Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade YAQIN MC-100B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich zainteresowanych jak i zaglądających ;)

Zapraszam też osoby posiadające inne wzmacniacze lampowe które mogą podzielić się wiedzą w zakresie DIY .

Pozwoliłem sobie założyć ten wątek ze względu na coraz większą popularność tego wzmacniacza jak i to że sam go posiadam.

W zakładce " lampa " jest wątek o tym wzmacniaczu , ale są to teoretyzowania bez konkretnych przykładów podpartych fotkami czy schematami.

Na początek schemat oryginału.

Z tego co wiem to są rożne wartości rezystancji potencjometrów na wejściu.

Dalej schematy ze zmianami jak i schemacik układu opóźnionego załączania napięcia anodowego korzystający z napiecia żarzenia.

Edytowane przez muda44
https://www.audiostereo.pl/topic/75617-upgrade-yaqin-mc-100b/

ok to zaczynamy

napisze i opisze w jakis przystepny sposob to co wymienilem lub poprawilem w 100B a nie za bardzo sie na tym znam :),mam nadzieje ze temat bedzie rozwijany i wydobedziemy wszystko to co najlepsze z tego Chinczyka

Na poczatek zakup lamp para 6sn7 Sylvania Baldwin oraz parka RCA ,12ax7 zamienione na GE sygnowane logiem Kinsman roczniki lamp to 1959,60,dobrze jest ta lepsza z lapszymi parametrami pare 6sn7 wstawic do gniaz V2,V3 a gorsza do V1,V4

Kondensatory sprzegajace -takie niebieskie kwadraty :) 6sztuk ja zamienilem je na Jantzen Superior Z-cap 0,22 uF sztuk 6 wlutowac i gotowe

Gniazda RCA wymienione na posrebrzane CMC ,gniazdo zasilajace wymienione na pozlacane IGEO

Sygnal z gniazd RCA leci interkonektem Ultralink bezposrednio na potencjometr volume z pominieciem selektra zrodel jak i przelacznika na przednim panelu ,zdecydowanie nalezy przewod sygnalowy wymienic ! orginalny jest ponizej krytyki

Trafa glosnikowe - w odczepy dla 8hm wlutowany zostal przewod glosnikowy Ultralinka ,a nastepnie polaczony z zaciskami glosnikowymi ktore zreszta wymienilem na Jantzena

Zalaczanie anodowe jest realizowane na dwóch przekaznikach Findera 16A z cewka 220V ,przekazniki sterowane przez pozostaly ,pominiety przelacznik na przednim panelu ,czyli zalaczamy ON grzejemy a po okolo 2min zalaczam anodowe,przekazniki wpiete przed mostkami

Przy zalaczaniu anodowego absolutna cisza ,brak jakiegokolwiek piku w glosnikach nawet przy odkreconej galce volume na 12 ,siedzac przed glosnikami jest to nie do wychwycenia kiedy je zalaczamy

Mostki prostownicze 3szt wymienione na pojedyncze ultrafasty 12szt,600V 8A STTA806D TO220 diody pracuja bez radiatorow ,kolega Marcin-muda44 zasugerowal ze diody powinny byc na 1000V tak wiec zapewne je zmienie na 1000V choc moze niech ktos jeszcze sie wypwoie czy wymienic czy zostawic

Zmiany zostaly dokonane zaraz po zakupie za jednym zamachem i ciezko powiedziec co zamiana osobnych elementow dala i jak wplynela na brzmienie ,wzmacnaicz gra absolutnie bezproblemowo ,teraz pozostaje zdalne sterowanie , wymiana podstawek bo juz mi sie zdarzylo ze jedna z KT88 przestala grzac -brak kontaktu na pinie a co przyniesie ten watek zobaczymy :D

Edytowane przez indyk9

U mnie na razie apgrejt tylko lamp KT88. Zamiast "chińczyków" wsadziłem SED SVKT88. Efekt opisałem na stronach stereo***

Czekam na zamówione Electro-Harmonix. Pewnie przyjadą dopiero na początku stycznia 2011r.

Edytowane przez Violet

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Kondensatory sprzegajace -takie niebieskie kwadraty :) 6sztuk ja zamienilem je na Jantzen Superior Z-cap 0,22 uF sztuk 6 wlutowac i gotowe

Sprzęgające są chyba tylko 4.

Grynio - jakie zmiany ?

Czytałem na temat dobrych tanich kondensatorów sprzęgających i wychodzi na to że Mundorf - te zwykłe białe.

Stosuje je Sonus Faber w zwrotnicach. I są najmniejsze .

Myślałem jeszcze nad SCR KPSN

Tutaj linki do testów kondensatorów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Choć tutaj lepiej wypadają Jantzeny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Grynio - jakie zmiany ?

Czytałem na temat dobrych tanich kondensatorów sprzęgających i wychodzi na to że Mundorf - te zwykłe białe.

Stosuje je Sonus Faber w zwrotnicach. I są najmniejsze .

Myślałem jeszcze nad SCR KPSN

Tutaj linki do testów kondensatorów.

Ukryta Zawartość

Choć tutaj lepiej wypadają Jantzeny

Ukryta Zawartość

Ja używam kodów Clarity Cap ESA. Stosunkowo tanie i bardzo dobre kondy. W moim zestawie grają zagrały lepiej niż AN PIO (NOS) oraz Mundorf Supreme oraz ruskie teflony

Jest to detaliczny kondensator, który nie przymula. Warto spróbować.

Na gwiazdkę mam zamiar sobie kupić wersję MR która jest bardzo wysoko oceniania w humblehomemadehifi ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cypher - które ?

W Polsce są gdzieś do dostania ?

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć jakie napięcie występuje na C4?

Jest tam 470uF/25V i polecają Elnę Silmic.

Przyszedł mi zamówiony moduł soft-startu który na razie zamontuje " w kablu " żeby jeszcze nie ingerować w bebechy ( niech jeszcze trochę pogra zanim przyspieszę koniec gwarancji ).

I może to być ciekawa alternatywa dla tych co nie chcą lampiaka rozkręcać.

Diody zmień.

Właśnie podłączyłem układ na kablu.

Ukryta Zawartość

Sam moduł ma zwłokę około 1s.

Wlutowałem równolegle do 220uF kondensator 68000uF i czas wydłużył się do około 5 sekund.

Przez 5 sekund idzie do wzmacniacza około 160V

Nie ma efektu brumienia traf i rozbłysku lamp.

Na pewno to lampom nie zaszkodzi.

Wada - kilkakrotne załączenie - wyłączenie powoduje dość znaczne nagrzewanie się rezystorów rozruchowych.

Ale przecież nikt nie będzie tak robił ;)

Do tego układ ma zabezpieczenie termiczne.

Teraz obmyślam jak zrobić opóźnione anodowe.

Ukryta Zawartość

kilka zdjec

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najchętniej to bym zapgrejtował Yaqina MC-100B w zdalne sterowanie. Czy jest tu ktoś, kto wie/umie (jak) to zrobić?

grynio gniazda RCA mialem akurat na zbyciu wiec stwierdzilem ze napewno wymiana nie zaszkodzi ,tam nie ma radiatorów bo nie ma takiej potrzeby a ta blacha posluzyla tylko jako uchwyt do diód

Najchętniej to bym zapgrejtował Yaqina MC-100B w zdalne sterowanie. Czy jest tu ktoś, kto wie/umie (jak) to zrobić?

Na all.. kupisz gotowy zestaw odbiornika w cenie ok.90zł i do tego Alpsa z silnikiem, jedynie sprawdzić czy nowy potek się zmieści bo jest dłuższy o silnik.

Pomyliłem się o jedno "0"

Kondensator to 6800uF

Wczoraj testowałem układ.

Jeżeli wzmacniacz nie jest załączany przez około kilka minut ( rozładuje się całkowicie kondensator )to czas opóźnienia wynosi jakieś 6 sekund.

Pod koniec szóstej sekundy lampy zaczynają się już żarzyć. A załączenie przekaźnika powoduje dalsze łagodne " doświetlenie " włókien.

Tak więc układ i zwłoka dobrana optymalnie.

Przed chwila znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Jest zdalne sterowanie z przełącznikiem wejść i układem czasowym - do anodowego i zasilane 230V :)

Jeszcze kwestia ceny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44

No i kupiłem zdalne sterowanie.

Od sprzedawcy jak z linku wyżej - znalazłem na aukcji nieco inną wersję.

Czyli mam sterowanie pilotem :

- głośność

- 3 wejścia

- czasówka żarzenia - 60 sekund

- załącz-wyłącz pilotem

- standby

- 2 wejścia bistabilne - można zrobić 3 stopniową regulację barwy - pasywną ;)

I możliwość załączania tego przyciskami.

Do tego LEDa który miga w czasie " czasu żarzenia " i zapala się po odliczonym czasie.

Zostało kupić potencjometr , zasilacz 12V i zrobić przełącznik wejść.

No i kłopot - jak zrobić na oryginalnym obrotowym przełączniku przełączanie wejść tak żeby można było sterować mechanicznie i elektronicznie pilotem.

• 3 tygodnie później...

Co dalej...

Szukając opinii kupiłem:

Kondensatory sprzęgające JANTZEN AUDIO Superior Z-cap 0,22 uF 6 sztuk

Przekaźniki wejściowe Omron OMRON G6H-2-100 12V 5 sztuk

Przekaźniki do anodowego Omron 10A 250V~ 125Vdc G5LE -1 12V 3 sztuki w tym jedna do załączania wzmaka.

Kondensatory 22uF/450V NIPPON serii KMF 6 sztuk

Kondensatory 220uF/200V RUBYCON 200YXF 2 sztuki

Kondensator 6800uF/35V 105st SNAP Rubycon sztuka do przedłużenia czasu softstartu .

Elny Silmic II 470uF/16V i tu nie wiem czy nie za niskie napięcie.

Rezystory jak na schemacie ceramiczne 5W na próbę 10k , 15k ,22k - te które są mostkowane stykiem przekaźnika anodowego.

Trafko do zasilania układu - 5W / 12V i płytkę uniwersalną

Rezystory 100 om 3W do spiecia minusa wyjścia z odczepami 4 i 8 om.

Rozglądam się za potencjometrem , kondensatorami odsprzegającymi , diodami zasilacza no i okablowaniem wewnętrznym.

Nie wiem jeszcze czy sygnał puścić drutami srebrnymi Sonusoliva , Kimberem Tonikiem czy jakimś ekranowanym.

Edytowane przez muda44

No, no. Zanosi się na niezłą przebudowę :)

Jakieko typu stoji kondensatori v blokie pitanija dva 220uF/450V i jeden 10uF/630V na kanale.

Ukryta Zawartość

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez liutas

Nie wiem czy dobrze rozumiem Twój wpis...

Te 220uF/450V dajesz takie na ile Cię stać.

Nippon , Rubycon , Epcos czy Itelcond.

10uF/630V jakiś dobry polipropylen albo olejowy ale taki nie wiem czy się zmieści.

Mne interesuje jakiego typu te 220uF/450V ? Cy tam keramika cy elektrolity

Napsiklad taki mazna stosovac ? ili nie ,ili jaki pokazce prose.

Ukryta Zawartość

Dzenki

Ukryta Zawartość

czyli

22uF/450V NIPPON serii KMF 6 sztuk w miejsce C1,C2,C3 widze ze sa jeszcze bocznikowane 1uF czy tez bedziesz je wstawial ?

Elny Silmic II 470uF/16V w miejsce C4 u mnie orginalnie jest wstawiony 16V

JANTZEN AUDIO Superior Z-cap 0,22 uF w miejsce C5,C6,C7

220uF/200V RUBYCON 200YXF 2 sztuki w miejsce C13,C14

Pewnie tez sprobuje je wstawic :D i ten rezystor ,na schemacie znajduja sie pod pod przekaznikami RT1,RT2

Marcin w jakim celu wsawiasz rezystor 100 om 3W do spiecia minusa wyjścia z odczepami 4 i 8 om ?

U mnie Jantzeny dosc dlugo sie wygrzewaly okolo m-c ,zdalne sterowanie wstawione i uruchomione ,teraz czas wstawic zmotoryzowany potencjometr :D

Myślę o bocznikach ale problem jest z wielkością - nie znam ilości miejsca nad płytką. Chodzi o to jaki płaski kondensator wejdzie pod obudowę patrząc od góry. Tak żeby boczniki były jak najbliżej tych 22uF

Są fajne płaskie kondy ale mają 17mm i nie wiem czy wejdą a teraz nie mam czasu na sprawdzanie.

Rezystor 100 om jest takim zabezpieczeniem przed przypadkowym wypięciem kabli - odłączeniem głośników w trakcie pracy wzmaka.

Ponoć PP bardzo tego nie lubią.

Ja nadal nie mam pilota a sprzedawca nie odpowiada.

Kilka razy zdarzylo mi sie wypiac kable glosikowe podczas pracy i absolutnie nic sie nie dzialo szczególnego ,bylo to wypiecie na kilka sekund w celu przepiecia kabli z 8 na 4ohm czy przepiecie w celach porównawczych kabli do Rotela -a tak poza tematem to Rotel zostal calkowicie i bezsprzecznie znokautowany przez Yaqina roznica jest naprawde spora a to jest kawal dobrego pieca

Zdalne sterowanie fajna sprawa ,ja dostalem pilota w komplecie niestety na starcie byl juz zepsuty (sic!), zastapilem go innym lepszym modelem :D,jednak dziwni mnie postawa sprzedajacego bo kontakt z nim mialem bardzo dobry i powinien juz dawno przyslac Ci tego zaleglego pilota

Edytowane przez indyk9

Iiutas

Jeden z kolegów zmienił okablowanie wewnętrzne i dodał osobny transformator na żarzeniu i brum u niego ustał całkowicie.

Choć u mnie jak jest noc i przyłożę ucho do prawej kolumny to coś tam słychać.

Ale normalnie - CISZA.

Jedynie słychać brum traf zasilających bo mam 240V w sieci.

Chyba że masz wysokosprawne kolumny to tak może być.

Ale znowu ten wzmacniacz nie jest do wysokoefektywnych kolumn bo z takimi to można lepiej spróbować z SETami na pojedynczych lampach.

• 1 miesiąc później...

Temat trochę przymarł , ale w końcu znalazłem czas a w międzyczasie kupiłem trochę części...

Już samo odkręcenie spodu może wywołać zadyszkę ;)

Na początku postanowiłem ominąć przełączniki trybu triodowego i pozostawić wzmacniacz w trybie UL

Na początek fotki wzmacniacza od spodu i w środku.

Białym kółkiem zaznaczyłem przełącznik TR/UL który omijam.

Następne zdjęcie - białe strzałki pokazują które kable są do usunięcia.

Kolejne zdjęcie ze strzałkami od góry pokazują jak wyglądają podpięte kable od trafa po ominięciu przełącznika i kolejne - sam ominięty przełącznik.

Resztki kabli z przełączników wylutuje innym razem ; )

Czerwone kółka - no tutaj mam zagadkę. Obydwa kanały są lustrzanym odbiciem. A kable czarny z niebieskim są ZAMIENIONE ! ?

Nie wiem czy jedna faza nie jest odwrócona - przekonam się jak zdejmę puchy traf.

Ostatnia fotka pokazuje przymiarki do wmontowania układu softstartu i płytki uniwersalnej z trafem na której będzie zasilacz 12V do przełącznika wejść i kondensator do przedłużenia czasu załączenia softstartu.

Wnioski z ogólnych oględzin:

-Cyna zastosowana do połączeń jest miernej jakości.Wszystkie połączenia - odsysam starą i daję nową.

-Kable sygnałowe które wycinałem miały już ślady korozji - były miejscami czarne.

-Kondensatory w filtracji są firmowe - Sanyo , jakiś tani NIPPON w katodzie ECC83 i 680uF a nie jak na schemacie 470uF na napięcie 16V

Tyle na dzisiaj :)

hmm ciekawe -ja wczoraj usunolem te przelaczniki ,dokladnie chodzi o to ze logicznie myslac kolory powinny byc np czarne od srodka a niebieski na zewnatrz -lub odwrotnie ,jutro sprawdze u siebie ale dam sobie dynke uciac ze u mnie wyszlo tak ja i u Ciebie - ciekawe

• Pokaż nowe odpowiedzi