Skocz do zawartości
IGNORED

karta dźwiękowa Creative X-Fi X-Fi Surround 5.1

Celtix

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o tej karcie? Ja jak na razie nie jestem zbyt szczęśliwy z jej zakupu. Odtwarzam płyty Cd z lapka z braku kasy na nowy sprzęt. Przede wszytkim razi kiepski dźwięk - różnica w stosunku do integry nie jest powalająca, o głośnym słuchaniu nie wspomnę. Czy można jakoś poprawić jakość dźwięku wytwarzaną w tym pudełeczku? Mama głośniki Logitech z506 bez kabla optycznego.

Ja po przesiadce z integry w lapku na Creashita X-fi 5.1 usb dosłownie zdejmowałem słuchawki Bose AE nie wierząc w to, że to one TAK pięknie grają (na integrze były może wykorzystane w 15%) , z resztą na Bose companion 3 również słychać wielką różnice w stosunku do mojego Realteka HD.

Z pewnością jakość dzwięku nowo zakupionej karty nie powaliła Cię z powodu kiepskich pierdziawek Logitech.

Przede wszystkim nie włączaj żadnych dopalaczy w stylu X-fi czy CMSS-3D, miej tylko napis 2.1 na panelu karty.

Do odtwarzania muzyki polecam program foobar2000.

Winne są ewidentnie Logitechy.Sam to przerabiałem z innymi Logitechami 5.1. Widzę, że słuchasz muzyki z cd.Jak wielu tak i ja poradzę tak: sprzedaj te Logitechy.Będzie trochę grosza.Za 200zł kup stary wzmacniacz np. luxman l-190,l-200... + jakieś niewielkie solidne kolumny za 300 zł i jakąś kartę dźwiękową na usb,tylko nie jakieś gówno za 20 zł .Ewentualnie tani DAC na usb.Doznasz szoku w stosunku do tego co masz. Ja pod Luxmana i Tannoye podłączałem takie małe, białe pudełeczko Creative X-fi XMOD.Byłem baaardzo pozytywnie zaskoczony.Oczywiście te cmss3d i crystalizer wyłączałem.CMSS-3d przydawał się tylko na słuchawkach w grach i filmach ,chociaż i tak zdecydowanie ustępuje technologii dolby headphone.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Winne są ewidentnie Logitechy.Sam to przerabiałem z innymi Logitechami 5.1. Widzę, że słuchasz muzyki z cd.Jak wielu tak i ja poradzę tak: sprzedaj te Logitechy.Będzie trochę grosza.Za 200zł kup stary wzmacniacz np. luxman l-190,l-200... + jakieś niewielkie solidne kolumny za 300 zł i jakąś kartę dźwiękową na usb,tylko nie jakieś gówno za 20 zł .Ewentualnie tani DAC na usb.Doznasz szoku w stosunku do tego co masz. Ja pod Luxmana i Tannoye podłączałem takie małe, białe pudełeczko Creative X-fi XMOD.Byłem baaardzo pozytywnie zaskoczony.Oczywiście te cmss3d i crystalizer wyłączałem.CMSS-3d przydawał się tylko na słuchawkach w grach i filmach ,chociaż i tak zdecydowanie ustępuje technologii dolby headphone.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zatem radzisz sprzedać wszystko i kupić od a do z jak wyżej?

Czy sprzedaż głośników logitech?

Gdzie jest to cmss3d - czy to jest w instlacji bo na panelu karty tego nie mogę znaleźć.

Jeśli chodzi o wyłącznie crystalizera to muszę dłużej testować ten pomysł na razie nie zauważyłem różnicy.

Pzdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CMSS-3D i crystalizer w Twojej wyłącza się gdzieś w opcjach.W mojej XMOD są dwa przełączniki na obudowie i nie potrzebowała sterowników.

Na razie zatrzymaj sobie kartę.Jak masz logitechy w dobrym stanie to opierdzielisz za 150-200 zł.Za tyle kupisz już wzmacniacz.Trzeba będzie tylko dodatkowo te 300-400zł na dwie kolumny wydać.Znalazłoby się coś fajnego na początek nawet za tak niska cenę.

Jeżeli mowa o modelu USB to tak. Różnica między integrą jest minimalna.

Mowa o modelu S.B. X-Fi Surround 5.1 usb(w czarnej obudowie), może w stosunku do Twojej integry jest minimalna lecz przy laptopowym Realteku z 2007r. to Hi-end ;]

"Gdzie jest to cmss3d - czy to jest w instlacji bo na panelu karty tego nie mogę znaleźć"

Wszystkie efekty znajdują się na zainstalowanych sterownikach w Volume Panel > Creative Console Launcher, na dole na niebieskim tle są opcje (takie kwadraciki) i trzeci od lewej to CMSS-3D, zadbaj o to aby był wyłącznony.

Jak to nie pomoże to pozostaje zakup wzmak+kolumny, z pewnością pomoże.

Jeśli chodzi o Crystalizer to jednak na lepszym sprzęcie słychać że psuje dynamikę

i lepiej pozostawić ten efekt wył.

Crystalizer to fajna sprawa. Niestety nie nadaje się do wszystkich rodzajów muzyki. Przy muzyce stricte technicznej i jej podobnym słychać w sekcji basu kompresor ze śmiesznym "dudniącym" pogłosem.

"Przy muzyce stricte technicznej i jej podobnym słychać w sekcji basu kompresor ze śmiesznym "dudniącym" pogłosem."

To prawda,poza tym wysokie tony są bardziej wyeksponowane a środek jakby lekko cofnięty.

Na pierwszy rzut ucha :p dzwięk wydaje się być efektowniejszy lecz po chwili, gdy pojawia się

więcej instrumentów (Cafe Del Mar - Aria) gubi się dynamika.

Dzięki za rady.

Rozważam teraz coraz bardziej zakup słuchawek bezprzewodowych na konto ewentualnej sprzedaży głośników logitecha.

Ja słucham głównie klasyki.

Jeśli chodzi o możliwości mojej karty creativa to wydaje mi się, że jednak niektóre dźwieki "rozjeżdża" np. dźwięk organów. Sprawdzałem z cystalizerem i wydaje się, że lepiej to brzmi. Bez crystalizera lepiej za to brzmi wokal, wydaje się mniej "sztucznie wyeksponowany".

Macie racje z tymi głośnikami - słuchałem ostatnio "O gemma lux" Huelgas Ensemble na słuchawkach do skype, które mam jako bonus do torby na laptopa i jakość dźwięku jest trochę lepsza.

Wydaje mi się jednak,że przy niektórych niuansach (tło muzyczne, czy dźwięk niektórych instrumentów) karta creativa rady nie daje.

Czy jest to wina odtwarzania z cd? Lepiej byłoby odtwarzać jakiś plik muzyczny z dysku komputera?

Karta żadna rewelacja,ale znowu nie też jakaś tragedia.Jeżeli na dorzuconych słuchawkach do skypa (raczej ich jakość jest tragiczna) było lepiej niż na logitechach...to nie jest wina karty w tym przypadku.W odsłuchach stereo jej klasa jest raczej wyższa niż tych logitechów i tych słuchawek.Ja nadal przystaję przy tym co pisałem wcześniej.Kartę zostaw na razie i takie propozycje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu cały zestawik z tunerem nawet.

Ukryta Zawartość

a jak nie to pozostaje jeszcze takie rozwiązanie .Znane i polecane do muzyki stereo z komputera.Wzmacniacz niepotrzebny

Ukryta Zawartość

Jeżeli po tym będziesz niezadowolony nadal to wtedy przyjdzie czas na zmianę źródła (karty),ale myślę że powinno być OK.

A tu słuchawki tanie i dobre.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vitarco

dziękuję za propzycje, to miło z twojej strony.

reszta prv

znaczy się

viatraco

bardzo dziękuję

przepraszam za pomyłkę w nicku, w moim stylu ...

jak też zapominanie o możliwości edycji postów ...:):):)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.