Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś odsłuchiwał kolumny Ushera ?

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w domu na odsłuchu Ushery z serii Compass CP-6311. I mam wielki dylamat. Konkurują one z moimi B&W Nautilusami 805. Słuchałem je wymiennie z MACIEM 6850 i Końcówką Usher Referenc 1.5 i CD Accuphase DP-65,głośnikowe Red Dawn,interkonekt XLO Referenc 2. Maja niezaprzeczalne zalety, przepiękne wykonanie w Europie do kwoty 20 000 zł. praktycznie nie spotykane. Czarny fortepianowy lakier, boki i wystający ponad bryłę kolumny głośnik wysokotonowy zdobione płytkami z drzewa różanego. Kolumny są mocno odchylone do tył ,coś jak Audio Physic, aby zrównoważyć odchylenie są przykręcane do żeliwnej podstawy z kolcami. Dla snobów efekt piorunujący :-). Ale przejdźmy do konkretów. Grają dźwiękiem zrównoważonym z lekko zaakcentowaną średnicą,bardzo plastycznym. Bas dość głęboki, dobrze kontrolowany ,wypełniony - jest bardzo ok. Średnica plastyczna,ciepła,soczysta-chyba najbardziej mi się podobała. Barwa,brzmienie saksofonu,trąbki czy pianina naprawdę może się podobać. Stereofonia i przestrzenność też dobra. No i przechodzimy do minusów, a tu mam na myśli wysokie tony. W swoich Nautilusach mam je doskonałe,dlatego jestem wymagający, a w CP-6311 brak im błysku,powietrz,separacji, niewątpliwie są najsłabszą stroną . Ushery ogólnie są mniej analityczne, szczegółowe (po prostu mniej słychać) no i mają gorsze tony wysokie. Średnica jest na tym samym poziomie, ale w 805 jest bardziej analityczna ,sucha, ale za to znowu bardziej szczegółowa,wręcz wyczynowa. Przestrzeń też lepsza w 805-w końcu to podstawkowce. Czyli wygląda na to ,że cos za coś. Kolumny są równorzędne, jedne idą w kierunku ciepłego,przyjemnego grania o bardzo dużej kulturze, a drugie w niektórych aspektach dźwięku są wręcz wyczynowe. NO I TERAZ POWIEDZCIE PROSZĘ , KTÓRE MAM WYBRAĆ

Ostatnio widziałem takie w Poznaniu, była też wersja podstawkowa - wygląd to prawie kopia Sonusów Concerto. W Europie powiadasz - jesteś tego pewny? Jest gdzieś napisane? Ja słyszałem że Kitajcy maczają w tym palce. Ale najważniejsze żeby grało OK - w Poznaniu grało nie bardzo OK (Głogowska 70)

Pozdrawiam

gutekbull

Nie kupuj czegoś do czego nie jesteś do końca przekonany.

a nie myślałeś o S.F.Electach Amator II, Dynaudio Crafft ewentualnie. Widziałem też na hi.fi ktoś ma do sprzedania Wilson Benesch ARC ( monitory).Ciekawy głośnik.Mają standy zintegrowane.

Pozdr.

ira , PMD podłączyłem z powrotem swoje Nautilusy ,wróciła szczegółowość ,selektywność i to charakterystyczne rozjaśnienie, ciężko z tego zrezygnować jak ktoś raz zaakceptuje B&W Nautilusy to pewnych cech brakuje, szuka się ich w innych kolumnach. Mimo tego Usherów słucha się przyjemnie ,nawet kosztem pewnych strat.Chyba dojrzewam do decyzji. Czy w życiu zawsze trzeba szukać kompromisów ? A wracając do waszych propozycji to pewnie duże koszta ??

Rozumiem Cię .Niektórzy krzywią się na B&W .Ja natomiast uważam ,żę seria Nautilus jest naprawdę dobra. Też lubię taki dżwięk. A propos. Byłem ostatnio na koncercie Patrycii Barber. Koncert super nie mówiąc już o dżwięku na żywo. Słuchałem póżniej systemu opartym na Mac'u MC 300 i rewelacyjnych kolumnach Chario Academy 3 Junior. Blado to grało( oczywiście w porównaniu z koncertem).Wracając do tematu to S.F. Electa Amator II bez podstawek chodzi na wtórnym rynku po 10 kzł. Dynaudio Crafft to jakieś 8 kzł. za Wilson Benesch gość chce podobno 12 kzł. Mój znajomy ma do sprzedania B&W 804. Chyba ,że to mają być monitory.

Powtórzę nie ma sensu kupować kolumn ,które trzeba będzie wymienić po niedługim czasie. W końcu Mac 6850 zasługuje na jakiegoś Revelatora.

gutekbull,

popatrzyłem ile kosztuje usher`y, o których wspominasz. Zaproponuję ci wobec tego wycieszkę do Krakowa i posłuchanie "Kontrowersyjnych" kolumn Sound&Line (Martin). Jeśli dokładnie w cenie usher`ów - model Guardian. Jeśłi mozesz wydać trochę więcej - Pretorian.

Sam słuchałem Pretorianów, oraz dwukrotnie Guardianów - z tym, że Guardiany we Wrocku - stanowią odstępstwo od tych robionych "seryjnie" (zmiana kopólki na życzenie zamawiającego). Sam , będęchciałposluchaćjeszcze "oryginalnych" Guardianów.

Abstrachując od wszystkich dyskusji jakie mialy miejsce na forum odnośnie kolumn Martina, wydaje mi się, ze zawsze warto samemu posluchać i ocenić.

Tłukłem się ze swoim piecykiem do Krakowa, żeby zweryfikować te wypowiedzi i wcale nie żałuję. Kolumn jak na razie nie nabyłem, ale poznałem sympatycznego pasjonata i poszerzyłem własne choryzonty muzyczne (od tygodnia goszczą w mojej płytotece trzy nowe , fantastyczne pozycje i chcę więcej! :) ).

gutekbull: odpuść ushery. może ich wysokotonowy wygląda jak scanspeak, ale jak sam sie nausznie przekonałeś - scanspeak to nie jest. w dłuzszej perspektywie braki w analityczności będa cie tylko coraz bardziej drażnić.

ira dobrze gada. poszukaj sobie SF lub Dynaudio z shandu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

jeśli istotne jest by to były kolumny na scan speak`ach, to dodam jeszcze, że Guardiany jako wysokotonowy mają Scan speak D2905-9700 oraz niskośredniotonowy: focal 8V5411

Pretoriany: niskotonowy Scan speak D2905-9900, niskośredniotonowy: scan speak 18S8531G00

to tyle, dobranoc.

Słuchałem Dynaudio 25 z Makiem 6900. Było dobrze, ale nie beznadziejnie :-)) Są to na pewno kolumny wysokiej klasy, ale w tym zestawieniu dźwięk był niezbyt porywający. Ot, wszystko tak jak trzeba, bez zbytnich fajerwerków, dobra scena, dobra analityczność, ogółem wszystko dobre, tylko, że za takie pieniądze życzyłbym sobie usłyszeć coś bardziej porywającego. Dwudziestki piątki odbiegają trochę od stereotypowego dźwięku DYnaudio - są szybsze i twardsze niż np. Contoury (może to zasługa neodymów w obu przetwornikach, nie wiem). Ogólnie rzecz biorąc nie sądzę, że McIntosh/Dynaudio to szczęśliwe małżeństwo. Mak bardzo dobrze wypada z kolumnami bardziej analitycznymi (vide obecne zestawienie gutekbulla), a Dynaudio potrzebują z kolei dynamicznego i nawet nieco ostro grającego pieca. Sam jestem z kolei ciekaw, jak grają Craffty, nigdy ich nie słuchałem.

Zmontowałem ponownie Ushery, dlatego nie było mnie przez chwile, znajomy słucha modelu niższego CP 730 na tych samych głośnikach i mówi,że góra jest ok. lepsza od JMLab 906 ???? On to łączy z lampą-Polską za ok .8000zł. Delta Studio KT88SE

Na Ushery CP 6311 mam dobrą cenę średnio ok.3000zł. mniej niż kolumny o ,których mówicie no i moje w rozrachunku. Poza tym ta przepiękna barwa i ten bas to jest dźwięk do słuchania muzyki-wiecie co mam na myśli.

Zerknąlem na stronę Ushera ,żeby zobaczyć jak wyglądają te zestawy. No ,no całkiem sympatycznie. A może kup Ushery i wymień wysokotonowy na Scan-Speak D2905/9700? Pewnie nawet rozstaw otworów pasuje. To jest oczywiście taka lużna propozycja...

A tak można wymieniać - to jest elektronicznie i gabarytowo ok. ???? Może w późniejszym terminie taka mała reanimacja ??? Tak nie bardzo chce mi się wierzyć, że tak można kombinować i wszystko pasuje-ale nie znam się na tym.A jakie są najlepsze kopułki jedwabne (zdecydowanie bardziej podobają mi się te w Nautilusach-chyba aluminiowe ?) W rzeczywistości kolumny są dużo,dużo ładniejsze niż na zdjęciu.

Głosniki Ushera to kolony Scanspeaków .. jednak modyfikacje poszły na tyle daleko, że Scanspeak ma problemy z rozpoczęciem sprawy sądowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

lolo w jakich kolumnach mogę posłuchać tych głośników wysokotonowych? Zastanawiające jest to ,że te same głośniki (średnio-niskotonowy na pewno) Usher montuje w modelu Dancer Cp-8871 za 34 000zł. ??? A moim zdaniem słyszałem już lepsze wysokotonowe w tańszych konstrukcjach-swoją droga jestem ciekaw jak one brzmią w tych Dancerach-może lepiej ? Nie było by tematu, ale reszta bardzo mi się podoba w tych kolumnach

9950 występuje prawie we wszystkich modelach serii Compass, wiem że w serii Dancer również występuje ale już nie powiem Ci w których modelach, napewno nie w modelach serii AC bo te są na Accutonach.

Pzdr.

tutaj jeszcze testy 9950-20

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i 8945A

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słabo u mnie z językami obcymi, ale z tego co sugerujesz to kopułka wysokotonowa Scan-Speaka była lepsza ? W jakich kolumnach ona występuje - gdzie jej mogę posłuchać ?

Na pewno jest wiele kolumn z Scan-Speakem u góry , ale mam na myśli ten konkretny ewentualnie zamienny model-muszę z ciekawości sprawdzić jak brzmi, a może już go znam tylko nie wiem :-)

gutekbull... ja nie sugeruję, że scanspeak będzie lepszy. Szczerze mówiąc to nie przepadam za "szkołą Scanspeaka", ale to tylko moje osobiste preferencje i nie zamierzam nikogo do niczego namawiać (ani dyskutować na ten temat). Moją intencją było jedynie podrzucenie Ci trochę informacji, które pomogłyby Ci się zorientować w temacie. Osobiście uważam, iż wymiana Ushera na Scanspeaka jest bardzo dyskusyjnym "upgradem". Z recenzji CP8871 którą czytałem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynika że jeżeli już tuningować to należałoby zacząć od zwrotnicy. A poza tym sam przyznasz że kupowanie nowych kolumn z założeniem, że zaraz będziesz coś wymieniał to nie jest najlepszy pomysł. Mars niedawno kupił kolumny Zoller Imagination i jest w tej chwili z nich bardzo zadowolony (może nawet więcej :). Dlaczego nie miałbyś sprawdzić któryś z kolumn Zollera? Nigdy nie słuchałem takiego zestawienia, ale to mogłoby zagrać, tzn ciepły mac i neutralne i energiczne Zollery.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

tutaj link do Zollerów

Ukryta Zawartość

Pzdr.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.