Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz słuchawkowy do Sennheiser HD600

j2m

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich wraz z serdecznymi życzeniami świątecznymi.

To mój pierwszy post na tym forum i zarazem moja pierwsza przygoda ze słuchawkami. Wybaczcie więc nikły poziom mojej wiedzy.

Od kilku dni wertuję różne fora audio, aukcje, sklepy no i oczywiście mam mętlik w głowie. Jak to nowicjusz.

Jestem zmuszony (przez żonę :)) do kupna słuchawek. Od lat mieszkam i pracuję w UK, więc tam chcę robić zakupy.

Słuchawki mają służyć głównie do słuchania koncertów (LPCM) z kina domowego (Blu-ray) oraz z PC. Na BDP-83

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odtwarzam również koncerty na DVD-Audio, SACD, CD. Amlituner to Onkyo TX SR-605 ale myślę o wyższym modelu (też Onkyo)

Wstępnie wybrałem Sennheiser HD600.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wiem, że to wysoka klasa jak na pierwsze słuchawki. Tym bardziej, że audiofilem nie jestem. Jednak dużo dobrego o nich przeczytałam. Ponad to (jak to z wiekiem przychodzi) Zaczyna mnie interesować muzyka poważna.

Jaki do tego potrzeba Wzmacniacz słuchawkowy, aby był "dobrym" kompanem dla HD600. Jeżeli udało by mi się zmieścić w 400 fontach za zestaw byłbym ucieszony. Czy to możliwe. Zakupy przewiduję raczej na eBay.co.uk.

Gdyby któryś z życzliwych ludzi na tym forum chciał zaproponować coś całkiem innego do w/w przeznaczenia - rozważę każdą propozycję.

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i pomocne sugestie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tej cenie proponuję Darkvoice'a lub Graham Slee Solo

Jednak najlepiej jakbyś poszedł do jakiegoś sklepu audio ze swoimi słuchawkami i sam przesłuchał daną konfigurację.

Dzięki za propozycje.

Nie wytrzymałem ciśnienia i dokonałam zakupu HD600 z w/w linka.

Darkvoice musiałbym sprowadzać z Chin lub Stanów. Doszłoby cło. Poza tym w razie problemów łatwiej jest realizowań gwarancję w kraju zamieszkania. Tak więc z tej pozycji zrezygnuję.

Zakup Graham Slee Solo SRG II rozważałem. Tym bardziej, że była do kupienia w komplecie z HD600. To pierwszy kandydat.

Jednak najlepiej jakbyś poszedł do jakiegoś sklepu audio ze swoimi słuchawkami i sam przesłuchał daną konfigurację.

Dobry pomysł, ale:

- Mieszkam w małym mieście i musiałbym się wybrać specjalnie w tym celu do np. Birmingham i co najważniejsze

- to co bym usłyszał nie dałoby mi żadnej odpowiedzi, bo to moje pierwsze dobre słuchawki i nie jestem osłuchany na sprzęcie wartym więcej niż 1 funt (mam do czego się odnieść). Chcę zaufać doświadczeniu życzliwych, chcących mi pomóc ludzi.

Nie wiem np. czy kierować uwagę w stronę lampowych?

Z lampowych to tylko Darkvoice lub Little Dot, wątpię abyś znalazł coś innego w tej cenie godnego uwagi. Możesz jeszcze wziąść pod uwagę wzmacniacz hybrydowy Musical Fidelity X-Can V2 lub V3

Wzmacniacze lampowe mają trochę inny dźwięk, plusem jest to że dzięki zabawie z lampami możesz idealnie pod pasować dźwięk pod siebie.

Ja bym jednak proponował zakup Darkvoice'a, bardzo dobry wzmacniacz. Jeżeli obawiasz się cła to możesz zamówić wersję 336 SE, wyjdzie najtaniej. Do tego od razu wymień lampy na lepsze.

• 1 miesiąc później...

Chciałem podziękować selphy za dotychczasowe wsparcie. Bardzo mi pomogłeś w stawianiu pierwszych kroków na niepewnym dla mnie gruncie.

Po wielu dniach czytania forów audiofilskich i przeglądania ogłoszeń na nich, ostatecznie kupiłem Musical Fidelity X-Can V3 (bez UPS), cieszący się opinią synergicznego z HD 600. Model z 2006r. ale niewiele używany. Przez ostatni rok ani razu.

Z ceny też jestem więcej niż zadowolony (150 funtów). Będąc u sprzedawcy w domu zobaczyłem przypadkowo i dogadałem się dodatkowo na interconekty audioquest quartz hyperlitz 2 x 0,5m i 2 x 1 m za dodatkowe 80 funtów.

Natomiast to co zobaczyłem u niego to zatkało mnie po prostu. Pokój przeznaczony wyłącznie do słuchania muzyki i oglądania kina domowego z projektora. Telewizora nie było. Pomieszczenie "sterylne", a ze sprzętem obchodził nowo narodzonym dzieckiem. Jeden tylko (nowszy) z gramofonów kosztował 2000 funtów, według niego oczywiście.

Chciałbym kiedyś mieć taki pokój. Może za parę lat, jak przejdę na emeryturę, pomyślę o tym.

Polecam lekturę

Ukryta Zawartość

Na pewno interesujący. Artykuł dzisiejszy. Niemniej jednak, biorąc pod uwagę że mieszkam w UK i jedyny kontakt z ludźmi o podobnych zainteresowaniach mam tylko przez internet trudno byłoby mi zdecydować się na sprzęt inny niż fabryczny. Brakuje mi doświadczenia i kontaktów z ludźmi posiadającymi takowe.

Pierwszy krok zrobiony. Następne może jeszcze w br.

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem, MF X-Can v.3 do Sennheiser HD600 oraz HD650 to świetny wybór. Kapitalnie się one wzajemnie zgrywają/uzupełniają - poza tym zawsze można X-Can v.3 dodatkowo "modować" - o lepsze zasilanie, o inne elementy wewnętrze, etc.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.