Skocz do zawartości
IGNORED

Porządne słuchawki do 500 zł.

oliee0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zbliżają się Święta i pewnie dostanę "parę groszy", myślę, że maks. 500 zł uzbieram i chciałbym kupić jakieś na prawdę porządne słuchawki.

Głównie do słuchania muzyki (rap, metal), czasem podłączę je do Xbox'a 360, żeby pograć.

Jak na razie myślę nad:

• AKG K 530
  • Sony MDR-XB700
  • Seenheiser HD 380 PRO

Sony podobają mi się, bo są bardzo wygodne i podobno dźwięk też super, Sennheiser z niezawodności, a AKG z tego i tego, mam zaufanie do tych firm (Sony i AKG), niestety z Sennheiserami nie miałem dłuższego kontaktu.

Proszę o inne propozycje, bo nie wiem co wybrać.

PS - przy okazji chciałbym zapytać czy jest duża różnica między "zwykłymi" słuchawkami stereo, a słuchawkami 5.1/7.1.

• Użytkownicy+

Swoje senki HD 600, sprzedałem za mniej niż 500zł (sprzedawałem w komplecie ze wzmacniaczem, więc trudno określić cenę). Kupowanie nowych słuchawek i innego sprzętu, to bzdura! Z małymi wyjątkami, nie widzę sensu kupowania nowych urządzeń.

Zależy, jaki dźwięk lubisz - Sennki HD380Pro grają ciemno, głównie basem i średnicą a góra jest wycofana, zaś AKG K530 - raczej jasno, głównie średnicą i górą, bas co prawda schodzi nisko, ale jest twardy i krótko wybrzmiewa. Osobiście zdecydowanie wolę AKG K530 ze względu na bardziej przejrzysty, przestrzenny (przestrzeń to główna zaleta tych słuchawek) i szczegółowy dźwięk, ale wiele osób wybrałoby HD380Pro - nie ma rady, najlepiej samemu posłuchać, porównać i zdecydować. Używam AKG K530 wersja LTD już dwa lata i przestałem szukać :-) Słuchawek Sony nie znam.

<><

Bednaar, mnie nadal brakuje basu w K530, które męczę od 1,5 roku .... Gdyby znaleźć takie z taką przestrzenią jak K530 i basem jak "trzęsienie ziemi".

Chyba że ktoś takie już takie znalazł ....

Pisałem chyba jakiś czas temu, podłączyłem K530 do DCD2560 jak i CD960 Philipsa, masa basu w K530, aż za dużo. K530 długo się wygrzewają, na początku są trochę za jasne, z czasem normalnieją.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Chyba dopłacę 50 zł i kupię AKG K 272. Co jeszcze muszę kupić, aby otrzymać bdb jakość dźwięku jeśli słucham przez laptopa/Xbox 360?

Wzmacniacz słuchawkowy jak się podpina? I czy karta dźwiękowa, np. Creative SoundBlaster X- Fi HD byłaby dobra do laptopa? Mógłbym podpiąć kartę i wzmacniacz razem? Nie rozumiem jak to podpiąć, żeby uzyskać dobrą jakoś dźwieku.

Bednaar, mnie nadal brakuje basu w K530, które męczę od 1,5 roku .... Gdyby znaleźć takie z taką przestrzenią jak K530 i basem jak "trzęsienie ziemi".

Chyba że ktoś takie już takie znalazł ....

A do czego je podłączasz? Z dziurki Rotela RA-840BX2 basu na Sennkach HD500 było zdecydowanie za duzo, a na AKG K530 jest w sam raz.

Chyba dopłacę 50 zł i kupię AKG K 272. Co jeszcze muszę kupić, aby otrzymać bdb jakość dźwięku jeśli słucham przez laptopa/Xbox 360?

Wzmacniacz słuchawkowy jak się podpina? I czy karta dźwiękowa, np. Creative SoundBlaster X- Fi HD byłaby dobra do laptopa? Mógłbym podpiąć kartę i wzmacniacz razem? Nie rozumiem jak to podpiąć, żeby uzyskać dobrą jakoś dźwieku.

Kupujesz kabelek który z jednej strony ma małego jacka, a z drugiej parę wtyczek RCA (czyli Cinch), jacka wpinasz w wyjście karty dźwiękowej, a cinche - do gniazd wejściowych wzmacniacza. niestety w temacie jakosci kart dźwiękowych nie jestem zorientowany, sam slucham z laptopowej integry Realtek HD.

<><

A do czego je podłączasz? Z dziurki Rotela RA-840BX2 basu na Sennkach HD500 było zdecydowanie za duzo, a na AKG K530 jest w sam raz.

Pioneer A400 oraz Denon DM37, na tych 2 klockach mało basu !

Kupujesz kabelek który z jednej strony ma małego jacka, a z drugiej parę wtyczek RCA (czyli Cinch), jacka wpinasz w wyjście karty dźwiękowej, a cinche - do gniazd wejściowych wzmacniacza. niestety w temacie jakosci kart dźwiękowych nie jestem zorientowany, sam slucham z laptopowej integry Realtek HD.

AKG 530 mają niemal idealną ilość basu. Jeśli dla kogoś 530tki nie mają basu, to albo słabo je napędza, albo jego pojęcie akuratnej ilości basu, to paplanie się w podbitym dźwięku a la HD555. Dla mnie AKG 530 mają bardzo wyrównane pasmo, a ilość basu jest dobra, naturalna, i co najważniejsze, bas nie wychodzi przed resztę zakresu w za dużej ilości. Punktowośc basu to świetna sprawa. Do muzyki rock/metal wręcz niezbędna wg mnie.

530tki z dziurki w cd brzmią średniawo.

Wiele osób myśli że dobry bas to nadmiar basu. Dobrze że jest wiele sprzętu które kosztem naturalności dźwięku, zapodaje podbity, napompowany bas. Bo dla wielu będzie to niestety docelowy dźwięk.

A moze z innej beczki, jako zwolennik takiego brzmienia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Swoje senki HD 600, sprzedałem za mniej niż 500zł (sprzedawałem w komplecie ze wzmacniaczem, więc trudno określić cenę). Kupowanie nowych słuchawek i innego sprzętu, to bzdura! Z małymi wyjątkami, nie widzę sensu kupowania nowych urządzeń.

Kupuję dużo sprzętu używanego, ale używanych słuchawek nie kupiłbym nigdy w życiu. To jakby kupować używane majtki.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Kupuję dużo sprzętu używanego, ale używanych słuchawek nie kupiłbym nigdy w życiu. To jakby kupować używane majtki.

Przesada. Wiadomo że jeśli kupujesz używane, to w stanie bdb/idealnym. Zero brudu z uszu!:-)

AKG 530 mają niemal idealną ilość basu. Jeśli dla kogoś 530tki nie mają basu, to albo słabo je napędza, albo jego pojęcie akuratnej ilości basu, to paplanie się w podbitym dźwięku a la HD555. Dla mnie AKG 530 mają bardzo wyrównane pasmo, a ilość basu jest dobra, naturalna, i co najważniejsze, bas nie wychodzi przed resztę zakresu w za dużej ilości. Punktowośc basu to świetna sprawa. Do muzyki rock/metal wręcz niezbędna wg mnie.

530tki z dziurki w cd brzmią średniawo.

Wiele osób myśli że dobry bas to nadmiar basu. Dobrze że jest wiele sprzętu które kosztem naturalności dźwięku, zapodaje podbity, napompowany bas. Bo dla wielu będzie to niestety docelowy dźwięk.

Własciwie mógłbym podpisac się pod każdym Twoim słowem (też nie lubię HD555 - bardzo przypominają mi Sennki HD500, z którymi męczyłem się kilka lat). Dodam tylko, że przez jakiś czas napędzałem K530 Holdegronem i to była porażka - zero basu, ostra góra i na domiar złego utrata szczegółów oraz przestrzenności. Ponadto niektóre dziurki w CD są lepsze od niejednego solidnego wzmacniaczas słuchawkowego, np. w Marantzach od CD600x w górę, miałem też super dziurkę :D w Onkyo Integra DX6850 - niestety mechanika odmawiała posłuszeństwa (przeskakiwanie płyt, nawet nieporysowanych).

<><

• Użytkownicy+

Masz coś z detektywa .... Monka.

Ps. Zawsze można wyprać gąbki, wersja SE - chemicznie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.