Skocz do zawartości
IGNORED

kalibracja wzmacniacza, poszukiwany fachowiec z trójmiasta

R2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Rok temu kupiłem 20letni wzmacniacz sansui aux-901 (20-kilogramowy klocek na XLR-ach).

Wzmacniacz generalnie gra pięknie, ale jest kilka drobnych uchybień świadczących o upływie czasu (szumi na wyjściu słuchawkowym, obcina skrajne pasma). Zgodnie sugestią znajomego forumowicza wymieniłem kondensatory na płycie głównej ale nie przyniosło to poprawy.

Czy ktoś z Was zna godną polecenia osobę z okolic trójmiasta, która byłaby w stanie porządnie go skalibrować (zgodnie z serwisówką którą posiadam)i doprowadzić do porządku.

Jeżeli tak - proszę o namiar i z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Kalibracja wzmacniacza polega głównie na ustawieniu prądu spoczynkowego tranzystorów końcowych, nie sądzę jednak aby znacznie miało to wpływ na efekt końcowy brzmienia wzmacniacza. Do regulacji prądu na płycie powinien być jeden potencjometr montażowy oraz tranzystor, prąd mierzymy na jednym z rezystorów emiterowych wzmacniacza.

Witam szanownych forumowiczów.

Rok temu kupiłem 20letni wzmacniacz sansui aux-901 (20-kilogramowy klocek na XLR-ach).

Wzmacniacz generalnie gra pięknie, ale jest kilka drobnych uchybień świadczących o upływie czasu (szumi na wyjściu słuchawkowym, obcina skrajne pasma). Zgodnie sugestią znajomego forumowicza wymieniłem kondensatory na płycie głównej ale nie przyniosło to poprawy.

Czy ktoś z Was zna godną polecenia osobę z okolic trójmiasta, która byłaby w stanie porządnie go skalibrować (zgodnie z serwisówką którą posiadam)i doprowadzić do porządku.

Jeżeli tak - proszę o namiar i z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Po tylu latach pokusilbym sie o wymiane wszystkich kondensatorow - zachowujac ich oryginalne parametry (jesli to ma byc renowacja - nie modyfikacja) .

Posiadajac "serwisowke" wszystkie dostepne regulcje nie powinny stanowic klopotu...powodzenia !!

Po tylu latach pokusilbym sie o wymiane wszystkich kondensatorow - zachowujac ich oryginalne parametry (jesli to ma byc renowacja - nie modyfikacja) .

Posiadajac "serwisowke" wszystkie dostepne regulcje nie powinny stanowic klopotu...powodzenia !!

Taaak, wiem, ale ja nie jestem elektronikiem.

W miarę własnych umiejętności - zrobiłem to co było najłatwiejsze.

Wymieniłem kondy na płycie głównej i próbowałem ustawić wspomniene wyżej prądy ale bez efektu.

Wskazania voltomiera - niestabilne. Coś jest nie tak ale chyba poza płytą główną.

Elementy poza płytągłówną są trudno dostępne.

Szukam kogoś kto odrestauruje mi ten wzmak w fachowy sposób - bez żadnego tuningu.

Zadanie wymaga odrobiny wkładu intelektualnego, bo działając na zasadzie "wyjmij stare, wstaw nowe" może skutkować drastycznym pogorszeniem brzmienia. Przekonałem się o tym wstawiając w pierwszym podejściu nichicony kz w miejsce starych AWD. Totalna katastrofa. W tej chwili napłycie głównej grają elny silmic II - z takim samym efektem jak stare AWD. Wymiana była bez sensu.

Zadanie odrestaurowania - teoretycznie proste - ale niestety fachowcy których znam nie są godni zaufania na tyle żebym mógł im to powierzyć.

Jeżeli znacie kogoś kto zna się dobrze na wzmacniaczach - proszę o namiar.

Chodzi mi osobę doświadczoną która nie będzie eksperymentować. Eksperymentować mogę sam.

Doprecyzowując wcześniejsze wpisy.

1. W chwili obecnej wzmacniacz nie daję się w sposób bezpośredni skalibrować.

Trzeba znaleźć przyczynę i ja usunąć.

2. Wzmacniacz obcina pasma powyże 18kHz. Przy sprzęcie tej klasy nie powinno to mieć miejsca.

3. Na moje ucho nieco słabiej oddaje też niskie pasma.

4. Szumi na wyściu słuchawkowym.

Trzeba wyeliminować te cztery rzeczy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.