Skocz do zawartości
IGNORED

Exposure integra czy inny do ok. 3000 zł

wyzromek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To mój pierwszy post, choć forum śledzę już od początku roku.

Po bardzo dużym remoncie domu przyszedł czas na wymianę zestawu stereo. Pokój 30 m2, ale "przejściowy" więc przestrzeń do słuchania muzyki to około 17 - 18 m2 ze skosem. Obecny zestaw w "O mnie" w zasadzie nigdy nie sprawiał mi przyjemności słuchania muzyki. Chciałem wymienić tylko kolumny sądząc, że to główne źródło braku dźwięku, ale po posłuchaniu mojej RX-396 z Klipshami RF52 kolegi, stwierdziłem że grała tak samo jak jego ampli Onkyo 607 w trybie pure direct, generalnie płasko. Oczywiście lepiej niż na moich kolumnach, ale bez przyjemności słuchania muzyki - zdecydowanie lepsza rozdzielczość, góra pasma, lepszy bas, brak średnicy ale ogólnie nijako.

Zdecydowałem więc zacząć od wzmacniacza - potem pod pachę i słuchać kolumn.

Budżet około 3000 zł. Nie chciałbym znacznie przekraczać. Celuję w sprzęt używany. Muzyka, np. to co na płytach "smooth jazz caffe", Chris Botti, bossa nova, jazz, Sade, Beady Belle, pop, muzyka gitarowa, tango, fado ale lubię też głośniej posłuchać Genesis (Abacab brzmi na tym co mam beeeeznadziejnie!), Dire Straits, Deep Purple. Generalnie jednak muzyki słucham raczej cicho.

Forum przeczytałem wzdłuż i wszerz. Byłem niemal zdecydowany na Arcama Solo Mini + Monito Audio RX2 lub Yamache MCS-1330. Przeczytałem już wszystko na forum odnośnie Creeka (głównie Destiny, ale on poza moim zasięgiem), Roksana Caspiana i wielu innych. Mało jest jednak informacji o integrach Exposure - np. 3010s, 2010s. Czy sprawdziły by się w takim repertuarze? Czy jest sens jechać z nimi do Tychów (mam blisko) posłuchać kolumn Studio Hertz 16 (Mimo). Z tego co wyczytałem na forum, odpowiedni byłby wzmacniacz przynajmniej nieco ocieplony i muzykalny, z dobrą sceną, bez większej utraty detaliczności. Proszę nie proponować lampy, na razie nie chcę, może w przyszłości dokupię.

A może po prostu skorzystać z promocji na Audiolaba 8000s - jak on się ma do takiego exposure 3010s?

Przy okazji jeszcze jedno pytanie - początkowo celowałem we wzmacniacze do 1000zł, typu Marantz serii PM, yamaha AX900, HK680/690, Sony serii ES... w czym one są gorsze/inne od takigo Exposure, Creeka, Roksana, Primare...

Exposure jest super. Jak widać w stopce mam 3010S na sprzedaż z powodu rezygnacji z typowego hifi na rzecz słuchawek. Wzmacniacz ma wszystko czego potrzeba. To chyba jedyny słuszny opis. Piec gra ze świetną mikrodynamiką i detale z całego pasma słychać już przy bardzo niskich poziomach głośności. U mnie napędzał dynaudio 52SE...ehh to był zgrany duet...

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

W numerze AUDIO z XII 2007 r. był test porównawczy Creeka Destiny i Exposura 3010S. Ten test w formacie pdf można znaleźć w necie. polecam poszukać i się z nim zapoznać, a kolega mikel może spuści te 200 zł. w tej cenie destiny kupic się nie da.

Czytałem ten test jak i szukałem informacji na forach angielskojęzycznych. Jednak o 3010s jest niewiele, nieco więcej o 2010s. Głównie interesuje mnie, czy poradzi sobie z tym, czego słucham, czy jednak sprawdza się tylko w rockowym graniu.

Nie chce żeby to była reklama czegoś co sprzedaję. Oceniam ten sprzęt tak jak zawsze to robiłem. Można sobie poczytać na forum. Muzyki słuchałem różnej. Przewaga była Pink Floyd, Dire Straits, Deep Purple, Metallica. Ale często też była klasyka. Uwielbiam 4 pory roku i tym podobne. Fortepian brzmi super. Ten wzmak gra z rozmachem kiedy trzeba i symfoniczna brzmi spektakularnie. Tak jak pisałem w wątkach z Krellem... po odsłuchach wysokich marantzów i krela po kupnie exposure 3010S nie czułem żebym cokolwiek tracił.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Witam

To mój pierwszy post, choć forum śledzę już od początku roku.

Mądra i rzadko spotykana postawa. Nie spiesz się i niczego, nie kupuj bez osobistego odsłuchu. Zobaczysz że się opłaci.

Ameryki nie odkryję. Jakbym sam miał coś teraz kupić stawiałbym na 2 urządzenia które w tej cenie spokojnie dostaniesz. Musisz się tylko na nie trochę poczaić i trafić na egzemplarz od audiofila. Posłuchałbym (kolejność nie ma znaczenia):

- Audio Analogue Puccini SE (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tak wygląda). Trudno go dostać, ale cena powinna być niższa od założonej od Ciebie

- Roksan Caspian

Przy okazji jeszcze jedno pytanie - początkowo celowałem we wzmacniacze do 1000zł, typu Marantz serii PM, yamaha AX900, HK680/690, Sony serii ES... w czym one są gorsze/inne od takigo Exposure, Creeka, Roksana, Primare...

Mają po prostu swoje smaczki. W praktyce wygląda to tak że słuchasz dobrze znanej Ci płyty na takim wzmacniaczu, a tu... raptem pojawia się pięknie wyrysowany i wyeksponowany basik 'brummmm... babuch!" albo finezyjne wybrzmienie talerzy i wtedy zaskoczony stwierdzasz; Ooo... czegoś takiego to tu nigdy nie było. hihi ;). Jeśli słuchanie muzyki mocno Cię kręci do pewnej granicy warto zapłacić więcej. Zaznaczam jednak do pewnej granicy.

Forum przeczytałem wzdłuż i wszerz. Byłem niemal zdecydowany na Arcama Solo Mini

Nie słuchałem tego malucha, ale opinie były pozytywne. Małe nie zawsze oznacza złe. Sam mam maluchy MF-a i jestem zadowolony. Musisz posłuchać i zdecydować.

Zajrzałem na allegro i wypatrzyłem jeszcze coś:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mam pojęcia w jakim stanie jest ten sprzęcik, ale sam mam takiego w domku. Myślę że warto umówić się z gościem i posłuchać. Nie kupuj go jednak w żadnym razie bez osobistego odsłuchu. Ten wzmacniacz gra detalicznym, lekko ocieplonym dźwiękiem, ale mimo sporej mocy nie z każdymi kolumnami zagra. Przykład; lepiej zagra z bużdżetowymi Celestion F20 niż z Audio Academy Tethys ze zdecydowanie wyższej półki. Czy to znaczy że Tethys są złe? W żadnym razie, po prostu są to dwa urządzenia nie pasujące do siebie. No i CD. Dobre CD w tym wypadku nie jest bez znaczenia.

Co do ceny X-150 jest do przyjęcia.

Ukryta Zawartość

A tu masz młodszego, większego braciszka MF w podanej przez Ciebie cenie z możliwością odsłuchu. Poczytaj, pojedź, posłuchaj, ale nie kupuj nic na pałę.

Powodzenia ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szczerze mogę polecić starsze Exposury XV, XX, XXV grały świetnie (choć nie ocieplały dźwięku) można je niedrogo dostać. W proponowanym budżecie mieści się też ECI 2 Electrocompanieta, a to już naprawdę b. dobry wzmacniacz. Audiolaba też polecam - 8000S, ale oryginalnego Anglika z czasów przez MacLarenem. Oczywiście istotna jest kwestia z jakimi kolumnami będzie to potem grało.

...Nie spiesz się i niczego, nie kupuj bez osobistego odsłuchu. Zobaczysz że się opłaci.

No właśnie z odsłuchem będzie problem. Primo: wzmacniacze są z drugiego końca Polski (jestem z Górnego Śląska). Secundo: akurat jestem w takim okresie, że nie mam czasu jeździć po salonach a głód posłuchania muzyki w lepszej jakości ogromny.

Wyszedłem więc z założenie, że wzmacniacz używany z... nie wiem... średniej półki?... wybiorę na podstawie opinii i moich preferencji muzycznych, jeśli w pobliżu nie pojawi się nic czego miałbym możliwość posłuchać.

Ameryki nie odkryję. Jakbym sam miał coś teraz kupić stawiałbym na 2 urządzenia które w tej cenie spokojnie dostaniesz. [...]

- Audio Analogue Puccini SE (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tak wygląda). Trudno go dostać, ale cena powinna być niższa od założonej od Ciebie

- Roksan Caspian

Roksan Caspian MKII był niedawno na allegro, nawet dość blisko mnie ale srebrny i w zestawie z CD. W dziale "sprzedam" wisi jeden czarny, M Series 1, ale to już dla mnie za drogo, nie starczy na kolumny.

...słuchasz dobrze znanej Ci płyty na takim wzmacniaczu, a tu... raptem pojawia się pięknie wyrysowany i wyeksponowany basik 'brummmm... babuch!" albo finezyjne wybrzmienie talerzy i wtedy zaskoczony stwierdzasz; Ooo... czegoś takiego to tu nigdy nie było. hihi ;).

O taaaak, tego mi brakuje. Albo ciarki przechodzące po ciele jak leci Emmanuel featuring Lucia Micarelli z Chriss Botti in Boston.

No i CD. Dobre CD w tym wypadku nie jest bez znaczenia.

Na razie musi zostać to co mam, nie najwyższych lotów. Prawdopodobnie w przyszłości zamienię CD na jakiegoś DACa

Exposure z Dynaudio to świetny duet.

Tylko jak on się sprawdzi z tą łagodniejszą muzyką, którą też słucham. Czy będą jakieś smaczki, detale? Właśnie na ten temat ciężko znaleźć informacje, a sam wzmak wizualnie i "parametrowo" wygląda bdb.

Ukryta Zawartość

Pozwólcie, że jeszcze podrążę temat.

Exposure 2010S2, 3010S i jest też na allegro XXV. Jakieś różnice między nimi? Gdzieś czytałem, że między 2010S (poprzednikiem S2) a 3010S różnica tylko w mocy.

Z dynaudio dobrze zgrywa sie takze Cyrus. W cenie do 3000 zl mozna upolowac 8vs2 lub do 2000 zl wersje 8vs (bez dwojki). Jesli wyglad pudelka od butow Ci nie przeszkadza to wzmak warty rozwazenia.

Slucham podbnej muzyki jaka podales.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

A taki Primare I21

Ukryta Zawartość

Warto za tą cenę?

Niestety sprzęt musi być koloru czarnego, bezwzględnie.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.