Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet 2-2,5k. Co kupić?

tomek1976

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze niedawno szukałem koncepcji modernizacyjnych, dziś poszedłszy za radą Kolegów z forum "puściłem w ludzi" swego HK 655 i Onkyo DX7111. Zostały mi się tylko Eltax 1+, które także mogę w najbliższym czasie spieniężyć.

I teraz krótko:

- budżet 2000 - 2500 max

- muzyka, jak w zakładce

- pomieszczenie odsłuchowe ok. 12 m2

- ma grać ciepło i sympatycznie

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

https://www.audiostereo.pl/topic/75589-bud%C5%BCet-2-25k-co-kupi%C4%87/

Przepraszam za następujące po sobie posty, ale po przestudiowaniu forum widzę, że w moim budżecie mógłbym zmieścić się z : Audiolabem 8000S, Xindakiem 06, Advance Acoustic MAP 101, MAP 105, CA 640v2...do tego zakup jakiś przyzwoicie grających monitorków. Z odtwarzaczem mógłbym jakiś czas poczekać, bo jako źródło mógłbym przez kilkanaście tygodni wykorzystać squeezboxa classica, a potem w marcu będzie lekki przypływ gotówki, który będzie można wykorzystać na zakup CD (500-600zł).

"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów." - S.Lem

Cześć Tomek1976,

Ja kiedyś też szukałem na tym forum pomocy z moją udręką z doborem stereo i otrzymałem tu sporo dobrych rad i wskazówek. Sam teraz chcą się zrewanżować, chcę pomóc komuś kto jest na początku "tej" drogi, posłużyć pomocą i własnym doświadczeniem. :-D

Jako, że Twoje preferencje z brzmieniem są podobne jak moje to mam Ci coś do zaproponowania.

Jeśli masz budżet na klocki do 2500tyś. (zestaw klocków normalnie można kupić w sklepie za 3600 ale jak się dobrze zakręcisz po allegro to wyrwiesz za 2600zł.) to ja z pełną odpowiedzialnością polecam sprzęt firmy Onkyo, a dokładniej rzecz ujmująć, najświeższy wypust tej firmy czyli:

Onkyo wzmacniacz A-V5L + Onkyo CD (SACD) C-S5VL.

Radzę Ci posłuchaj tego zestawu. Siądziesz z wrażenia... Ja słuchałem WIELU klocków ale ten mnie powalił...

Tu dokładnie opisuję ten sprzęt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Posłuchaj i daj znać. :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dziś odsłuchałem AA MAP 105. Grało to z CD H/K 710 i monitorkami od akkusa. I jestem pod wrażeniem. Posłuchałem kilku kawałków Santany, potem przyszedł czas na Davida Brubecka, a na koniec Leonard Cohen. Jeśli miałbym porównywać do tego, co miałem wcześniej, czyli H/K 655, to zupełnie inna liga. Nie wiem jeszcze, na ile różnicę zrobiły monitory od akkusa i źródło, ale jutro pożyczam AA MAP 105 do siebie i po podpięciu Eltaxów będę już ździebko mądrzejszy. Jeśli brzmienie będzie choć w połowie zbliżone do tego, które słyszałem u kolegi, to AA stanie się poważnym kandydatem:)

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 19 Grudnia 2010 - to jednak trolling
Ukryte przez mlb, 19 Grudnia 2010 - to jednak trolling

Odpowiadam na temat wątku-naprawdę szczerze,a więc rower sobie kup[do wiosny dozbieraj do 3000 pln]-ok ...dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 19 Grudnia 2010 - wpis odnosi sie do skasowanego posta
Ukryte przez Fr@ntz, 19 Grudnia 2010 - wpis odnosi sie do skasowanego posta

Rower już mam :) Ale chwała staremu człowiekowi za krzewienie kultury fizycznej i szacunek za mądrość życiową.

A tak całkiem poważnie, to niestety nie dysponuję kwotą wyższą niż 2,5k zł. Jest to maksymalny przedział cenowy w jakim mogę się poruszać. Dlatego zwracam się z prośbą o poradę, co można kupić przyzwoitego w tej cenie, a Pan mi tutaj z rowerami wyjeżdżasz.

Za 3.000 to sobie można kupic dwa koła i może jeszcze starczy na jakąś jedną oponę.

A co do tematu, to zawsze powtarzam, że im mniej kasy jest do wydania, tym więcej powinno się wydac na kolumny.

Topienie kasy w elektronikę całkowicie mija się z celem, dopóki nie mamy przyzwoitych głośników.

Na allegro chyba jeszcze stoją Qba Sobieski za jakieś 1.800PLN i od tego bym zaczął,

a za resztę kup cokolwiek, co jest w miarę nowe (nie żaden zajechany szmelc wygrzebany z niemieckiego śmietnika)

i co w każdej chwili będziesz mógł odsprzedac bez straty np. jakiś Denon, Marantz czy Onkyo

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.