Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli do wharfedale - diamenty 10.7 itd. HELP

karczka

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam od wczoraj zestaw wafli 10.7 10.1 i 10 CS. Gdy podłączyłem je wczoraj do swojego wcześniej już kupionego ampli hk avr 132 (proszę się nie śmiać z mojego ampli bo on ma wrażliwą duszę :P, na początku planowałem zakup głośników hkts11 więc do nich by się nadał) to się złapałem za głowę. Fakt, że kolumny nówki, nie wygrzane, prosto od dystrybutora. Ale to co usłyszałem to nawet w najgorszych snach mi się nie śniło. Dziś podłączyłem fronty do wzmaka kolegi (denon pma 1500r) i na początku też jeszcze nie było wodotrysków, choć trochę lepiej niż na moim natomiast po 2 godzinkach grania to zupełnie inne głośniki. Nie było już zupełnie zniekształceń najbardziej słyszalnych na średnicy. Po tym podłączyłem swój ampli na pare minut, posprawdzałem kilka piosenek i już było lepiej niż wcześniej (ale wiadomo że gorzej niż na denonie)...

Już byłem w miarę zadowolony ale... po jakiś 6 godzinkach przerwy od muzyki, chciałem przesłuchać jedną piosenką i znów wystąpiło to co wcześniej czyli zniekształcenia (głównie słyszalne na wokalu). Wcześniej myślałem że to z braku mocy. Ale po tym jak dziś już ładnie grały na moim ampli a później znów źle to się zacząłem zastanawiać dla czego takie cuda na kiju się dzieją.

Wyżej opisaną smutną przygodą jednak mocno się nie przejmuję ponieważ i tak już wcześniej zdecydowałem, że wymienię ampli na jakiś wyższy i co idzie w parze mocniejszy model. Dziś mi przeszedł koło nosa harman avr 630 i będę żałował tego chyba jeszcze przez długi czas ale trudno...

Może ktoś mi coś doradzi jaki ampli do tego by był okej? Szukam czegoś z używek na allegro.

Może avr 430? Lub jeszcze jedna rzecz mi przyszła do głowy, skoro na denonie dźwięk mi się podobał, to może jakieś ampli denona, poza tym jest to "preferowane" zestawienie wafle + denon (w końcu to jeden dystrybutor).

Znalazłem na allegro taki wynalazek "Denon AVC-10SE". Co o tym sądzicie?

Kwota jaką chcę przeznaczyć na ampli to 1000 do 1500zł

Byłbym zapomniał. Jako że kolumny mają 6 ohm i wyciągają więcej prądu z ampli niż standardowe jeśli tak można powiedzieć kolumienki 8 ohm-owe to potrzeba do nich chyba mocnego ampli tak więc chcę coś z "zapasem mocy" a nie "na styk"

Dorzucę jeszcze link do aukcji denona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a może coś takiego ?(choć trochę przekracza budżet)

Ukryta Zawartość

Jak grają nad-y w porównaniu do denona lub harmana? może ktoś się wypowiedzieć?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

czytajac Twoj watek odpoczatku myslalem o Marantzu ale na poczatek nie o tym. Harmany sa dostosowane do 8Ohm wiec zestawienie tych kolumn z nim nie ebdzie prawidlowe. Co do wygrzania, na pewno nie wygrzejesz ich po 2 godzinach. Sa kolumny ktore wymagaja nawe 40-100 godzin wiec spokojnie nabiora fajnego brzmienia to dobre fajnie grajace glosniki. Denon zagra znimi bardzo ladnie nadajac im lekkosci i cieplego brzmienia, mi natmiast bardziej odpowiadal by dzwiek Marantza ktory na pewno wyostrzy gore i srednice. Co do Nadów nie wiem jak amplitunery ja mam wzmaka tez odlaczonego do brytyjskich glosnikow. Jesli ampli maja taka sama dusze jak wzmaki, to dzwiek byl by dla mnie preferowany. Zdecydowal bym sie na tego Marantza ktorego wyslales to dobry solidny i nie tak stary model!! to tez jest wazne zey sie nie okazalo ze po roku cos padnie

Posiadałem wiele modeli Wafli i mogę ci powiedzieć, że ich łączenie właśnie ze starszymi wysokimi modelami Denona to strzał w 10! Denony grają ostro na górze i rekompensują złagodzone wysokie w Waflach. Pamiętam moje zestawienie Diamond 9.5 z Denonem AVR 3802 - było szczegółowo z fajną średnicą i sprężystym basem. HK to ciemny wzmak więc z ciemnymi kolumnami gra raczej średnio nawet jeśli będzie to wysoki model. Ten Denon, którego podałeś będzie na pewno dobry nawet w stereo tylko sprawdź go dobrze bo ze starszym sprzętem bywają niekiedy niespodzianki. W swojej klasie są to bardzo dobre kolumny ale potrzebują dużo czasu na wygrzanie. Daj im co najmniej 100 godzin i dopiero później oceń :-)

1.Jeśli chodzi o wygrzanie to wiem, że potrzebują czasu, ja porównuję jedynie dwa "piecyki" na tak samo niewygrzanych kolumnach. Słyszałem wygrzane 10.6 i grały lepiej niż moje teraz więc wiem czego mam się mniej więcej spodziewać. Moje porównanie miało na celu sprawdzić, czy te znieksztalcenia są spowodowane tym że kolumny sa nie wygrzane czy wina ampli. "Co do wygrzania, na pewno nie wygrzejesz ich po 2 godzinach" - wiem, że nie były wygrzane natomiast całkowicie zniknęły po tym czasie zniekształcenia które wystepowały wcześniej w tak ogromnym stopniu że na prawdę masakra. Pierwszy raz coś takiego słyszałem.

2. Przyznam się, że mam ochotę na marantz-a bo jest to w miarę nowy model, jeszcze chyba dostępny w sprzedaży, jest chyba w dobrym stanie, komplet od pierwszego właściciela no i kurde... podoba mi się hehe ;) A co do denona, ze wzmakiem wafle grały ładnie i w sumie nie ma się do czego przyczepić.

Jeśli chodzi o wafelki to faktycznie grają ciemno, wysokich jest również mało, ale przynajmniej nie kłują tak jak dali concepty i monitor audio (nie pamiętam modelu) . Dla tego wybrałem wafle. I chciałbym ampli który ociepli i rozjaśni brzmienie ale nie chcę żeby wyostrzyła się góra na tyle, żeby kuła.

Który by bardziej spełnił moje oczekiwania? Mocą rozumiem, że są podobne i obydwa współpracują dobrze z kolumnami 6 ohm ?

Do warszawy (marantz) mam 25- 30 km a do płocka (denon) trochę dalej bo ok 100km ...

Xavian XN evo 250, Arcam Alpha 7r, Samsung BD-C5900, QED Silver Anniversary-XT, Sennheiser HD 555.

Na prawdę nie rozumiem trochę tego mojego sprzętu. Wczoraj przeniosłem go do miejsca docelowego oraz podłączyłem docelowymi kablami (QED Silver Anniversary-XT) no i zaczęło to grać normalnie, bez tych zniekształceń. Wcześniejsze kable (no name 2x2,5mm) nie były może jakies nadzwyczajne natomiast i tak to co się działo nie powinno występować, tym bardziej, że już grały na nich nie jedne kolumny i wszystko było okej. Ale dalej już się nad tym nie zastanawiam. Dziś przywiozłem do siebie tego denona AVC-10SE no i stan zewnętrzny jest na prawdę wzorowy. Po pierwszych odsłuchach, technicznie też nie daje oznak że coś jest nie tak. Myślę, że nie był grzebany. Do tego jeszcze dostałem "ładną"- tzn ekranowaną z pozłacaną wtyczką sieciówkę (była fabrycznie do jakiegoś dobrego sprzętu). Do środy mam zdecydować czy u mnie zostaje. Jeśli uda mi się jeszcze przytachać marantza to porównam i wybiorę ten, który mi bardziej odpowiada, jeśli nie, zostawię sobie denona.

Ale tu nie chodziło o miejsce. Tylko kabel i w sumie dvd. Już tego nie opisałem ale wcześneij w pierwszym ustawieniu, gdy słuchalem z dvd harmana były zniekształcenia (sygnał analogowy), przy coaxialu nei było a gdy zmieniłem dvd harmana na phipips-a przy sygnale analogowym też nei było zniekształceń. Natomiast teraz już jest wszystko okej więc nawet nie próbuje się domyślać o co to chodziło. Marantz jest od 3 dni już u kogoś na testach i właściciel miał się o0dezwać jak się czegoś dowie ale póki co sie nie odzywa. Ja jak na razie podczas słuchania na denku miałem i czas zachwytu i na odwrót. Myślałem nad sprzedażą wszystkiego i kupnem stereo z np. pma 1500. Kolega taki ma a do tego wafle evo 50 i podoba mi się tam zapas mocy. W zależności od siły sygnału czy to na cd czy słabszy z kompa i tak nigdy nie przekręcił potencjometra głośności więcej niż na godz 11.

Póki co musze dokończyć pokój odsłuchowy i wygrzać kolumny. Jeśli właściciel marantza się nie odezwie to chyba sobie zostawię tego denka. A tak w ogóle to wcześneij nawet nie zwróciłem na to uwagi ale ten niby amplituner to nie ma radia.. ;]

Obyś się nie rozczarował tym PMA 1500. Wielkiego skoku w stosunku do Flagowego wzmaka kina nie będzie. Może się okazać wręcz, że będzie gorzej. Posłuchaj koniecznie AVC10 z dobrym odtwarzaczem dvd lub cd po wejściach analogowych z wyłączoną korekcją barwy (direct lub tym podobne) a docenisz jego walory brzmieniowe. Aha no i jak już pisałem kolumny trzeba dobrze wygrzać i ustawić tak aby z tyłu i po bokach miały co najmniej 0.5 - 1 metra od ścian.

Dziś napisał mi sms-a właściciel marantzna, że już nieaktualne. Już "poszedł". Tak więc póki co to zostaje mi już tylko denon, chyba, że ewentualnie coś nowego się pojawi na allegro ale w to wątpię. A poza tym musiała by to być chyba super niewiarygodna okazja żeby mi się chciało po to jechać i porównywać tak na szybko, bo decyzja na denka ma zapaść do środy. A tak ogólnie to jestem z niego zadowolony.

Obyś się nie rozczarował tym PMA 1500. Wielkiego skoku w stosunku do Flagowego wzmaka kina nie będzie. Może się okazać wręcz, że będzie gorzej. Posłuchaj koniecznie AVC10 z dobrym odtwarzaczem dvd lub cd po wejściach analogowych z wyłączoną korekcją barwy (direct lub tym podobne) a docenisz jego walory brzmieniowe. Aha no i jak już pisałem kolumny trzeba dobrze wygrzać i ustawić tak aby z tyłu i po bokach miały co najmniej 0.5 - 1 metra od ścian.

Jak odpisywałem to jeszcze Twojej wypowiedzi nie było.

No właśnie tak myślę że może nie być sporej różnicy. Moje dvd to hk23 połączone analogowo kabelkiem Wires XS XS031 (700031) Tech+Link - 1m, Direct jest włączony cały czas (co ciekawe, przy włączonym dajrekcie jest "sporo" więcej basu"). Kolumny odstawiłem na oko, tak żeby było okej więc nei wiem ile są odstawione ale zaraz pójdę zmierzę... chwila... od ściany bocznej obydwie idealnie 77 (i to było na oko, no mam ten centymetr w oku) a jeśli chodzi o odległość od ściany tylnej, to jakieś 65, ale tak jak napisalem to jest odległość od ściany, natomiast mam za kolumnami oparte takie jakby poduchy na wysokość kolumn, mają one grubość 10 cm. Jeśli chodzi o akustykę to trochę tam rzeźbię z tego co mam w domu. Dywaniki pozwijane w rulony w kątach itp (to jest pokój tylko do audio/wideo i nikt oprócz mnie tam nie zagląda więc nie musi być ładny). Jeszcze wszystkiego nie zrobiłem jak należy pod względem (akustycznym) ale w miarę możliwości czasowych będę się uwijał. Myślę, ze do świat lub w święta już będzie w miarę na gotowo. Będzie mi brakowało jakiejś kamiennej podkladki pod ampli i dvd, bo poki co stoją na dywanie i stand-ow pod tylne i centralny, ale to jeszcze bedzie musiało trochę zaczekać. Trochę trzeba zarobić.

To czego mi jeszcze trzeba z "konkretniejszych" zakupów to odtwarzacz CD i subwoofer.

W kwestii cd-ka to chciałbym Denona DCD 1550 AR ewentualnie jak by był sporo taniej to 1450ar

A tak w ogole jak juz wszystko lub satysfakcjonującą mnie część tego zrobie na gotowo to wrzucę jakieś foty na temat "Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)"

Dziś napisał mi sms-a właściciel marantzna, że już nieaktualne. Już "poszedł". Tak więc póki co to zostaje mi już tylko denon, chyba, że ewentualnie coś nowego się pojawi na allegro ale w to wątpię. A poza tym musiała by to być chyba super niewiarygodna okazja żeby mi się chciało po to jechać i porównywać tak na szybko, bo decyzja na denka ma zapaść do środy. A tak ogólnie to jestem z niego zadowolony.

Jak odpisywałem to jeszcze Twojej wypowiedzi nie było.

No właśnie tak myślę że może nie być sporej różnicy. Moje dvd to hk23 połączone analogowo kabelkiem Wires XS XS031 (700031) Tech+Link - 1m, Direct jest włączony cały czas (co ciekawe, przy włączonym dajrekcie jest "sporo" więcej basu"). Kolumny odstawiłem na oko, tak żeby było okej więc nei wiem ile są odstawione ale zaraz pójdę zmierzę... chwila... od ściany bocznej obydwie idealnie 77 (i to było na oko, no mam ten centymetr w oku) a jeśli chodzi o odległość od ściany tylnej, to jakieś 65, ale tak jak napisalem to jest odległość od ściany, natomiast mam za kolumnami oparte takie jakby poduchy na wysokość kolumn, mają one grubość 10 cm. Jeśli chodzi o akustykę to trochę tam rzeźbię z tego co mam w domu. Dywaniki pozwijane w rulony w kątach itp (to jest pokój tylko do audio/wideo i nikt oprócz mnie tam nie zagląda więc nie musi być ładny). Jeszcze wszystkiego nie zrobiłem jak należy pod względem (akustycznym) ale w miarę możliwości czasowych będę się uwijał. Myślę, ze do świat lub w święta już będzie w miarę na gotowo. Będzie mi brakowało jakiejś kamiennej podkladki pod ampli i dvd, bo poki co stoją na dywanie i stand-ow pod tylne i centralny, ale to jeszcze bedzie musiało trochę zaczekać. Trochę trzeba zarobić.

To czego mi jeszcze trzeba z "konkretniejszych" zakupów to odtwarzacz CD i subwoofer.

W kwestii cd-ka to chciałbym Denona DCD 1550 AR ewentualnie jak by był sporo taniej to 1450ar

Ewentualnie może harman hd 970 (dostał jakąś nagrodę kiedyś bo był kozakiem w swojej kategorii cenowej podobno tak?) lub młodszy 980

A tak w ogole jak juz wszystko lub satysfakcjonującą mnie część tego zrobie na gotowo to wrzucę jakieś foty na temat "Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)"

Szkoda kasy na te odtwarzacze Denona, które wymieniłeś. Ostatnio na allegro były dwie sztuki DVD 3800 za 400zł na które warto zapolować bo są lepsze i sporo tańsze. Chyba, że te odtwarzacze CD kupisz też w tej lub niższej cenie ale w to wątpię bo ich ceny są ostro przesadzone i często oscylują w granicach 1k zł. DVD harmana gra z mocną podstawa basową więc jest OK tylko jest to dźwięk sporo za słaby do tego wzmaka i będzie go strasznie ograniczał. Taki mało szczegółowy i niczym nie wyróżniający się dźwięk.

Czy na pewno dvd 3800 jest lepsze pod względem muzycznym czy tylko tansze i lepsze w relacji cena/jakość? Bo faktycznie noszę się z zamiarem sprzedarzy swojego dvd i kupno dvd od denka tylko myslalem o jakims nizszym modelu a dobry cd do tego. Ale może dobry będzie wysoki model dvd?

Czy na pewno dvd 3800 jest lepsze pod względem muzycznym czy tylko tansze i lepsze w relacji cena/jakość? Bo faktycznie noszę się z zamiarem sprzedarzy swojego dvd i kupno dvd od denka tylko myslalem o jakims nizszym modelu a dobry cd do tego. Ale może dobry będzie wysoki model dvd?

No właśnie gdyby udało ci się trafić model DVD 3800 za 400zł to masz świetny odtwarzacz CD za grosze :-) Jeszcze niedawno byłem w jego posiadaniu i mogę go śmiało polecić. Sam robiłem porównanie z kolegi DCD 1500 i moim zdaniem DVD 3800 zwyciężył. Stosunek Jakość/Cena WYPAS !!!

Mam pewien kłopot teraz ze swoim dvd i juz mam dosyc odtwarzaczy dvd. Jednak będę się chyba skłaniał ku dcd 1550 ar lub 1500 ae (tu mnie ciągnie ze względu na sacd. Słyszałem na audio show taką płytkę i zrobiła na mnie wrażke. Chiałbym i u siebie jej posłuchać tylko zobaczymy jak z funduszami będzie). Teraz obserwuję aukcje oraz ogłoszenia i czekam na jakąś okazję. A jako ze temat dotyczył ampli to uważam go już jako zamknięty. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.