Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki + wzmacniacz + kabel.. co wybrać?

audio_fan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje zakup wzmacniacza słuchawkowego ze słuchawkami i kablem jack stereo-2xRCA.

Słucham głównie R'n'B, amerykańskiego hip-hopu, reggae, soulu muzyki filmowej. Zależy mi na jak najlepszej jakości dźwięku. Barwa dźwięku raczej ocieplona.. z ładnym zróżnicowanym dołem, średnicą no i górą, która nie "kłuje" w uszy ;)

Cenowo:

wzmacniacz ok 500 zł

słuchawki ok 400 zł

kabel ok 30 zł

Wstępnie wybrałem

wzmacniacz: pro-ject head box mkii

słuchawki: AKG K142 HD

Kabel jack stereo-2xRCA SAL3401 Bandridge Premium - 1m

lub

Kabel jack stereo-2xRCA 680021 Techlink - 1m

Wzmacniacz będzie podłączony kablem do discmana, z czasem kupie lepszy odtwarzacz.

Co o tym sądzicie?? Co innego możecie polecić i który kabel lepszy??

Pozdrawiam

Dzięki @selphy

Przemyślę sprawę z Forum608.

Jeżeli chodzi o słuchawki...

na początku byłem prawie zdecydowany na AKG K142 HD jednak czytałem opinie, że mają one zbyt przyciemnione brzmienie i nie są wygodne co trochę mnie zniechęciło bo będę w nich spędzał dużo czasu. Model wyższy AKG K172HD jest co prawda lepszy dźwiękowo ale z wygodą bardzo podobny do modelu 142.

Zwróciłem więc uwagę na Sennheisery (konkretnie HD518, HD555, HD558, HD595), które są ponoć znacznie wygodniejsze.. tylko co z basem. W muzyce, której słucham jest go dość dużo - nie chciałbym znacząco odczuwać jego braku.

Po dłuższej analizie testów, opinii itp w internecie (m.in. też modelu HD380 Pro) skłaniam się do wyboru Sennheisera HD 280 PRO, wydaje mi się że one będą najbardziej optymalne. Mają lepszy bas niż modele HD555 / HD595, mniej problemów z budową pałąka, który w tych modelach ulega z czasem uszkodzeniom, są nieco lepsze od HD380 Pro no i wygodniejsze niż AKG142 HD / 172 HD.

Myślałem też nad Beyerdynamic DT 440, ale podobno wysokie częstotliwości czasem w nich przeszkadzają, a biorąc pod uwagę że wzmacniacz od Pro-Jecta (na razie przy nim zostaje) jest nastawiony nieco bardziej na ekspozycje średnicy i góry to wolę nie ryzykować i wziąć coś co go trochę "wyrówna" przez dół pasma.

Co sądzicie o tym wyborze?? Szukać jeszcze czegoś czy to będzie najlepszy wybór??

Tą całą dyskusję trzeba poprzedzić stwierdzeniem, że mamy tu do dyspozycji MP3. I żeby stosować super słuchawki lub super wzmacniacze to dalej pozostaje MP3. I do takiego sygnału trzeba kompletować klocki.

Przepraszam za OT, ale nie mogłem się powstrzymać, do mp3 jak najbardziej :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

Tą całą dyskusję trzeba poprzedzić stwierdzeniem, że mamy tu do dyspozycji MP3. I żeby stosować super słuchawki lub super wzmacniacze to dalej pozostaje MP3. I do takiego sygnału trzeba kompletować klocki.

Właśnie nie.. zestaw ma być do odtwarzania głównie nieskompresowanych formatów, mp3 tylko od czasu do czasu. Dlatego zależy mi na tym żeby wybrać jakiś lepszy sprzęt w tym przedziale cenowym bo jakość w odsłuchu będzie słyszalna.

Nikt tu nie mówi o mp3. Na discmanie można słuchać oryginalnych płyt. Nie kupuj nic bez odsłuchów! Często opinie zamieszczone w internecie nie są wiarygodne, a sprzęt dobiera się do własnych preferencji, szczególnie jeśli chodzi o słuchawki.Doradzić ci mogę senki HD 555, grado sr60i lub sr80i (nie oceniaj ich po wyglądzie, grają genialnie od tego proponuje ci zacząć, ich dźwięk powinien ci się spodobać biorąc pod uwagę twoje preferencje) oraz akg K 272 HD. Jeśli chodzi o wzmacniacz to w tej cenie trudno znaleźć coś dobrego, proponuję sprzęt home made np wymieniany już wcześniej Forum608. Ale head box też jakoś zagra. Generalnie nie kupuj nic w ciemno, bo będziesz żałować.

Zapomniałem o najważniejszym. Zaczął bym od zmiany źródła, jeśli nie masz kasy to pozostaje komputer, pliki flac i wzmacniacz słuchawkowy/dac w jednym.

Moja propozycja:

wzmacniacz - Lovely Cube, czyli chiński klon Lehmannaudio Black Cube Linear:

Ukryta Zawartość

słuchawki - Sennheiser HD595

kabel Belkin Pure AV

I muzyka gra, że hej!

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Pro-ject gra tak sobie z Hd38oPro,nie oczekuj w tym zestawieniu dokładnej góry bo Hd jej nie mają , średnica jest w porządku i jeśli Twoja muza opiera się na basie w granicach 20-40 hz bo Hd-ki dadzą Ci go w kapitalnej ilości , gorzej z tym wyższym który jest mniej dokładny i czasem go brakuję,Hd 280 Pro i Pro-ject to już nieco lepiej brzmi ,ale góra mnie osobiście lekko męczyła i ich nie wziąłem, poszukaj używek Denony D2000, Audio-Technica M50, nie wiem może koledzy lepiej doradzą.

Ukryta Zawartość

To też podobno nieźle gra, pogadaj ze sprzedającym, to jest jego konstrukcja, może wypożyczy ci na odsłuchy.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.