Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do zestawu

Julli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczy! Zwracam się do was z prośbą o doradzenie mi jaki subwoofer był by najlepszy do mojego zestawu. Na razie posiadam monitorki Wharfedale 10.1 i niestety Technicsa SU-A600 (zamierzam zmienić go w następnej kolejności po kupnie subwoofera). Mój pokój to ok. ~20m2 może odrobinę więcej. Słucham głównie muzyki elektronicznej czasami trochę Stinga i tym podobnych. Wiem, że cena na pewno będzie nie mała lecz chcę żeby był "jakościowo na poziomie moich obecnych głośników". Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam !

https://www.audiostereo.pl/topic/75515-subwoofer-do-zestawu/

A nie wolisz zmienić monitorków na jakieś stojące?

Przez rok miałem kolumny które prawie wogóle "dołem" nie grały, kupiłem sub-a. Jakiś miesiąc temu kupiłem porządniejsze kolumny. Teraz zastanawiam się czy sub-a nie sprzedać, chyba tylko do kina mi się nada.

No chyba że chcesz kupić 2 sub-y. Po jednym na kanał ;)

Jeśli ktoś chce kupić sub-a do podstawkowców, znaczy to że brakuje mu basu. Pisząc porządniejsze zestawy, miałem na myśli lepsze podłogowce niż miałem, gdzie brakowało (jak dla mnie) niskiego basu. "Porządniejsze zestawy" konstruowane są tak żeby całość grała "jak należy", czyli każdy element - głośniki, zwrotnica, obudowa, są tak dobierane żeby "było dobrze". Natomiast kupując osobno elementy można dowalić basu, ale zagłuszyć inne dźwięki. Żeby dobrze dobrać suba do monitorków, trzeba go dobrze ustawić i zestroić z resztą zestawu, a to nie jest proste, chociaż oczywiście możliwe.

DObra, dość tego filozofowania ;)

ok, dziękuję za wyjaśnienia. pytanie, czy pełne zgranie jest w ogóle możliwe. Jest jednak np. kwestia wizualna, ktoś może po prostu chcieć mieć male kolumny i dyskretnie schowany subwoofer, stąd taka opcja a nie porządne, tu w znaczeniu: duże, podłogowce...

Pełne zgranie oczywiście nie jest możliwe, chociażby ze względy na zniekształcenia. Ale dąży się do jak najlepszego dopasowania częstotliwości odcięcia, wytłumienia, wielkości obudów.

Kwiestia wizualna jest baaardzo istotna :) Dlatego w moim pierwszym poście podałem to jako propozycje, a nie "weź se kup wielkie paczki i nie gadaj o subie" ;)

U mnie było tak że przy pierwszych kolumnach moja Kobieta strasznie psioczyła na piano black (fakt, nie do końca i mi odpowiada), kupiłem matowe. Przy drugich nie było ani słowa na ten temat. Wierzę jednak że komuś faktycznie duża kolumna może nie odpowiadać.

Witam wszystkich forumowiczy! Zwracam się do was z prośbą o doradzenie mi jaki subwoofer był by najlepszy do mojego zestawu. Na razie posiadam monitorki Wharfedale 10.1 i niestety Technicsa SU-A600 (zamierzam zmienić go w następnej kolejności po kupnie subwoofera). Mój pokój to ok. ~20m2 może odrobinę więcej. Słucham głównie muzyki elektronicznej czasami trochę Stinga i tym podobnych. Wiem, że cena na pewno będzie nie mała lecz chcę żeby był "jakościowo na poziomie moich obecnych głośników". Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam !

Polecam wątek na tym forum : "Dwa subwoofery Velodyne w stereo"

Jeżeli Velodyne będą za drogie to mogą być używane suby Eltax lub Monitor Audio. Dla Twojego pokoju wystarczą dwa suby z wooferami o średnicy 20cm ( 8 cali) lub jeden sub z wooferem o średnicy 10 cali. Polecam jednak zdecydowanie dwa suby w stereo.

Powiem Ci szczerze - i dobrze. Kup jakikolwiek sub aktywny. Do 300 zł. I na pewno będzie dużo lepiej. A rzucanie pomysłów drogich, markowych subów do taniego sprzętu jest po prostu co najmniej chybione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.