Skocz do zawartości
IGNORED

Zniekształcony dżwięk z gramofonu.

robiz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszytskich

Nie mogę sobie dac juz rady sam, dlatego " walę " do Was z prośba o sugestie.

Mam Reloopa RP 1000 MK3 do tego nowa wkładka AT-95 i przedwzamcniacz MONACOR PHONO SPR6. Dzięki Wszym radom wkładka nowa zakupiona i ustawiona według szablonu z Vinylengine.com . Z każda odyfikacja dżwięk był coraz lepszy, ostatnio zmiana miejsca gramofonu na bardziej stabile tez dało polepszenie dżwięku. Jednak cały czas ma wrażenie że ten dzięk jest zniekształcony. Nie gra to tak czysto jak powinno. I nie chodzi mi tu o jakość CD, bo pewnie z tego sprzętu to niemozliwoe , ale nawet mam wrażenie że jest gorzej od jakości dobrego dźwieku z radia .

Nie wiem jak nazwać te znikształcenia. Po prostu dzwięk nie jest czysty, " chrypi " może to jest dobre okreslenie. Igła jak mówiłem nowa razem z wkładką AT 95, igła jest myta płynem Reloopa, płyty tez myłem roztworem alkoholu + wody destylowanej.

Może trezbaudezyć w zmiane preampa na coś " ludzkiego " ?

Poradźcie coś.

robiz

spróbuj skalibrować całość jeszcze raz bo przestawiłeś gramofon zapewne bez ponownego kalibrowania, skorzystaj tej instrukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S. jak oceniasz ten swój gramofon ze standardową wkładką? Jak silnik? Jak wibracje?

do zjedzenia czy jednak nie wart swojej ceny?

Ukryta Zawartość

Po zmianie miejsca tez juz ustawiałem i kat styczności i nacisk i antyskiting. Raczej trzymam sie szablonu z vinylengine , bo tam jest dedykowany do technicsa 1200 a ten Reloopa to klon tego sprzetu.

Sam gramofon jest ok, może szkoda ze nie ma regulacji wysokości ramienia. W standardzie była wkładka Numark GT i dlatego szybko ją wymieniłem , bo ona bardzo słabo grała. Chyba mimo wszystko lepiej dołozyć troche i z Reloop'ów zainteresowac się wyzszymi modelami 4000 czy 6000. One maja napęd bezpośreni.

robiz

charczenie to wg mnie efekt źle skalibrowanej wkładki

napisz jakiego pre używasz i czy zniekształcenia występują na końcu strony płyty czy na całości

audiokarma.org

pre to: MONACOR PHONO SPR6 zwany też IMG Stage Line SPR-6. Może to nad nim trzeba się zastanowić. Najbardziej na początku i na końcu jest to słyszalne. W srodku jakby ustaje.

W tym problem , że poziom sygnału jest dość niski i żeby słuchać na takim poziomie jak CD musze znacznie zwiekszyć głośnośc we wzmacnaczu( odkręcać bardziej volume )

Na wkładce Numrak tez grał bardzo cicho i niezbyt czysto.

ramię jest mniej więcej równoległe do płyty, jako że nie mam regulacji wysokości ramienia to podłozyłem druga gumowa mate pod oryginalna slipmate reloopa, żeby było wyżej.

robiz

No cudów nie ma. Jeśli gramofon jest wypoziomowany, przesięg 15mm, zgodne obydwa punkty z szablonu, ramię po opuszczeniu na płytę w pozycji poziomej, anti-skating ustawiony to albo coś z kablami(luźne) albo płyty od jakiegoś mordercy winyli(sam takowe posiadam). Sprawdź może jeszcze czy nie ma luzu samo ramię. Po opuszczeniu igły na płytę sprawdź czy siedzi równo w rowku.

No własnie chyba się juz "głupi robię " Spróbuje wypozyczyć ze sklepu inny preamp i zobaczyc wtedy ( może się gdzies uda ) i wczesniej włozyć ta stara wkładkę Numark GT.

A ten przesięg to według szablonu z vinylengine jest 17,8 mm dla technicsa 1200. Długośc efektywna 232,82 mm - 215 mm mounting distance wychodzi 17,8 mm i tak tez ustawiłem.

Ten ewentualny luz ramienia to sprawdzić na łozyskach , czy gdzie ?

Igła z rowak nigdy sama nie wyskoczyła , to chyba " siedzi " ok.

Spokojnie. Zrób tak, ustaw przesięg na 15 mmm. Luz sprawdź na przegubie ramienia,(poruszaj delikatnie ramieniem wzdłuż jego osi i poprzecznie)jeśli nic nie stuka to jest 'ok. Następnie opuść igłę na płytę i popatrz na nią przez lupkę lub szkło powiększające od przodu, czy jest idealnie prostopadła(igła siedząc w rowku płyty nie może być przechylona ani w lewo ani w prawo). I jeszcze jedno, czy Ty masz wagę aby ustawić nacisk igły na płytę?

No własnie chyba się juz "głupi robię " Spróbuje wypozyczyć ze sklepu inny preamp i zobaczyc wtedy ( może się gdzies uda ) i wczesniej włozyć ta stara wkładkę Numark GT.

A ten przesięg to według szablonu z vinylengine jest 17,8 mm dla technicsa 1200. Długośc efektywna 232,82 mm - 215 mm mounting distance wychodzi 17,8 mm i tak tez ustawiłem.

Ten ewentualny luz ramienia to sprawdzić na łozyskach , czy gdzie ?

Igła z rowak nigdy sama nie wyskoczyła , to chyba " siedzi " ok.

Przesięg rzędu 15 mm jest swoisty dla ramion długich, około 11 cali. W Twoim gramofonie jest ramię znacznie krótsze, wobec tego wartość przesięgu powinna być większa. To 17,8 mm jest o.k., natomiast 15 mm dla 233 mm ramion Technicsa/Reloopa to kompletny nonsens. Prawie trzy milimetry błędu na przesięgu oznacza, że z dźwięku będzie kompletna kaszana. Sprawdź jak producent zamontował ramię - czy odległość szpindel-pivot wynosi rzeczywiście te 215 mm. Następnie sprawdź jaką masz wartość przesięgu po skalibrowaniu wkładki według szablonu którego używasz. Ma być 17,8 mm, nie więcej i nie mniej.

Pozdro,

Yul

Cześć ponownie.

Zmieniłem wkładkę na Numarka GT. Ustawiłem według szablonu technicsa, te wymiary sie zgadzają. Pojawiło sie więcej " przesterów" w wysokich czestotliwościach i zmniejszyły sie niskie częstotliwosci. jakość dżwieku bez zmian ( zniekształcenia ), głośnośc dźwieku bez zmian ( normalnie słucham radia czy CD np. 12-13 a dla gramofonu ta wartośc musi być 28-30 ).

Sprawdziłem te luzy ramienia i jeżeli poruszam wzdłuz osi ramienia bez zmiany poziomu to własnie słychać delikatne pukanie.

Patrząc przez lupę na igłe wydaje sie prostopadle do płyty.

Faktycznie Yul miał rację, zmierzyłem u siebie i też mam przesięg 17.8 mm. Pojęcia nie mam skąd wziąłem i Ci podałem wartość 15 mm. przepraszam.

Numark GT może być niższy od AT i stąd mniej niskich częstotliwości, luz można skasować bardzo delikatnie dokręcając górną śrubę(zaznaczam bardzo delikatnie).Wkladka AT 95 ma tylko 3.5 mV napięcia wyjściowego stąd gra bardzo cicho.

Zmieniłem ponownie na AT i wyregulowalem. Czy to dobrze , że nie ma znaczenia dla dżwieku , czy uziemienie jest podłączone do pre czy odłączone?

Po leciutkim dokręceniu śruby górnej na łózysku moze faktycznie coś ciut się polepszyło, ale szału nie ma. Jak dokręciłem trochę "bardziej ciut" to ramię nie chciało dojść do środka płyty. Czy te boczne śruby te ( łożysko które odpowada za ruch góra dół ) tez trzeba dokręcić ?

Gdzie w Łodzi mozna wypożyczyć preamp w rozsądnej cenie , żeby sprawdzić ewentualna róznicę w dżwieku ?

Ramię musi pracować swobodnie. Nie dokręca się tego ot tak sobie.

Dobrze byłoby jakbyś napisał/narysował jak to połączyłeś ze wzmacniaczem w całość .... były już przypadki podpinania gramofonu do wejścia phono ... przez zewnętrzny preamp gramofonowy ...

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Kolega Woy radził delikatnie dokręcić ta górną srubę , to ją ciut ruszyłem i tyle.

W moim wzmacniaczu nie ma wejścia Phono. Gramofon ma swoje kable ( 2 chinch + kabel uziemienie ) i to jest wpiete do preampa. Z preampa idą dwa kable do wejścia CD w amplitunerze i tyle. Nie wiem czy odłączenie np. przewodu uziemienia na chwile powinno dać jakieś widoczne efekty bo takich u mnie niema. Dlatego pożyczę inny nowy pre.. i zobacze co wtedy.

A gramofon jest nowy i tez sie zastanawiam czy go aby nie reklamować.

robiz

Kolega Woy radził delikatnie dokręcić ta górną srubę , to ją ciut ruszyłem i tyle.

W moim wzmacniaczu nie ma wejścia Phono. Gramofon ma swoje kable ( 2 chinch + kabel uziemienie ) i to jest wpiete do preampa. Z preampa idą dwa kable do wejścia CD w amplitunerze i tyle. Nie wiem czy odłączenie np. przewodu uziemienia na chwile powinno dać jakieś widoczne efekty bo takich u mnie niema. Dlatego pożyczę inny nowy pre.. i zobacze co wtedy.

robiz

Spokojnie i powoli.

Sam spędziłem już chyba miesiąc na ustawieniach swojego Technicsa pod różne wkładki.

Yul ma rację, przesięg ma być dla Technicsa ten większy. Podany przez innego kolegę przesięg 15 mm to oryginalny parametr podawany od lat 70-tych przez Technicsa, dawno nieaktualny i na dziś błędny.

Dla protraktora z Vinylengine, który jest bardzo dobry, o klasę lepszy niż stare oryginalne zalecenia Technicsa, obowiązuje ustawienie dwupunktowe Baerwalda, a absolutnie nie da się go osiągnąć dla oryginalnego przesięgu Technicsowego 15 mm, jest to niemożliwe teoretycznie i praktycznie. Wkładkę trzeba wysunąć na zewnątrz z headshella Technicsa bardziej niż zaleca Technics czyli właśnie o te niecałe 3 mm, do osiągnięcia przesięgu, który podaje Yul.

Opisane przez ciebie zauważalne zmniejszanie się zniekształceń w środku płyty sugeruje mimo wszystko niewłaściwie ustawienie wkładki i tylko wkładki.

Coś prawdopodobnie robisz błędnie lub nieprecyzyjnie. Trudno przesądzić na odległość co.

W żadnym wypadku nie powinno być słyszalnych zniekształceń nawet na dwa razy gorszym niż twój Rellop napędzie. Mam między innymi napęd tandetę Pioniera, 5 razy gorszą niż Reloop ale z niezłą wkładką Philipsa i nie charczy nawet minimalnie.

Jeszcze jedno pytanie.

Jak drukowałeś protraktor, na czym, i najważniejsze, czy wyskalowałeś go bardzo dokładnie na wydruku, jeśli nie wyskalowałeś, to nie ma mowy żebyś właściwie ustawił wkładkę.

robiz

Mógłbyś zrobić zdjęcie headshella (z wkładką) dokładnie pionowo od góry i drugie dokładnie pionowo od spodu headsella?

Jak to wygląda wizualnie tak z grubsza?

Po ustawieniu wg protraktora z Vinylengine wkładka powinna być dość mocno wysunięta, wystawać z headshella (to ten wiekszy przesięg) i być względem headshella nie w linii a lekuchno przekoszona, igłą w kierunku osi talerza, tak, że patrząc na headshell z góry, obie śruby mocujące wkłądkę są w różnych odległościach od czoła headshella, różnica rzędu 0,5 mm, ma to wyglądac tak, że wkładka jest ledwo dostrzegalnie krzywo względem headshella, igłą w kierunku osi talerza, bardzo ledwo ledwo, ale jednak dostrzegalnie.

Nawet takie opisane ustawienie wkładki w pierwszym podejściu, bardzo z grubsza i na oko, jeszcze bez protraktora,daje zwykle dźwiek niezniekształcony.

Patrząc przez lupę na igłe wydaje sie prostopadle do płyty.

Z boku też ? Tak jak na załączonym zdjęciu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dyskusji przyjmujecie założenie, że geometria ramienia Reloopa jest identyczna jak u Technics'a.

Nie znam Reloopa, ale jeżeli tak nie jest, ustawienia są błędne.

Pozdr,

yen

jestem dziwnie spokojny, że żadna regulacja tu nie pomoże :( można sobie kręcić tą wkładką dookoła i niewiele się pewnie zmieni. niestety tanie ramię i tania wkladka (tani czytaj kiepski - sory robiz) nie chcą ze sobą grać i tyle. ramię pewnie nie daje sobie rady z utrzymaniem igły w rowku - stąd zniekształcenia. przy dobrym ramieniu małe przesunięcia wkładki właściwie nie mają znaczenia (na tym poziomie sprzętu przy prostym szlifie). a pisanie o innej w tym przypadku geometrii to już w ogóle fantazja. jeśli ustawione na baerwaldzie nie gra to nie będzie grało i tyle. jeśli mam rację nie ma co rzeźbić tylko pozbyć się tej zabawki na "r" i kupić porządny gramofon.

pzdr

j

Ustawialem wiele tanich gramofonow z takimi samymi wkladkami i zawsze graly poprawnie bez przesterow wiec to ze wkladka slaba czy ramie jest wyssane z brudnego palca moim zdaniem.

Wiadomo ze przypadkowo zebrane elementy grac ze soba nie chca ale akurat w tym gramofonie ta AT powinna dzialac normalnie bo jedno i drugie to zaden cud miod i pasuja podatnoscia.

robix

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.