dziesiątki watów i tu pierwszy lepszy wzmacniacz będzie grał tak samo.... Co daje bi-amping? Czy nie był wymyślony po to aby podawać więcej mocy do niskotonowego?

Romekjagoda: Literówka....

DICK

Założyłem kiedyś temat dotyczący tego zagadnienia, tylko że dotyczyło Integry i końcówki mocy o identycznych parametrach (tego samego producenta)

Odsyłam do linku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pzdr.

Ukryta Zawartość

"Lampa nie umiera nigdy"

Dick: ile to jest w Watach? :-) Potrafisz policzyć?

W specyfikacji wzmacniacza jest napisane: moc Both channels, 8Ω, 20Hz–20kHz 90W, moje kolumny mają 6om, skala jest od -72 db do 0db, .

Nie umie tego policzyć zwłaszcza, że decybele są zdaje sie logarytmicznie powiązane z watami.

Dick: Logarytmy nie są trudne.... Zacznij od tego to się zdziwisz na ilu watach słuchasz przy -30dB. W ogóle dziwne jest to że większość ludzi nie potrafi policzyć ile to jest....

Założyłem kiedyś temat dotyczący tego zagadnienia, tylko że dotyczyło Integry i końcówki mocy o identycznych parametrach (tego samego producenta)

Dzieki za link. W moim przypadku obydwa elementy też są identycznych parametrach.

Ukryta Zawartość

Link nie działa... nawet jak ręcznie wkleję adres do przeglądarki.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.