Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie ampli z DVD opt. vs analog.

joseh

Rekomendowane odpowiedzi

Ampli ma przetworniki A/D 96kHz a DVD 192. Przy odtwarzaniu muzyki będą użyte... i tu właśnie moje pytanie. Które przetworniki zostaną użyte w połączeniu cinchami, a które optycznie. Czy nie ma to znaczenia (a jeśli tak to ,które zostaną użyte, te z DVD czy amplitunera)?

Temat jest znacznie obszerniejszy. Kiedyś miałem te same problemy i za namową prasy audio zrezygnowałem, o ile to możliwe z wyjść analogowych, które są piętą tanich odtwarzaczy DVd ( i dobrze bo dzęki temu są tańsze a te wyjścia są większości niepotrzebne).

Najlepsze wrażenie mam słuchając np. Pata Metheny z płyty DVD "Imaginary Day". Scieżka Stereo PCM grana przez 96kHz Yamahy 596 daje lepszy efekt niż oryginalne płyty 16 bitowe przez przetworniki 192. Oznacza to iż coraz większą rolę w zestawie odgrywa źródło w postaci samej płyty. Rola odtwarzacza drastycznie spada.

Pozdrawiam

Andrzej - walkowalismy to niedawno w watku 7406. Opinie byly na tyle rozne co do uzywania analogu i cyfry w stereo (oraz CD i DVD) ze mozna sie pokusic o radzie dla kazdego: musisz zawsze to sprawdzic sam na swoim sprzecie i wybrac co Ci lepiej odpowiada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.